Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.827
|
čitano: 6.911.038
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Vodič za odabir grafičke kartice

ne postoji nikakav problem kad se prede 3.5gb, to su ciste gluposti, imao 3 komada gtx970 i sve su razarale sve zivo bez ikakvog "mitskog" trzanja i sl. gluposti!

a ovo je 

test test
  970(referentna) vs 390(oc) u 23 igre, mislim da je izbor jasan!

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2015 1:15 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
sseennoonn kaže...

Ovako ...iako se iznova i iznova i iznova ponavlja jedno te isto pitanje i vječna je borba oko 2 rivala ali i dalje je hrpa ljudi neodlučna koju grafu uzeti..AMD ili Nvidia .Što po stranim forumima to po našim i izuzev xy postova i odgovora i dalje se postavlja isto pitanje .Nisam ekspert i sam sam neodlučan u koju graficku bih iducu investirao a odluka je između R9 390 ili GTX 970 . Sve što sam naučio je da nvidia =manja potrosnja ,bolje hlađenje bolji support za drivere.AMD =veca potrosnja ,vece temp .   i lošiji driveri.Sad kod specifikacija jest da gtx ima bolji core freq clock itd od amda ali isto tako manje Vrama ...sabirnice etc . U gamingu perfomanse su jako slične te u nekim igrama AMD drzi 10+fpsa više u drugoj Nvidia.  Mene osobno muči to što da je GTX 4gb uopće ne bih razmišljao koja bi bila bolja u 1080p gamingu ali neke igre doguraju i preko 3gb Vrama u i problem dolazi kada se predje 3.5gb .Mnoge zanima što prije to i poslije ovog posta vrijedi li zrtvovati  vecu potrosnju i nesto vecu temp za dodatnih 4gb ili ici na nvidiu . Identična cijena može se reći  i   tezak izbor. Malo je poduži tekst  i traže se iskreni komentari bez fanboyizma i glasanje,ako sam išta izostavio slobodno nadopunite i pomozite ljudima diljem svijeta :D . Lijepo pozdrav and live long and prosper :P

Druze, zima dolazi kad nahancas tu 390ku i otvoris kuciste znas kako se soba ugrije, aj da vidim da to moze i tri 970ke 

390 je brza u sve i jednom testu od 970 kad se ne clockaju, znaci za prosjecnog korisnika koji nece da petlja s voltazom i clockanjem, testiranjem, trazenjem stabilnosti 390 je bolji izbor za plug 'n' play. Ali opet razlika od 10% i jos ako ces igrati na 1080p to nece biti primjetno cak mislim da je 970 nesto bolja u tom rangu, jer 390 je ipak predvidjena za 1440p gaming i 4k (CF)

Ako znas clockati uzmes 970 i molis boga, alaha, isusa i krisnu da u dx12 ti nece trebati vise od 3.5gb memorije za 1080p.

To su cinjenice, sad vidi sta ti odgovara.

P.S. da vidis kako moja 7950 poprilicno visoko OC-ana ugrije sobu, pa to je uzivancija 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
GamerX9 kaže...

Ja se drzim svojeg: 390 je jaca stock to stock, 970 je jaca kad se OC-a.

Ove price o nekoj potrosnji i temperaturama bacaju kojekakvi fanboyi i uzdizu to kao da je presudno za grafu. Imao sam obje grafe u PC-u, razlika u potrosnji je bila u prosjeku 20-30W manja kod Nvidije, najvise 50 i to rijetko.

Temperature su mi, zamisli, bile manje kod 390, ali to je vise do TRI-X hladnjaka koji je po meni najbolji u seriji (temp. mi nikad do sad ni pod kakvim opterecenjem nije presla 74°C, u gamingu ne ide preko 65-67, dok je Gigabyteova WF3 970-tka vec u prvom benchu presla tih 74).

Stock 390 je jaca 5-10% od 970-tke po mojim testiranjima, za OC-ane ne bih znao jer 970 nije bila moja vec samo posudena pa nisam isao clockat tudju grafu, ali vjerujem da je Nvidija bolji clocker. 

za temperature ti je dovoljno vidjeti msi grafe - 970 i 980 imaju obični tf hladnjak, na 390 i 390x stavljaju daleko jači tf s više heatpipesa, kakav inače ide i na 980ti

390/390x i s tim jačim hladnjakom imaju daleko više okretaja ventova da bi je hladili, pa opet msi 970 ima niže temperature

potrošnja ti je dolje na fotkama i daleko je veća razlika od ovog što ti pričaš - na maksimumu preko 150w ili skoro duplo više od 970

kužim fanboyizam, ali brate ostavi se toga kad dijeliš savjete

average average
peak peak
max max
9 godina

Vidim da su glasanja 50%50 trenutno (13/13)...Sto se tice gtxice..dosta preporuka je otislo na g1 gaming ..za r9 nisam siguran...u clockanju nisam ekspert i nisam previse clockao (jer do sad sam imao gtx 460 1gb u kojoj nema svrhe clockat jer je slaba pa i da ju se digne za 50% sto je ne moguce) a za neku novu je moguce da bi se malo potrudio saznati i malo ju podici za neki fps gain...kuciste je zalman z3+  pa bi trebala unutra stati bilo koja varijanta...usput evo odma i glasanje za best buy brand.Salute  to all 

3 GTXMSI
13 GTX Gigabyte G1 gaming
0 GTX asus strix
0 AMD MSI
7 AMD Sapphire nitro
1 AMD strix
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2015 10:59 (sseennoonn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
sseennoonn kaže...

Vidim da su glasanja 50%50 trenutno (13/13)...Sto se tice gtxice..dosta preporuka je otislo na g1 gaming ..za r9 nisam siguran...u clockanju nisam ekspert i nisam previse clockao (jer do sad sam imao gtx 460 1gb u kojoj nema svrhe clockat jer je slaba pa i da ju se digne za 50% sto je ne moguce) a za neku novu je moguce da bi se malo potrudio saznati i malo ju podici za neki fps gain...kuciste je zalman z3+  pa bi trebala unutra stati bilo koja varijanta...usput evo odma i glasanje za best buy brand.Salute  to all 

nisi dobro složio anketu, jer mi se čini da još nisi ni odabrao između nvidije i amd-a

ako je nvidia 970 izbor - giga g1 gaming je najbolja opcija po mojem mišljenju, ali stavi neka ljudi glasaju 

ako je izbor amd - najbolja je verzija saphire nitro kako mi se čini, samo je problemčić što ima 2 godine garancije, dok msi primjerice ima 3

u klokanju ni ne trebaš biti expert, jednostavno je, a ako baš i ne želiš - sve te nereferentne dolaze već nabrijane i dodatnim klokanjem na njihov tvornički klok ne dobivaš puno (osim u benčanju gdje je svaki broj bitan, a hoćeš li imati u igri 55 ili 56 fps-a tako je svejedno)

na kraju, razlike nisu velike niti u jednom slučaju i sve su te grafe dobre, tako da nećeš nešto pogriješiti niti s jednom od njih

9 godina

a za razliku od njih 390x?  razlika 200 kn lol ..I evo popravio sam glasacki listic :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
sseennoonn kaže...

a za razliku od njih 390x?  razlika 200 kn lol ..I evo popravio sam glasacki listic :D

Bas sad gledam G1 nema ispod 3000 (ako izostavimo ExtremeDigital) tako da se nadje u iPon 390X G1 Gaming za 3344

9 godina

taj ipon je isto neka mucka...to nije ducan u hrvatskoj uopce ni nista ..kontakt im je u budimpešti ..radi se iskljucivo web naruđbom tak da mi je to malo rizicno  a cijena za  STRIX-R9 390X-DC3OC je 3500  u ducanu u hrv nitro sapphire verzija je 3230kn a GTX 970 G1 gigabyte 3300kn 

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2015 11:54 (sseennoonn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
sseennoonn kaže...

taj ipon je isto neka mucka...to nije ducan u hrvatskoj uopce ni nista ..kontakt im je u budimpešti ..radi se iskljucivo web naruđbom tak da mi je to malo rizicno 

Meni se isto čini da to treba izbjegavati. Samo webshop, cijena puno niže nego kod ostalih, a ne znam apsolutno nikog tko je od tamo naručivao tako da nemam ni iskustva. Pošto se ne radi o malim novcima bolje ne riskiraj

12 godina
chaselol kaže...
sseennoonn kaže...

Bas sad gledam G1 nema ispod 3000 (ako izostavimo ExtremeDigital) tako da se nadje u iPon 390X G1 Gaming za 3344

potpuno neisplativo, ako već gledamo istu trgovinu i istog proizvođača

http://iponcomp.hr/webshop/product/gigabyte_gv_r939g1_gaming_8gd_r9_390_8gb_gddr5_pcie/1186372

390 bez x ista ta gaming g1 košta 668 kuna manje

http://iponcomp.hr/webshop/product/gigabyte_gv_n970g1_gaming_4gd_gtx970_4gb_gddr5_oc_pcie_____/788592

970 gaming g1 s daleko boljim hladnjakom košta 604 kune manje

ta 390x nije niti blizu toliko jača koliko je skuplja

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2015 12:04 (picajzla0707).
14 godina
Prema iskustvima iz drugog foruma, koji su kupovali preko iPon-a, jako
zadovoljni zasad. Dosta bolje od ED
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
protjeran
Ako se ne varam ima fenomenalna gtx970 msi gaming za 2800kn u centru(cini mi se), imam same pohvale!lp
12 godina
Stjepanj kaže...
Ako se ne varam ima fenomenalna gtx970 msi gaming za 2800kn u centru(cini mi se), imam same pohvale!lp

baci oko na +95 stupnjeva vrm-ova nakon po ure crysisa

13 godina
neaktivan

Pa nije ni 980 toliko jaca od 970 pa je osjetno skuplja. Za 970 bih birao tri vent grafu bez obzira jel g1 ili obicna u pitanju je samo OC je razlika ako se ne varam. Mada ta MSI izgleda skroz mocno, a razlike su zanemarive. BTW 290 siba 970 za 40% u novom star warsu a to nije mala razlika nikako, a 390 jos vise.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
chaselol kaže...
sseennoonn kaže...

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_4_84_228&products_id=15432

14 godina
neaktivan

Preporuka za grafiku od150-170 eura po vasem izboru sta da kupim polovno naravno sa garancijom

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
mirkossam kaže...

Preporuka za grafiku od150-170 eura po vasem izboru sta da kupim polovno naravno sa garancijom

R9 270/X, 280/X, GTX 950, 960

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2015 13:18 (Remzi).
12 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
GamerX9 kaže...

za temperature ti je dovoljno vidjeti msi grafe - 970 i 980 imaju obični tf hladnjak, na 390 i 390x stavljaju daleko jači tf s više heatpipesa, kakav inače ide i na 980ti

390/390x i s tim jačim hladnjakom imaju daleko više okretaja ventova da bi je hladili, pa opet msi 970 ima niže temperature

potrošnja ti je dolje na fotkama i daleko je veća razlika od ovog što ti pričaš - na maksimumu preko 150w ili skoro duplo više od 970

kužim fanboyizam, ali brate ostavi se toga kad dijeliš savjete

Imao sam obje kartice u PC-u isti dan. Ne cini ti se potrosnja od 150W niska za karticu u tom rangu? Od 5 high end igara koje sam testirao u 4 je po senzorima bilo oko 200W na 970, 220-230 na 390, dok je u jednoj igri 390 dosla do 257W ako se ne varam, a 970 je ostala na oko 200. Sad ili se za Nvidiu postavlja niza potrosnja u testovima, ili se za AMD postavlja previsoka, jer mi ni u igrama ni u stress testovima nikad nije presla 260W, a istestirao sam ju bome na 30 razlicitih bench programa i igara...

sseennoonn kaže...

taj ipon je isto neka mucka...to nije ducan u hrvatskoj uopce ni nista ..kontakt im je u budimpešti ..radi se iskljucivo web naruđbom tak da mi je to malo rizicno  a cijena za  STRIX-R9 390X-DC3OC je 3500  u ducanu u hrv nitro sapphire verzija je 3230kn a GTX 970 G1 gigabyte 3300kn 

Imas u ADM-u Sapphire Nitro za 2900kn.

Samozadovoljstvo uništava perfekciju. | LoL EUNE: iScream | http://eune.op.gg/summoner/userName=iScream
12 godina
GamerX9 kaže...

Imao sam obje kartice u PC-u isti dan. Ne cini ti se potrosnja od 150W niska za karticu u tom rangu? Od 5 high end igara koje sam testirao u 4 je po senzorima bilo oko 200W na 970, 220-230 na 390, dok je u jednoj igri 390 dosla do 257W ako se ne varam, a 970 je ostala na oko 200. Sad ili se za Nvidiu postavlja niza potrosnja u testovima, ili se za AMD postavlja previsoka, jer mi ni u igrama ni u stress testovima nikad nije presla 260W, a istestirao sam ju bome na 30 razlicitih bench programa i igara...

meni se čudno čini jedino razlika od 50-150w u testovima koje možemo naći po netu i ovih tvojih 20-30w razlike

čudna mi je i tvoja tvrdnja da je 390 stock jača od 970, kad vidim po testovima da to i nije tako, a i na stjepkovom linku se vidi da i naklokana 390 ne stiže 970 stock u hrpetini igara

najčudnija mi je pak tvoja tvrdnja da si giginu 970 nagurao na 75 stupnjeva, kad je ja kod frenda nisam uspio natjerati preko 65 stupnjeva

svašta mi je čudno, but hebiga, ne čudim se više ničemu 

12 godina
neaktivan

Meni je cudno sto se bez pogovora vjeruje kojekakvim benchevima s neta, a kad ja uzmem vremena, bencham, stavim na forum rezultate sa slikama, onda se fino sere po tome. Doduse to rade samo (neki) Nvidijini vlasnici al jbg.

Npr. kad je megatama stavio svoj bench u Grid Autosportu i dobio 113 FPS-a na klokanoj 970, ja sam stavio XML file koji stvara igra i nikako se ne da editati, a u njemu pisu kompletne postavke i rezultati (stock 390 109 FPS), onda je on to fino izignorirao i nastavio po svojem, jer nema sanse da Nvidia nije najbolja, jel? Od tad sam odlucio ne stavljati takve testove i ako me netko pita posaljem mu radje rezultate u PP i rijeseno.

