BUG tim za autoCAD

poruka: 496
|
čitano: 241.657
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
BUG tim za autoCAD

Pozz svima, naime idem u Tehničku školu u Vinkovcima, trenutno sam 4. razred, i do sad smo naučili podosta o Cad-u jer zapravo 4. razred sve što crtamo se odnosi na AutoCAD.. Moje znanje je solidno sto ste tice cijelog CAD-a.. Trenutno imamo zadatak crtanja projekta kuće . Nacrto sam tlocrt prizmelja (Sve sto je bilo potrebno + kote) ..

Sad problem nastaje kad treba plotat, plotanje znam kako se radi i do ovog crteža nikad nisam imao ovaj problem (probano plotat na 2 razlicita printera, razlitog tipa i marke) Napravio sam da dobijem okvir papira 7 7 20 7 (top, bottom, left, right)(udaljenost okvira od rubova papira) i stavio viewport i mjerilo, crtež stane, ćak ima 0.5-1cm sa svake strane od zadnje kotne linije do okvira.. Printer isprinta okvir papira, kotne linije i sve, al na desno strani crteža, toćnije desne kotne linije se isprintaju, al bez brojeva, printer jednostavno ne printa brojeve, nije mi jasno zašto, pokušao sam crtež za par cm pomaknit na lijevu stranu preko okvira, onda se brojevi vide (al tako ne može bit jer okvira mora nužno bit tih dimenzija) ..

U čem može bit problem, zašto ne želi printat brojeve na desnim kotnim linijama?

Nadam se da ste shvatili :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: BUG tim za autoCAD
MarioVk kaže...

Pozz svima, naime idem u Tehničku školu u Vinkovcima, trenutno sam 4. razred, i do sad smo naučili podosta o Cad-u jer zapravo 4. razred sve što crtamo se odnosi na AutoCAD.. Moje znanje je solidno sto ste tice cijelog CAD-a.. Trenutno imamo zadatak crtanja projekta kuće . Nacrto sam tlocrt prizmelja (Sve sto je bilo potrebno + kote) ..

Sad problem nastaje kad treba plotat, plotanje znam kako se radi i do ovog crteža nikad nisam imao ovaj problem (probano plotat na 2 razlicita printera, razlitog tipa i marke) Napravio sam da dobijem okvir papira 7 7 20 7 (top, bottom, left, right)(udaljenost okvira od rubova papira) i stavio viewport i mjerilo, crtež stane, ćak ima 0.5-1cm sa svake strane od zadnje kotne linije do okvira.. Printer isprinta okvir papira, kotne linije i sve, al na desno strani crteža, toćnije desne kotne linije se isprintaju, al bez brojeva, printer jednostavno ne printa brojeve, nije mi jasno zašto, pokušao sam crtež za par cm pomaknit na lijevu stranu preko okvira, onda se brojevi vide (al tako ne može bit jer okvira mora nužno bit tih dimenzija) ..

U čem može bit problem, zašto ne želi printat brojeve na desnim kotnim linijama?

Probaj utipkati naredbu "audit" (bez navodnika). Kad te pita: Fix any errors detected? [Yes/No] <N>:   stavi "y" i pukni enter.

Nekad ti autocad zna zablesirati. Ako ti ovo ne pomogne, jednostavno prekopiraj sve na novi crtež/nacrt a layout prenesi sa desni klik na new layout i from template  da ne radiš ponovno layout.

14 godina
neaktivan
MarioVk kaže...

Moraš podesiti papir u page setupu. Što ti hoću reći. printer ti automatski dodaje svoje margine (6-13 mm), Trebaš otići pod properties (desno od odabranog printera) zatim pod Modify paper size i tamo promjeniti maergine na 0. Ipak vodi računa da postoji hardversko ograničenje printera ukoliko nisu borderless.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...
MarioVk kaže...

Moraš podesiti papir u page setupu. Što ti hoću reći. printer ti automatski dodaje svoje margine (6-13 mm), Trebaš otići pod properties (desno od odabranog printera) zatim pod Modify paper size i tamo promjeniti maergine na 0. Ipak vodi računa da postoji hardversko ograničenje printera ukoliko nisu borderless.

Ma ja sam stavio margine printera odnosno papira, ja sam bio otisao custom papir size, il kak vec, uglavno stavio sam 7 7 20 7.. iz razloga sto mi treba takav okvir na papiru, ako stavim 0 0 0 0 necu imat okvir a to ne zelim..

14 godina
neaktivan
Ne znam zašto se ovako jednostavna stvar uvijek radi pogrešno. Ako je u pitanju printer za formate A3 ili A4 onda to uradi na ovaj način. Napravi okvir prave dimenzije papira zatim ga prebaci u layer koji se ne plota (ako ga nemaš napravi novi ili koristi Defpoints). Zatim napravi unutarnji okvir s udaljenostima koje si napisao (7 i 20 mm) i njega stavi u layer koji se plota. U page setupu odaberi standardni papir (A3 ili A4) te ga modificiraj (modify standard paper size) i postavi margine na 0, otklikaj do kraja i na kraju spremi promjenu. Na ovaj način ti kontroliraš margine a ne printer. Vodi računa o tome da dosta printera ima ograničenje po pitanju margine na onoj strani papira koja zadnja izlazi. Ako je u pitanju ploter postaj model pa ćemo i to riješiti.
13 godina
BUG tim za autoCAD

Print radiš iz Layout-a ili Model-a?

Printer najlakše provjeriš iz Word-a ili Excel-a. Odi u Page Setup i postavi sve margine na 0 (nula) za željeni printer. Kad klikneš na Ok, javit će ti da minimalne margine koje štampač ima (ah, GetDeviceCaps {#}).

Sada zbroji lijevu marginu, desnu marginu i širinu crteža i ako ti je veća od formata papira.... kupi veći printer (šala).

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.9.2012 2:17 (Badjo_5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Evo, imam jedan problem. Dobio sam situaciju koja je crtana u metrima. Sad trebam prebacit tu situaciju u moj postojeći crtež koji je crtan u centimetrima. Kako to napravit? Znači, situaciju bi prilikom kopiranja iz jednog crteža u drugi trebalo uvećati 100 puta.  Zahvaljujem!

0 1 hvala 0
16 godina
krayz1e kaže...

Evo, imam jedan problem. Dobio sam situaciju koja je crtana u metrima. Sad trebam prebacit tu situaciju u moj postojeći crtež koji je crtan u centimetrima. Kako to napravit? Znači, situaciju bi prilikom kopiranja iz jednog crteža u drugi trebalo uvećati 100 puta.  Zahvaljujem!

Prvo je kopiraj na svoj nacrt. Pa napravi sljedeće:

Naredba scale pa bubni enter. Nakon toga upiši 100 pa bubni enter.

Eto...

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 12:03 (amater_2).
14 godina
neaktivan
amater_2 kaže...
krayz1e kaže...

Prvo je kopiraj na svoj nacrt. Pa napravi sljedeće:

Naredba scale pa bubni enter. Nakon toga upiši 100 pa bubni enter.

Eto...

Ima i jednostavnija metoda, tj da se svi drže toga nebi trebao raditi ništa više osim naredbe insert. Koristeći naredbu units, u svakom crtežu odabereš odgovarajuće mjerne jedinice (metre i centimetre) nakon toga kod inserta u bilo kojem smjeru sve je automatski podešeno.

13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Hvala na odgovorima. Stvar je sređena.

E sad imam drugi problem{#}

Želim konvertat crtez u PDF. Odem na export to PDF. Imam okvir papira i sa naredbom window odaberem rubove. I acad mi napravi PDF file sa crtežom. I tu nastaje problem jer mi fali gornja i donja crta okvira. Dakle fali mi sa svake strane oko 3cm crteza. Ako zahvatim veću površinu sa window naredbom (što nije dobro jer mi se automatski mjenja mjerilo) stvar je i dalje ista. Znači fale mi rubovi crteža u PDF fileu.

Ako netko zna rješenje molio bih ga da mi pomogne. Hvala!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
krayz1e kaže...

Hvala na odgovorima. Stvar je sređena.

E sad imam drugi problem{#}

Želim konvertat crtez u PDF. Odem na export to PDF. Imam okvir papira i sa naredbom window odaberem rubove. I acad mi napravi PDF file sa crtežom. I tu nastaje problem jer mi fali gornja i donja crta okvira. Dakle fali mi sa svake strane oko 3cm crteza. Ako zahvatim veću površinu sa window naredbom (što nije dobro jer mi se automatski mjenja mjerilo) stvar je i dalje ista. Znači fale mi rubovi crteža u PDF fileu.

Ako netko zna rješenje molio bih ga da mi pomogne. Hvala!

Pa to se još u AutoCAD vrtiću uči. {#}

Stvar je jednostavna. Napraviš custom paper (odeš pod properties od odabranog printera) koji je za 0.2 jedinice veći od traženog papira, margine podesiš na 0 i spremiš sve na kraju (ne zaboravi mu dati ime koje je asocijativno, kako bi ga mogao ponovno iskoristiti kad ti zatreba). Kod printanja odabereš željeni papir i označiš s windows zonu printanje klikneš na apply to layout zatim odabereš zonu printanja pod Layout i ponovno klikneš na apply to layout. Sad ti je sve podešeno. Ako želiš biti štreber ondajoš označiš Center the plot.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 15:55 (mario.L_hr).
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Poceo sam radit, tj. ostvorio sam AutoCAD architecture, te ne znam napravit vlastite zidove razlicitih kontura, pa bih zamolio ako neko zna samo da mi malo to pojasni. Unaprijed hvala :D 

Tonco
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
tonco kaže...

Poceo sam radit, tj. ostvorio sam AutoCAD architecture, te ne znam napravit vlastite zidove razlicitih kontura, pa bih zamolio ako neko zna samo da mi malo to pojasni. Unaprijed hvala :D 

Nisam koristio ACAD Architecture ali pogledaj ovo možda ti pomogne. Malo prokopaj po helpu tamo je većina toga objašnjena.

16 godina

Tko zna kako ili s kojim programom da convertiram sliku u dwg ? Imao sam print2cad ali je istekao (trial) Program je radio super, probao sam img2cad ali on crta gluposti :(

Slika za convert Slika za convert
ⓑⓤⓖ░░▒▓███✰✰►◕‿◕◄✰✰███▓▒░░ⓑⓤⓖ
14 godina
neaktivan
Zašto jednostavno ne uvučeš sliku u file (tif ili jpg). Prebacivanje (i softver za isto) ne funkcionira kako bi trebalo, barem ja nisam našao takav softver.
13 godina
neaktivan

Tesko je to napravit sa slikama jer nisu vektorizirane, pa tko zna sto ces dobit. Mozda je lakse prvo prebacit u .pdf file pa onda iz toga u .dwg
Bilo kako bilo, cini mi se da ta slika nije slozena (pravilni i jednostavni likovi), pa ju mozes ubacit u autocad kao takvu i crtat preko nje, trebat ce ti nekih 20-30ak min ak se potrudis :)

16 godina

Znam, tako cu i napraviti ako nekog ne nagovorim da skine print2cad. Taj program je to odrađivao perfektno ;)

ⓑⓤⓖ░░▒▓███✰✰►◕‿◕◄✰✰███▓▒░░ⓑⓤⓖ
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.1.2013 20:43 (tony THE Noob).
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

U perspektivi ne mogu selektirati objekte. Moram odzumirati dosta =/ Ima ko kakav savjet?

EDIT: E, da, to mi se već par puta desilo, i to obično kad radim s nekim većim objektima, pa onda radim nešto malo. Ovaj vodoravni kvadar je 40x40 cm, a najveći objekt u crtežu je 10x7 m.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.1.2013 15:42 (Markus Dignus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

imam pitanje. da li je moguće preuzet komande iz gotovog rada autocada. i da se izvrte na mom kompu ko da sam ja radio rad. na faksu imamo neki zadatak koji pregledavaju. a pošto sam kratak s vremenom. da bar izgleda ko da sam ja napravio...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Možeš napraviti skriptu sa svim komandama i unosima (tu mislim na točne koordinate i sve parametre) lijepo to spremiti u file (koristi notepad) koji ima nastavak .scr i ne zaboravi ga ponijeti sa sobom.

Tamo gdje to želiš odvrtiti pokreneš skriptu i ona odradi sav posao. Ako je onaj tko će ti to gledati dovoljno iskusan i zna svoj posao prvo će odskrolati history na početak i pogledati što tamo piše (zbog toga moraš na početku odraditi određenu količinu komandi, koliko-toliko smislenih, kako te nebi skužio).

Kako znati što trebaš pisati u skripti? Pogledaj history i copy/pasteaj ga u notepad. Spremi file jer će ti služiti kao podloga za pisanje skripte.

Kako napisati skriptu? Pogledaj ovdje, ovdje i ovdje. Vodi računa da se komande upisuju na identični način kao da ih upisuješ u komandnu liniju.

Postoji i Macro recorder i automatski skript rekorder ali ih nikada nisam koristio pa ti ne mogu puno reći o njima.

13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

imam problem... zanima me kako mogu spremit workspace.... i kako mogu spremiti layere koje sam si već napravio... to bi htio spremit da mogu ponjet na sticku i unjet u drugi autocad na drugom kompu... importat... molim pomoć...

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.1.2013 17:25 (nOObIlO).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
nOObIlO kaže...

imam problem... zanima me kako mogu spremit workspace.... i kako mogu spremiti layere koje sam si već napravio... to bi htio spremit da mogu ponjet na sticku i unjet u drugi autocad na drugom kompu... importat... molim pomoć...

Što se tiče workspacea malo pojasni jer te nisam skužio. Za prijenos layera postoji dosta načina. Po meni najjednostavniji način je spremiti file s layerima koje želiš uvesti u drugi file, pod novim imenom. U tom novom fileu obriši sve i nacrtaj samo jednu liniju. File spremiš na stick. Layere uvlaciš na način da insertiraš file kao blok u novi file. Ona linija ti služi da možeš razbiti blok.
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

pa kad dođem i sjednem za novi autocad, da mi budu sve opcije pouključivane kao kod kuće što imam kad radim na njem... toolbars i to. 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

jel uopće moguće vidjet ispis prijašnjih komandi u autocadu? i ako je. kako?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Koliko ja znam nije. Moguce ih je pregledati u historyu samo za otvoreni file. Za detekciju (da li jecrtez kopija ili ne sluze neke druge metode).

13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

imam problem. radio sam rad u autocadu. i prije početka rada spremio rad, a automatsko spremanje je bilo postavljeno na 10 minuta. radio sam rad sat i po vremena. kako da nađem rad i nastavim tamo gdje sam stao...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
nOObIlO kaže...

imam problem. radio sam rad u autocadu. i prije početka rada spremio rad, a automatsko spremanje je bilo postavljeno na 10 minuta. radio sam rad sat i po vremena. kako da nađem rad i nastavim tamo gdje sam stao...

AutoCAD sprema fileove u Temp (C:\Users\Korisnik\AppData\Local\Temp). Tamo se nalaze backup fileovi (.bak) i oni spremljeni automatski (.sv$). Jednostavno preimenuješ ekstanziju u .dwg i otvoriš file (gledaj onaj koji je zadnji spremljen).

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.1.2013 23:13 (mario.L_hr).
13 godina
nOObIlO kaže...

Nisi baš jasan, prije početka rada spremio rad!? Da li si nakon završetka rada ili u međuvremenu spremio rad?

Automatsko spremanje ti nema veze sa onim spremanjem koje ti radiš, ono ti pomaže u slučaju recovery-ja kad se autocad sruši. A mjesto gdje si spremio datoteku ćeš najlakše naći u izborniku File ili kad klikneš na veliku okruglu ikonu (ili četvrtastu) u gornjem lijevom uglu monitora, tamo bi trebao biti popis nedavno otvorenih datoteka.

Ako imaš win 7, oni ti obično datoteku pokašavaju spremiti u Libraries\Documents, pa probaj i tamo potražiti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 20:17 (Badjo_5).
14 godina
neaktivan
Badjo_5 kaže...

Nisi baš jasan, prije početka rada spremio rad!? Da li si nakon završetka rada ili u međuvremenu spremio rad?

Automatsko spremanje ti nema veze sa onim spremanjem koje ti radiš, ono ti pomaže u slučaju recovery-ja kad se autocad sruši. A mjesto gdje si spremio datoteku ćeš najlakše naći u izborniku File ili kad klikneš na veliku okruglu ikonu (ili četvrtastu) u gornjem lijevom uglu monitora, tamo bi trebao biti popis nedavno otvorenih datoteka.

Auto save funkcija pomaže kod rušenja ali ne samo kod njega. Autosave radi upravo ono što mu i ime kaže, automatski sprema otvoreni file u zadanom vremenskom intervalu (uobičajeno 10-20 minuta) u Temp direkorij. Ekstenzija fileova je .sv$. Fileovi su tamo (ako nisi zamijenio putanju u opcijama AutoCAD-a) i njima se može manipulirati kao i sa bilo kojim drugim fileovima. Najjednostavnije je file kopirati i promijeniti .sv$ ekstenziju u .dwg i to je to imaš fil na kojem možeš raditi što želiš.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice