HD5850 - Nova generacija ili ipak...

poruka: 437
|
čitano: 76.246
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: HD5850 - Nova generacija ili ipak...
stoncin3 kaže...

Ni blizu 10 po meni! Pa koji clock to treba biti? O mojoj se kartici govori ili? Sry nis pratio temu otpočetka! Pa GPU je na 725MHz, a mema na 1000!!! Sad da treba nekome tih 10 FPS onda koji clock treba tu? Oko 900/1100? Ja mis da se riskira i grafa i ušteđevina i garancija na sve? Ja barem ne clockam pa aj nek i šutim Šutimal nek me ispravi tko zna OC dobro ima iskustvaBogataš

Teško češ običnim OC-om(bez prčkanja po BIOS-u GPU-a i dizanja napona) dobit i 5FPS-a,a kamoli 10.

Večinom GPU se clockne zbog bodova u raznoraznim benchovima gdije ipak se može vidit razlika.

Kada OC-aš grafu u driverima NE MOŽEŠ oštetit sam GPU.No sa povečanjem voltaže na GPU-u je sasvim druga priča.I čak sa mizarno povečanom voltažom može doči do oštečenja GPU-a.

A razlog tome je daleko veča osijetljivost GPU-a na promijenu voltaže nego što je slučaj kod CPU-ova koji mogu izdržati drastične promijene.

Istina je oko nas,a laž još više.
16 godina

I ja bi nadodao da dosta ovisi o samim modelima grafički. Gledano Nvidia uvijek se nekako bolje klokne od ATI-jevih, odnosno dobije bolje performanse. Evo meni konkretno na mojoj 9800gt koja je bila na taktovima 700/1700/900 te kad sam dignuo na vrijednost iz moj pc (771/1888/1028) u crysis warheadu sam dobio skoro 10fpsa više a u drugim igrama i puno više.U stalkeru jedno 20-ak fps-a u far cry 2 jedno 20fps-a(onda sam dignup grafiku na ultra high ali i dalje zadržao visoki fps)i vrlo sam zadovoljan,tako da ta priča da se neda dignut ni 5fps-a kod mene pada u vodu.Ali koliko se sječam ATI-jeve nekako slabije dižu performanse klokanjem pa je možda do tog,jer i gtx295 kad se klokne dosta se dignu performanse.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

pa gle ideja OCanja grafulje je dobitak FPS-a, ne bi je nitko OCao i zezao se s tim za 1-2 fps-a, po meni svaki oc je bio jasan pomak u smislu fps-a tj konkretno min 5-max 30+ ovisno o zahtjevnosti igara (5 u smislu sa 17 average, na tipa 22 average), naravno u kombinaciji sa OC-anjem ostalih komponenti ponekad i vise

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Stoja kaže...

I ja bi nadodao da dosta ovisi o samim modelima grafički. Gledano Nvidia uvijek se nekako bolje klokne od ATI-jevih, odnosno dobije bolje performanse. Evo meni konkretno na mojoj 9800gt koja je bila na taktovima 700/1700/900 te kad sam dignuo na vrijednost iz moj pc (771/1888/1028) u crysis warheadu sam dobio skoro 10fpsa više a u drugim igrama i puno više.U stalkeru jedno 20-ak fps-a u far cry 2 jedno 20fps-a(onda sam dignup grafiku na ultra high ali i dalje zadržao visoki fps)i vrlo sam zadovoljan,tako da ta priča da se neda dignut ni 5fps-a kod mene pada u vodu.Ali koliko se sječam ATI-jeve nekako slabije dižu performanse klokanjem pa je možda do tog,jer i gtx295 kad se klokne dosta se dignu performanse.

Sve ti ovisi o rezoluciji, Sto je niža rezolucija na kojoj igraš porast u FPS-ima prilikom OC-a je veci, i obrnuto. Na kojoj si ti rezoluciji dobio 10 FPS-a više u craysis-u , mogu se kladit da nisi na 1680X1050 s uključenim AA i AF. Cool

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
16 godina

pa jeste nije bilo na 1680x1050 jer ta grafa to nemože progutat(premalo memorije)ali crysis na 1280x1024 sa 4xAA na dx9 je vrtio nekih 35fps-a u prosjeku(min nekih 15-20 a max 45-50)tako da sam zadovoljan sa time(al dobro još je i pomaku pomoglo što sam proc sa 2,4 digo na 3,0)Nevinašce

Ali opet razmjer bi trebao bit isti na većim rezama sa jačim grafama jer one imaju više snage i memorije da izdrže agresivniije postavke(veće reze i više AA)dok moja 9800gt je stara grafa i nije predviđena za takva maltretiranja na tim rezama (pogotove ne u crysisuBelji se)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Stoja kaže...

pa jeste nije bilo na 1680x1050 jer ta grafa to nemože progutat(premalo memorije)ali crysis na 1280x1024 sa 4xAA na dx9 je vrtio nekih 35fps-a u prosjeku(min nekih 15-20 a max 45-50)tako da sam zadovoljan sa time(al dobro još je i pomaku pomoglo što sam proc sa 2,4 digo na 3,0)Nevinašce

Ali opet razmjer bi trebao bit isti na većim rezama sa jačim grafama jer one imaju više snage i memorije da izdrže agresivniije postavke(veće reze i više AA)dok moja 9800gt je stara grafa i nije predviđena za takva maltretiranja na tim rezama (pogotove ne u crysisuBelji se)

Istina, evo ja sam svoju grafičku s originalnih 700/1100 OC-o na 800/1250 i u igrama ima porasta u performansama, al što je veca rezolucija i veci detalji to je porast manji. Mislim da je HD4850 kad se OC-a na 800/1250 , mrvicu sporija od referentne HD4870 @ 750/900

16 godina
neaktivan
Adm još uvijek nema u ponudi ovu grafičku, imo je prva 2 tjedna odkad je došla u HR i od onda je nema već mjesec dana jer zna netko kada će je opet stavit u ponudu?
Hvala:)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Jojan 5 kaže...
Adm još uvijek nema u ponudi ovu grafičku, imo je prva 2 tjedna odkad je došla u HR i od onda je nema već mjesec dana jer zna netko kada će je opet stavit u ponudu?
Hvala:)

cekaju mene da skupim pare da si kupim jednu. Namigiva, šala. Vjerojatno sada za Bozicne praznike. Kad je vrijeme darivanja, i masovnog kupovanja. Raj za sve trgovce.

16 godina

Nema je samo ADM. U svim trgovinama je nedostupna! Jednostavno su ljudi pokupili sve moguće primjerke. Čini mi se da će novi primjerci doći uskoro, no ovaj put sa nešto većom cijenom, kao što je ATi i najavio. :)

17 godina

Da, i ja svugdje pitam, a najgore je što nitko ne zna kada će doći nova pošiljka...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
TomoR kaže...

Da, i ja svugdje pitam, a najgore je što nitko ne zna kada će doći nova pošiljka...

Raj za prodavače: Ogromna potražnja i mala ponuda = ne pitaj za cijenu

Google is your friend
16 godina
neaktivan
Zura kaže...
TomoR kaže...

Da, treba cekat da Nvidia izbaci konacno taj GT300 u prodaju, pa da ATI ima neku konkurenciju, jer ovako drzi bezobrazno visoku cjenu.

17 godina
Zura kaže...
TomoR kaže...

Znam, i ako će još dići cijenu (prve 5850 su bile oko 1800kn, sada se vrte oko 2000kn - osim MSIeve) onda je sigurno neću sada uzimati (na sreću u većini stvari i sa svojom 4850 GS mogu ići na FullHD)

16 godina
neaktivan

Znam, i ako će još dići cijenu (prve 5850 su bile oko 1800kn, sada se vrte oko 2000kn - osim MSIeve) onda je sigurno neću sada uzimati (na sreću u većini stvari i sa svojom 4850 GS mogu ići na FullHD)

O vidim da imamo istu grafičku, jesi ju probo OC-at, moja ide na 800/1250. zanima me jel ima kakvih pomaka na full HD rezoluciji kad ju OC-as, jer ja mislim uskoro kupit 24" monitor.

17 godina
mtopol kaže...

O vidim da imamo istu grafičku, jesi ju probo OC-at, moja ide na 800/1250. zanima me jel ima kakvih pomaka na full HD rezoluciji kad ju OC-as, jer ja mislim uskoro kupit 24" monitor.

Nažalost, ne, jako se slabo clocka moja (imam 512MB, iz prve serije). Ide na oko 740/1140, sa 700/1100 što mi baš i nije neki pomak...

Ako ništa drugo i ovako radi dobro i tiho!

16 godina
mtopol kaže...
Zura kaže...
TomoR kaže...

Da, treba cekat da Nvidia izbaci konacno taj GT300 u prodaju, pa da ATI ima neku konkurenciju, jer ovako drzi bezobrazno visoku cjenu.

Takvi ce se nacekat

Takodjer cijene su trenutno realne, courtesy to TSMC. Naime TSMC isporucuje (pre)malo chipova, tu si AMD trenutno, nazalost, ne moze pomoc jer ne mogu sada promijenit dobavljaca nikako, previse bi kostalo i predugo trajalo, mogu se snalazit s ovim sto trenutno imaju najbolje sto mogu. Buduci su, kako u cijelom svijetu, tako i kod nas, sve dx11 grafulje, tj. HD5xxx serija grafickih kartica, razgrabljene i trazi se po svim mogucim kutcima i zakucima gdje se jos neka zavukla da bi se eventualno mogla nabavit, slijedeca serija ce iskoristit trenutnu potraznju i jos se skuplje prodat nego je bilo planirano, zasto ne kad idu, a nVidija nece jos barem 2-3 mjeseca imat protuproizvod adekvatan (racuna se trenutno cak 4.2010. , kraj njihovog prvog fiskalnog kvartala, sto je trenutno najavljeno, moguce sa jos kojom odgodom)

15 godina
neaktivan

Ova graficka je totalno zeznuta..

Cas radi, cas ne.

Prije par dana je sve bilo oke, stabilan FPS itd., dodjem danas fps pada na 120 a jucer drzao 250.. pa jbg vise me nervira neznam sta da radim, neda mi se po deseti put windowse reinstalirati, dirao graficku nisam, ni clockao ni nista, a opet se ovo dogada..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
weirdeq kaže...

Cas radi, cas ne.

Prije par dana je sve bilo oke, stabilan FPS itd., dodjem danas fps pada na 120 a jucer drzao 250.. pa jbg vise me nervira neznam sta da radim, neda mi se po deseti put windowse reinstalirati, dirao graficku nisam, ni clockao ni nista, a opet se ovo dogada..

Daj je meni ja sigurno znam baratat grafičkom karticom!

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
15 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
weirdeq kaže...

Cas radi, cas ne.

Da :D

jbg pa nemojte mislit da mi je graficka losa il da neznam s njom.. nego jednostavno nakon nekog vremena pocnu se dogadjat sranja

16 godina

ja mislim da bi ti trebo odustat oupce od te ideje i dat stvarno nekom tu grafu, prec na neku dx10 i lockat cod2 na 250+ Namigiva

salim se, pa kak to svako malo problemi? ne vidim bas da se ljudi zale po forumima, tu i tam netko i uglavnom kod nas

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
weirdeq kaže...

jbg pa nemojte mislit da mi je graficka losa il da neznam s njom.. nego jednostavno nakon nekog vremena pocnu se dogadjat sranja

Nije do grafe problem nego je do tebeNamigiva

Kako vidiš jel se ugasi svitlo u živideru ?
15 godina
neaktivan
weirdeq kaže...
Hyperion kaže...
weirdeq kaže...

Cas radi, cas ne.

Da :D

pa odnesi je na servis ili sam provjeravaj temperaturu... postoje načini da se vidi u čemu je stvar, probaj nešto...

15 godina
neaktivan
dery kaže...
weirdeq kaže...

Nije do grafe problem nego je do tebeNamigiva

da sigurno, jedno jutro je sve oke, dodjem drugo jutro ono fps pada.. a nisam ni ikonu pomaknio sa desktopa a kamoli sta drugo..

sto se tice temperature, provjeravam je, i neide preko 50 u full loadu.

16 godina
neaktivan

Jel ti je ista temperatura u sobi, jel je ista vlaga, jel je isti napon mreže, jel je računalo jednako dugo radilo prije nego što si uključio igru???

Računala su vrlo fina oprema, sve se svodi na blesavi elektron koji leti unaokolo, s promjenom temperature i vlage može se promijeniti otpor, a poznato je da naša mreža nije niti najstabilnija niti najpouzdanija.

Ne kažem da je nešto od ovoga nužno krivo za to što tvoja kartica ne locka 300 frameova, kriv si TI! Pa jel ti vidiš što ti pišeš??? Pišeš da hoćeš 300 frameova, ali tvoj monitor nemože prikazati niti 300, niti 200, niti 100, može prikazati "jadnih" 60 frameova, ali niti to nije sve, ti nemožeš vidjeti niti tih 60 frameova, niti 30 frameova, ti možeš vidjeti samo 24 sličice u sekundi.

Tvoja očekivanja su nerealna! Malo spusti kriterije nisi kupio HD5970 nego HD5850.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% kopiraj ovo u potpis.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jel ti je ista temperatura u sobi, jel je ista vlaga, jel je isti napon mreže, jel je računalo jednako dugo radilo prije nego što si uključio igru???

Računala su vrlo fina oprema, sve se svodi na blesavi elektron koji leti unaokolo, s promjenom temperature i vlage može se promijeniti otpor, a poznato je da naša mreža nije niti najstabilnija niti najpouzdanija.

Ne kažem da je nešto od ovoga nužno krivo za to što tvoja kartica ne locka 300 frameova, kriv si TI! Pa jel ti vidiš što ti pišeš??? Pišeš da hoćeš 300 frameova, ali tvoj monitor nemože prikazati niti 300, niti 200, niti 100, može prikazati "jadnih" 60 frameova, ali niti to nije sve, ti nemožeš vidjeti niti tih 60 frameova, niti 30 frameova, ti možeš vidjeti samo 24 sličice u sekundi.

Tvoja očekivanja su nerealna! Malo spusti kriterije nisi kupio HD5970 nego HD5850.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% kopiraj ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Možda mu je problem u kompatibilnosti na liniji matična-procesor-grafika? Ja nezz stvarno?Šutim Ja mislim da bi ti trebao malo otfurati tu grafu na pregled kod nekog tvog frenda pa malo probaj da li isto radi probleme. Ako ne javi u servis pa se žali na nešto konkretno i zamijeni. Eto ja nezz stvarno što je tako čudno, a opet moguće i dešava se stalno iz jutra do jutra...NeodlučanAko si napravio uredan reinstall Winza onda OK! Ne radi to ponovo jer je tlaka samo na to misliti, a kamoli raditi nanovo.Viče

Polly wants a cracker-think I should get off of her first
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.11.2009 19:30 (stoncin3).
15 godina
neaktivan
max1919 kaže...

Ovo je totalno glup odgovor? hah nasmijao sam se na 24 slicice u sekundi.. pa ti uopce ne vidis u cemu je problem a?

tih 333 mi je moglo prije lockati, no sad nece i radi glupog razloga, kad igram cod2 npr. i dodje mi na prone blocked tj. zapnem fps pocne padat.. i to za 100-ak

drugi problem je sto mi u assassins creed dx10, idem otvorit i dodje do 22 posto i pc se resetira. Cak mi u tom dx 10 kad sam prije jos i mogao upalit, otvorilo mi ga je u prozorcicu a ne u full screen dok je na dx9 sve oke.

i trece, na monitoru sam primijetio da mi je zelena "tockica" tj pixel ili par njih, i posto imam 2 utora jedan digitalni jedan analogni, tockica se mice ulijevo ili udesno, zavisi gdje ukljucim graficku na koji utor.. dakle sigurno je do graficke.

+ nedostaje mi jedna vida kod grafickog utora za monitor :D

ili sam lud ili je graficka nevaljana.. a ugl. odnijet cu to kod njih nek rijese, sumnjam da ce moc dat novu posto nemaju bas 5850 u zalihama.. ili se varam? mozda mi ubace 5870 heh..

15 godina
neaktivan

Update:

Nakon smetnji sam ugasio pc, izvadio graficku i instalirao samo display driver 9.11 i sve radi oke

s tim da sam dx9 samo instalirao..

et to je to ja mislim, stabilna je graficka..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

evo nakon nekog vremena i mog upoznavanja s ATI driverima i malim problemima s 5850 shvatio sam u čemu sam griješio, a vjerojatno i kolega "gore" koji je stalno nezadovoljan karticom.

procesor mi je Q8400 kojeg sam uredno držao na 3.6 Mhz, PCi- expres frequency sam držao na "auto", u driverima sam uključio overdrive auto tune i kartica se pregrijavala, te su pri svakom temperaturnom povećanju preko 85 ° FPS-ovi u igrama padali.

sad više ne čačkam po ATI jevom alatu za overclockanje jer je smeće, PCi frequency sam u biosu fixao na 100 Mhz, grafička je u 3 Dmarku 18116 s clockanim procom, dok je s procesorom na 2.66 MHz 3Dmark 14 455.

kartica se sad ponaša normalno (nema iznenadnih ispuhivanja pregrijanog zraka itd.), performanse su odlične COD 6, sve na max i extra 1920X1200 bez AA i ostalih čudesa, vrti se na oko 85 FPS-a, što je odlično.

kartica se max grije na 75°, što je također OK.

do sada sam uvijek imao NVidijine kartice, pa su me malo iznenadili ovi ATI driveri, no nakon kraćeg "upoznavanja" skontao sam ih.

5850 je izvrsna kartica, no to nije kartica od 4000 kuna, već od 1900 ili manje.

ja sam na kraju super zadovoljan s karticom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

jadan tvoj komp sta mu sve uradi....

imam osjecaj da si poput frenda jednog mog, koji dobi laptop, onda strucnjak ode prckat po biosu, OC-at, namjestat, ipak je on cito nesto negdje

nakraju je 3 tjedna stari laptop koji nije mogo dobit zamjenu na garanciju (jer je fizicki prcko po njemu i nisu mu htjeli priznat garanciju uopce) hladio na necemu sto je slozio od lego kockica sa 6 ventova da bi ga mogo koristit, a radio mu slabije nego na stocku i nema vise povratka

nemoj toliko prckat, to je skoro plug and play (jerbo ipak moras drivere snimit)

kako uspijes novu grafu toliko mrcvarit, a vec si imo jednu zamjenu, mani se corava posla

P.S. on ne zeli lockat CoD na 300+ fps-a jer mu ih treba toliko za gledat, vec je to igra sa obnovom inputa i vise fps = prednost u igri

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice