BUG tim za autoCAD

poruka: 496
|
čitano: 241.673
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: BUG tim za autoCAD
BlueMax kaže...

Dobra odluka.

Mislio sam da je u pitanju legalizacija i da radis za nekoga ko ce to samo potpisati pa bi ti dao savjet da mu ipak posaljes .dwg jer je potraznja (bar tu kod nas) tolika da ni jedan arhitekt ne moze dopustiti da ostane bez crtaca. Sigurno ce vise love zaraditi placajuci te nego da te zahebe na prvu.

Svom čoviku za ovjeru šaljem bez razmišljanja sve. DWG, pdf, dwf. Ma sve. I ženu ako treba samo da ovjerava {#}

14 godina
neaktivan
amater_2 kaže...
BlueMax kaže...

Postoje neki third party alati za zakljucavanje. Mislim da one dobre treba platiti.

A sto se tice posla, ne salji im nista ako nemas povjerenja. Inzistiranje na .dwg-u moze biti iskljucivo zbog daljnjeg rada na projektu. Ako im posaljes zakljucan to ih nece zadovoljiti i opet si na pocetku tj. u dilemi dati im ili ne dati prije nego plate.

Kristalna kugla mi govori da je rijec o legalizaciji?

Loša ti je kugla. {#}

Ugalnom jedan poveći projekt a nije legalizacija. 

Poslali smo im DWF-ove šef je tako odlučio.

Postoje konverteri koji mogu poslužiti za prebacivanje iz dwf ili pdf formata u dwg. Krajnji rezultat ovisi o kompleksnosti crteža i korištenim entitetima (koristi li se neki od paketa tipa Architectural ili slično). vidio sam crteže koji su bili jako dobro konvertirani.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
BUG tim za autoCAD

Znam za to alli čisto sumljam da će "tako" dobro konvertirati.

Ipak se ti alati plaćaju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kao što i većina plaća AutoCAD ili Windowse Ultimate.{#}

17 godina
mario.L_hr kaže...
Ako radiš export pdf-a ili dwf-a nije greda natrag dobiti dwg.{#}

Ma print u .tiff (ipak je kvaliteta važna!), a zatim sve ubaciti natrag u (prazan) .dwg kao xref :)

Pa neka se veseli nakon što skine parsto megabajta, a ne može reći da nije dobio .dwg - touche!

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 17:30 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan

jel zna netko kako da selektiram vise linija bes da drzim shift pritisnut? prije sam mogao vise linije selektirati bez da drzim shift tj. samo klikom misa jel zna netko kako opet mogu samo klikom misa selektirati vise linija?

14 godina
neaktivan
Promjeni pickadd varijablu iz 0 u 1. U komandnu liniju upiši pickadd zatim enter i onda unesi promjenu.
16 godina
neaktivan

to je to. hvala :D

15 godina
BUG tim za autoCAD

Malo upadam u temu, ali imam samo jedno pitanje:

što preporučate za potpunog početnika u AutoCadu za učenje programa? Treba mi nešto čim jednostavnije, po mogućnosti na hrvatskom ili (jednostavnom) engleskom za osobu koja nije baš na ti s kompovima(nije baš totalna 0, ali ne zna puno izvan MS Officea).

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
power_user kaže...

što preporučate za potpunog početnika u AutoCadu za učenje programa? Treba mi nešto čim jednostavnije, po mogućnosti na hrvatskom ili (jednostavnom) engleskom za osobu koja nije baš na ti s kompovima(nije baš totalna 0, ali ne zna puno izvan MS Officea).

Pogledaj ovo za početak.

Nakon toga pregledaj sve komande i varijable AutoCAD-a jer nikad ne znaš kada će ti trebati (sve se nalazi u helpu).

Poslije je samo nebo granica.

17 godina
power_user kaže...

IMHO, najbrži dovoljno kvalitetan način je dobra knjiga (za kvalitetan, duboki ulazak u temu, da se dobije ideja uopće što se može), koja se da proći vrlo brzo. Ona bi trebala na pregledan i strukturiran način izložiti veliku većinu toga. Nakon toga, kao što Mario kaže - help i samo nebo je granica.

Gledam te!
14 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

IMHO, najbrži dovoljno kvalitetan način je dobra knjiga (za kvalitetan, duboki ulazak u temu, da se dobije ideja uopće što se može), koja se da proći vrlo brzo. Ona bi trebala na pregledan i strukturiran način izložiti veliku većinu toga. Nakon toga, kao što Mario kaže - help i samo nebo je granica.

Ja sam (nekad davno) naučio osnovne komande napisane na dvije stranice A4 formata. Tečaj mi je bio luksuz koji si nisam mogao priuštiti.

Najbrže učiš ako stalno crtaš, ako je to povremeno ne očekuj da ćeš biti brz i savladati materiju lako. U AutoCAD-u su najbitnije tri stvari, dobar monitor velike dijagonale,, kvalitetan miš i tipkovnica te najvažnije komandna linija. Ne treba trošiti vrijeme na ribone i toolbare, udri po tipkovnici to je najbrže.

15 godina
Veliki Brat kaže...
power_user kaže...

Može i knjiga, imate li neku preporuku? Može i za progeCAD, za njega imam nekoliko licenci Samo da nije prekomplicirana, za mamu je, a kao što sam napisao, nije baš najbolja s kompovima.
While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
13 godina

A što bi mama crtala? O ovome ovisi da li će potrošiti sat na crtež (par linija i kružnica, mora biti i malo teksta, naravno) ili crta mamuticu (Zgb) za legalizaciju, etažiranje .........? Većina ljudi ovdje svakodnevno je u dodiru sa bilo kojim cad alatom (autocad, zwcad, progecad, vecad!?) i za pojedine stvari izvan svoje struke nezna (ili ne zna?) pomoći.

Ovo je napisao mario.L_hr:

Glavna stvar kod AutoCAD-a ti nisu komande već filozofija crtanja i rada. Osnovna stvar za dobro korištenje je poznavanje izrade tehničkih crteža (to ti je abeceda) i čisto crtanje (tu mislim da imaš standardizirani pristup od početka do kraja).

Definitvno TU!

15 godina
Badjo_5 kaže...

A što bi mama crtala? O ovome ovisi da li će potrošiti sat na crtež (par linija i kružnica, mora biti i malo teksta, naravno) ili crta mamuticu (Zgb) za legalizaciju, etažiranje .........? Većina ljudi ovdje svakodnevno je u dodiru sa bilo kojim cad alatom (autocad, zwcad, progecad, vecad!?) i za pojedine stvari izvan svoje struke nezna (ili ne zna?) pomoći.

Ovo je napisao mario.L_hr:

Glavna stvar kod AutoCAD-a ti nisu komande već filozofija crtanja i rada. Osnovna stvar za dobro korištenje je poznavanje izrade tehničkih crteža (to ti je abeceda) i čisto crtanje (tu mislim da imaš standardizirani pristup od početka do kraja).

Definitvno TU!

Treba joj samo nešto da nauči osnove, ovo što joj dalje treba će joj tata pokazati(on je geodet i ima svoju firmu, a ona je ostala bez posla pa je ideja da njemu pomaže). Nikakavi ogromni poslovi, samo jednostavni 2D crteži, tek toliko da može nesto napraviti(a dalje dobar dio stvari ima automatiziran, stric je napisao program baš za geodeziju)

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.3.2013 21:35 (power_user).
14 godina
neaktivan
power_user kaže...

Treba joj samo nešto da nauči osnove, ovo što joj dalje treba će joj tata pokazati(on je geodet i ima svoju firmu, a ona je ostala bez posla pa je ideja da njemu pomaže). Nikakavi ogromni poslovi, samo jednostavni 2D crteži, tek toliko da može nesto napraviti(a dalje dobar dio stvari ima automatiziran, stric je napisao program baš za geodeziju)

The Hitchhiker's Guide to AutoCAD (imaš link pod Resources), vrlo dobar materijal za početnike. Pokazati će joj osnove rada AutoCAD-om. Nabavi joj i neku knjigu koja pokriva tehničko crtanje sa specifičnostima koje se primjenjuju za geodeziju. Googlaj ili potraži u literaturi za faks.

16 godina
BUG tim za autoCAD

Decki moze pomoc.

Zasto mi se pojavljuju ove debele linije a pod line weight su mi samo neke podebljane odnosno 1 i to defpoints koje bi trebala malo deblje bit. Npr ovaj layer kanali, tamo sam samo line scale stavljao na 0.01 i stavio line style pod iso dash ( iscrtkana ) i gotovo, a ona mi je isto debela. ( Ne znam dali kuzite sta su tu kanali ili ne ali nema veze. )

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.3.2013 14:51 (Fake_Alert).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
BUG tim za autoCAD

Isključi "Lineweigh"

Pikčer..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Problem nije Show/Hide Lineweight, što je vidljivo sa slika, niti u deblini linija u layeru. Provjeri je li debljina podebljanih linija postavljena na By Layer - vjerojatno nije; ako imaju postavljenu neku debljinu u padajućem izborniku Lineweight Control, koristit će tu debljinu, a ne onu definiranu u Layer Manageru.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.3.2013 15:01 (hrx).
14 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Decki moze pomoc.

Zasto mi se pojavljuju ove debele linije a pod line weight su mi samo neke podebljane odnosno 1 i to defpoints koje bi trebala malo deblje bit. Npr ovaj layer kanali, tamo sam samo line scale stavljao na 0.01 i stavio line style pod iso dash ( iscrtkana ) i gotovo, a ona mi je isto debela. ( Ne znam dali kuzite sta su tu kanali ili ne ali nema veze. )

Hrx ti je odgovorio u čemu je problem. Pokušaj crtati bez forsiranja debljina. Tome i služe layeri, postavi postavke koje želiš u samomo layeru i crtaj tako. Možeš i forsirati ali onda se možeš iznenaditi. za početnike je najbolje crtati na način da se layerima pridjeli boja. Tako se odmah vidi što je gdje i lakše se savlada korištenje layera.

amater_2 kaže...

Isključi "Lineweigh"

Pikčer..

A što će s plotanjem?

hrx kaže...

Provjeri je li debljina linija postavljena na By Layer - vjerojatno one linije koje su podebljane imaju postavljenu neku debljinu u padajućem izborniku Lineweight Control.

Upravo tako. Prije crtanja je zgodno definirati kao će se crtati. Kod početnika to traje ali kod iskusnijih korisnika je to automatizam i ne gubi se previše vremena. Ubrzanju crtanja jako koristi standardizacija načina crtanja (Layeri, boje,debljine, tipovi linija, scale faktori, dimension stylovi, text stylovi, korištenje blokova,....).

16 godina
mario.L_hr kaže...
Fake_Alert kaže...

Decki moze pomoc.

Hrx ti je odgovorio u čemu je problem. Pokušaj crtati bez forsiranja debljina. Tome i služe layeri, postavi postavke koje želiš u samomo layeru i crtaj tako. Možeš i forsirati ali onda se možeš iznenaditi. za početnike je najbolje crtati na način da se layerima pridjeli boja. Tako se odmah vidi što je gdje i lakše se savlada korištenje layera.

amater_2 kaže...

Isključi "Lineweigh"

Pikčer..

A što će s plotanjem?

hrx kaže...

Provjeri je li debljina linija postavljena na By Layer - vjerojatno one linije koje su podebljane imaju postavljenu neku debljinu u padajućem izborniku Lineweight Control.

Upravo tako. Prije crtanja je zgodno definirati kao će se crtati. Kod početnika to traje ali kod iskusnijih korisnika je to automatizam i ne gubi se previše vremena. Ubrzanju crtanja jako koristi standardizacija načina crtanja (Layeri, boje,debljine, tipovi linija, scale faktori, dimension stylovi, text stylovi, korištenje blokova,....).

Koristi plot style npr?

16 godina
BUG tim za autoCAD

Hvala hrx i mario.L_hr  da, stvar je bila u line weight by layer. Ali to bi mi zadnje palo na pamet da gledam properties od linije jer prije toga nisam nikakve debljine stavljao i kako je on sam sebi mogao uzet  da su debele toliko {#} Vrlo vjerovatno layer 0 je po defaultu takav?

Hvala jos jednom!

Da pocetnik sam, nadam se kroz jedan period da cu naucit dosta stvari jer mi je to struka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ukoliko si dobio nacrt od nekoga, lako je moguće da je bila postavljena debljina linije; uz isključen Show Lineweight često se previdi da se crta linija s debljinom različitom od By Layer. Defaultne vrijednosti (boja, tip linije, debljina linije) layera 0 su Color 7 (white), Continuous, Default.

Ako nisi upoznat, layer 0 je defaultni layer i ima svojstva koja su korisna kod definicije i upotrebe blokova i nije preporučljivo crtati u njemu. Uvijek mi se digne kosa na glavi kada dobijem nacrt koji je većinom iscrtan u layeru 0, što znači da slijedi dosta "čišćenja" koje oduzme puno vremena ako je nacrt opsežniji.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
BUG tim za autoCAD

Sad se malo mislim...

Dali vi koriste plot style za plotanje ili postavite debljine linija i plotate sa none?

Ja osobno koristim plot style ( u njemu po bojama odredim debljine), pa ako mi može netko objasniti prednosti drugog načina sa debljinama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.3.2013 15:31 (amater_2).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
hrx kaže...

Ukoliko si dobio nacrt od nekoga, lako je moguće da je bila postavljena debljina linije; uz isključen Show Lineweight često se previdi da se crta linija s debljinom različitom od By Layer. Defaultne vrijednosti (boja, tip linije, debljina linije) layera 0 su Color 7 (white), Continuous, Default.

Ako nisi upoznat, layer 0 je defaultni layer i ima svojstva koja su korisna kod definicije i upotrebe blokova i nije preporučljivo crtati u njemu. Uvijek mi se digne kosa na glavi kada dobijem nacrt koji je većinom iscrtan u layeru 0, što znači da slijedi dosta "čišćenja" koje oduzme puno vremena ako je nacrt opsežniji.

Sam sam radio. A gle vecinom tj neke stvari koje mi se neda radit blok odnosno nisam prije cijelog programa razmislio koje cu layere napraviti onda njih crtam u layer 0 a kada vidim potrebu da crtam nesto u drugom layeru onda ga radim na licu mjesta. Tko zna mozda sam krivo naucio raditi u autocadu pa dosta vremena trosim na "ciscenje".

14 godina
neaktivan
hrx kaže...

Ima još jedna sitnica koju početnici predvide. Ako promjeniš postavke na (color, linetype, lineweight, plotstyle control) padajućim menijim onda ti ne crtaš više po defaultnim vrijednostima već crtaš u defaultnom layweru po forsiranim vrijednostima.

amater_2 kaže...

Sad se malo mislim...

Dali vi koriste plot style za plotanje ili postavite debljine linija i plotate sa none?

Ja osobno koristim plot style ( u njemu po bojama odredim debljine), pa ako mi može netko objasniti prednosti drugog načina sa debljinama.

Iz ovog što pišeš je jasno da ne plotaš crteže u boji već crno bijele. Ja isto tako koristim plot stylove ali named depended a ne color depended. Konkretni problem imaš (u mom slučaju) kada trebaš nacrtati postojeću i novu instalaciju. Postojeća instalacija ide u boji ali tanka a nova ide u istoj boji ali deblje (boje mi definiraju vrstu instalacija u legendi).

16 godina
BUG tim za autoCAD

Hvala Mario, sad mi je jasno. E da plotam crno bilo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
amater_2 kaže...

Sad se malo mislim...

Puno je lakse kontrolirati kad je "by layer".

Zamisli situaciju u kojoj ja crtam nosive zidove penom 6 koji je kod mene definiran kao crna boja 0,3mm i onda u nacrt ubacujem recimo shemu elektroinstalacija, koje je radio kooperant, i u cijem i koji je fazu crtao penom br. 6 koji je kod njega definiran kao crvena 0,05mm.

16 godina
BlueMax kaže...
amater_2 kaže...

Sad se malo mislim...

Puno je lakse kontrolirati kad je "by layer".

Zamisli situaciju u kojoj ja crtam nosive zidove penom 6 koji je kod mene definiran kao crna boja 0,3mm i onda u nacrt ubacujem recimo shemu elektroinstalacija, koje je radio kooperant, i u cijem i koji je fazu crtao penom br. 6 koji je kod njega definiran kao crvena 0,05mm.

BlueMax, radim i ja tako samo sam pitao za drugo mišljenje.

Meni su sve linije postavljenje prema layerima i ne minjam im debljine. 

Hvata me jeza kad mi netko pošalje nacrte koji su crtani u jednom layeru i mjenja im samo boju i debljinu... {#}

16 godina
BUG tim za autoCAD

Moze li mi netko ovo objasniti. Papir odnosno projekt ceste na papiru A1 ( izmjerene dimenzije X= ~ 870 mm Y = ~ 600 mm. ). Crtam u autocadu kako je i na papiru u mj 1:1000, i namjestio sam si plot page setup papir X = 841mm Y = 594 mm i zasto mi ispada ovako malo manje u plot preview? Trebalo bi biti kao na slici broj 1 na papiru sastavnica lijevo 2.5 cm a ostalo po 0.5 cm a nije mi tako. Ne znam dali sam gdje pogrijesio.

Evo slika page setupa i slika kako bi mi trebalo ispasti. ( Barem mislim .

Trebao bih to odnjeti isplotati danas za 2 sata pa da neke stvari rijesim, i da prepravim prije plotanja ( Nije zavrsno plotanje nego testno da vidim kako ispada i to ).

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.3.2013 16:08 (Fake_Alert).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice