Ljudi jel ko zna gdje je i koja škola srednja nudi obrazovanje toga tipa? pitanje je glupo zato jer vjerojatno ne postoji, al nema veze, možda ipak postoji. Ako ne onda mi bar recite koji faks nudi obrazovanje toga tipa(interesira me i programiranje i dizajn), pogotovo ako ima koji u HR, u Srbiju neću - tamo sam jedini našo preko google-a.
Game development
- poruka: 4
- |
- čitano: 3.527
- |
- moderatori:
Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
U nas toga nema. Nula bodova. Malo ću biti opširniji sada...
Razvoj igara kao takav dosta je kompleksna grana. Ako misliš na programiranje (tek jedan dio razvoja igara tj. nekih 25%) onda moraš imati na umu da se radi o vjerojatno jednom od najkompleksnijih područja iz programiranja teško je naći dovoljnu količinu zainteresiranih i voljnih na tako nešto.
Programiranja igara uključuje praktički sve dostupne metodologije i tehnologije, pa ćeš tu naći potrebe za sistemskim programiranjem, mrežama, webom, umjetnom inteligencijom, optimizacijama, 3D grafici, sučeljima, asembleru, C-u, C#-u, bazama podataka, teorijama svih vrsta i sl.
Kod programiranja performance-critical aplikacije, za što su igre idealan primjer, nije dovoljno posjedovanje samo konvencionalnih znanja o npr. bazama jer ćeš teško naći igru koja koristi RDBMS, uglavnom se piše vlastitu bazu, pa ćeš pisati vlastite protokole, hackove za za optimizacije, umjetnu int., grafiku itd.
AAA razvoj igara (high profile 10+ milijuna budžeti) uključuje i umjetničko crtanje, produkt-dizajn, marketing, dizajn sučelja, prostorni, dekoraciju, glumu, režiju... svašta.
E sad, to što je programiranje igara "teško" i razvoj igara što spada u vrhunsku produkciju je uglavnom i razlog što su rijetke škole za programiranje igara. Ima ih u Engleskoj i SAD-u koliko znam, a često su namijenjene onima koji su već diplomirali na nekom IT ili korisnom fakultetu.
AKo te područje zanima, a konkretno programiranje, završi FER/FESB/FOI i to po kratkom postupku onaj od 3 ili 5 godina i pokušaj se prebaciti negdje u Europu na postdiplomski iz područja koje te zanima (specijalizacija npr. za umjetnu inteligenciju ili 3D grafiku) i od tu imaš odskočnu dasku da s nekih 25-26 godina možeš raditi u industriji profesionalno ili studirtai na nekom faksu za razvoj igara još koju godinu i fino se zaposliti u vrhunskim studijima.
Mislim da je najbolje početi to raditi sam..a kod nas i da imaš školu vjerovatno bi se maaasno plaćala..trea ti samo volja,to je sve..