Zadnjih par dana pokusavam shvatiti cijeli taj ps4 sistem, neuspjesno, i jedino dolazim do zakljucka da je sony usavrsio prodavanje magle i poluproizvoda.
Ja spadam u onu vjerovatno manjinu, koju ne zanima lajkanje tudjih screenshotova, sheranje gejmpleja, gledanja kako netko igra nesto, multiplayer koji je forsiran i obavezan, znaci, ne interesira me 90% onoga sto sony namece ili sto barem vecina svijeta i korisnika smatra super, zabavnim i neizostavnim.
Ja zelim upaliti konzolu, ubaciti medij s igrom, otvoriti pivu, zapaliti cigaru, uzeti kontroler i odigrati nesto sat,dva, tri, koliko imam vremena. I jednom kad kupim igru, ne zelim vise nista dodatno placati, niti neke pretplate, niti ekspanzije, niti crvenu majicu umjesto bijele. A vidim da se u toj ps4 prici sve vrti oko nekog kupovanja necega.
Po ovome mi je identican android igricama, koje su kao free, ali - kupi zivote, kupi levele, kupi nesto, nije bitno sto, bitno da nesto kupis.
Isto tako, apsolutno ne vidim poantu tog kupovanja igre u digitalnom obliku s nekog store-a. Odnosno, vidio bih, kad bi sony omogucio korisnicima da tu istu igru "backupiraju" na neki fizicki medij, sto je apsolutno normalno u svijetu softwarea, sve sto kupis, imas pravo napraviti backup za svoje potrebe. Ovdje ne pricam o nikakvom piratstvu, niti icem slicno, vec jednostavno pravu da si napravis backup kopiju, i istu legalno koristis po potrebi, sto je oduvijek podrzumjevano kod svih proizvodjaca softwarea.
Takva igra je u svakom smislu bezvrijedna, dao si novce za nista, niti je mozes prodati, niti je mozes posuditi, mozes je igrati dok ti ne dosadi i obrisati je, i osjecati se nevjerovatno glupo cijelo to vrijeme.
Free igre uz ps plus su..... nekad su se takve igre besplatno dijelile na nekim promo cd-ovima uz casopise, ali ne, plati 400kn godisnje da bi skinuo...pardon, imao opciju skinuti 10-tak totalno besmislenih i nezanimljivih igara. Da ne spominjem da je svaka igra koju sam eventualno pozelio platiti i skinuti u trgovini drasticno jeftinija, tako da mi se i tu gubi poanta, digitalne kopije bi trebale biti barem 70% ili vise jeftinije od igre na fizickom mediju, da bi meni cijela prica imala smisla, i da bih pronasao neki argument da platim i skinem takvu igru, umjesto da kliknem i narucim fizicku kopiju.
To ti je tzv. current gen, nezz kaj da ti kazem. Ja sam već rekao da bi trebali nuditi bolje free igre za PS+ korisnike (AAA naslovi), valjda će se poboljšat ponuda sljedeće godine. Makar te igre nisu besplatne, nego su posuđene (kada tebi istekne PS+ članarina, više tu igru nemaš).
Digitalni oblik je nekada dobar zbog popusta, nedavno sam pikno Uncharted collection (3 igre) za 200 kn, makar isto volim više igre na disku.
Ja zelim upaliti konzolu, ubaciti medij s igrom, otvoriti pivu, zapaliti cigaru, uzeti kontroler i odigrati nesto sat,dva, tri, koliko imam vremena. I jednom kad kupim igru, ne zelim vise nista dodatno placati, niti neke pretplate, niti ekspanzije, niti crvenu majicu umjesto bijele. A vidim da se u toj ps4 prici sve vrti oko nekog kupovanja necega.
Po ovome mi je identican android igricama, koje su kao free, ali - kupi zivote, kupi levele, kupi nesto, nije bitno sto, bitno da nesto kupis.
Što se tiče ovoga gore, za to Sony nije kriv, već gaming industrija i njihove mikrotransakcije (kupovanje pizdarija). To otprilike izgleda ovako: developer napravi igru, no odluči je isjeć na 2 ili više dijelova i onda sastavni dio igre prodavati pod DLC, ekspanzija, season pass i sl. Ima tu i iznimki, neki developeri imaju kvalitetne DLC-ove. Ako se ti koncentriraš na Singleplayer, ne moraš plaćat PS+ članarinu (ne vidim smisao, ionako je samo važan za Multiplayer).