AMD Navi izdvojena tema

poruka: 9.270
|
čitano: 1.749.936
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Navi
molnyi kaže...

Postoje neki rumori, googlao sam pa sam vidio... No u zadnjem postu su naveli release date "mid 2022"... 

Znam da nije tema, ali kakva bi po Vama trebala biti situacija sa Intel GPU-om? Hoće netko biti hrabar to kupit na ovom forumu?

Pa ako bude cemu zasto da ne??

Inace kad to uopce treba izac?

R33mba#2892
3 godine
protjeran

Do 6 miseca 100% to je line up kako kazem za intel-a koji isto uskoro najavljuje. Pitanje je hoce li AMD najaviti ili ce samo release-ati.

6Nm ce biti, jer intel ce imati jeftiniju 3080-6800xt. AMD-u nepreostaje nista nego dignuti ih svaku tier gore i opravdati cijenu tako. A cemu tampati navi 21 DIE na 7NM kada im je epyc daleko unosniji i procesori.

Uff sto se vec kuha zbog intel-a, nvidia mislim da ce najbolje zaboraviti ovaj generacijski fijasko. 

14 godina
A po cem je ovo nvidiji fiasko?
R33mba#2892
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
R3nchi kaže...

Dašta je nego fijasko, pa ne mogu ih naštancati koliko ih mogu prodati.

Teški fijasko 

INTEL,........is that Epyc or what?
3 godine
protjeran
R3nchi kaže...

Pa zat so osim 3060 i 3060Ti, mozda 3070 ostalo nema smisla. Znas imas u toj industriji perf-wat-price... Nvidia jednostavno sve zaobilazi od toga da dodje do perf.

To sto tebe ili ostale to nezanima, danas-sutra ako neokrenu novi list ce ih kostati. Nenosimo mi nikakvu paru njima, vec velike serverske farme, ugovori na 10-20 godina.

Mozda je sada sarkazam reci, ali nvidia je deda sto se AI-a tice, ali ovo sto spremaju intel i amd je opet neki drugi svijet.

Pogledaj sto radi M1 apple dere sve redom a trosi ka mobitel. 

Nvidia ima dosadnu arhikteturu, muzi kravu dok ima mlijeka, ARM im je otisao to im je bilo osiguranje. Standardi se mijenjaju jbga, cuda i tensor jezgre su stvarno nista spram sto se sprema od Intel-a i amd-a. Ipak su to sve americke firme i bit ce danas-sutra sve intelovo, a ovo njegove cerke.

Evo ti 3090 primjer, graficka koja da ima prave drivere bi bila ok, ovako to samo jede struje, ako samo gejmas na njoj moras biti teski specijalist da gejmas na 500W samo graficke. Nvidia je stvarno najpohlepniji od njih, bace LHR kartice nista nepoprave trziste, pod stol prodaju rudarima na ugovorima doslovno a jedini aspekt njihove reklame je postao DLSS i ne vise RT, jer narod vidi da nema meda jos od RT-a. 

I sve to ce nuditi intel+bolji DLSS koji ce raditi isto na svim grafama. Pa nece intel uci u trziste da se odmah osramoti, AMD najavljuje line up protiv njih a sto radi nvidia? Ima jebeno losu arhikteturu skojom nemoze trenutno nista, izvukli su sve na racun potrosnje. 

nvidia je prva koja zeli ovo zaboraviti, AMD barem gura opet istu arhikteturu ka sa zen7NM do limita, 20% bolji doslovno, manji generacijski skok. 

Pa nece bezveze AMD uzeti tron sa navi3, i zato ce i intel pa nvidia prvi ove godie najaviti nove kartice jer AMD ce doci na kraju da ih moze na ekranima usporedjivati i reci evo imamo tron od RT-a do nativnog: A few highlights of Navi3- chiplets, 3D Infinity cache, Machine learning chip

Najjaci AMD-ov navi3 cip ce biti barem 20-30% brzi od najbrzeg nvidijevog sto dolazi jer AMD zna da ce biti x3 ne x2 puta brzi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2022 16:52 (UltrasVinkovci).
3 godine
protjeran
AMD Navi

Eto pola GB cache-a za top model, 100% 256 infinity-a i 256 jos 3D-a.

AMD-u se nesto dopada staking pa se i zato suska vec i od prije patent pomocnog akceleratora koji vjv se staka na sam DIE isto. Moguce da i to vidimo tek u iducoj seriji za 2 godine, ali vise sam puta naisao na inf da dolazi neki akcelerator cip.

Nema nvidia graficku sada za protiv ovoga. 4090 ce trositi 600W i bit ce 20-30% slabija...

https://wccftech.com/amd-rdna-3-gpu-radeon-rx-7000-gpus-confirmed-to-feature-5nm-6nm-process-mcm-monolithic-designs/

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina

Drago mi je da si pod hypeom. I ja sam bio, ali kad dobiješ razočarenje za razočarenjem, nema smisla. AMD Radeon je sramota.

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
14 godina
AMD Navi

Da, često se amd-u dešava da tehnički nabije grafu do nirvane, ali performanse to ne prate. Trenutna serija se čak i dobro drži obzirom na inferiorniji ram i širinu sabirnice, uz pomoć keša. Zadnje amd-ovo kaj je valjalo je bila hd 7xxx serija, i, ajmo reć, rx480/580.

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
protjeran
cvaja997 kaže...

Drago mi je da si pod hypeom. I ja sam bio, ali kad dobiješ razočarenje za razočarenjem, nema smisla. AMD Radeon je sramota.

Hype je na strani intelovig dolazecih grafa, ovo je neznam eto zanimljivo. Vise je sramota da netko takav po vasem opisu kao AMD ide ka buducim tehnologijama vec sad stakanje DIE-a.

Jasno se iz dijagrama od patenta vidi da je to staking metoda na DIE, pa 3D cache. 

Nvidia ima malu nesto drugaciju arhikteturu sa cuda, AMD optimizira svoje CU-e opet, ali ovaj puta imaju izgleda neki xilinx-ov patent ili su skupa napravili patent, nisu bezveze kupovali ML FPG tvrtku. 

Ovo nije nabubana gaficka do kraja ovo je MCM grafa, AMD-u ide skaliranje i sad je to prebacio vamo. Onako kako je intelu bilo vruce sada ce biti i nvidia-i. 

Eto AMD-ov top segmetn u grafama ce biti kao TR intelu...jednostavno nitko nece imati jedno vrijeme konkurenciju za ove graficke.

dax-lax kaže...

Da, često se amd-u dešava da tehnički nabije grafu do nirvane, ali performanse to ne prate. Trenutna serija se čak i dobro drži obzirom na inferiorniji ram i širinu sabirnice, uz pomoć keša. Zadnje amd-ovo kaj je valjalo je bila hd 7xxx serija, i, ajmo reć, rx480/580.

Pa AMD-u iskreno ni netrba ta sabirnica, samo brza memorija. Samsung 18Gbps-a kloka se do 20, to je gddr6x brzina. 

Volim vidjeti kad netko misli da je drr6x druga liga...hocemo se kladiti tko ima utegnutije latencije? 

Ali salu na stranu, realnost je da ove godine AMD zadnji najavljuje GPU sto u poslovnom smislu znaci da je uzeo perf...bit ce ovo jaaako skupe graficke.

16 godina
UltrasVinkovci kaže...
Ali salu na stranu, realnost je da ove godine AMD zadnji najavljuje GPU sto u poslovnom smislu znaci da je uzeo perf...bit ce ovo jaaako skupe graficke.

Sumnjam...ako ETH zbilja ode u POS, tržište će preplaviti milijuni jeftinih grafičkih i morat će drastično rezati cijene da išta prodaju

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.2.2022 16:14 (segregator).
6 godina

Majnat će se nešto drugo. Tržište će se s vremenom iznivelirat. I u koliko ćemo se kladit da će odgodit POS?

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
3 godine
protjeran
segregator kaže...
UltrasVinkovci kaže...

Sumnjam...ako ETH zbilja ode u POS, tržište će preplaviti milijuni jeftinih grafičkih i morat će drastično rezati cijene da išta prodaju

Staking je dosta skup jos, 5800x3D ce kostati skoro 500 USD. Ako AMD nastaka na ovoj seriji taj ML onda ce to biti 1500-2K kartica ladno i bez ETH-a.

Ove godine ces ziher 6950x i 7900xt platiti samo to ladno 3k USD. A jos se prica o novom IF-u i konekciji sa CPu-om. Realna perf ovih grafickih ce vjv lezati i u kombinaciji sa zen4 cipovima. Normalna strategija marketinga da se proda u paketu...slicno kao SAM.

Samo zen4 ce imati 30% IPC-a, kamoli jos sve jezgre na 5GHz, 3Dcache... 40-50% jaci spram zen3. Meni se cini da AMD sprema dvije bombe ove godine koje ce fino naplatiti.

Iz dijagrama gore je jasno da nema RAY akceleratora po CU-ima, prestrukturirali su su arhikteturu, zato ce i dosta IPC-a biti vamo. Sve upucuje na to da RT odvoditi zasebni stakani cip.

Raptor lake nece jos ove godine, AMD ce imati i 30% jaci procesor od najjaceg intelovog, i 30% brzu graficku nego nvidia. Meni AMD neznaci nista, ali da mogu kladio bi se u ovo.

Oko ETH se nebrinem krenuli su ASIC mineri i cim dodje jos jedan fatalnu update nece nitko na grafama to vise raditi. Ovi izbacuju 4K 200 FPS-a karticu, zasto neznam ali eto da se ima. 3X, nvidia ce biti mozda na 2.5, vise 2, ali ce i oni odmah nagodinu na MCM...

6 godina
neaktivan
UltrasVinkovci kaže...

Raptor lake nece jos ove godine, AMD ce imati i 30% jaci procesor od najjaceg intelovog, i 30% brzu graficku nego nvidia. Meni AMD neznaci nista, ali da mogu kladio bi se u ovo.

Oko ETH se nebrinem krenuli su ASIC mineri i cim dodje jos jedan fatalnu update nece nitko na grafama to vise raditi. Ovi izbacuju 4K 200 FPS-a karticu, zasto neznam ali eto da se ima. 3X, nvidia ce biti mozda na 2.5, vise 2, ali ce i oni odmah nagodinu na MCM...

ovo su bolje basne nego sto je Ezop pisao

ako ti se kladi, evo kladi se samnom, ako AMD bude imao 30% brzu graficku od Nvidije, ja ti je kupim, a ako ne bude ti meni kupis nvidiju

3 godine
protjeran

Moze, forum je svjedok, tamo od 20-25% ide, cim predje 25% nazvat cemo nerjesenim, min 30% da ja pobijedim.

Njihov najmanji DIE kao sada reimo 6600xt ismijat ce i 6900xt i 3090... 

Evo gledam po daying light-u, AMD je nesposoban RT izvoditi, a imaju karticu koja ce biti ista ili malo jaca u RT-u i od 4000 serije. Ako su ostavili isti mehanizam tj ray akceleratore po CU sta onda ima? Dupli jaci RT od sada ako 100% skalira, koji ce opet biti slabiji i od nvidia 3000 serije.

Ovo nije samo navi2 copy-paste-an na chiplet i 5NM...nije AMD bezveze uzeo FPGA lidera xilinx, bit ce ovo vrlo zanimljivi line-up! Spomenimo da AMD stakingom moze u zadnji tren mijenjati sve, da neide all-in nebi isao na MCM za mainstream, jer meni netreba 200FPS-a 4K kartica iskreno.

Isto tako Samsung ima vec 24GBps memoriju, do Q4 se mogu igrati i sa stakingom(neki ML cip) i sa memorijom. AMD 3X je 400W, nvidia 2-2.5X je 500W to sve govori, 5 NM spram 7 je ili ogroman pad u potrosnji ili malo manji rast u taktu.

7900xt ce biti 3x+ jer uprzo dolazi MCM nvidia 2023 jednom i eto, matematika nece zahebati, a ni AMD...

https://videocardz.com/newz/samsung-confirms-its-gddr6-20gbps-and-24gbps-memory-is-now-sampling

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2022 12:33 (UltrasVinkovci).
12 godina
neaktivan
AMD Navi

Ako će Nvidia ići sa 600W, to je sigurno da bi bili tu negdje, iako arhitektura bude slabija. Nebi toliko dizali snagu, a da i dalje budu slabiji...

Što se tiče RT-a, primjetio sam da zavisi od igre do igre. Tu je isto Nvidia pokušala privatizirati RT sa svojim RTX-om, jer su prvi počeli. Tako da neke igre i sada rade RT za Nvidijin RTX, i tu je razlika u Nvidijinu korist. Ali ima igara u kojima RT oduzima isto performansi i Nvidiji i AMD-u.

0 0 hvala 0
16 godina
AMD Navi

Ako je ovo točno, možda je čovjek i u pravu:

"According to @Greymon55, the Navi 33 based Radeon 7000 offerings (Radeon RX 7600 series most probably) will be the first to launch.

Despite being one of the lower-end RDNA 3 GPUs, the Radeon RX 7600 XT (or conservatively speaking, the Radeon RX 7700 XT)

will be faster than the Radeon RX 6900 XT, the fastest RDNA 2 part."

https://www.hardwaretimes.com/amd-radeon-rx-7600-xt-to-be-faster-than-rx-6900-xt-will-be-the-first-rx-7000-gpu-to-launch-rumor/

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 10:30 (segregator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Previse vi carevi filozofirate nhf.. po mom ce bilje proc onaj cije grafe budu imale bolji price/performance ratio..A za mining nitko nist zasigurno ne zna..
R33mba#2892
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina

Malo je vjerovatno da će tako bit ali ako bude onda low end neče bit ispod 1000$ msrp.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 12:57 (dery).
16 godina
dery kaže...

Malo je vjerovatno da će tako bit ali ako bude onda low end neče bit ispod 1000$ msrp.

pa to će bit jeftino, pošto je 3090TI već po $5000+, a ova ne bi bila daleko od nje po performansama

https://www.hardwaretimes.com/nvidias-geforce-rtx-3090-ti-spotted-for-over-5000-at-online-retailers/

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 13:03 (segregator).
16 godina
R3nchi kaže...
Previse vi carevi filozofirate nhf.. po mom ce bilje proc onaj cije grafe budu imale bolji price/performance ratio..A za mining nitko nist zasigurno ne zna..

Trinaest godina na forumu ali ove priče nikada nisu izumrle.

Nema se pričati o čemu, pa idu Nostradamusova predskazanja sa velikom dozom sigurnošću ili zdravo za gotovo da će neki proizvod kojega nitko na svijetu nije vidio ili testirao biti bolji od drugog kojeg također nitko na svijetu nije vidio ili testirao. Tu ne da se razbacuju i postocima napretka 20-30% između imaginarnih proizvoda, nego ih takve upoređuju sa postojećim, a uz to kao šlag na tortu idu također i razbacivanja tačnom količinom potrošnje, broja transistora i sl. 

Ukratko mix babi se snilo što je babi milo dok besposlen pop i jariće krsti. 

Yippee ki-yay, motherfucker! :)
14 godina
boxer kaže...

Nema se pričati o čemu

Sam si si dao odgovor, da nema ovakvih ludih teorija sve nvidia/amd/intel teme bi bile dosadne za popizdit i prazne.

Bar je zanimljivo čitat ovakve neke izjave, koliko god nerealne bile

Say hello to my little friend
12 godina
neaktivan
segregator kaže...
dery kaže...

pa to će bit jeftino, pošto je 3090TI već po $5000+, a ova ne bi bila daleko od nje po performansama

https://www.hardwaretimes.com/nvidias-geforce-rtx-3090-ti-spotted-for-over-5000-at-online-retailers/

Low end će za koju godinu biti samo integriran...

12 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...
boxer kaže...

Nema se pričati o čemu

Sam si si dao odgovor, da nema ovakvih ludih teorija sve nvidia/amd/intel teme bi bile dosadne za popizdit i prazne.

Dobro, kakav će biti odnos između nove serije Nvidije i AMD-a je samo nagađanje. Ali ima nešto istine u ovome. Pa te grafičke su već na testiranju, jer izlaze za nekoliko mjeseci. leakova ima, sad samo zavisi odakle dolaze. A ima i onih leakera koji su pouzdani...

Ne znam ko će biti jači. Ali po onome što sam vidio, skoro svi kažu da će biti veliki skok sa novom serijom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 14:02 (Bilal).
16 godina
Bilal kaže...
Krunoo7 kaže...
boxer kaže...

Nema se pričati o čemu

Dobro, kakav će biti odnos između nove serije Nvidije i AMD-a je samo nagađanje. Ali ima nešto istine u ovome. Pa te grafičke su već na testiranju, jer izlaze za nekoliko mjeseci. leakova ima, sad samo zavisi odakle dolaze. A ima i onih leakera koji su pouzdani...

Ne znam ko će biti jači. Ali po onome što sam vidio, skoro svi kažu da će biti veliki skok sa novom serijom.

Bilo je još većeg podsmijeha tu na forumu kad su leakeri najavljivali da bi Ryzen mogao prestići Intela nakon onog faila

sa Bulldozerom, a vidi sad...

zanimljivo da nakon 13 godina na forumu neki kao da su propustili takve događaje (a neki su možda bili ti koji su se podsmjehivali

na Ryzena)

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 14:19 (segregator).
3 godine
protjeran
dery kaže...

Pa low end-a nece vise biti. 7600xt(6600xt) ce biti jaca od 6900xt, zar je to low end, 4k 60 kartica. Imat ces dans-sutra APU za entry level i dovidjenja, AMD ce za 7900xt trziti 2000 USD...

Navi 31 DIE je doslovno 900mm², AMD ce iznenaditi sve. Jer netko parira AMD-u kod chiplet procesora(epyc), pa sto mislite da ce nvidia uspijeti nesto protiv ovoga? Oni ce biti sretni ako bude navi31 20-30% jaci a ne vise.

AMD ce ovo skupo naplatiti ljudi moji, odmah takav line up nece vise izgledati lipo kad budu cijene izlistane. 

Nvidia ce odgovoriti hopper-om, ali do tada nece biti ni blizu AMD-u.

Jer matku nemos hebat, ampere je 1, navi2 je 0.9. Lovelace ce biti 2 - 2.2X a AMD ce biti 3x... 30-50% ce biti brzi AMD to je jasno kao dan vec. Radujte se narode da vam isprazne djep, kome treba 200fpsa 4K kartica? 

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 14:46 (UltrasVinkovci).
16 godina
Krunoo7 kaže...

Baš i ne, zbog fanbojizma ove rasprave prerastu u svađu oko imaginarnih stvari na nivou bubam sada šta je bolje USS Voyager ili Enterprise. 

Yippee ki-yay, motherfucker! :)
3 godine
boxer kaže...
Krunoo7 kaže...

Baš i ne, zbog fanbojizma ove rasprave prerastu u svađu oko imaginarnih stvari na nivou bubam sada šta je bolje USS Voyager ili Enterprise. 

Sudeci po epizodama Voyager je jedno 10x mocniji brod od Enterprise-a e i Voyager je pobjedio Borgovu kocku dok polovici federacije to nije uspjelotako da! Voyager ftw

15 godina

Onda neče koštat puno manje od 6900xt. Al takvi rumori izgledaju potpuno nerealno. Dok ne bude to uživo istestirano ne vjerujem ništa.

kradem mine iz minskog polja
3 godine
protjeran
dery kaže...

Onda neče koštat puno manje od 6900xt. Al takvi rumori izgledaju potpuno nerealno. Dok ne bude to uživo istestirano ne vjerujem ništa.

Pa i meni je izlgledalo. Ali sto vise kopas zecju rupu to vise izgleda realno. Jasno je da ce ovaj AMD biti dosta jaci od nvidie, samo pitanje koliko: 30-40-50%...Sve ovisi o AMD-u, jer da spomenemo samo, ampere je ispao 10% slabiji a navi2 10% jaci i zato je AMD izbacio 6900xt. vjv ce i tako sada biti, nvidia 2X a AMD 3 - 3.2x cak.

pola dizajna je vec leakano, ono bitno se cuva jos jer se radi na tome jos: brzina memorije i ML cip-akcelerator. Previse se puta spominjalo da AMD ima u ovoj seriji sto dolazi pravi ML da nece biti tako. Jer istom RT tehnologijom nemogu biti u nivou 4000 serije, jednostavno je NEMOGUCE i da skalira ray akcelearot 100% sa brojem i da su digli do nebesa IPC.

U igrama gdje ima FULL RT nvidia je i do preko 60% brza: CP, daying light sada...

Nezaboravimo da AMD-ov mi200 ima matrix jezgre i da je fp16 racunica brza nego kod nvidie cak. E ako je AMD tu uspio u fp16 hebati nvidiu i vamo je sve moguce. Chiplet prednosti, pola GB stakanog cache-a, stakani ML cip u I/O DIE-u. MA perverzija sto AMD radi trenutno. Nezaboravimo da je XILINX najbolji team u silicijskoj dolini, nitko neprica o tome.

AMD je pregazio nvidin AI leader chip od 20 tisuca dolara, sto nebi i mainstream segment...

https://www.nvidia.com/en-us/data-center/a100/

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 20:53 (UltrasVinkovci).
14 godina
Moze AmD izbacit ne znamni ja kakvu seriju grafe ako ce im driveri bit u qurcu i rusit se u igrama ko meni u rdr2 .
R33mba#2892
Moj PC  
1 1 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice