Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.589
|
čitano: 6.450.765
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Čovjek se samo malo zajebava a vi ga odmah napadate. Normalno da su RX 6700XT jednako opasne kao i RX 6950XT...jedan i druga je AMD 

Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina

Spike se na svim grafama javlja samo kad se udara furmark pogotovo ove najače nabrušene grafe do daske. U gamingu toga nema. Proučite malo grafikone spikeova nevidija/amd sve isti kujac.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Qui-Gon-Jinn kaže...

Malo si zločest a?

1. U temi se ne spominje 6900xt već 6950xt koja jedina ima probleme sa spajkovima u cijeloj seriji. 6950xt je nasvirana taktovima i naponom do kraja, za mali gain u performansama u odnosu na 6900xt, i ona stvarno može gasiti kompove i mučiti napajanja.

2. 6700xt je nekoliko klasa slabija grafa i ne može se stavljati u istu rečenicu sa 6950xt, niti ju je itko spominjao u onoj temi. To je tvoj začin da bi potaknuo nekakav flejm war.

zašto bi bio zločest, greškom sam napisao 6900 umjesto 6950

kako misliš flejm war, malo dramiš bezveze, jer sam na onoj temi bar dva puta savjetovao kolegu da nema smisla uzimat novo napajanje, ne vjerujući da 850w gold nemere izdržat tu grafu

i rtx 3080 je gasila neka seasonic napajanja koja su imala osjetljivu zaštitu, kod mene se 3080 12gb nasvirana ne gasi i to baš uz napajanje prime 750w gold za koje se najviše pisalo da gasi

i sad bi ja trebao svoj primjer uzeti kao nekakav dokaz da se to ne događa, pa naravno da ću opomenuti kolegu s foruma da postoji mogućnost problema da netko pita za focus ili prime i 3080

a to što je riječ o slabijoj grafi iste serije ne znači da nema slične spajkove koji bi na slabije i nekvalitetnije napajanje moglo utjecati isto kao i 6950 na ova kvalitetna i jača

čisto za upozorenje, da fotka napajanje kako bi mu mogli dalje savjetovati

13 godina

Ma najbolje da uzme 4070 sa frame generatorom i max 200w potrošnje i uživa. Kakva hebena 6950xt iz prošlog stoljeća za 700 eura.

2 0 hvala 0
12 godina

ne čitaš, ne radi se o 6950 nego o 6700xt koja je kud i kamo cjenovno niža od 4070

kolega upgrejda sa 1050ti, a pitanje je bilo sposobnosti napajanja za koje jedino zna da je neko staro asus od 600w

oko toga se razvila rasprava, da bi ga naveli da otvori stranicu kućišta i fotka napajanje

11 godina
protjeran

Molim dečka koji se javio za pomoć oko grafe da se javi privatno u poruku kako bih mu mogao pomoći. Ovo preko komentara nema smisla jer ste krenuli sa trolanjem i zafrkancijom....

Bero
Moj PC  
3 0 hvala 0
3 godine
picajzla0707 kaže...
Reci to ovima kojima je 6900xt gasila 850w napajanja na temi u linku... ja sam im to rekao, pa se ispostavilo da nisam u pravu.

Vjerojatno im se gasi jer vecina gleda da PSU ima gold certifikat i misle da je to dovoljno da bude kvalitetno.

17 godina

Ja se ne sramim i mogu reci da među ostalim vga imam mjesta i za RX 6950xt kartu. Bila je na corsairu 750rmx gold i sada na Antecu pardon Seasonicu 1200 platinum i nikakvih problema, no muči me stalno jedna stvar koja se prožima kroz vaše blebetanje a to je taj nesretni SPIKE!!!  Jeli to Vi pričate o SPIKE Lee-u, pogledao sam dosta njegovih filmova, Inside man je svakako za preporučiti, bogac štuca negdje ko lud a vi ne prestajete

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.10.2023 19:38 (Wiz3m4n).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Wiz3m4n kaže...

Ja se ne sramim i mogu reci da među ostalim vga imam mjesta i za RX 6950xt kartu. Bila je na corsairu 750rmx gold i sada na Antecu pardon Seasonicu 1200 platinum i nikakvih problema, no muči me stalno jedna stvar koja se prožima kroz vaše blebetanje a to je taj nesretni SPIKE!!!  Jeli to Vi pričate o SPIKE Lee-u, pogledao sam dosta njegovih filmova, Inside man je svakako za preporučiti, bogac štuca negdje ko lud a vi ne prestajete

Ja imam za jos dvije i po 4070ti s obzirom da mi je napajanje u stanju isporuciti i znatno vise od deklariranog, takoder Seasonic, samo sam mu zamijenio iritantni stock vent i stavio unutra od Noktue otada neznam za napajanje valjda 10g

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.10.2023 20:29 (Boris grozni).
15 godina

Pošto mi je 4gb VRAM-a postalo malo na RX580 mislio sam ubaciti nekakav cheap upgrade.

Našao sam Vega 64 - 8gb reference (blower cooler)

i Vegu 56 Sapphire Pulse 8gb 

Polovne oko 90eur, svakako bi ih undervoltao ako uzmem. Koju bi ste vi rađe? 

7 Sapphire Pulse Vega 56 8gb
2 Reference Blower Vega 64 8gb
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Bježi od blowera ako ti je sluh bitan. Buka na razini aviona koji poleće.
''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
12 godina

Ako možeš provjeri sa prodavačem koju memoriju ima ova Vega56, ako je Samsung mema možeš na nju staviti BIOS od Vege64 i imaš Vegu64 sa boljim coolerom od te blower verzije.

Taman i da se ne želiš zajebavati sa flashanje svakasko ti nebi preporučio vegu64 sa blower hladnjakom, to je rastrošna i topla grafa a te blower verzije u gamingu idu i do 90 pogotovo ako nemaš prozračno kućište.

Ja sam imao Vegu56 Asus Arez Strix verziju sa Samsung memorijom, te grafe se daju lijepo undervoltati i overklokati tako da se osjetno smanji potrošnja, grijanje i dobije fin skok u performansama.

Pokušao sam naći stare screnshotove sa uspirednim testovima stock vs uv+oc ali nažalost ne mogu naći.

15 godina
ibme74 kaže...

Ako možeš provjeri sa prodavačem koju memoriju ima ova Vega56, ako je Samsung mema možeš na nju staviti BIOS od Vege64 i imaš Vegu64 sa boljim coolerom od te blower verzije.

Taman i da se ne želiš zajebavati sa flashanje svakasko ti nebi preporučio vegu64 sa blower hladnjakom, to je rastrošna i topla grafa a te blower verzije u gamingu idu i do 90 pogotovo ako nemaš prozračno kućište.

Ja sam imao Vegu56 Asus Arez Strix verziju sa Samsung memorijom, te grafe se daju lijepo undervoltati i overklokati tako da se osjetno smanji potrošnja, grijanje i dobije fin skok u performansama.

Pokušao sam naći stare screnshotove sa uspirednim testovima stock vs uv+oc ali nažalost ne mogu naći.

Thanks, ova tvoja sa 3 venta baš brutalno izgleda. Budem pitao za memoriju, je li tvoja bila dual BIOS?

Malo me strah ako je single bios flashat da je ne zbrickam.

Ovakvu verziju kao sa slike prodaje

12 godina
DISPLAY kaže...
ibme74 kaže...

Thanks, ova tvoja sa 3 venta baš brutalno izgleda. Budem pitao za memoriju, je li tvoja bila dual BIOS?

Malo me strah ako je single bios flashat da je ne zbrickam.

Ovakvu verziju kao sa slike prodaje

Nije bila dual BIOS, a za memoriju možeš samo znati ako sikneš program tipa GPU-Z i tamo provjeriš pod memory type jer je to bio rulet koju ćeš memoriju dobiti.
Ma nije ni potrebno flashati, sa Vegom64 bi dobio skok u performansama ali i osjetno veću potrošnju, rađe si nađi na netu tutoriale o undervoltu i overkloku vege56 pa se s tim poigraj ako uzmeš vega56. 
Ja sam u to vrijeme prešao sa GTX1060 na RX Vega56 i bio je to osjetan skok u performansama, bit će i tebi sa RX580 na RX Vega56.

BTW ne znam koliko si limitiran budžetom ali na oglasnicima se da ubosti i RX6600 sa jamstvom za cca 150€, to bi ti isto bila odlična kupnja klik

Rekao bi ti da si gledaš i RX5600XT i RTX2060 ali kada vidim koliko ih po oglasnicima cijene (isto pa nerijetko i više od RX6600 a sporije su od spomenute) i još dolaze bez jamstva te sa 2 gige VRAM-a manje od  RX6600 jednostavno ih ne vrijedi uzimati u obzir, da su oko 100€ onda već nekako.

15 godina

Nije bila dual BIOS, a za memoriju možeš samo znati ako sikneš program tipa GPU-Z i tamo provjeriš pod memory type jer je to bio rulet koju ćeš memoriju dobiti.

Ma nije ni potrebno flashati, sa Vegom64 bi dobio skok u performansama ali i osjetno veću potrošnju, rađe si nađi na netu tutoriale o undervoltu i overkloku vege56 pa se s tim poigraj ako uzmeš vega56. 
Ja sam u to vrijeme prešao sa GTX1060 na RX Vega56 i bio je to osjetan skok u performansama, bit će i tebi sa RX580 na RX Vega56.

BTW ne znam koliko si limitiran budžetom ali na oglasnicima se da ubosti i RX6600 sa jamstvom za cca 150€, to bi ti isto bila odlična kupnja klik

Rekao bi ti da si gledaš i RX5600XT i RTX2060 ali kada vidim koliko ih po oglasnicima cijene (isto pa nerijetko i više od RX6600 a sporije su od spomenute) i još dolaze bez jamstva te sa 2 gige VRAM-a manje od  RX6600 jednostavno ih ne vrijedi uzimati u obzir, da su oko 100€ onda već nekako.

Hrabar si flashas sa single BIOS :D 

Pitati cu za screenshot sa GPU-Z ako mi odgovori.. Svakako sam spreman poigrati se sa naponima i OC :) Volio bih ubosti tu VEGU do 100eur pa rijesit RX580 za 50eur i ne ispadne me previše upgrade. Kad bi uletila i nekakva RX5700 to bi mi isto odgovaralo.

Ne igram ništa zahtjevno ali na Asseto Corsi i moddani serveri mi stuttera sa 4GB VRAM-a, ako ubodem VEGU probao bih BF2042 sa ovom 11400f konfom (valjda ga neće 2400mhz ram previše ugušiti na 128 igraca) i igram CS2 i tu bi mali boost dobro došao. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2023 3:01 (DISPLAY).
16 godina
DISPLAY kaže...

Hrabar si flashas sa single BIOS :D 

Pitati cu za screenshot sa GPU-Z ako mi odgovori.. Svakako sam spreman poigrati se sa naponima i OC :) Volio bih ubosti tu VEGU do 100eur pa rijesit RX580 za 50eur i ne ispadne me previše upgrade. Kad bi uletila i nekakva RX5700 to bi mi isto odgovaralo.

Ne igram ništa zahtjevno ali na Asseto Corsi i moddani serveri mi stuttera sa 4GB VRAM-a, ako ubodem VEGU probao bih BF2042 sa ovom 11400f konfom (valjda ga neće 2400mhz ram previše ugušiti na 128 igraca) i igram CS2 i tu bi mali boost dobro došao. 

Pogledaj i 5600xt. Ovdje imaš s 6 GB memorije za 130 eura. https://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/sapphire-rx-5600-xt-be-6gb-oglas-41278544

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
17 godina

Ja sam imao i tacnije jos uvijek imam tri Vege 

Prva mi je bila 56 blower referentna sa Samsung memorijom i fakat se dala OC i UV poprilicno i sto se tice performansi je mozda bila najbolja ako se bas zeli izvuci maximum Vege. 

Druga mi je bila 56 Red Devil ali sa Hynix memorijom i nije bas za nekog OC-a ali je imala tri hladnjaka i nakon blowera je bas bila osvjezenje. Meni mozda i najdrazi model jer je bas bila masivna. 

Treca mi je Gigina 64 koju sam na kraju u eri kopanja Ethereuma flashao na bios od 56 jer je tako bila efikasnija i ona je sa single biosom i nikada nisam uspio da joj vratim orginalni bios, jednostavno nije htjelo  tako da pazi ako dobijes single bios karticu. 

Mada da se OC-at na vrijednosti 64-ke pa nije losa.

Ako uzmes Vegu pazi na jednu stvar, kartice su jako gladne struje, pogotovo ako ides na jaci OC i pusti price da se uradi UV i da ona ne trosi toliko. UV pomaze ali opet kartica jednostavno zna imati skokove u naponu kada zna bas povuci struje, meni se na starom napajanju znala ugasiti. Obavezno imati napajanje sa dva odvojena PCIe kabla. 

Koju god da uzmes osjetit ces dobar skok u odnosu na tu 580 sa 4 GB. 

1 0 hvala 0
19 mjeseci
neaktivan

Nvidia grafa do 400€?

jel se isplati uzeti 4060 ti? I zašto su kod nas 100€ skuplje nego u njemačkoj?

0 0 hvala 0
3 godine

Zašto tovar ima 4 noge?

1 0 hvala 0
16 godina
Entropy kaže...

Nvidia grafa do 400€?

Nema kod nas takve za 400eu. Kod nas je 460 najmanje.Zato ima izbor rx6700xt od 380eu na bacanje.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
19 mjeseci
neaktivan
dery kaže...
Entropy kaže...

Nvidia grafa do 400€?

Nema kod nas takve za 400eu. Kod nas je 460 najmanje.Zato ima izbor rx6700xt od 380eu na bacanje.

Nema akcija?

17 godina

Pričekaj koji tjedan za BF

Moj PC  
1 0 hvala 1
6 godina
neaktivan

Ako zelis najbolje akcije, one su ti na Aliexpressu.

Tamo prati brandove poput: HIS, SOYO, MLLSE, YESTON, ELSA, SJS, SZMZ, MAXSUN, ASL, COLORFUL, GALAX

znaju imati dosta cesto, popuste na nove grafe, ili nekakve rasprodaje rabljenih

isto tako mozes naletiti i kupiti od resellera koji vade te grafe iz nekih kineskih OEM racunala, pa ih prodaju pojedinacno u razlicitim oblicima :)

tako sam naletio sam na HIS 7900XT, gdje je lik prodavao skroz "golu" referentnu grafu, bez hladnjaka i ventilatora, samo PCB za 300 EUR, kupio hladnjak i ventove takoder na aliju i stiglo sve za mjesec dana, stavio arctic pastu, termal padove i to je to.

samo napomenes prodavacu, da ti napise "sample for testing. no commercial value", tako da ne placas carinu i porez, i da ti posalje racun na kojem pise cijena $1 USD

naravno u takvom slucaju, mozes zaboravit na garanciju, povrat novaca, slanje na popravak i slicno.

rizik je, ali dobijes graficku koja je 3 puta jeftinija nego kod nas u ducanu.

ili recimo usporedis sa rabljenima bez garancije kod nas oglasima sto mozes kupiti za 300 EUR, pa usporedis to sa ovakvom 7900 XT, mislim da sam prosao i vise nego povoljno

Moj PC  
5 0 hvala 2
13 godina

Bok imam asrock ab350m-hdv i ryzen 3 1200... trenutno koristim nvidia gtx 1050 ti ali imam osjecaj da graficka crkava jer mi se display nonstop gasi ... zanima me koja bi graficka bila dobra za zamijeniti na ovaj setup da ne moram sve mjenjati.. igra se league of legends + wow najvise

0 0 hvala 0
14 godina
Nađeš kakvu rx 570, ima ih po 40-50 eura, najbezbolniji trošak
13 godina
Gdje si ti našao za tu cijenu ne znam sve su 170€
14 godina
S oglasnika, ne novu fala bogu
Zar to još uopće ima po dućanima?
15 godina

Ako nabavim od kolege sa foruma grafu, prodam ja svoju 580tku za tu cijenu :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Raja,

uzeo sam novu konfiguraciju pa mi treba pomoc oko graficke kartice:

Ryzen 5 5600G
ASRock B550M

RAM 2 x 8 GB - je li nuzno pojacati?

SSD 512 GB

Dell 24 Monitor - S2421H

Nisam neki stravstveni gamer, ali volim da mi je slika cista, da nisu pixeli. Najradije bih isao na neku polovnu 80-100 eura. Najcesce igram samo vikendom pa ne znam isplati li se dati 200-250 eura. kakve su sanse da ce rx 6600 spasti na 120-130 eura za black friday? 

0 0 hvala 0
16 godina

Nikakve to zaboravi dignu cijene pa ih onda spuste i obicno dodjes na isto!

Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice