Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 5.622
|
čitano: 1.063.239
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Kant kaže...

Kako vam se da više, za boga miloga...

odite igrati nešto...

Tko je uopće vidio igrati se, odvrti se koji benč za preseravanje, bitno da grafa lijepo izgleda u kućištu i da se na forumima može soliti pamet siromašnima koji bi se igrali a nemaju. Zar nismo svi radi toga ovdje?

16 godina
Taraba kaže...
Izzy kaže...

Pa daj svoj doprinos rastu AMD-a. Kupi njihovu grafičku. Evo meni za koji dan stiže 6800 XT.

Ako se smije znati, koji proizvođač i gdje si utarabio, kod nas ili negdje van Hrvatske? 

Nitro+ izvedba od Sapphirea. U Future sam uzeo. Tj. brat i ja, pola-pola. 700 € je izašlo, gotovina.

12 godina

Cestitke, brutalna je! ;)

fade to gray
9 godina
Rasprava o grafičkim karticama

I ja bih jednu, ali malo mi je preskupa. Bum se malo strpio, možda joj još cijena padne, ako padne, tko to više može zanti kaj ovi rade s tim cijenama ...

Za mene je Sapphire Bog što se tiče AMD...

Kupio si odličnu grafulju, naigraj se sad i zaboravi malo na forum ...

Taraba WoW
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.7.2023 16:21 (Taraba).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Eto, prvi put u životu ću imati Radeona u računalu. Znam da je Sapphire vrlo kvalitetan brand ATI/AMD grafičkih kartica. Zbog toga sam i birao Sapphire i to baš Nitro+ verziju. Grafička je otprilike duplo jača od ove sadašnje (RTX 2060 Super) koliko vidim po grafovima i testovima. To će biti pravi napredak (prvo sam planirao uzeti RX 6700 10 GB). Pa da je vidim, neka pokaže moć i snagu drobljenja piksela!

12 godina
Izzy kaže...

Eto, prvi put u životu ću imati Radeona u računalu. Znam da je Sapphire vrlo kvalitetan brand ATI/AMD grafičkih kartica. Zbog toga sam i birao Sapphire i to baš Nitro+ verziju. Grafička je otprilike duplo jača od ove sadašnje (RTX 2060 Super) koliko vidim po grafovima i testovima. To će biti pravi napredak (prvo sam planirao uzeti RX 6700 10 GB). Pa da je vidim, neka pokaže moć i snagu drobljenja piksela!

To ce bit ogroman skok 🥂

16 godina

Što mi savjetujete, čime da poduprem novu karticu? Duga je i masivna. Brat mi kaže da u kutiji nema nosača (i apsolutno ničeg drugog osim malog papira uz karticu). A očekivao sam ga, jer recimo za RX 6750 XT Nitro+ na Sapphire stranici piše da dolazi nosač. Sadašnji nosač će biti kratak za novu karticu, ali svejedno ću ga staviti. Stoga sam mislio ovo kupiti u Linksa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
notloB kaže...
Kant kaže...

odite igrati nešto...

Tko je uopće vidio igrati se, odvrti se koji benč za preseravanje, bitno da grafa lijepo izgleda u kućištu i da se na forumima može soliti pamet siromašnima koji bi se igrali a nemaju. Zar nismo svi radi toga ovdje?

Pogotovo oni siromasi kaj jedva imaju za inno 3d i takve proizvodace 3 zemalja :)

Izzy kaže...
Taraba kaže...
Izzy kaže...

Pa daj svoj doprinos rastu AMD-a. Kupi njihovu grafičku. Evo meni za koji dan stiže 6800 XT.

Ako se smije znati, koji proizvođač i gdje si utarabio, kod nas ili negdje van Hrvatske? 

Nitro+ izvedba od Sapphirea. U Future sam uzeo. Tj. brat i ja, pola-pola. 700 € je izašlo, gotovina.

Evo ljudi su poceli uzimati graficke po pola zbog siromastva.
Teska vremena su ispred nas

4 godine
Izzy kaže...

Što mi savjetujete, čime da poduprem novu karticu? Duga je i masivna. Brat mi kaže da u kutiji nema nosača (i apsolutno ničeg drugog osim malog papira uz karticu). A očekivao sam ga, jer recimo za RX 6750 XT Nitro+ na Sapphire stranici piše da dolazi nosač. Sadašnji nosač će biti kratak za novu karticu, ali svejedno ću ga staviti. Stoga sam mislio ovo kupiti u Linksa.

Mora u kutiji biti ovakav nosač, crvene je boje bas za AMD

3 godine
Izzy kaže...

A malo očistiti kućište? Stavljati AMDa unutra je grijeh!

12 godina
Ništa grijeh, nek odmah zna da je došla radit, a ne pokazivat se :D
16 godina
notloB kaže...
Izzy kaže...

A malo očistiti kućište? Stavljati AMDa unutra je grijeh!

Baš sam ga jučer ispuhivao komprimiranim zrakom iz limenke. Najbitnije mi je da nema "tapeta" unutra, a nema zbog dobrih filtera. Evo pogledaj kako izgleda sa bočnom stranicom, zatamnjena je i prašina se i ne primjeti. Dosta se vidi odraz, a slika je i mutna malo, nije mi dobra kamera na mobitelu.

A to malo zavučene prašine moram isprašiti malim mekanim kistom. Moram ga nabaviti. Jer ne može se ispuhati niti usisati. Treba je baš brisati. Vidiš tu niže da sam je i brisao, a ovo oko kablova nisam, jer ne želim ih nepotrebno savijati. Kada sam sastavljao računalo, nastojao sam uredno povezati tj. bragirati i posložiti sve kablove. Da sliči na nešto. I da ne idu preko tj. da nisu "štrc-brc"razvučeni.

Ali oduševljen sam kućištem. Ima 3 filtera i to vrlo pristupačna za skinuti. Baš sam osjetio rukom kako bolje uvlači zrak s prednje strane nakon ispuhivanja spužve same mrežice tj. "mesha". Sada zadrži "zalijepljenim" papirić kada ga naslonim s prednje strane.

Nego, nisi ti valjda jedan on onih: "AMD kartica nikad više neće u moje računalo!"?

Znam da sam to jednom prilikom pročitao ovdje na forumu.

Nadam se da mi neće biti problema s karticom tj. driverima. Gledati ću temeljito postojeće Nvidijine ukloniti sa DDU i instalirati ću zadnje AMD-ove i to je to.

EDIT: Eh, kada se sjetim sastavljanja računala. Brat i ja smo sastavljali. Od tada sam promijenio procesor, RAM i dodao još SSD-ova. I sada će nova grafička kartica. Otprilike 5 mjeseci prije ove RTX 2060 Super sam koristio GTX 960.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.7.2023 21:16 (Izzy).
16 godina
Boris grozni kaže...
notloB kaže...
Kant kaže...

odite igrati nešto...

Pogotovo oni siromasi kaj jedva imaju za inno 3d i takve proizvodace 3 zemalja :)

Izzy kaže...
Taraba kaže...
Izzy kaže...

Evo ljudi su poceli uzimati graficke po pola zbog siromastva.
Teska vremena su ispred nas

U suprotnom bih sam uzeo samo Sapphire Pulse RX6800 u Instara za pišljivih 4200 kn. Samo...

Ali, nije to mala cijena, istina.

A kada mi je brat rekao da želi sudjelovati - zašto ne uzeti onda još bolje i jače? Onda takoreći i ne osjetimo tu cijenu kada je na pola.

15 godina
Izzy kaže...

Kaj nemaš doma konac?

16 godina

Konac? Konac je slab. Ako ću je tako vezivati, onda ću iskoristiti pel. Gotovo sigurno ću naručiti ono čudo u Linksa da je podupire.

15 godina

Probaj potrgat dupli konac rukama, pa držao bi karticu od pet kila.

16 godina

Postoji mogućnost da smo se krivo razumjeli. Ja mislim na konac za šivanje. Možda je tebi konac ono što ja nazivam pelom - pel je "konac" za ribolov.

15 godina

Konac za šivanje da, za ribolov je flaks.

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
Izzy kaže...

Čemu podupiranje tvoja grafa je manja i lakša pola kila od moje koja sa 1.7kg bez nosača stoji bez ikakvog savijanja. 

kradem mine iz minskog polja
16 godina

Pa da. Nije teška ova sadašnja Gigabyte-ica, ali volim stvari odraditi temeljito. Bolje da je tako, nego da je bez nosača. S tim da godinu ili skoro 2 sam je koristio bez tog "L" nosača. Vidjeti ću koliko će pomoći u eliminaciji savijanja Sapphire kartice. Nova kartica je duža od njega, ali možda i ne bude potrebe za ičim drugim.

16 godina
Izzy kaže...

Pa da. Nije teška ova sadašnja Gigabyte-ica, ali volim stvari odraditi temeljito. Bolje da je tako, nego da je bez nosača. S tim da godinu ili skoro 2 sam je koristio bez tog "L" nosača. Vidjeti ću koliko će pomoći u eliminaciji savijanja Sapphire kartice. Nova kartica je duža od njega, ali možda i ne bude potrebe za ičim drugim.

Mislio sam na tvoju novu nitro. Mbo ti ima usidrene steel pci utore kao i ja stoga nemaš straha.

3 godine
dery kaže...

Mislio sam na tvoju novu nitro. Mbo ti ima usidrene steel pci utore kao i ja stoga nemaš straha.

Pusti čovjeka nek uživa, ako misli da treba nek stavi, barem će usput očistiti kućište...

7 godina
Sa rezolucijom od 1920x1080 došli smo do psihološke granice...optimalna rezolucija...čak i kod ovih velikih dijagonala koje su tu radi 4K rezolucije tih 2K profitira jer vidiš(subjektivno) ono što na manjim dijagonalama 32" ne vidiš...ono gamepad u ruke...PC...65" ekran.... rezolucija 2K upscaled na 4K ma ludilo.

Bolje je sve na ultra...RT 2K upscaled na 4K...

Sad biraš rezoluciju i pogledaš na tekući račun:)

RTX 4060Ti za 500€ i bez DLSS 3.0 na 2K(sve Max) sve leti

Na 1440p nek imaš 45 fps...nek DLSS 3.0 digne na tih čarobnih 60fps...za GPU polizati

Na kraju dana je i onako bitan GamePlay čimbenik
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.7.2023 12:17 (HCMAA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
HCMAA kaže...
Sa rezolucijom od 1920x1080 došli smo do psihološke granice...optimalna rezolucija...čak i kod ovih velikih dijagonala koje su tu radi 4K rezolucije tih 2K profitira jer vidiš(subjektivno) ono što na manjim dijagonalama 32" ne vidiš...ono gamepad u ruke...PC...65" ekran.... rezolucija 2K upscaled na 4K ma ludilo.

Na 1440p nek imaš 45 fps...nek DLSS 3.0 digne na tih čarobnih 60fps...za GPU polizati

Problem je došao taj da se za cijenu FHD grafičke traži suho zlato. Kada se sjetim tamo davne 2014.g. i svoje legendarne GTX 750 TI koja je koštala manje od 1500 kuna, a sve je odlično pokretala na FHD i najvišim postavkama. RX 480 sam platio nekih 2200 kn (8gb model) kada je tek izašla na ljeto 2016. godine i 3 i po godine je radila vrhunski dok nisam išao na jaču grafičku (kasnije je cijena pala dobrano izuzev užasa iz 2021.g. sa cijenama). Tržište za FHD je i dalje veliko zbog cijene i pristupačnosti monitora i laptopa s tom rezolucijom pa se i dalje mlati lova na navedenome. Već tri godine sam na 1440p i ne idem više dolje. Razlika je i više nego vidljiva, a i same grafičke namijenjene za 1440p su nerijetko cjenovno tu negdje s onima za 1080p i to je žalosno.

PC gaming koliko god je danas pristupačniji i "bolji", prije se ipak dalo sastaviti računalo za malo love i to vrlo dobro računalo. Sjećam se kada sam tu GRX 750 Ti kupio u prebuilt konfiguraciji s Pentiumom G3258, 8 gb ram-a, 1 tb HDD i to u bundleu s Logitech periferijom (miš, tipkovnica, kamera i zvučnici s subwoferom) za 4500 kuna. Isti sam probao sastaviti sam, ali i daljej e taj prebuilt bio cjenovno bolji zbog omjera uloženo dobiveno.

I want to believe
12 godina
Brki1994 kaže...

Problem je došao taj da se za cijenu FHD grafičke traži suho zlato. Kada se sjetim tamo davne 2014.g. i svoje legendarne GTX 750 TI koja je koštala manje od 1500 kuna, a sve je odlično pokretala na FHD i najvišim postavkama. RX 480 sam platio nekih 2200 kn (8gb model) kada je tek izašla na ljeto 2016. godine i 3 i po godine je radila vrhunski dok nisam išao na jaču grafičku (kasnije je cijena pala dobrano izuzev užasa iz 2021.g. sa cijenama). Tržište za FHD je i dalje veliko zbog cijene i pristupačnosti monitora i laptopa s tom rezolucijom pa se i dalje mlati lova na navedenome. Već tri godine sam na 1440p i ne idem više dolje. Razlika je i više nego vidljiva, a i same grafičke namijenjene za 1440p su nerijetko cjenovno tu negdje s onima za 1080p i to je žalosno.

PC gaming koliko god je danas pristupačniji i "bolji", prije se ipak dalo sastaviti računalo za malo love i to vrlo dobro računalo. Sjećam se kada sam tu GRX 750 Ti kupio u prebuilt konfiguraciji s Pentiumom G3258, 8 gb ram-a, 1 tb HDD i to u bundleu s Logitech periferijom (miš, tipkovnica, kamera i zvučnici s subwoferom) za 4500 kuna. Isti sam probao sastaviti sam, ali i daljej e taj prebuilt bio cjenovno bolji zbog omjera uloženo dobiveno.

Nebi se u potpunosti složio, da je prije bilo jeftinije složiti gaming računalo - jeste, ali se prije litra mlijeka i litra ulja plaćala sve skupa 10kn a sada je 25kn, sve je poskupjelo pa tako i "gaming" .

Druga stvar je što su u to vrijeme većina imali 1080p 60hz ili eventualno 75hz monitor a te 2014, koju spominješ je puno ljudi imalo i 720p monitore pa su takve low end grafe bile i više nego dovoljne, danas rijetko tko ima monitor ispod 1080p 144hz a to opet zahtjeva jači cpu i bolju grafu ako želiš imati 90-100+ fps-a u prosjeku bez velikih dropova.

Realno ti i sada možeš uzeti novu GTX1650 za 1.250kn i igrat se sasvim ok na 1080p 60hz a za 144Hz imaš RX6600 koje su sada već debelo ispod 2.000kn klik .

Recimo i dan danas za cca 4.500kn možeš uzeti solidnu 1080p gaming mašinu:

1 * AMD CPU Desktop Ryzen 5 6C/12T 5500 (3.6/4.2GHz Boost,19MB,65W,AM4) Box
Šifra: 100-100000457BOX

1 * GIGABYTE Main Board Desktop AMD B450 (AM4, 2xDDR4, 1xPCI-E3.0x16, 2xPCI-Ex1, USB3.1, USB2.0, 4xSATA, 1xM.2, Raid, HDMI, VGA, GLAN) mATX Retail
Šifra: B450M H

1 * Patriot Viper Elite 2, 3600Mhz, 16GB (2x8GB) PVE2416G360C0K
Šifra: pat-pv416g36k0-16g

1 * Kingston 1000GB/1TB NV2 M.2 2280 PCIe 4.0 NVMe SSD, up to 3500/2100MB/s, 320TBW, EAN: 740617329919
Šifra: SNV2S/1000G

1 * GIGABYTE P550B Power Supply 550W, 80+ Bronze, 120mm HYB fan, EU plug
Šifra: GP-P550B

1 * Zalman S2 Mid Tower Case
Šifra: ZAL-S2

Sveukupno s popustom: 392,00€ / 2.953Kn + ona grafa gore sa linka = 604€ / 4.549kn

U vrijeme kad su GTX1060/RX580 bile aktualne kartice su za ovakvu cifru moga dobiti nešto slično - neki aktualni CPU srednjeg ranga + RX580 i SATA SSD od 1TB.

Najviše se zapravo promjenila cijena u višem srednjem i visokom segmentu grafa, tu su cijene otišle bolesno gore.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.7.2023 14:49 (ibme74).
7 godina
GTX 260 kupljena 2009...plaćena oko 200€
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Grafa te klase danas je rtx4060ti dojde iznad 450eura. Inflacija druže, nikad nam manje nije vrijedio novac.Dok pojedinci delusion disorder misle da nam je danas kupovna moć najača ikad.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.7.2023 16:31 (dery).
7 godina
protiv inflacije sa rezolucijim:)

samo s tom gtx260 sam igrao Crysis na 720p 25-30fps

više manje uvijek se moralo za neki medium PC dati oko 1000€...2001...2007...ili danas

samo danas imaš 2K...evo meni grafa sa ps4pro je sasvim dovoljna... više mi ima utjecaj HDR...stvarno s HDR-om oči manje bole...baš djeluje blagotvorno na oči(65" Sony XG)

i onako moram kad igram koristiti očale...ne moram ali onda nema ni detalja:)

bar meni je prošlo vrijeme sjedenja ispred ekrana sa tipkovnicom i mišem u ruci za gaming....sad jedino gamepad..vodoravni položaj
15 godina
Brki1994 kaže...
HCMAA kaže...

Ne znam kaj si igrao sa RTX 750 Ti ali baš sam se išao podsjetiti i ja tu ne vidim dobre performanse, nego loše. Pa to je low end grafa za 30-60 fps gaming na 1080p rezi

GeForce GTX 750 Ti In Battlefield 4 (tomshardware.com)

"The GeForce GTX 750 Ti is certainly playable, although its frame rate does dip below 30 FPS on a couple of occasions"

Tada je GTX 970 bila srednja klasa koja je predstavljala neki prihvatljivi gaming standard za 350$ cc 3500 kn. I nije bila jeftina, trebalo je vagati uzeti ili ne., sobzirm da je prosjek plaće bio 5500 kn.

Da danas su grafe uvjerljivo najskuplje, pogotovo najviša klasa, ali zašto gledati najvišu klasu kad ima povoljnih RX 6700XT i RX 6800 ako se ne igra na 4K rezi.

Dobar gaming procesor ryzen 5600 je 145 eura, jeftina B550 ploča 110 eura, jeftin DDR 4 ram, jeftini SSD-ovi, cijena napajanja je sasvim OK, Monitora ima kakvih ti srce želi i nađe se po dobroj cijeni, prefireija ne mora biti najskuplja, razlika je u nijansam u odnosu nna jeftiniju.

Tak da se može jako dobro igrati i ne potrošiti previše novaca.

14 godina

Ako kazes da je 750ti low-end grafa onda nisi igrao BF4 na HD6670 na 1366x768

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice