Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.924.834
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
David87 kaže...

Ja sam imao 3 GB verziju i nakon kupnje 6 GB sve mi radi puno bolje (15 do 20% bolje)

Razlika izmedu gtx 1060 3gb i 6gb nije samo u vram-uvec i u broju cuda cora gdje ih ova od 6gb ima 10% vise, u igrama koje koriste do 3gb vram-a to rezultira oko 5% vecim perforsama u korist 6gb verzije. To je ipak jako daleko od ovih 20% koje ti spominjes...

8 godina
protjeran
war3_tft kaže...
 Razlika izmedu gtx 1060 3gb i 6gb nije samo u vram-uvec i u broju cuda cora gdje ih ova od 6gb ima 10% vise, u igrama koje koriste do 3gb vram-a to rezultira oko 5% vecim perforsama u korist 6gb verzije. To je ipak jako daleko od ovih 20% koje ti spominjes...

Trebo si ga pitat kol'ko mu je grafa dugacka ;)

Brajanov život
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2018 8:51 (Gorstak79).
12 godina
ihush kaže...

VGA u pravilu ima dovoljno VRAMa za svoje potrebe tj snagu tj ono što treba i istovremeno može. Ako je VRAMa nedovoljno tad je besmisleno raditi jači GPU jer je neiskorišten, višak je višak.. no može poslužiti za učitavanje textura... zanemarive razlike u gamingu ili vidlive samo kod specifičnih taskova norlamne količine vs dvostruko više. Slično kao što je to na PCju RAM.. s razlikom, VGA od viška nema nikakve korsiti jer radi jedan konkretan task (igru-app).. dok OS može vrititi više appsa, tad višak nije tako usporediv. Konkretne porebne količine čak nisu 1-2 i sl GB, nego može biti i 700/1.5GB.. no proizvođačima je sad praktičnije staviti više, veći broj.. dok sama cijena VRAMa nije od većeg značaja.. dok se ne usporedi npr ddr5 vs ddr3.. kojeg često utrpaju u slabiju VGA i stave besmislenu količinu koju preslab GPU ne iskorištava a kupac naivno kupuje 'veći broj'..

sve to ovisi o situaciji, primjerice meni na staroj gtx 570 količina rama jest bila problem sa 1,28gb

možda to nije bio problem kad je grafa tek izašla, ali jest kasnije i poprilično se osjetilo - primjerice u gta 5 grafa je mogla bez problema gurati postavke koje su tražile 2gb vrama kojeg nema i onda svako malo veseli stuttering

s druge strane na 1050ti sa 4gb nije bilo stutteringa, no grafa nije mogla iskoristiti puno potencijal vrama

no to je manji problem jer sam imao slobodu podesiti postavke bez da se mislim o vramu, dok primjerice kolega ibme74 mora pripaziti i postavke držati do 3gb

toliko je i meni gta5 na 1050ti tražio za postavke na kojima sam igrao bez problema od 40-70 fps-a, on bi mogao i dosta više - no imao bi isti problem kao ja prije sa gtx 570

idealno bi bilo da su izdali 1050ti sa 3gb, a 1060 s minimalno 4gb

8 godina
protjeran
Vodič za odabir grafičke kartice

imam skor sa ovom svojom novom G1 gtx 1060 3gb skoro 9500 u superpositionu(budem ga prikeljio tamo u temu), a sa MSI gaming 1060 6gb malo preko 9800, znači razlika niti 5%...

inače na 4k ultra u bf1 na 1080ti vram usage jedva nešto preko 4500MB... naravno da je bolje uzeti 6gb verziju ako imaš viška 500kn, ali više zato jer je čip malo jači nego zbog tih 6gb vrama, što ti vrijedi da ona može učitati 4k ultra teksture kad čip to ne može vrtiti normalno...

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

-loš 'kriterij' .. ''meni je ovo/ono''.. npr, govoriš o radeonki i gta, nakon tog kao bolje nvidia.. -znaš tajnu? nije u količini vrama, nego u igri-kartici, jednostavno. Da je ista količina tad bi ti bilo možda jasno ovako se zavaraš i po jednoj igri procjenjuješ ostalo. Bez 'šire slike'.. a to je tad 90% pogrešno.

-uh, vidi. nije rade.. moja greška u čitanju :))

+ naravno, kad imaš situaciju da app-igra traži više vrama (jednako kao app RAMa) tad je normalno razlika u rezultatima.. kad je višak, tad je višak.

+ primijeti da se u pravilu i izdaju takve vga-količine vrama, linearno, jača s više.. a kasnije čisto trgovina-biz ubace i besmslene količine na lowend.. jer kupac misli više-jače.. dok je to bez stvarne snage ispod haube neiskoristivo. Kao kamion i prostor za teret....

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2018 9:34 (ihush).
10 godina
neaktivan
Gtx 1050ti i gtx 1060 3gb svaka ima svoje ograničenje u pogledu ili slabog čipa ili manjka vrama da ostvari potencijal.

Imao sam rx 470 4gb i rx 480 8gb, skoro slična situacija. Ispada da je tada rx 480 4gb bila optimalna kupovina.

Sad kad sam bez kartice sve gledam u detalje. Po meni tko želi odigrati nešto na visokim detaljima a da ne mora mijenjati karticu svake godine jedini izbor je gtx 1070.

Jedva čekam novu gtx 1160 ili nešto od AMD, a manje struje gladno od vege.
SSD koliko si mi života uštedio...
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
picajzla0707 kaže...

s druge strane na 1050ti sa 4gb nije bilo stutteringa, no grafa nije mogla iskoristiti puno potencijal vrama

no to je manji problem jer sam imao slobodu podesiti postavke bez da se mislim o vramu, dok primjerice kolega ibme74 mora pripaziti i postavke držati do 3gb

toliko je i meni gta5 na 1050ti tražio za postavke na kojima sam igrao bez problema od 40-70 fps-a, on bi mogao i dosta više - no imao bi isti problem kao ja prije sa gtx 570

To i nije bas istina, nekada preporucena kolicina VRAM-a nije = tome koliko te postavke stvarno trebaju VRAM-a.

Evo ti primjer zadnji Batman, pogledaj koliko VRAM-a "treba" za te najjace postabkeni kako mi igra radi na njima iako sam ignorirao tu "limitaciju".

Zadnji dio krece od 7:15

Naravno da ima igara loje vec danas mogu povuci preko 3gb vram-a na 1080p (kao gta v) ali doo podignes sve te postavke i popalis sve efekte da trebas 4-4.5gb ioako ces dobiti nezadovoljavajuci FPS i kresat ces te postavke da bi imao zeljenih ~60fps (pricamo o gtx1060 6gb/rx570/580 4/8gb), kada kreses postavke smanjujes i VRAM usage i opet dodes na to da ti ne treba vise od te 3 gige sto vec imas.

Da se razumijemo 6gb model jest bolja kupnja ali da je razlika kao nekada do nekih 200kn, ali davati 500+ kuna za 5% vece performanse i duplo vise VRAM-a koji ti u 90% slicajeva nece nikada ni trebati je bacanje novca.

12 godina
lav1000 kaže...

imam skor sa ovom svojom novom G1 gtx 1060 3gb skoro 9500 u superpositionu(budem ga prikeljio tamo u temu), a sa MSI gaming 1060 6gb malo preko 9800, znači razlika niti 5%...

inače na 4k ultra u bf1 na 1080ti vram usage jedva nešto preko 4500MB... naravno da je bolje uzeti 6gb verziju ako imaš viška 500kn, ali više zato jer je čip malo jači nego zbog tih 6gb vrama, što ti vrijedi da ona može učitati 4k ultra teksture kad čip to ne može vrtiti normalno...

Hvala, čekat ću neku "poštenu" ponudu, još uvijek većina precjenjuje iste za par sto kuna ;)

12 godina
ibme74 kaže...

To i nije bas istina, nekada preporucena kolicina VRAM-a nije = tome koliko te postavke stvarno trebaju VRAM-a.

Evo ti primjer zadnji Batman, pogledaj koliko VRAM-a "treba" za te najjace postabkeni kako mi igra radi na njima iako sam ignorirao tu "limitaciju".

Zadnji dio krece od 7:15

Naravno da ima igara loje vec danas mogu povuci preko 3gb vram-a na 1080p (kao gta v) ali doo podignes sve te postavke i popalis sve efekte da trebas 4-4.5gb ioako ces dobiti nezadovoljavajuci FPS i kresat ces te postavke da bi imao zeljenih ~60fps (pricamo o gtx1060 6gb/rx570/580 4/8gb), kada kreses postavke smanjujes i VRAM usage i opet dodes na to da ti ne treba vise od te 3 gige sto vec imas.

Da se razumijemo 6gb model jest bolja kupnja ali da je razlika kao nekada do nekih 200kn, ali davati 500+ kuna za 5% vece performanse i duplo vise VRAM-a koji ti u 90% slicajeva nece nikada ni trebati je bacanje novca.

kako nije istina?

gta5 sam igrao sa starom fermicom gtx 570 i s postavkama koje je grafa gurala bez problema imao sam stuttering jer je potražnja za vramom dostizala skoro 2gb, a ja sam imao 1,28

da, mogao sam smanjiti postavke, dobiti fps koji ne pada ispod 60 umjesto da bude minimalnih 40, ali to je vidljvo smanjivalo kvalitetu slike koja je meni važnija od minimalnih 60fps - bitno mi je da ne pada ispod 30fps u takvim igrama

na 1050ti sam uredno stavio postavke koje traže skoro 3gb vrama, slično kao na tvojem videu - smanjio travu i neke zahtjevnije stvari, digao neke druge i dobio odlični izgled igre sa minimalnih 40+ fps-a, baš kako mi odgovara - da sam uzeo 2gb verziju (kakva ne postoji, ali bi neki ovdje rekli da je "taman" i da 4gb je nepotrebno na 1050ti) imao bi stuttering ili bi morao značajno rezati postavke i izgled igre

s druge strane ti možda voliš minimalnih 60fpsa pa ti je smanjivanje detalja taman zbog fps-a i manjka vrama, a s druge strane na high je ionako mala razlika prema v-high pa smanjivanje detalja da ne pređeš 3gb i nije toliki problem

isto tako slažem se da 6gb verzija nije vrijedna neke veće razlike u cijeni i da je gta5 možda specifična igra gdje se točno vidi koliko ti vrama doista treba za glatko izvođenje - jer princip "meni 1080ti troši 6gb vrama" nije točan pokazatelj koliko ti zaista treba vrama jer će ista igra možda raditi s istim postavkama jednako i na grafi od 4gb bez stutteringa, a na 1080ti se "pruža" preko 6gb samo zato jer ga ima viška (ove su brojke bubanje za neki primjer, ne konkretno iskustvo)

17 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Ljudi, jedan OT:)

Grafa kupljena prek firme, ima R1 racun i naljepnica na kutiji..

U slucaju reklamacije, da li mogu karticu nosit na servis uz predocenje R1 racuna ili dajem osobi koja je kupila prek firme i ona reklamira?

Tnx

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
 kako nije istina?

gta5 sam igrao sa starom fermicom gtx 570 i s postavkama koje je grafa gurala bez problema imao sam stuttering jer je potražnja za vramom dostizala skoro 2gb, a ja sam imao 1,28

da, mogao sam smanjiti postavke, dobiti fps koji ne pada ispod 60 umjesto da bude minimalnih 40, ali to je vidljvo smanjivalo kvalitetu slike koja je meni važnija od minimalnih 60fps - bitno mi je da ne pada ispod 30fps u takvim igrama

na 1050ti sam uredno stavio postavke koje traže skoro 3gb vrama, slično kao na tvojem videu - smanjio travu i neke zahtjevnije stvari, digao neke druge i dobio odlični izgled igre sa minimalnih 40+ fps-a, baš kako mi odgovara - da sam uzeo 2gb verziju (kakva ne postoji, ali bi neki ovdje rekli da je "taman" i da 4gb je nepotrebno na 1050ti) imao bi stuttering ili bi morao značajno rezati postavke i izgled igre

s druge strane ti možda voliš minimalnih 60fpsa pa ti je smanjivanje detalja taman zbog fps-a i manjka vrama, a s druge strane na high je ionako mala razlika prema v-high pa smanjivanje detalja da ne pređeš 3gb i nije toliki problem

isto tako slažem se da 6gb verzija nije vrijedna neke veće razlike u cijeni i da je gta5 možda specifična igra gdje se točno vidi koliko ti vrama doista treba za glatko izvođenje - jer princip "meni 1080ti troši 6gb vrama" nije točan pokazatelj koliko ti zaista treba vrama jer će ista igra možda raditi s istim postavkama jednako i na grafi od 4gb bez stutteringa, a na 1080ti se "pruža" preko 6gb samo zato jer ga ima viška (ove su brojke bubanje za neki primjer, ne konkretno iskustvo)

ne kuzim kako imas bolje performanse ako smanjis travu?

Brajanov život
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2018 11:24 (Gorstak79).
16 godina
odjavljen
Gorstak79 kaže...

Smanji 'kolicinu' detalja...

8 godina
protjeran
Mrgud Veliki kaže...

Ahaa...mene cudi kako ja nemam buffering povremeno, s obzirom na opremu... 

Brajanov život
12 godina
Gorstak79 kaže...
Mrgud Veliki kaže...

Ahaa...mene cudi kako ja nemam buffering povremeno, s obzirom na opremu... 

pa ako pričamo o postavkama igre, valjda se misli na smanjivanje postavki koje se tiču trave i koje su baš u gta5 jebene do boli

nevjerojatno, ali čak i sa gtx 1070 kad dignem travu na max, počne mi fps padati ispod 30 na full hd monitoru, a spustim samo tu travu za jednu crticu manje i igra ne pada ispod 70fps, a vizualno razlika nikakva

8 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
 pa ako pričamo o postavkama igre, valjda se misli na smanjivanje postavki koje se tiču trave i koje su baš u gta5 jebene do boli

nevjerojatno, ali čak i sa gtx 1070 kad dignem travu na max, počne mi fps padati ispod 30 na full hd monitoru, a spustim samo tu travu za jednu crticu manje i igra ne pada ispod 70fps, a vizualno razlika nikakva

To si neku pucačinu igrao?

Brajanov život
16 godina
odjavljen
Gorstak79 kaže...
picajzla0707 kaže...

To si neku pucačinu igrao?

Jos si i 'zaboldao' to gdje pise da je igrao gta5...

8 godina
protjeran
Mrgud Veliki kaže...

Previdio sam taj dio nekako...ispricavam se

Brajanov život
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2018 12:44 (Gorstak79).
16 godina
Gorstak79 kaže...
Mrgud Veliki kaže...

Previdio sam taj dio nekako...ispricavam se

Puno toga ti previdiš ili preskočiš ili jednostavno ne pročitaš. Izgleda da samo svoje postove i čitaš..

It is always darkest just before the dawn.
8 godina
protjeran
mrsmith kaže...
Puno toga ti previdiš ili preskočiš ili jednostavno ne pročitaš. Izgleda da samo svoje postove i čitaš..

Odlutam u mislima na neko lijepo mjesto nakratko...

Brajanov život
17 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Ljudi, jedan OT:)

Grafa kupljena prek firme, ima R1 racun i naljepnica na kutiji..

U slucaju reklamacije, da li mogu karticu nosit na servis uz predocenje R1 racuna ili dajem osobi koja je kupila prek firme i ona reklamira?

Tnx

Možeš sam nositi.

Bolje loš dan na pecanju nego dobar na poslu.
12 godina
picajzla0707 kaže...

1.)kako nije istina?

2.) na 1050ti sam uredno stavio postavke koje traže skoro 3gb vrama, slično kao na tvojem videu - smanjio travu i neke zahtjevnije stvari, digao neke druge i dobio odlični izgled igre sa minimalnih 40+ fps-a, baš kako mi odgovara - da sam uzeo 2gb verziju (kakva ne postoji, ali bi neki ovdje rekli da je "taman" i da 4gb je nepotrebno na 1050ti) imao bi stuttering ili bi morao značajno rezati postavke i izgled igre

3.) s druge strane ti možda voliš minimalnih 60fpsa pa ti je smanjivanje detalja taman zbog fps-a i manjka vrama, a s druge strane na high je ionako mala razlika prema v-high pa smanjivanje detalja da ne pređeš 3gb i nije toliki problem

1.) Pa kako je? Objasnio sam ti i podstavio videe.

Ne mozes usporedjvat gtx570 sa 1.28gb i gtx1060 3gb za moderniju zahtjevnu igru kao gta v. 

Probaj zahtjevnije igre iz vremena te grafe pa usporedi.

2.) istina da je za GTX1050Ti malo 2gb RAM-a ali je isto tako 4gb "puno" odnosne ostaje ti oko 1GB neiskoristen.

3.) Ne mora meni biti minimalno 60fps-a, 40 je neki minimum ispod kojeg ne zelim da ide, a ako smanjivanjem jedne postavke sa ultra na v.high ili high dobijam 10-15 fps-a a vizualno ne gubim skoro nista, zasto ju nebi spustio? 

Kao sto sam rekao nisam jos niti jednom do sada spustao postavke zbog toga sto mi fali VRAM-a, eno ti BF1, CoD WW2 koji du bas zahtjevni i sve postavke su na najjace i ima dovoljno VRAM-a. Ljude takodjer zbunjuje jer recimo kod testa gtx1060 6gb koristit ce recimo 4.5gb ili vise, igre ocito "povuku" vise VRAM-a ako je dostupno iako ga ne trebaju.

Takoder ima negdje na yt video gdje lik igra gta v na hd6950 2gb sa postavkama koje zahtjevaju preko 2.5gb i igra bez problema tako da nisu uvijek ni ti "zahtjevi" tocni (imas onaj video iz Batmana koji sam ti isto linkao, postavke sam digao da navodno treba 3.9gb a radi bez trzanja i ne prelazi bekih 2.8gb).

Tek sam sada vidio da si i ti isto gore napisao za vram usage.

Uglavnom, ja jos nisam naisao na igru da me VRAM ogranicava, jedino sama snaga chipa.

12 godina
Gorstak79 kaže...

Zato sto je trava u gta v "fucked up", guta FPS kao alkos pivo.

U situacijama gdje ima puno trave imas gori fps nego recimo u gradu medju svim tim zgradama i prometom.

12 godina
ibme74 kaže...

Tek sam sada vidio da si i ti isto gore napisao za vram usage.

Uglavnom, ja jos nisam naisao na igru da me VRAM ogranicava, jedino sama snaga chipa.

ma uglavnom se slažemo, no stvar je u tome da si ti gta5 namjestio prema vram usage opciji i pazio da ne prelazi 3gb

to ja sa 1050ti nisam morao gledati, nego sam gledao isključivo koje su opcije najteže za čip i to spustio koliko je potrebno da bi mao 40+ fps-a

i došao sam na slične postavke koje ti imaš sa 1060, s tim da su meni neke postavke poput tekstura bile i povećane u odnosu na tvoje... a tvoja grafa bar 50% jača od moje bivše 1050ti

9 godina
Sve to stoji i u pravu si, al upravo igro wot na djecijoj konfi, r9 280x 3Gb, i imam na ultra stuter fest, pogledam u gpuz i vidim da je vram na 3Gb. Inace ta grafa tjera wot na ultra 90 do 120 fps. Sa vs ukljucenim proc na 40%, a grafa na 60%, fps pada do 40, dok namom kompu gdje je r9 290x 4Gb nema tih problema, a vram ide do 3.2 Gb. I jos da dodam da je gtx 1060 jaca oko 40% od 280x i oko 15% od 290x, znaci pozeljno bi bilo bar 4Gb vrama , stim da takve nema bolja opcija je 6Gb, ali ti si vec pokazao da je i sa 3Gb vrlo dobra, pa neka kupi ko sta zeli.
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2018 16:37 (xfire975).
12 godina
David87 kaže...
ibme74 kaže...

Ma trazi rabljeno, gtx1060 3gb imas vec od 1.400-1.500kn (ima i na PC Ekspert teznici oglas ako nije prodano) a 6GB max nekih 1.800-1.900kn.

A ako ti se neda traziti rabljeno ili ne zelis imas ovo

Ja sam imao 3 GB verziju i nakon kupnje 6 GB sve mi radi puno bolje (15 do 20% bolje)

Je, 15-20% bolje 

13 godina
neaktivan

Mozda je covjek igrao 1440p+ na ultra high tu je razlika i po 100% u min fps 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
ibme74 kaže...

Je, 15-20% bolje 

a jesi stavio igre za usporedbu 

witcher 3 - link na test 

we never saw the Witcher 3 exceed ~1800MB of VRAM

far cry primal - link na test, na full hd potrošnja memorije na ultra je 2,5gb

swb - link na test 

For the best 1080p / ultra setup, we'd recommend the R9 380 ($180) (which replaces the R9 285 in our benchmarks) or the GTX 960 –2GB or 4GB does not seem to matter much for Battlefront

the division - link na test

What I can conclude is that the titles is graphics memory hungry in high quality settings modes. Really up-to 1920x1080 2GB is minimal but better yet 3GB card is sufficient

dakle izabrao si sve igre kojima je 3gb više nego dovoljno i ne čini nikakvu razliku kao argument jel 6gb bolje od 3gb, alal ti vera - rekli bi susjedi 

nego stavi ti gta na postavke poput mojih, što traže 3,7gb vrama i ako ja sa 1070 igram na stotinjak fps-a average, ti ćeš moći barem na 60-70, što bi trebalo biti skroz ok

samo je pitanje koliko možeš podnijeti stuttering koji će ti ubiti gušt u igri i tu je razlika o kojoj govorimo cijelo vrijeme

12 godina

Stavio sam koje sam nasao.

Moze, budem cim dodem doma.

12 godina
chaselol kaže...

Mozda je covjek igrao 1440p+ na ultra high tu je razlika i po 100% u min fps 

Nije ni tu neka razlika (slike dolje) 

picajzla0707 kaže...

a jesi stavio igre za usporedbu 

Evo ti jos dolje 

picajzla picajzla
picajzla picajzla
picajzla picajzla
picajzla picajzla
picajzla picajzla
chaselol chaselol
chaselol chaselol
chaselol chaselol
12 godina
ibme74 kaže...

Evo ti jos dolje 

ummm, nešto tu ne štima sa gta5

pretpostavljam da je stvar u dužini testiranja, jer i meni je na gtx570 stuttering počinjao tek nakon nekog vremena u igri kad bi stavio ignore vram limit i kad bi povećao postavke da treba cca 2gb, a imao sam 1,28

s početka sam bio oduševljen jer je sve ferceralo super, a nakon nekog vremena bi ispizdio na živce jer je trzanje postajalo sve gore

ono o čemu govorim možeš vidjeti u ovom testu - link

radi se o 960 sa 4gb vs 2gb, no prema snazi grafe i zahtjevima za vramom je otprilike ista situacija kao kod 1060 3gb vs 6gb

odgovor na pitanje vrijedi li više vrama je - "it depends"

ali baci oko na sliku dolje i minimalni fps grafe s "manjkom" vrama, tu je sve ono o čemu govorim

doduše, da li je vrijedno u sadašnjoj situaciji davati oveću cifru za tu razliku u tek ponekoj igri - smatram da nije, ali razlike ima i pitanje je hoće li ta razlika biti značajnija u budućim igrama

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice