Hvala, ej pitanjce, Zašto mi otvor blende neče ispod F5.6 ? Vježbam manualno slikanje pa i pokušavam skontati zašto je to tako ?
Hvala, ej pitanjce, Zašto mi otvor blende neče ispod F5.6 ? Vježbam manualno slikanje pa i pokušavam skontati zašto je to tako ?
Otvor blende je ograničenje objekiva. Ako pričamo o kit objektivu, na žarišnoj duljini 55mm (skroz zumirano), najveći otvor blende je 5.6, a na 18mm je 3.5. Ako hoćeš objektive s većim otvorom, za npr. snimanje kada imaš manje svjetla ili za izbacivanje pozadine iz fokusa, ponovno ti preporučujem one od 35mm, sa f2.4 i 50mm sa f1.8.
Otvor blende je ograničenje objekiva. Ako pričamo o kit objektivu, na žarišnoj duljini 55mm (skroz zumirano), najveći otvor blende je 5.6, a na 18mm je 3.5. Ako hoćeš objektive s većim otvorom, za npr. snimanje kada imaš manje svjetla ili za izbacivanje pozadine iz fokusa, ponovno ti preporučujem one od 35mm, sa f2.4 i 50mm sa f1.8.
35mm je f2 
Koliko si platio ili koliko koštaju uglavnom ti objektivi koje si preporučio ?
Inače ja sam više za slikanje pejzaža, nekako mislim da je ovaj Kit dobar za sve ostalo, nebi bilo loše nabaviti i tekoje si preporučio ali ono sto zelim reći da bi zasad novac štedio za pejzaž i stativ s vremenom.
Ima i f2 i f2.4, jedino što f2,4 dođe oko 1000kn, a ovaj f2 oko 5000kn :) A što se kvalitete slike tiče, f2.4 je po mom subjektivnom mišljenju bolji :P
uf, za fotkanje pejzaža su ti potrebni širokokutni, preporučio bih ti da sačekaš samyangov 10mm i vidiš kako će on proć na testovima. Ako ti se ne da čekat, imaš i samyangov 16mm f2.0 za 2900kn. Nisam ga isprobao ali evo njegov test http://www.ephotozine.com/article/samyang-16mm-f-2-0-ed-as-umc-cs-lens-review-22335
Ona dva koja sam ti prije preporučio 35mm f2.4 ti dođe 1100kn, a 50mm f1.8 1300kn, prvi ti može poslužiti za pejzažne fotke, drugi teško, pre uzak kut snima, on je više portretni.
šparaj za zum objektiv kojeg budeš koristio pa skoro za sve osim za tele područje, Pentax DA 12-24/4, od pejzaža do ulične i interijerske fotografije je savršen,oštar več na f4 - dovoljno širok za pejzaže - u prostoriji od 25 metarakvadratnih sve bez problema stane u kadar tak da nemaš problema za fotkanje po kuči, uglavnom zbog 24mm na dužem kraju ima više korisnu milimetražu od npr. sigma 10-20 mm, af prajmovi če te koštati puno skuplje ako hočeš pokriti tu milimetražu, uglavnom moja preporuka je šparanje za Pentax DA 12-24/4 ako hočeš ultimativni autofokusni širokokutni objektiv (meni nezamjenjiv za rođendanske fotke djece ili interijera), kod manualaca naravno da češ proći puno jeftinije
Pentax 12-24 je ok ali kosta preko 5000kn -.- samyangov 16mm je manual fokus, ali od f4 na dalje pri toj žarišnoj duljini niti ne trebaš fokusirati, staviš na beskonačno i sve ti je ionako u savršenom fokusu...
sve ima svoje prednosti i mane, ja sam spomenuo: ultimativni autofokusni širokokutni objektiv a k tome još i zum, mijenja više itekako kvalitetnih/skupih/prajmova ako hočeš pokriti tu žarišnu dužinu (samyang prajm nije u toj kategoriji kvalitete ni optičkom ni mehaničkom izradom i još k tome je manualac i samo 16mm pa zato i košta toliko a razlika od 12 do 16 mm je ogromna/skoro veča nego npr. 250-300mm kad gledaš ufotkano), jeftinija varijanta autofokusa naravno ako mu je dovoljno 16mm je Pentax DA 16-45/4 što mi se opet čini bolja solucija nego samyang, rekao sam šparanje pa kupnja,ako treba odmah sada nešto široko i još k tome nema novaca onda je to druga priča u kojoj nema kompromisa,plati onoliko koliko imaš i budi time zadovoljan
Samyanga, kao što sam napomenuto, nisam uspio isprobati, ali što se optike tiče, kao i što http://www.ephotozine.com/article/samyang-16mm-f-2-0-ed-as-umc-cs-lens-review-22335 potvrđuje, objektiv je bar klasu ispred sličnih...
manualce ne koristim mada sam ih puno probao,probao sam Pentax smc DA 14/2,8 + 15/4 + 35/2,4 i Sigma EX DC 10-20/4-5.6 i na kraju ostao na Pentax DA 12-24/4 zbog svega kaj sam spomenul, a kad sam došao do "previše" novaca i imao prilike kupio sam autofokusni prajm 28/2,8 zbog velike blande koja mi je bitna kad ne mogu koristiti blic, a opet ako ima novaca i nije neki veliki izbirljivac/prezahtjevan kaj se tiče optike/ onda objektiv Pentax DA 17-70/4 SDM (i njega koristim
) za sve kaj mu bu trebalo od blage širine do blagog tele područja sa tihim autofokusnim motorom ,ne vjerujem sve ono kaj "na plotu" piše-samo iskustva i doživljaji iz prve ruke
Ej struic hvala na prijedlogu ali mi je to preskupo, to cu dugo sparati, zapravo ja imam novca na računu ali sam si naveo da ima namjenu za više toga od interijera itd ali kad nemam potrebe to slikati.
Za osnovne stvari mislim da mi je dosta kit objektiv koji imam, jedino bi htio objektiv za pejzaž ali bi htio da bude teleobjektiv tj da ne slikam objekte koji su blizu mene. Koji biste mi preporučili ?
DA12-24/4 je skup al s razlogom (svi af ultraširci su skupi pogotovo ak imaju još milimetraže i za ostalo kaj nije ultraširoko nego normalna širina) ,prodaj kit DAL18-55/3,5-5,6 i kupi DA16-45/4 koji nije uopče skup za ono kaj pruža i tih 16 mm za interijere ti bu dovoljno (ak ne misliš kupovati ultraširac) a 45 ti ne bu prekratko ak si kupiš jedan od dolje predloženih teleobjektiva
a čuj ,u pentax ergeli imaš tri jeftinije verzije teleobjektiva i jedan skupi,navodno sva tri su optički identična (ja koristim ovaj koji preporučam i tebi),razlikuju se po datumu izlaska na tržište i mehaničkim dodatcima za ugodnije korištenje ,redosljed:
1. SMC Pentax-DA L 55-300mm F4-5.8 ED kit objektiv sa plastičnim navojem ,bez sjenila,bez brzog ručnog fokusa i najjeftiniji
2. SMC Pentax-DA 55-300mm F4-5.8 ED objektiv sa metalnim navojem+quick shift fokusom (brzi ručni fokus)+sjenilo i skuplji od kita
3. HD Pentax-DA 55-300mm F4-5.8 ED WR ima sve kaj i drugi al nema smc premaz nego novi hd premaz i ima još dodanu zaštitu od atmosferilija (voda/para) i prašine i najskuplji je od sva tri,
ja bi preporućil ovaj srednji sa quick shift (brzi pomak) fokusom i sjenilom jer to dosta pomaže kod samog korištenja, plastični navoj i wr nije toliko bitan jer nemaš wr fotić, nečeš podriješiti ni sa kitom tj. prvim ponuđenim al bi ti preporučio da si svakako naknadno kupiš sjenilo jer ono puno znači kad fotkaš vani po velikom suncu a taj brzi ručni fokus ti baš niš ne znaći kod fotkanja slabo pokretnih ili nepokretnih kadrova
ima još jedan u kit izvedbi koji je najjeftiniji SMC Pentax-DA L 50-200mm F4-5.6 ED al zaostaje za gore spomenutima i njega bi izostavil za kupnju
ako ti novci nisu problem onda svakako kupi dragulj od teleobjektiva: SMC Pentax-DA* 60-250mm F4 ED [IF] SDM
Ej struic hvala na prijedlogu ali mi je to preskupo, to cu dugo sparati, zapravo ja imam novca na računu ali sam si naveo da ima namjenu za više toga od interijera itd ali kad nemam potrebe to slikati.
Za osnovne stvari mislim da mi je dosta kit objektiv koji imam, jedino bi htio objektiv za pejzaž ali bi htio da bude teleobjektiv tj da ne slikam objekte koji su blizu mene. Koji biste mi preporučili ?
Kako to mislis objektiv za pejzaz ali da bude teleobjektiv? Teleobjektivi generalno nisu primarni izbor za pejzaz nego sirokokutni. A najjeftiniji sirokokutni ti je onaj Samyangov 16mm koji sam naveo. Ako ti treba lagani teleobjektiv, neces nac boljeg od Pentaxovog 50mm f1.8, cak je i prilicno jeftin. Za sve izmedu toga ti je kit dovoljan, a stose zoom teleobjektiva tice, strujic je gore dovoljno pokrio :)
Evo link di obično skidam fotke koje krase moj monitor, ovakve fotografije volim
http://interfacelift.com/wallpaper/downloads/date/any/
znam da se one dodatno jos obrađuju na kompu, vidim da večinom koriste canona, mimožete reći ako imate iskustvo tj znate koji su objektivi u pitanju ? Piše pokraj svakog koju su opremu koristili (fotić i objektiv).
Jesu li širokokutni, zoom ili neki drugi ?? Čisto me zanima.
Gle onda ce biti taj samyang, nesmeta manualno, jednom cu morati ručno naučiti podešavati sve :)
Samo se neču zuriti s time, mozda recimo po ljeti padne cijena ?
na fotič koji si kupio tj.apsc kad staviš objektiv ff 17mm ili ako stavi apsc 17mm to če biti opet samo 17mm, radit če se o različitom dofu (u ovom slučaju potpuno nevažno), uglavnom koliko piše na objektivu koji staviš na svoj fotič toliko milimetara češ vidjeti,nešto sasvim drugo se dešava kad bi radio obrnuto apsc na ff ,al to se tebe ne dotikavlje jer ti nemaš ff tijelo, ako gledaš fotku napravljenu sa ff tijelom i sviđa ti se perspektiva i želiš je takvu dobiti na svojem fotiču onda milimetražu objektiva koja piše kraj fotke koja ti se sviđa podijeli sa 1,5 i dobit češ milimetražu objektiva za svoj fotič sa kojim bi dobio istu perspektivu ,objektiv koji sam ti predložio je najsličniji canonovon 17-40/4 koji se ovdje spominje, početnik si i nisam siguran da češ se zadovoljiti prajmom pogotovo ako si ne možeš priuštiti više različitih milimetraža i na ovoj stranici koju spominješ večinom su upotrebljavani zumovi, od jeftinije verzije ti ostaje sigma 10-20/4-5,6 ex dc ili sigma 12-24/4,5-5,6 ex dg ,il fotkaj sa kitom na 18mm i radi panoramu (spajanje više fotki) pa ti za trošak ostaje da kupiš dobar stalak (cca.800 kuma a možda i manje)
Na stranici dolje su kalkulatori. Sve je lijepo objašnjeno :)
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/digital-camera-sensor-size.htm
Ljudi na kraju mi se tesko odlučiti kada se vas dvojica nemožete uskladiti :D preporučili ste mi različite objektive znam da bi trebao imati više njih ali koji biste mi za početak preporučili ? Koji je zasad najbolji za manje novaca a odgovara mojim kriterijama ?
I još jedno pitanje,
Podesio sam brzinu zatvarača na 30" to je uglavnom 30 sec, a zašto mi neče više od toliko ? mislim vidio sam da neki to rade i 2 minute ?
Kada različiti ljudi imaju različite načine snimanja. Ja izbjegavam zoom objektive, imam samo primeove. Da li želiš vući više objektiva sa sobom ili ti je dovoljan jedan za sve? Da li si spreman na kompromis u kvaliteti koji dolazi sa zoomom ili želiš najbolju sliku koju možeš dobit na jednoj žarišnoj duljini? Jedan zoom ti može zamijeniti 5 prime objektiva, s tim jednim zoomom ćeš proć i nekih 3-4 puta jeftinije nego da kupuješ primeove koji pokrivaju taj raspon, ali ti kvaliteta slike neće biti dobra ko sa primeovima. Dosta ljudi te razlike niti ne primjeti, ali ja ne prihvaćam kompromise kod kvalitete. Daleko od toga da nema dobrih zoomova, ali oni generalno koštaju ko manji auto -.-
Što se tiče snimanja dužeg od 30 sekundi, prebaci u "Bulb" mode: http://c758710.r10.cf2.rackcdn.com/files/support/manual/1373559363_R01_K500_om_en_web.pdf stranica 91, sve ti je opisano...
najjeftiniji wide zoom ti je 4700kn, a najjeftiniji wide prime ti je 2900kn...
i meni je bitna kvaliteta, neka bude wide prime
Odgovara li i dalje onaj samyang 16mm?
Da, on ti je taj koji dođe 2900kn...
nas dvojica pričamo potpuno istu stvar,prajmovi su kvalitetniji kao leče/objektivi ,puno su skuplji u konačnici za pokrivanje nekog raspona ,treba ti torba/ruksak da nosiš određeni raspom sa sobom, nisu preporučljivi za izmjenu na nekim mjestima i u nekim uvjetima zbog mogučnosti ulaska smeča na senzor fotiča ,onome tko ne dozvoljava ili mu nije dozvoljen kompromis i živi od fotke (ili mu financije jednostavno ne predstavljaju nikakav problem,ima se-može se) njemu su neophodni i on ih kupuje, zumovi su kompromis, za onoga tko nije ultimativan i nije profesionalac (tko živi od svojeg posla) ti zumovi zadovoljavaju u potpunosti (u prilogu koji si stavio sa fotkama zumovi su korišteni na fotoaparatima koje koriste profesionalci,i to ti nešto govori o njihovim mogučnostima) ,za manje novaca kupi zum koji iziskuje veči kompromis (slabijih kvaliteta) ili za više novaca koji iziskuje manji kompromis (bolje kvalitete), ili kupi najjeftiniji prajm npr.16mm pa "možda" shvatiš da ti je i to preusko/preširoko pa nastaviš sa daljnjom kupovinom prajmova, al za sam početak dva-tri puta a po potrebi i više puta pročitaj knjigu sa uputstvima koju si dobio sa fotičem, ako je kupljeno u hrvatskoj onda ta knjiga ("molitvenik") tiskana je na hrvatskom jeziku i sve je lijepo uz fotografije/ilustracije objašnjeno pa ako po uputstvima koja su navedena tamo ne bude ti nešto jasno onda postavi konkretno pitanje pa čemo pokušati to rastumačiti na tebi prihvatljiv naćin
Ima i f2 i f2.4, jedino što f2,4 dođe oko 1000kn, a ovaj f2 oko 5000kn :) A što se kvalitete slike tiče, f2.4 je po mom subjektivnom mišljenju bolji :P
Ne postoji 35mm f2.4, samo f1.4 i f2.0 
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/lens/k/standard/smcpentax-da35/
ipak postoji ;)
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/lens/k/standard/smcpentax-da35/
ipak postoji ;)
ok, moja greška, nisam čitao cijeli topic pa sam mislio da pričamo canon-u 
fotičem, ako je kupljeno u hrvatskoj onda ta knjiga ("molitvenik") tiskana je na hrvatskom jeziku i sve je lijepo uz fotografije/ilustracije objašnjeno pa ako po uputstvima koja su navedena tamo ne bude ti nešto jasno onda postavi konkretno pitanje pa čemo pokušati to rastumačiti na tebi prihvatljiv naćin
pročitao sam prije mj dana upute za canon 600d, nasao na netu pdf i čitao, dosta toga naučio kako se upotrebljava i koje trikove itd, no nesto kasnije sam pročitao i upute za Nikona d3200 i oni su bili oke, otkad sam kupio pentax k500 čitam upute i dosao sam do zaklučka da upute više namjenjene za iskusne nego za početnike jer se puno manje snalazim čitajuči, čitam u uputama koje sve postavke treba napraviti a nigdje ne pise kako doci do tih postavki :D Recimo pentax ima sav sadrzaj po redu objasnjen na jednoj stranici i uz svaku opciju ima napisano na kojoj je stranici, dok nikon i Canon imaju upute na svakom poglavju kako se dodje do nečega i više su orijentirani početnicima nego iskusnim.
Bez uvrede ljudi nije mi najmjera nikoga vrijeđati ali takav je mooj dojam.
Struić - koji zoom objektiv mi onda preporučujes ? za početak ja nebih da bude preblizu, nek buda dalje od kit objektiva recimo od 70mm prema više, i mora biti wide zoom :)
za tele zum ak očeš nešto dobro za novce koje daješ a da nisu veliki onda spomenuti Pentax DA 55-300 ,za manje novce preporučam iz osobnog iskustva: Sigma 70-300/4-5,6 APO DG Macro = brz fokus,"makro" na 300mm, okreče se prednji kraj kod fokusiranja tak da je malo teže koristiti cpl,oštrina dobra od 70mm do 210mm (zamijenio za Pentax), za širokokutni zum ista stvar ako hočeš najbolje onda Pentax 12-24/4, jeftinija solucija ti je Sigma 10-20/4-5,6EX DC ili Sigma 12-24/4,5-5,6 EX DG , ako ideš u krajnost onda bi te možda zanimalo da se na njuškalu u skorije vrijeme prodavao i Pentax-DA 17-70/4 AL [IF] SDM za kakvih cca.2000 kuma