EDIT: WF3 je skocila do 77°C u Furmarku. U igrama se drzi isto par stupnjeva iznad TRI-X.

Samozadovoljstvo uništava perfekciju. | LoL EUNE: iScream | http://eune.op.gg/summoner/userName=iScream
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2015 15:57 (GamerX9).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Nema teoretske sanse da wf3 ide na 77°c...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Normalno da ima u furmarku..

Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina
Ja nisam testirao na furmarku, ali na witcheru 3, d. lights gta5 i par drugih igara ne prelazi 65 stupnjeva i to bez cujnog pojacavanja ventova i nakon 5-6 sati igranja
Doduse gaming verzija...
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pročitah većinu novijih postova na još jednom bi mi trebalo crno na bijelo, par najboljih opcija, dakle grafa od 800-1000 kn za igranje srednje zahtjevnih, do zahtjevnijih igra. max 1200 ako je razlika ogromna. Ne planiram trenutno više ulagat, neka izdura garanciju, a dalje ćemo vidjet. Hvala.

-Intel procesor Core i5 4460, Socket 1150,
-Kingston DDR3 HyperX Fury, 1600MHz, 8GB
- Asrock H81M-HDS (S1150, USB3.0 Header)
- Fortron Hyper 500W, 80+

0 0 hvala 0
15 godina
PepperoniPizza kaže...

Pročitah većinu novijih postova na još jednom bi mi trebalo crno na bijelo, par najboljih opcija, dakle grafa od 800-1000 kn za igranje srednje zahtjevnih, do zahtjevnijih igra. max 1200 ako je razlika ogromna. Ne planiram trenutno više ulagat, neka izdura garanciju, a dalje ćemo vidjet. Hvala.

-Intel procesor Core i5 4460, Socket 1150,
-Kingston DDR3 HyperX Fury, 1600MHz, 8GB
- Asrock H81M-HDS (S1150, USB3.0 Header)
- Fortron Hyper 500W, 80+

R7 265

13 godina
protjeran

definitivno r7 265, za cca 1000kn trenutni best buy!

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
Ja nisam testirao na furmarku, ali na witcheru 3, d. lights gta5 i par drugih igara ne prelazi 65 stupnjeva i to bez cujnog pojacavanja ventova i nakon 5-6 sati igranja
Doduse gaming verzija...

Pa u gamingu ne prelazi, to je istina (mislim da je ova isla do 68 max.), ali kad se stavi na stress test se WF3 malo jace od Tri-X zagrije.

Ono sto sam vec par put spomenuo i sto me muci je sto koji god test na netu pogledam, Sapphire Nitro 390 UVIJEK dodje do 74°C max. Koji god test ja osobno odradim, 3DMark, Furmark, Heaven uvijek se polagano penje do 74°C i onda odjednom stane. U igrama je naravno manja, ali kad se ide opterecivat grafu do maximuma ama bas uvijek stane na 74. 

Poceo sam misliti da je to granica nakon koje pocne throttlati, ali je to puno preniska temp. da vec throttla, a i nema nikakvih FPS dropova, ne pada clock, ne pada GPU usage, nista...

EDIT: I ima jos jedan Sapphire Nitro 390 na forumu koji, zamislite, isto ne prelazi 74. Sve mi je to malo previse da bude slucajnost, ima neka caka...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2015 22:56 (GamerX9).
13 godina
protjeran
ansha kaže...

Normalno da ima u furmarku..

evo 23minute furmarka, kartica klokana na 1430mhz! u zatvorenom kucistu na maximalnin 68°c!

Msi Gtx 970 Gaming Oc!

na wf3 ako sam najvise uspio dogurati na recu bezveze 71°c u zakrcenom kucistu s 10kg prasine!

tako da 77°c mi se cini pretjerano za gigabajtov model s 3 venta...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2015 23:49 (Stjepanj).
15 godina
protjeran

Koje postavke stavis u furmarku?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
chaselol kaže...

Pa nije ni 980 toliko jaca od 970 pa je osjetno skuplja. Za 970 bih birao tri vent grafu bez obzira jel g1 ili obicna u pitanju je samo OC je razlika ako se ne varam. Mada ta MSI izgleda skroz mocno, a razlike su zanemarive. BTW 290 siba 970 za 40% u novom star warsu a to nije mala razlika nikako, a 390 jos vise.

po gameplayu na jubitu obje grafe vrte skoro isti fps u battlefrontu moozda eventualno R9 ima malo veci peak (razlika u par fpsa) al mislim da nije bas 40% razlika

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2015 11:10 (sseennoonn).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice