Jel je ovo ta po nazivu msi gaming x? Ako je cijena je dobra, ili je to referentna?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jel je ovo ta po nazivu msi gaming x? Ako je cijena je dobra, ili je to referentna?
Je to je referentna i cijena nije dobra jer ih ima i za 270€.
Tu je negdje, +/- 0,5-5% kad se uzme prosjek veceg broja igri. Postotak sam uzeo od malo veceg broja kanala, vrlo slicna prica je i vs gtx 970.
Evo ti izvrstan graf koji govori vise od rijeci. Namjestio sam vrijeme gdje pokazuje usporedbu sa 390 u 23 igre:
Rezultat: prosjecno 2% brza od 390 na 1080p, a 2% sporija na 1440p.
Zakljucak: 480 je jaca graficka. Gubi iskljucivo u igrama koje vole vecu propusnost memorije gdje 390 ima prednost.
Po meni je 480 bolja od 390 jer je novija i stedljivija. Takodjer ima jos bolju DX12 podrsku sto je linkano prije 2 stranice, mogu opet, ako te zanima. Najveca fora sa DX12 je stabiliziranje fps-a, tj. povecanje min. fps-a, a smanjenje max. radi cega avarage malo padne. Stedljivost 480 je tocno na razini gtx 970, nista bolje ni losije. Ima malo problema sa referentnim hladjenjem i single 6pin-om pa tako i overclockom, sto bi trebali ispraviti nereferentni modeli.
20 sec nakon linkanog dijela je usporedba sa 970, sve isto, a rezultat je prosjecno 3% brza, evo link za lijene:
Rezultat bi definitivno bio drugaciji, valjda na 0,5% razlike da nema tog Hitmana u kojem 480 ima ogromnu prednost, ali mora i AMD imati neku svoju dobro optimziranu igru.darkokwon ;
Da,kartica je "top",sacekaj verzije s custom hladenjem ako namjeravas kupit!
Nije to slično, pa zar ne vidiš da je average dosta ispod 60W? Kod RX480 je average 82W uz spikeove do 155W, a kažu da podizanjem power limita average ode do 100W.
Mislim da je stvar u tome što je AMD htio RX480 prikazati kao efikasnu al opet da su je stvarno limitirali na 150W od overclocka ne bi bilo niti o. S uključenim power limiterom kartica nikad ne radi na maksimalnih 1266MHz nego varira oko 1150 do 1200MHz. Kad se makne power limiter radi stalno na 1266MHz ali potrošnja raste za 50-60W. U Battlefrontu bez power limita za stabilnih 1266MHz vuče 70W više od referentne GTX1070.
AMD je išao škrtarit, ciljali su napravit što manji čip da bi si pojeftinili proizvodnju a da nadoknade hardverski nedostatak nabili su veliki napon i takt izvan sweet spot područja i onda smo dobili ovo.
Je prosjek je takav ali isto tako dobar dio vremena skače debelo iznad max dozvoljenog za pci ex slot. Inače vuče manje struje iz slota, nekada samo 20w pa je prosjek takav ali isto tako ima spajkove do 150W i debelo prelazi, kontinuirano prelzi max dozvoljeno iz slota. Naprezanje je manje ukupno ali skokovi su isto visoki. Inače sa zadnjim driverima situacija je ovakva sa donje slike....naravno nisu svi primjerci jednaki. 137w na 100 za procesor 2 gbvrama upotrebe. Uz pogon svih osam bio bi tu još poneki watt gore. Znači debelo unutar 150W po specifikaciji ukupno. Nerefrentne sa 1X8 pinom će sigurno iz pci slota smanjiti tj. normalizirati potrošnju. 2x6 pin evo overkloka na 1500, naravno to bu dosta iznad 150 ali i to je sve OK.
Inače sa zadnjim driverima situacija je ovakva sa donje slike....naravno nisu svi primjerci jednaki. 137w na 100 za procesor 2 gbvrama upotrebe. Uz pogon svih osam bio bi tu još poneki watt gore. Znači debelo unutar 150W po specifikaciji ukupno. Nerefrentne sa 1X8 pinom će sigurno iz pci slota smanjiti tj. normalizirati potrošnju. 2x6 pin evo overkloka na 1500, naravno to bu dosta iznad 150 ali i to je sve OK.
Kojim to zadnjim driverima?
16.6.2
Sad tek vidim da vec imas 390? Nemas bas razloga za upgrade. Eventualno, ako ti je preostalo malo jamstva ili je se jednostavno zelis rjesiti. Ducani se rjesavaju zaliha 970 i 390, nove su u HR 2400kn pa i manje (Inno3D 970 HerculeZ X2 svega 2250kn u Centro.hr :O), tako da si u gubitku sa prodajom, ali manje ces izgubiti sada, nego kasnijom prodajom, ako ti je uopce to na pameti. Tebi bi pravi upgrade bila gtx 1070 ili nekakva Radeon 490 koja je tek jucer po prvi puta spomenuta u textualnom obliku od AMDa (linkam na kraju posta). AMDu je trenutno najveci cilj pridobiti trziste grafi izmedju 200-250 USD posto tu ima daleko najvise kupaca, stoga je razumljivo da im je prva nova grafa upravo tog ranga i to ne znaci da nemaju rjesenje za skuplji rang.
Izgleda da ce 490 biti kodnog imena VEGA 10: http://www.guru3d.com/news-story/radeon-rx-490-listed-at-amd-page-indicates-release-in-2016.html
Isprike, ako je vec netko postao ovu vijest.
Najavljene su revizije 2 ovog GPU, tako da naknadno dolaze RX 465, RX 475 i RX 485....naravno i RX 495. Moguće odabrani zlatni primjerci.
Decki nemam vremena pratiti cijelu temu, je li rx480 jaca od r9 390 ?
Ne
Pa u nekim igrama i je, tj većini... bar koliko sam ja vidio :S
Pogledo sam 3 reviewa i tu su negdje. On ima r9 390 s koje sam siguran da nema smisla ići na rx 480
Pogledo sam 3 reviewa i tu su negdje. On ima r9 390 s koje sam siguran da nema smisla ići na rx 480
pa nije bilo pitanje dal ima smisla prelazak sa r9 390 na rx 480 nego ako je jača, a čini se da je trunčicu možda i jača
16.6.2
Pa svi su ih već koristili..?
To je logično, ako ima 290/390 da se ne isplati. Jedino ako baš nema garancije pa hoće novo s garancijom i manjom potrošnjom itd..
Al da nije RX480 jača, to naravno nije istina.
Imam neki osjećaj da ako se ne aftermarket kartice ne stavi ili 1x8 ili 2x6pin da nekome bude matična samo tako izgorila kad nakon overclocka rokne neki gadni power load preko pci-e porta
Imam neki osjećaj da ako se ne aftermarket kartice ne stavi ili 1x8 ili 2x6pin da nekome bude matična samo tako izgorila kad nakon overclocka rokne neki gadni power load preko pci-e porta
Kome je to jos spaljena ploca, svi pricaju a nigdje nista se nije spalilo
P.S. vise info o toj temi ovdje
A sto se tice zanimljivih stvari, ovaj lik ce modati 480 referentnu, dodati joj jos malo napajanja i live streaming u subotu, pa pogledajte ako ste zainteresovani
16.6.2
Pa svi su ih već koristili..?
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4qiffg/rx_480_disparity_in_benchmarks_explained/?st=iq2mb582&sh=a4c4e57f
Onda se može svesti pod različite primjerke. Netko bi trebao testirati na taj način stotinjak komada za neki zaključak. Eto ljudi objavljuju 100% gpu load uz normalan TDP uz ove pretjerane, moguće da sve ovisi do primjerka. Uglavno da se ne ponavljam, ove referentne treba zaobići iz puno razloga.
Covjece kako zanimljivo kad izadu Amd kartice gleda se svaki k, i svaki čosak gpu-a, samo da se nade nesto da nevalja...zamislite da je Amd prodao ono s 970 i njenom 3,5+5 memorijom na nekoj svojoj kartici, pa to bi bio pad dionica za 99%! Neki stvarno previse vjeruju u male zelene
Ma traži se mana i jednim i drugim,nema tu neke prevelike razlike,pa i treba tako,kad je več masno platimo ima da je rastavimo na proste faktore, da vidimo koja je bolja kupnja!!Sad jel možete zamislit da živimo u svijetu bez interneta!!Ko guske u magli hardwera bi bili!!
Neznam kako vas no mene je ovo vrijeme bas veselilo s novim Gtx-icama i novim Radeonom Rx 480, jedva cekam da vidim aftermarket izvedbe doticne!
Iako gtx 1070 je van klase naspram novog Radeona no Rx 480 puca na onaj najprodavaniji segment sto je odlicno da su se na to bazirali, siguran sam da ce postici odlican uspjeh kod gamera!
I primjetio sam da se do sad znatno vise preporucivala gtx970 zbog drasticno manje potrosnje cak i onima s 500+w napajanjima, sad ce se i to promjeniti na bolje za Amd grafe
a i perfomanse ce joj sigurno porasti s dx12 i win10 kako ce i kolicina "user-a" rasti, taj dio je neizbjezan( i sam sam jos na dx11 i win7)
inace jel netko zna kad dolaze asus, sapphire, xfx i ostali??lp
Ne treba bit profesionalac za to shvatit. No ipak je najbolje pricekat da se cijene malo srede i izadu branded kartice. A bome i da netko od kolega upikne pa napravi review. Vise vjerujem kolegama nego bilo kojem youtube videu ili portalu.
Uglavnom, pricekat jos malo da se srede djecije bolesti i to je to. Al da je obecavajuce, je..imho

Soma kuna? Nisam siguran da ćemo taj film gledati. Ameri će je platiti 220-270 što će u nas biti 250-300 eura valjda u najboljem slučaju. Inače, smiješno je to sa standardom... frendu je ta cijena od $200 u komparaciji kao da kod nas košta $50 ili 350 kuna :)))

evo je jos i skuplje godinu dana po izlasku :D
https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog-Racunala-i-periferija-Komponente/Graficka-kartica-R9390/p/5001O28
RX480 power bottleneck? TTL Talks
http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/amd_radeon_rx480_polaris_8gb_review/5
Izgleda da je referentna 480 zamisljena da ju se ne clocka niti malo. OC rezultati iz reviewa (1320Mhz) su dobiveni kad je digao Power target za 13%. Dok to nije napravio je imao totalno iste rezultate sa ili bez OCa pa cak i sa undervoltom! Potrosnja sistema sa tako namjestenom 480 je otisla gore za cak +45W i tako dostigla stock MSI 980. Naravno da nas sve vise zanimaju performanse, ali je sada mozda jasnije zasto je uzet bas 6pin, a ne 8pin.