BUG 352 - Tup pogled

poruka: 23
|
čitano: 6.181
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
BUG 352 - Tup pogled

Drago je napisao odličnu kolumnu (Tup pogled) u novom broju BUG-a. Temu nisam otvorio samo da ga pohvalim već zbog vlastitog iskustva. Kao projektant strojarskih instalacija skoro pa sam osuđen na Autodeskove proizvode (nije da sam osuđen ali ovi iz Autodeska se trude da zagorčaju život svim ostalima s problemima u kompatibilnosti). Tragična činjenica je da AutoCAD i Revit, kao glavni proizvodi koje koristim, dana danas ne koriste više od jedne fizičke jezgre. AutoCAD je prvi put izdan 1982. (36 verzija izdano do sada) a Revit je izdan 2000. (kupljen od Autodeska 2002.). Mi smo u 2022. godini i gledao sam zamijeniti stara računala (nakupila su kilometara) u uredu i ostao sam totalno razočaran. Za hrpu novca, koju bi morao izdvojiti za nova računala, jedini napredak koji bi dobio bi bio u bržim grafičkim karticama (+ kod 3D modeliranja) i bržoj memoriji, OK i matične su + ali neznatan, dok na procesoru ne dobijem ništa (ako ne kupim procesor kojeg se može nabrijati na viši takt od trenutnog čak i gubim).

 

Prilično frustrirajuće za korisnike (posebice što su višejezgreni procesori standard) a Autodesk prikazuje u pravom svjetlu. Boli ih za korisnike. Nekoć perjanica (tehnološki i po lakoći i intuitivnosti za korištenje) sada tjera konja na kojeg je većina zajahala i teško im je odvojiti dodatno vrijeme za učenje. Uglavnom, stara računala ostaju u pogonu i ne mislim ulagati cca 2000 EUR po računalo za nešto što mi neće donijeti opipljivu razliku, dosta mi je to što licence plaćam ko suho zlato.

Stručnjak za odmaganje...
 
6 0 hvala 3
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

-eto kad klasičan 'powerjuzer' želi obnoviti-pojačati računalo.. :)

 

-prvo, sve je točno, ideja-problem-zaključak.. tj zaključak promašen.

-kad to sve (navedeno) znaš, tad drugačije 'slažeš' računalo. Umjesto navedenog iznosa od 2000€ složiš računalo za 2000kn i radi isto-bolje, što tad sa zaključkom?

 

-da, u acad (i još poneki soft) je važan cpu, clock, zatim ram, naravno i mbo-chipset.. najmanje vga-gpu.

-unazad desetljeća, osim par proširenja simdova kao avx cpu-jezgre su 'iste' (slične, fičeri-mogućnosti), što će reć stari-novi cpu rade 'isto' (slično-rezultat).

-razlika, staro-vs-novo.. npr platforma prije usb-3.0, sata-3.. chipset, ddr2-3-4.. s 'istim' cpu (ili napajanje kao nevažna komponenta u ovoj usporedbi) novo će jednostavno biti brže od starog, propustnost, latencije kao i smjena hdd-ssd-m2-nvme..

-što powerjuzer napravi kao grešku? misli da mu treba 'jako' računalo.. ili pita trgovca, umjesto da ono što zna iskoristi-zaključi.

-nova mbo-cpu recimo intel-gen 10-11 (može 8-9, no dođe na isto, razlika u cijeni cpu-mbo ukupno isti iznos, jeftinije mbo spkuplji cpu), nova mbo će popišati staru u propustnosti-brzini, a to je osnovno, kao auto-autoput, dok u gradskoj gužvi stoji i ferrari. Slađi dio priče, dovoljna je neka iz kase jeftikanera-početnih, 300-600kn. Kriterij izbora može biti recimo 1-2 kom m2 utora i 2-ili-4 dimm ako se misli na proširenje u neko dogledno vrijeme.

-ram? recimo ddr4 (nema smisla najnovije ddr5, jer je dok nije mainstream skuplje) ali može i ddr5.. tj nove serije mbo i recimo da je to izbor intel.gen11.

-8-16gb ... recimo 16, no pošto je ram relativno jeftin može i više pa se u narednih 5+ godina to neće mijenjati, tj samo ako je razlog npr ograničiti cijenu na do 2000-3000kn po računalu ili nešto slično. 250-500kn.

-kućišta, napajanja.. obično-jeftikaner, ne treba ništa posebno, tj 400-500w bez 'zvjer' gpu ne traži ništa, ni odgovarajuće duge kablove, ni 600-700-više wata i to je u rangu zajedno opet cca 250-500kn.

-mbo, nove serije 500-600kn

-cpu, može čak celeron, pentač, recimo i3.. F serija već od 600kn, pošto ćemo uštedjeti na vga tad bez f +vga.. 800kn (500-800, da nema divljanja cijena gpu tad bi bio F + neka dodatna gpu za 300-400kn no sad su preko 700 u toj klasi no može i neka quadrica).

 

-500+500+600+800=2.400 .. terabajtni nvme je 700kn .. 3.100kn od čega se može bilo što uštedjeti ako je cilj, manje rama, pentač ili disk.. tj ovisi koliko je važan raspon 2000-3000kn po računalu, što je ipak daleko povoljnije od onog što se nekad uzimalo za acad ili klasa workstationa s quadricama i sl. kao hp-lenovo-dell..

 

-što napravi powerjuzer kao početnu grešku? računa skupo, npr cpu, klasa i7-i9-xeon.. koji sami kao komponenta koštaju toliko, na to se doda jača gpu (gejmerska ili profi) i već se završi na 10.000kn.. tad naravno da će računalo koštati 2000€ ili 15.000kn.. no to je jednostavno pogrešno. Tj sam vidiš da i postojeće staro radi jednako dobro tj da ne bi tako dobio jače.. ali možeš dobiti novo + ipak brže, ne cpu-gpu nego ostatak koji je važan u toj priči .. a pogotovo novo, jamstvo-trajnost, tj kad već imaš skupe licence što će se desiti kad-tad s računalom (starim)? .. mora crknuti, 5-10god, preko tog računati nema smisla dok s i novim jeftikanerom miran 5+ god.

-može li starije računalo biti usporedivo u radu s novim? -ne, naprosto chipset-diskovi... kao kad se s hdd prešlo na ssd, isti cpu, osjetno brži rad.

 

-greška je što se za 'jako' računalo krene od ideje jako-skupo ili povijesti, tad se kupuje i napajanje +1000kn itd. što je za ovaj primjer autocada jednostavno promašeno.

-računalo za uredske poslove, danas za autocad jednako kao npr za ms-office, cijena cca 3000kn, može do 5kkn sve kao monitor i poneko trošenje na recimo ljepše kućište itd.. tad za cijenu jednog iz klase WS imaš čitav ured, koji radi jednako pa i bolje jer ovisi o clocku, ne o jezgrama koje skupljaju prašinu koju turbo-gpu raspuhuje idlajući..

-samo zbog integruše može se u startu preporučiti 16gb (ili više) tj upareno-DC mod, brža memorija.. kao i brži nvme disk tj pitanje je samo koliko se želi potrošiti ili ograničenje + realne potrebe pojedinog računala za npr storage jer nema smisla nabadati koliko koji juzer ima dokumenata ili kopije-kopija.. uredska računala su 'sretna' s recimo 240gb storagea.. tako da ako se želi ušteda ili više računala tad je to dovoljno, parsto kn za ugodan-brži rad, a tad se staro ne može uspoređivati s novim, tj greška je uspoređivati cpu koji nije ono što daje razliku, što i sam primjetiš.. no ne promjeniš ideju koja te tad pogrešnim putem dovede do višestrukog iznosa koji je tad logično neisplativ.

 

-svaki posao, zasebna app-soft, može imati specifičnosti različite od ostatka-izuzetak.. tu se govori o acad-u, može se jednako spomenuti adobe-after.. njemu je važan cpu+ram, više jezgara +2gb po jezgri rama neki recimo 8-16 jezgraš daje 16-32gb.. i to je to. To ne znaš dok nemaš takvo iskustvo, nije to gamersko, nije ni acad, ni prosječno računalo.. nego namjensko za konkretan posao, za ostalo možda loše. Svaki videoeditor kao i igre ili browser traži gpu.. tad ako se mora kupiti jaka gpu ne mora se kupiti i9-top cpu tj može se kupiti sve najjače no to rezultira cijenom od više desetaka tisuća kao macpro i ws-ovi.

 

-zašto ovaj textić? .. pa zato jer juzeri i powerjuzeri prečesto promaše ili slušaju preporuke pogrešne branše, pogrešne komponente za task koji rade ili u što se vrijedi uložiti više-manje.

-zaboravlja se pri tome da je neki recimo i5 cpu od prije 5-10 god danas recimo celeron ili pentium, tj rebrendano-refreshano, danas je i3 jak-jači od xeona prije desetljeća.. + ima nove fičere-simdove koje stari nema jer nisu postojali i kad je cpu po mogućnostima kao clocku jednak, opet ostane razlika u generciji ostatka-platforme pa novo s nvme diskovima pojede staro na hdd-u.. i to sve za šaku kuna, + benefit, ne traži kilowatno napajanje, radi, manja opterećenja time i trajnost, radi, jednako ili bolje od 5-10g starog i radit će narednih +5god.

-ako pak sutra (figurativno) recimo acad zatraži neku jaču gpu, dodat će se.. a na starom? -možda, tj generacijski jaz samog pciex kao napajanje-verzije, sve.. jer prevelik je jaz +5god za PC a pogotovo kad si oko 10god...

-ok, najjeftinije je ostati na postojećem.. dok radi, što kad crkne? .. e tad se sjeti textića :) .. i kupiš recimo celerona koji će raditi jednako kao taj stari cpu jer je zapravo jednak+novi-jači dok za ostatak razlike cijene do i7 kupiš čitavo računalo. Soft-licence? izgubit ćeš ih kad crkne.. što tad? + uz uobičajenu praksu da svakih x-godina ipak moraš kupiti nove licence-verzije, npr 2012, pa 2018.. možda 22? ili će se nekako koristiti recimo stari acad (dos) s diskete na 486tici.. no nema više računala koja bi ga zamijenila pa kad crkne to je kraj.

 

-jednostavna formula, provjeri koji cpu je u idejnoj cijeni za 2000€ i zamijeni ga s celeronom.. pošto sam zaključiš da ne koristi višejezgrenost, tad je više od 2-4 višak.. a clock i ekšli jezgra je ista, osim fičera koji su diseblirani ili možda lakša usporedba kao K serija koja ima otključan množitelj za oc.. kod intela je unutar serije-generacije cpu ista jezgra, isti cpu, razlika je 'samo' koliko keša-fičera je isključeno-zaključano-uključeno a time i cijena.

-ako usporediš celerona danas i xeona prije desetljeće, što vidiš? odnosno pentač-gold je optimum za takve potrebe jer je konkurentna niša-klasa, jači (manje osakaćen) od celerona a dovoljno sličan recimo 5g starom i5 koji je nešto kao prosjek za radna računala tj u svakoj trgovini kad spomeneš acad ponudit će takvo ili jače kao i laptop.. a dodatna razlika po klasama cpu je i integrirana gpu koja u jačem može više i da je u pitanju npr gaming tad bi jači bio i7 jer ima jaču gpu no tad bi u pravilu kupovali dodatnu.. trgovac koji nešto zna o acadu će preporučiti quadro ili firegl grafičke.. i to je ok, no kako sam znaš ipak nevažno dok u laptop klasi jednostavno nemaš jeftikaner kombinacije koja bi imala nešto upotrebljivo tj laptop klasa ide u skokovima sa svim komponentama, nije kao desktop stvar izbora-konfiguracije-slaganja npr gpu-ram-cpu-disk..  pa laptop za acad ili gaming jednostavno košta jer je sve natrpano i naravno neće biti slabije od recimo iste te konfiguracije s pentačem ali takva ne postoji u ponudi pa tako ni za test-usporedbu ili izbor a tad bi samo taj dio prepolovio uobičajenu cijenu. itd.itd.

 

-npr karikiran primjer, najjeftinije uredsko računalo ispod 2000kn .. + recimo želimo od njega neko gaming računalo i dodamo recimo rtx3080.. naravno mora i jače napajanje, poželjno više rama, diska-storagea.. ali za test dovoljno i ostavimo ostali jeftikaner npr pentač +8gb ram + 120gb storage.. cijena ispadne 15.000 i bit će jače od većine ostalih gaming računala primarno zbog gpu, naravno ako nema dovoljno rama i igra ga traži tad ne radi, no u benču prolazi ili ako je 8gb dovoljno, radi.. kao i storage koji može biti nedovoljan jer su igre često 50-100gb.. ali radi. Za isti iznos može recimo 3060ti, razlika za ostatak, mbo+cpu+ram+itd.. i to je balansirano računalo koje će većinu taskova raditi očekivano-dobro, no u benču gpua će biti slabije od 3080.. dok je cpu tad sporedan kao u acadu, surfanju itd.. tj prosječnom uredskom radu. Tad ako se želi ušteda kupi se jeftiniji cpu, gpu, komopnenta koja svaka jača košta dvostruko više a pitanje koliko se koristi za taj tak tj s ramom-diskom je isto ali lakše tj zna se točno treba li 8-16gb .. za cpu-gpu se to ne zna tako.

 

-može se pitati trgovca, može dati dobar savijet, no ipak je primarno trgovac i prodat će skuplje s većom maržom, tj kad on slaže tad će računalo koštati više, zato slaži ti, koristeći svoje iskustvo za acad, pri čemu ne miješati 'recept' za gaming, ostalo.. tj recepti se ne miješaju ni s hranom-kolačima tj tad dobiješ napoj.

-ne pitaš tad trgovca koje napajanje nego izračunaš, 200 za osnovno, ostalo za extra-dodatno kao gpu što može biti 75-150-220-300w ovisno o klasi, zaokružiš na +20% i to je to, ima li dovoljno kablova, dovoljne dužine, proširenje u dogledno vrijeme.. kućište, stvari koje su sporedne za benčanje no ipak važne fizički da bi mogli ušarafiti hdd.. to jednostavno znaš. (btw, svaka pojedina komponenta kao disk-ram traži cca 15w, manje.. pa s jednim diskom ili jednim keksom rama ili s 4 diska i 4 kesa trebaš 30-120w, u tom rasponu za cpu, praktički računalo bez gpu ne može tražiti više od 300w, neke serije kao lenovo koriste ciglu-ispravljač kao laptop recimo 65-120w itd. dok je izbor branda stvar izbora, realno su nerealne cijene kao i gpu.. nabite u ponudi od 400-800w se može reći da preko 500w treba samo onaj tko ima takvu gpu za ovakvo računalo je i jeftikaner 150kn ok dok je u klasi 300kn pristojno-trajno, više je višak..)

 

za usporedbu par cpu i3 10god razlike, +1ghz +avx2.. dok pentač-celer nemaju avx, današnji i3 je jači od tadašnjeg i7-xeona + novi fičeri.

-npr mac (koji je ovo desetljeće bio ista platforma x86) za pojačavanje macos na stari hw traži recimo sse4.2 da bi radila nova gpu minimetal itd. simdovi su važni, osnovni kriterij što cpu može, jezgra.. ostalo je biz-trgovina.

-ako je do sad za neki posao bio preporučljiv npr i5 (4core) danas (par generacija od 8+) je to i3.. isti, ista jezgra... + noviji dijelovi kao gpu i simdovi.

 

-kad kupujemo auto, biramo li po konjskim (kw) snagama ili boji, cijeni, gepeku, potrošnji? .. cpu je konjska snaga sortofspik, kupi se ono što treba-koristi, ne ono što marketing sugerira. Većini vozila je 100 konja dovoljno, onaj jedan za volanom je presudan :)) .. no nećemo po kriteriju 100-101 kw kupiti jači jer ima 1-konj(kw) više.. prije će odlučiti boja-design-izgled ili blizina servisa i renome. Takvu grešku često radimo s računalima, potroši se na pogrešnom mjestu-kriteriju i ponovo, svaki posao je specifičan, ne vrijede pravila ostalih osim statistike koja je čudo za sebe i može svašta.

 

-tuplji pogled ver.2b ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

Gle trkeljaš bez-veze. Samo da bi lupao plahte teksta. Nemaš pojma kakvi su moji zahtjevi i što trenutno imam. Neda mi se s tobom razglabati o tome jer je tvoj postulat uvijek isti. Uvjeriti sve da si u pravu i kada nisi.

 

Ovo ti je sveto pismo za odabir komponenti za računala koja koriste Revit i AutoCAD:

 

CPU brzina jezgre          10/10
Ram brzina              7/10
Ram količina                   9/10
GPU snaga/mogućnosti   7/10
GPU VRam                     5/10
Disk brzina pristupa        10/10

 

Nije moja izmišljotina (nisam toliko power) već postulat potvrđen od mnogih. 

 

Ove tvoje priče da ja tražim trgovca da mi složi moćno računalo, ne znam što bi na to odgovorio. Ne sjećam se kada sam zadnji put tako nastupio. Uvijek se prethodno pripremim i sam odaberem komponente.

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

ihush 

 

mario je ovdje u pravu, ali skoro svi 3D CAD/CAM programi su do prije par godina bili "nesvjesni"  inih jezgara, jedino je općenito PC kao sustav (OS, driveri, prateći programi, AV) lakše disao, ali sami CAD programi, osobito AutoDeskovi s žrmljali sve na jednom mlinu...

 

kad sam radio budžete za R&D strojeve, ispali bi me bar 2.5x skuplji, da sam kupovao top-of-the-line brand-name radne stanice... i opet bih bio ograničen u krajnjoj efikasnosti najskupljim procesorom....

 

i što se radi?

 

napraviš "delanca" s probranim komponentama, vodenim hlađenjem, i5 nasviraš na maksimum (pred cca 7-8 g. to je bilo oko 4.5 GHz), napredak je došao s SSD-ima, prvo SATA pa NvME (učitavanje projekata se smanjila s 25+ minuta na HDD, na 7-8 min s SSDom, na 2-3 min s NvME)...

 

tako sam na nekih 15 računala uštedio oko 35.000 €...

 

pazi, govorimo o nekih cca 10 g. NAKON što je izdan prvi pravi široko dostupan dvojezgreni desktop procesor...

 

SW debelo kaska za HW-om, jer naravno, kakve optimizacije, imamo jače kompove...

Ju je je? Je ju je!
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
mario.L_hr kaže...

..

 

Ovo ti je sveto pismo za odabir komponenti za računala koja koriste Revit i AutoCAD:

 

CPU brzina jezgre          10/10
Ram brzina              7/10
Ram količina                   9/10
GPU snaga/mogućnosti   7/10
GPU VRam                     5/10
Disk brzina pristupa        10/10

..

 -očogledno se ne razumijemo.. nekako te vrijeđam, štogod. sorry :)

-opet, točno.. i kad daš tablicu, razumiješ li što ta tablica kaže?

-cpu clock, ne broj jezgara.. to ti znači da će 'jednako' raditi pentač na 3,5ghz s par jezgri kao xeon s 30 jezgri pri čemu će višak idlati-spavati.

-što kažem? npr ram? -točno ili netočno? što kažem za disk-ssd-nvme? .. recimo 1tb za 700kn m2-nvme i tad pentač-celer pojedu staro računalo naprosto jer su nove komponente ne cpu nego ram, disk, chipset.. no očigledno to ne razumiješ u nekoj ljutnji. .. problem je u količini texta? smiješno.

-možda je problem što kažeš da ti se ne isplati potrošiti 2000€ .. i dobiti 'isto'.. točno, na što kažem da to može koštati 3-5kkn i biti bolje-brže, tj provjeri koje si komponente uračunao u 2000€ i primjeni tablicu koju sam navodiš, koji cpu? .. i dalje ti nije jasno? ok, sorry.. i drugi put. :)

 

stricjura.. opet, (bit će moj način pisanja vjerojatno krivac..) .. da, točno. Što kažem-pišem? Kažeš neki i5 + overclock.. ja za danas kažem i3, jer je to isti-jači i5 od prije par godina s recimo 4 jezgre.. tj mario točno navodi ono što traži acad, clock.. evo i tablica, no što kupuje u 2000€ po računalu? celeron ili i9? karikiram, pokušavam ukazati na pogrešku u ideji-cilju, ili i dalje pišem jednako nerazumljivo.. sorry.

-no ponovit ću, kao što mu to tablica kaže ako zna čitati, više će dobiti bržim diskom m2.nvme na novom računalu (jer staro ne podržava) i jeftikaner cpuom nego da uzme najjači cpu i gpu, što bi bilo ok za druge taskove npr gaming, ne acad.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2022 12:15 (ihush).
13 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

Upravo tako. Za 2000 EUR dobijem stroj koji je možda 10% bolji od trenutnog i to debelo možda.

 

Autodesk bi trebalo razapeti zbog toga. Mislim svaki novi Revit nije backward kompatibilan pa njegov zapis ne možeš spustiti na nižu verziju. AutoCAD ima cca 30% balasta u svom kodu jer je unatrag kompatibilan do stoljeća 7-og. Oni nakon toliko godina nisu u stanju iskoristit blagodati višejezgrenih procesora što je suludo.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
mario.L_hr kaže...

Upravo tako. Za 2000 EUR dobijem stroj koji je možda 10% bolji od trenutnog i to debelo možda.

..

 ma gle, za 3000kn dobiješ jače, opet.. pročitaj tablicu koju daješ, s razumijevanjem, željom za razgovor umjesto svađe.

-s 2000€što je cca +15.000kn možeš samo ulupati novac u beskorisne komponente kao cpu+gpu koje ACAD NE KORISTI.. jasnije? To isto sam navodiš, vidiš, kažeš.. no i dalje ne razumiješ? wtf.. novo normalno?

 

iz stricjura-posta..

napraviš "delanca" s probranim komponentama, vodenim hlađenjem, i5 nasviraš na maksimum (pred cca 7-8 g. to je bilo oko 4.5 GHz), napredak je došao s SSD-ima, prvo SATA pa NvME (učitavanje projekata se smanjila s 25+ minuta na HDD, na 7-8 min s SSDom, na 2-3 min s NvME)...

-da. A što ja kažem? Mario navodi 2000€-računalo.. što u tom računalu košta, što treba, što radi? terabajtni nvme ili 10core cpu koji idla?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2022 12:22 (ihush).
13 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
ihush kaže...
mario.L_hr kaže...

..

 

Ovo ti je sveto pismo za odabir komponenti za računala koja koriste Revit i AutoCAD:

 

CPU brzina jezgre          10/10
Ram brzina              7/10
Ram količina                   9/10
GPU snaga/mogućnosti   7/10
GPU VRam                     5/10
Disk brzina pristupa        10/10

..

 -očogledno se ne razumijemo.. nekako te vrijeđam, štogod. sorry :)

-opet, točno.. i kad daš tablicu, razumiješ li što ta tablica kaže?

-cpu clock, ne broj jezgara.. to ti znači da će 'jednako' raditi pentač na 3,5ghz s par jezgri kao xeon s 30 jezgri pri čemu će višak idlati-spavati.

-što kažem? npr ram? -točno ili netočno? što kažem za disk-ssd-nvme? .. recimo 1tb za 700kn m2-nvme i tad pentač-celer pojedu staro računalo naprosto jer su nove komponente ne cpu nego ram, disk, chipset.. no očigledno to ne razumiješ u nekoj ljutnji. .. problem je u količini texta? smiješno.

-možda je problem što kažeš da ti se ne isplati potrošiti 2000€ .. i dobiti 'isto'.. točno, na što kažem da to može koštati 3-5kkn i biti bolje-brže, tj provjeri koje si komponente uračunao u 2000€ i primjeni tablicu koju sam navodiš, koji cpu? .. i dalje ti nije jasno? ok, sorry.. i drugi put. :)

Očito je da se nećemo nikada razumjeti. Nažalost to je tako.

 

CPU Clock mi je uvijek na maksimumu, zajebi idle i šparanje energije (jezgre me ne jebu dva posto, office koji je na računalu uz Autodesk proizvode isto tako ne treba previše jezgri barem za ono što ja radim u njemu)

16 GB rama sam imao prije 10 godina sada je u stroju 32 GB a za idući će biti moždai više (razvijeni model iz Revita mi je u RAM-u 12 GB i vše a moram imati jo ponešto otvoreno)

SSD disk je bio u računalu čim se pojavio a sada je NVM-e M2

 

Znači meni to nije neka novost. Prije 5 godina sam već slagao takvo računalo i znam što trebam. Ne kužim što ti hoćeš naglasiti.

 

EDIT:

GPU nije ekstremno bitan ali ga moraš imati zbog vizualizacije 3D modela na računalu jer ako imaš šljuku od GPU-a imati ćeš i šljuku od slike na monitoru.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2022 12:23 (mario.L_hr).
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
mario.L_hr kaže...
..

Očito je da se nećemo nikada razumjeti. Nažalost to je tako.

 

CPU Clock mi je uvijek na maksimumu, zajebi idle i šparanje energije (jezgre me ne jebu dva posto, office koji je na računalu uz Autodesk proizvode isto tako ne treba previše jezgri barem za ono što ja radim u njemu)

16 GB rama sam imao prije 10 godina sada je u stroju 32 GB a za idući će biti moždai više (razvijeni model iz Revita mi je u RAM-u 12 GB i vše a moram imati jo ponešto otvoreno)

SSD disk je bio u računalu čim se pojavio a sada je NVM-e M2

 

Znači meni to nije neka novost. Prije 5 godina sam već slagao takvo računalo i znam što trebam. Ne kužim što ti hoćeš naglasiti.

 

EDIT:

GPU nije ekstremno bitan ali ga moraš imati zbog vizualizacije 3D modela na računalu jer ako imaš šljuku od GPU-a imati ćeš i šljuku od slike na monitoru.

 -opet, točno.. ili kažem li nešto drugo-drugačije?

-kažeš, 2000€ .. ja kažem isto-bolje za 500€ ..

-kažeš da si već složio prije 5g, da si prešao na ssd, nvme.. i to je ok, to je ono što ubrzava. Kažem li nešto drugo? .. kažem da u računalu za 15.000kn imaš potrošenih 10.000 na pogrešno mjesto-komponentu, da za taj iznos možeš čitav ured opremiti novim-boljim-jačim.. tj jednako kao što kažeš da si već pojačao s recimo nvme.

-umjesto što vidiš neku svađu.. pokušaj vidjeti što pišem.

 

odvojeno, kompatibilnost sejvanih projekata unazad.. naravno, klasičan interes biza, žive od prodaje licence i žele je prodati što češće.. možemo se na to ljutiti i to je to. Veza? Da oni ne mogu napraviti nešto što radi brže na modernom cpu? .. ne govorim o tome, nego da je 15.000 bačen novac, pogrešna ideja mada imaš sve bitne sastojke navedene, zaključak ti je promašen.. tj ako cpu nije primarno bitan tad na njega ne trošiš više od potrebnog. Tad ni cijena neće preći 500€.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2022 12:50 (ihush).
13 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
Ok. Ajmo reći da si ti u pravu. Ajde složi tu tvoju konfiguraciju za 500 €. Da bude cijela i zaokružena cjelina sa svim potrebnim elementima. Daj napiši koji su to sastojci za te novce.
Stručnjak za odmaganje...
 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
Stric_Jura kaže...

....

SW debelo kaska za HW-om, jer naravno, kakve optimizacije, imamo jače kompove...

 

Jako je teško optimizirati softver za paralelizaciju u svim mogućim slučajevima. Nije da industrija ne radi na tome (developerski kitovi postoje), ali praktični rezultati su, ovisno o tipu aplikacije, vrlo širom-šorom, odnosno različiti. Neke stvari se "prirodno" daju paralelizirati (neuronske mreže, kodiranje slike, videa i zvuka), a neke druge, posebno one što se odvijaju u stvarnom vremenu (igre, recimo) gdje je bitno da su sve dretve sinkronizirane, bitno teže. Plus što već sada gotovo sav softver koji imamo je "legacy" softver, odnosno to su kilometri koda starog po 10, 20, 30 i više godina kojeg bi trebalo preštrikavati od nule. I pri tome ne govorim o kodu na nekim bankovnim serverima pisanom u Cobolu, već o aplikacijama koje koristimo na računalima sada. 

 

Ima razloga zbog čega se otpočetka s procesorima išlo na stalna povećanja frekvencija, a ne odmah na višejezgrenost (iako višejezgrenost postoji praktički od prvih mikroprocesora) i višejezgrenost je sada tu kao rješenje realno nepremostivog problema (sa sada isplativom tehnologijom) povećanja frekvencija, a ne zato jer je superiorna povećanju frekvencija. 

 

Kako radim zadnje vrijeme ovaj prilog Retrovizor za kraj lista pa gledam tekstove od prije 20 godina, vidim da su se sasvim ozbiljno najavljivali "vrlo brzo" terahercni procesori i to ne neki bezveznjaci već sam Intel. Gdje su ti procesori do sada? Nema ih.

 

Ovo da imamo jače kompove je uvjetno - ako softver koristi sve jezgre, onda nominalno da, ali ako ih ne koristiš, onda je vrijeme (broj ciklusa) za izvršavanje CPU instrukcije ostao nepromijenjen desetljećima jer je osnovna arhitektura superoptimizirana već davno. 

Iznimka su grafičke kartice koje su u 20 godina daleko više napredovale od procesora u istom periodu (kod njih je paralelizacija poslova "prirodno" rješenje za povećanje performansi), ali u zadnjih nekoliko godina i tu se vidi usporavanje realnog rasta performansi. 

This space for rent!
14 godina
offline
BUG 352 - Tup pogled

sve to stoji i ako gledamo općenito, 3D CAD/CAM je sofver poput glorificiranih "igrica" - 3D pucačina, simulacija...

 

znači imaš hrpu 3d elemenata s topologijom i pojednostavljenim sjenčanjem/teksturom...

 

a već imamo multicore optimizirane igre...

 

prošli smo daleko od onih registry trikova da se natjeraju Win XP da bolje raspoređuju zadatke između "dvije" jezgre (HT)...

 

mislim za dvadeset godina ja sam dobio 25 kg, izgubio 80% kose, pa nek i AutoDesk malo napreduje....

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
4 0 hvala 2
13 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

Ja se ne mogu oteti dojmu da se nastoji, zbog smanjenja troškova, gađati interes čim šire mase. Pa pokriti, nazivno sve a u konačnici nikoga. Urbana legenda ti je da je nabrijani jednojezgreni Pentium 4 razvaljivao CAD godinama u odnosu na novije i nazivno bolje procesore. Znači, za ljude poput mene, koji rade u projektiranju (visokogradnja, niskogradnja, instalacije,....) izgleda da nema svjetla na kraju tunela. Softver (kojeg ja koristim) jako loše ili nikako barata s više jezgri a proizvođači se natječu tko će napraviti što više jezgri. Jednostavno je tako.

 

Da je takva priča samo s procesorima i softverom još bi to bilo kako tako ali ja za Canon iPF825 ploter od 2015. nemam drivere za AutoCAD već se koriste sistemski (od Windowsa). Netko će reći big deal ali nije tako. Sistemski driver ne podržava queuing i nesting (izuzetno bitne funkcije za ploter i štednju papira) već ima pseudo varijantu nazvanu Free Layout. Kao netko tko zna imati 50-ak crteža za isplotati (raznih formata) u 4-5-6-7 kopija sad sam osuđen ručno slagati crteže da optimiziram potrošnju papira ili pustiti crteža za crtežom pa tko šiša što imam 30 do 40 % otpada papira. Ploter se inače reklamira kao CAD GIS ploter.

 

Jednostavno smo prisiljeni kupovati hardware koji je namijenjen širokim masama a ako i nije namijenjen širokim masama ima drivere koji ne koriste optimalno sve njegove mogućnosti. To je katastrofa.

 

EDIT:

Stric_Jura odlično rečeno. Ovdje je još jedan takav. Ja sam počeo ozbiljno raditi na AutoCAD-u 12 (za DOS). Što novija verzija to sporija.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2022 15:00 (mario.L_hr).
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
mario.L_hr kaže...
Ok. Ajmo reći da si ti u pravu. Ajde složi tu tvoju konfiguraciju za 500 €. Da bude cijela i zaokružena cjelina sa svim potrebnim elementima. Daj napiši koji su to sastojci za te novce.

- bilo koja pc trgovina sa složenim računalom-zdelancem na polici, npr adm 2999kn s win10pro.. ok? što ima, i3, ssd-nvme.. bez win može više rama ili disk za isti iznos, jeftikaner klasa kreće od 2000kn.

- što ima 'tvoja' za 2000€-15.000kn? odnosno, za taj iznos opremiš ured x5 komada ili trošiš na pogrešne komponente kao cpu-gpu za acad. tj da na 'moju' konfiguraciju dodaš recimo 3080 došao bi do iste cifre, koja bi bila ok za gaming ali ne za acad. ok?

- posljednji put kad sam provjeravao laptop cijene, prošli mjsec, hp model 17inča za takvu namjenu, sniženo s 5.800 na 5.100 s i5, 16gb rama 512gb nvme.. ok? to je tri laptopa koja bi normalno odradila posao za iznos 15kkn.. a može i niža cijena ali su 17inčni slabija ponuda itd.

 

-trebaš li i7-i9-xeon cpu? trebaš li quadro? sam kažeš sporedno, tj samo za monitor.. može nešto u rangu 100€ po ovim 2-3x višim cijenama (prije par godina klasa 730-1030 250kn.. sad +700kn i to baš quadro s recimo 3-4 dp izlaza i ipak driverom za acad i sl. pa će 'normalnije' raditi od gaming klase, a nove intelice-integruše su sasvim dovoljne čak za nezatijevan gaming, pa i za acad, radi .. tj ovisno o tome može se uzeti F cpu i uštedjeti 300kn koje se da za vga, opet sve unutar 500€ ili zašto ne i više, može i skupo kućište 1000kn, može i napajanje za više, može i miš-tipkovnica koji koštaju još toliko.. neće bolje raditi acad, ništa, ali cijena će biti visoka, zar ne?

 

-važno je znati što se isplati, što će dati željeni rezultat, ne samo cifra, pa ponovo pogledaj tablicu koju nudiš, slažem se.. i što ta tablica kaže, treba li ti i7-i9 ili je dovoljan i3-600kn? Razlika u cijeni vs performanse? za razliku imaš čitavo računalo koje radi ok.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2022 15:18 (ihush).
13 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

Čekaj malo sad me upućuješ na trgovca koji je složio računalo za 2999 kuna a prije par postova si rekao da sam neuk jer pušim trgovačke fore?

 

Ajmo malo rastočiti tu tvoju ponudu delanca iz dućana. Evo jednog predstavnika iz HG Spota:

  • Procesor INTEL Core i3 10100, 3600/4300 MHz, Socket 1200
    Matična ploča H410 socket 1200, VGA, HDMI
    Grafička kartica Intel UHD 630 (integrirana)
    Memorija 8 GB DDR4, 2400 MHz, DIMM
    SSD disk 480 GB, 2.5", SATA III
    Napajanje 500 W
    Kućište NEON
  • Free DOS

 

Ajmo prvo od procesora. Ja želim izvući maksimum iz procesora od ovoga ih ima boljih s većim taktom za cijeli GHz. Ovo nije procesor za moje računalo jer ja ne ciljam na najjeftinije već na računalo iz kojeg ću izvući maksimum a da ne ostanem bez gaća. Uz procesor ide i kvalitetno vodeno hlađenje da mogu iz njega izvući maksimum. Matičnu ću preskočiti jer nije toliko bitna.

Integrirana grafička kartica????? Majstore ja radim s tri monitora a sada je u planu proširenje na četvrti. Grafička kartica koja je meni potrebna je u rangu cca 3.000 kuna pa na gore (sjebaše nas ovi rudari iz potkrovlja). Koja crna integrirana kartica. Jel ti znaš koliko bi trebalo vremena da promjenim pogled ili nacrtam neki novi element u 3D-u? Dnevno bi mogao vjerojatno ukucati 100 komandi.

8 GB RAM-a???? Ne sjećam se kad sam imao toliko malo RAM-a u računalu. Ispod 32 GB nema šanse. Tko radi ovaj posao zna o čemu pričam. Redovito je otvoren Revit (model može biti veći ili manji), uz njega često CAD (za sheme), Outlook je po defaultu gore, često Word i Excel a skoro uvijek katalog nekog proizvoda u pdf-u i web browser. Revit file kad se raspakira u RAM-u je popriličan, što više elemenata to je više RAM-a zauzeto. Znači ovih 8 GB nije ništa i to je to. Trenutno imam 32 GB i ne mislim ići ispod toga.

Ajmo do diskova. Samo jedan od SSD od 480 GB. To mi je dosta za sistem, podaci idu na drugi od barem 1TB. I za sistem preferiram NVM.

Napajanje 500W je vjerojatno neko no name. Rađe ću uložiti koju kunu više u neko provjereno napajanje.

Kućište nije presudan faktor.

Uz prethodnu kombinaciju ide obavezno i DWD drive za snimanje i čitanje DVD-a. Relikt prošlosti ali još uvijek moram nekome predati projekt zapržen na CD/DVD. Kad kupujem novu konfiguraciju uvijek kupujem tipkovnicu i miša jer je to kod mene potrošna roba (miš izdrži cca 3 godine a tipkovnica dulje).

 

Najbolja i najšparnija varijanta koju možeš iskemijati je cca 7.500 kuna optimalna je od 10 do 12 tisuća. AMD procesor i Autodesk se baš ne ljube jer nazivno isti Intelov daje bitno bolje rezultate. Tako je, kako je. Ako ne vjeruješ meni surfaj i vidi što pišu drugi.

 

Laptop kao zamjena za desktop mi ne ide. Laptop je samo nadopuna kad idema na sastanak ili van ureda (GO i slično). Za moj posao i moj način rada nužno mi je više monitora. Trenutno imam tri 24" A pokušavam iskemijati još jedan ali me malo ždere radno mjesto.

 

Meni je računalo osnovni alat. Alat kojim zarađujem i nije cilj kupiti najjeftinije. Nije meni problem ako je računalo skupo jer ide u trošak, Problem je što ne dobijem skoro pa ništa (ili jako malo) a potrošio sam novce. Jednostavno nema opravdanja.

 

Mene zanima nešto drugo. Koji je smisao tvojih postova gdje pišeš općenite stvari i floskule te s visoka pokušavaš uvjeriti sve one koji čitaju da druga strana ne razumije i nema pojma? Nisi teenager pa ne shvaćam što želiš dokazati time.

 

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
mario.L_hr kaže...

Čekaj malo sad me upućuješ na trgovca koji je složio računalo za 2999 kuna a prije par postova si rekao da sam neuk jer pušim trgovačke fore?

 

Ajmo malo rastočiti tu tvoju ponudu delanca iz dućana. Evo jednog predstavnika iz HG Spota:

  • Procesor INTEL Core i3 10100, 3600/4300 MHz, Socket 1200
    Matična ploča H410 socket 1200, VGA, HDMI
    Grafička kartica Intel UHD 630 (integrirana)
    Memorija 8 GB DDR4, 2400 MHz, DIMM
    SSD disk 480 GB, 2.5", SATA III
    Napajanje 500 W
    Kućište NEON
  • Free DOS

 

Ajmo prvo od procesora. Ja želim izvući maksimum iz procesora od ovoga ih ima boljih s većim taktom za cijeli GHz. Ovo nije procesor za moje računalo jer ja ne ciljam na najjeftinije već na računalo iz kojeg ću izvući maksimum a da ne ostanem bez gaća. Uz procesor ide i kvalitetno vodeno hlađenje da mogu iz njega izvući maksimum. Matičnu ću preskočiti jer nije toliko bitna.

Integrirana grafička kartica????? Majstore ja radim s tri monitora a sada je u planu proširenje na četvrti. Grafička kartica koja je meni potrebna je u rangu cca 3.000 kuna pa na gore (sjebaše nas ovi rudari iz potkrovlja). Koja crna integrirana kartica. Jel ti znaš koliko bi trebalo vremena da promjenim pogled ili nacrtam neki novi element u 3D-u? Dnevno bi mogao vjerojatno ukucati 100 komandi.

8 GB RAM-a???? Ne sjećam se kad sam imao toliko malo RAM-a u računalu. Ispod 32 GB nema šanse. Tko radi ovaj posao zna o čemu pričam. Redovito je otvoren Revit (model može biti veći ili manji), uz njega često CAD (za sheme), Outlook je po defaultu gore, često Word i Excel a skoro uvijek katalog nekog proizvoda u pdf-u i web browser. Revit file kad se raspakira u RAM-u je popriličan, što više elemenata to je više RAM-a zauzeto. Znači ovih 8 GB nije ništa i to je to. Trenutno imam 32 GB i ne mislim ići ispod toga.

Ajmo do diskova. Samo jedan od SSD od 480 GB. To mi je dosta za sistem, podaci idu na drugi od barem 1TB. I za sistem preferiram NVM.

Napajanje 500W je vjerojatno neko no name. Rađe ću uložiti koju kunu više u neko provjereno napajanje.

Kućište nije presudan faktor.

Uz prethodnu kombinaciju ide obavezno i DWD drive za snimanje i čitanje DVD-a. Relikt prošlosti ali još uvijek moram nekome predati projekt zapržen na CD/DVD. Kad kupujem novu konfiguraciju uvijek kupujem tipkovnicu i miša jer je to kod mene potrošna roba (miš izdrži cca 3 godine a tipkovnica dulje).

 

Najbolja i najšparnija varijanta koju možeš iskemijati je cca 7.500 kuna optimalna je od 10 do 12 tisuća. AMD procesor i Autodesk se baš ne ljube jer nazivno isti Intelov daje bitno bolje rezultate. Tako je, kako je. Ako ne vjeruješ meni surfaj i vidi što pišu drugi.

 

Laptop kao zamjena za desktop mi ne ide. Laptop je samo nadopuna kad idema na sastanak ili van ureda (GO i slično). Za moj posao i moj način rada nužno mi je više monitora. Trenutno imam tri 24" A pokušavam iskemijati još jedan ali me malo ždere radno mjesto.

 

Meni je računalo osnovni alat. Alat kojim zarađujem i nije cilj kupiti najjeftinije. Nije meni problem ako je računalo skupo jer ide u trošak, Problem je što ne dobijem skoro pa ništa (ili jako malo) a potrošio sam novce. Jednostavno nema opravdanja.

 

Mene zanima nešto drugo. Koji je smisao tvojih postova gdje pišeš općenite stvari i floskule te s visoka pokušavaš uvjeriti sve one koji čitaju da druga strana ne razumije i nema pojma? Nisi teenager pa ne shvaćam što želiš dokazati time.

 

 -dokazati? ništa, u pravu si.

.. eto, od kraja.

-iduća rečenica od kraja, ne dobiješ skoro ništa, nema opravdanja.. točno. Trebam li nešto dokazivati u tome što ti kažeš? Trebam li dokazivati tablicu koju navedeš o važnosti-bodovanju komponenti, koja je točna? ... ne, to je točno. Problem je što ti iz tih točnih činjenica opet zaključiš sasvim suprotno-pogrešno, mada na kraju opet kažeš da je to neopravdano-neisplativo. (kenjanje o 3-4 monitora je kenjanje, nije uvodni kriterij, kao što sad govoriš o tome da imaš 32gb .. smiješno-tužno).

-btw, spomenuta konfiguracija je s win10pro, ne freedos.. i za taj iznos-razliku se može najnormalnije uzeti više rama i veći disk, dok samu konfiguraciju navodim kao primjer jer tražiš primjer-cijenu.

-da, računalo za 3000kn, + 3080 =15kkn, mada sam kažeš da je i gpu pogrešna, ne kritična, ne kao za druge stvari kao video-gaming, tj druge apps.

-primjer s laptopom za 5.100 17inča, i5, 16gb, 512nvme.. je primjer cijene, optimalno, isplativo, za rad. Tri takva laptopa imaš za 15kkn... i sasvim dobro podnose posao.

itd.

-priča o 3-4 monitora.. uvodiš naknadno (kao kriterij?) .. hoćemo li računati i monitore u cijenu?

-ok, quadrica za 100€ zadovoljava, realno je sad 2-3x skuplja nego normalna-stara cijena. Treba i to dokazivati?

-vodeno hlađenje? kenjaš kvake... tj može, možeš ako želiš i tekući dušik uračunati u cijenu. Stricjura spomene kako se to radilo s recimo i5.. kojeg se OCalo jer je to dalo bolji rezultat, jer su ghz važni. Ako usporediš i5 od prije 5god i danjašnji i3 što možeš primijetiti? Ništa? .. ok.

 

-isprika za 'soljenje pameti', znaš sve što ti treba, znaš kupiti računalo za 15kkn i čak biti nezadovoljan time jer ne opravdava cijenu, dok 3-5x nižu cijenu koja zadvoljava napadaš na nož, kao da sam ti zgazio mačku.. dociram s visoka? možda, no previsoko si da bi ja to kao patuljak mogao, znaš sve, znaš dovoljno, ne treba ti netko soliti pamet. To sve znaš, imaš zaključak preskupo za ono što se dobije, no i dalje sam ja kriv-loš-zao jer to kažem? smiješno-tužno, sorry.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.3.2022 10:13 (ihush).
12 godina
neaktivan
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

ihush, brate, ubi čovjeka tekstom - ni meni nije jasno gdje si uspio tako zabrijati. Čovjek opravdano prigovara da mu potencijalno ulaganje od 2000 eura po računalu ne bi donijelo ni blizu proporcionalan napredak izvedbe u SW koji mu je nužan, a ne može proći jeftinije jer koristi i druge SW koji bi profitirali apgrejdom, tj. unazadili izvedbu nedovoljno jakim komponentama.

Tread softly because you tread on my dreams.
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

-pa to i kažem, tj sam vidi da je 2000€ beskorisno, ali ne vidi da ako treba novo može 'isto' za manje.

-kad nije važan broj jezgara nego clock.. tad se ne kupuje npr i7.

-kad gpu ne ubrzava, tad se ne kupuje tesla-rtx i sl. .. osim fizičkih konektora što ima i sama mbo ili jeftikaner quadro kad cvili za više monitora.

-ako te dvije komponente ne pomažu za acad kao što pomažu-ubrzavaju ostale apps-igre, tad se na njih ne troši novac, bačen novac.. pogrešna ideja u startu, pri čemu zna sve, ima 'tablicu', zna.. no i dalje vidi cifru od 2000€ bez da pomisli da to 'isto' može za 2000kn tj 3000kn kao primjer računala iz trgovine.

 

-današnji cpu, recimo i3 nek bude gen.10 čisto ponuda-trgovine..

-cijena i7=350$, i3=100$ .. razlika x3,5

-integrirana grafika, kad je potrebno npr više monitora, tad se računa s dodatnom vga-gpu, nrp quadro=100€, tad se kupi F serija parsto kuna jeftinije, dok se za overclock ide na K seriju + mbo..

-današnji i3 bez OCa, pojede i5 od prije 5 god, recimo gen6-7 prosječne cijene 200$.. po clocku jednak-brži nego što je to moguće s i5 OCanim do +10-20%

-kaže da treba i vodeno hlađenje? .. naravno, može i tekući dušik..

-današnje obično-uredsko računalo, jeftikaner u obližnoj trgovini je jači od tadašnjeg i5-ocanog do jaja.

-može skuplje-jače? može, može za 2000-više dolara cpu, no što time dobije osim više cijene?

-kaže 32gb rama.. ok, cijena rama je kolika? nećemo se natezati može li zadovoljiti 16gb .. kao laptop koji sam prošli mjesec našao, za upravo takav posao klase acad.. optimum vs skupo. Ponovo, i5, 17", 16gb, 512gb.. 5.100kn, tri takva laptopa za 15kkn što bi bilo 2000€ koje navodi.

-treba više rama? može.

-treba neku zvijer od gpu? može, ext grafika npr thunder, naravno kućište košta 400€ + sama gpu.. no tad i laptop može biti zvjer recimo za gaming ili resolvo i sl. ali ne za acad jer naprosto ne koristi na taj način.

-pazi smijeh, mogu tad kupiti takav laptop + ext gpu+3070 i imati računalo za 2000€ koje će moći manje-više sve, no njemu ni to nije dovoljno, tj ono što ima ne bi značajno ubrzao.. a to se srž, jer gleda pogrešne stvari-stavke, mada daje dobru tablicu što je za acad važno kao rezultat.

 

-Zna što je za acad važno, no računa na skupo + vodeno hlađenje.. (koje uvede kako bi navukao cijenu) besmislica tj tako možemo doći do cifri od 30-40-100tkn pa čak i miša platiti 2000kn mada neće biti brži acad-rad.

-za 2000€ u prosječnoj domaćoj trgovini-maloprodaji, po cjeniku, bez cjenkanja, može kuptii recimo 3 adekvatna računala, s 32gb, 1tb-nvme.. pa i željeni dvdrw kad cvili za snimanjem cd.. kao da je to stavka, 120kn.. i to da svako računalo ima quadro-400 koja je ipak adekvatna za acad + tri dp izlaza za monitor. Ako ne koristi integrušu, tad umjesto normalnog cpu uzme F seriju i time uštedi dio za dodatnu gpu.

 

-može li potrošiti x-puta više a dobiti isto-slično? može.. i to je tad pogrešno, zar ne? Adekvatno računalo tad košta cca 5000kn i radi, bolje-jače od +5 god starijeg iz tog doba većinom neki i5 OCan do jaja..

+ a pošto je baš ponuda uredskih računala, baš je win10-pro uračunat u cijenu.. no ni to ne želi vidjeti, pa uz dvd i vodeno hlađenje navede fredos.. onak, smisao? dokazati da je 2000€ ok cirfa?

 

-optimizacija appsa-acad? možemo li natjerati autodesk? .. kao juzeri možemo samo pribaviti adekvatno računalo-hw za ono što nam treba.

 

-bi li neki i7 na 5ghz bio brži od i3 na 3,7ghz? -da, naravno, ali je i skuplji, preskup za ono što-koliko daje za taj task konkretno acad, za ostalo je ok, kao i gpu ali ne za acad, a najgori dio priče je što on to zna i koristi već godinama, navodi dobre podatke-pravila no ignorira ih, ne primjenjuje na kriterij izbora komopnenata-računala. - smisao?

-umjesto za 15kkkn, može kupiti za 5kkn i nakon par godina baciti i kupiti novo, opet baciti i kupiti novo.. imat će novo računalo pod jamstvom recimo 6-9 godina, ako kupi jače za 15kkn imat će što nakon 5-9 godina? Što bi bi imao da već postojeće računalo nije nadograđivao npr na ssd i nvme, vjerojatno i ram tj vjerojatno nije kupljeno s 32gb nego je dodano. Problem, ima jače računalo od prije recimo 5god koje je nadograđivao vremenom.. no danas ima ipak staro računalo koje je ok-jako-može, no razlika za novo-jače je neisplativa a to zato jer ne gleda 'slabije' tj kategoriju komponente koja se vremenom pomiče-renumerira.. pa je danas i3 isti-jači od tadašnjeg i5. Ako mu je to bilo dobro do sad, ako mu je i danas dobro tj dovoljno da jače-skuplje nije isplativo tj nema osjetne razlike, tad bi i to novo-''slabije'' s i3 bilo dovoljno dobro + jače jer je novo sve što u toj evoluciji ide korak dalje, ne samo cpu nego i ram, chipset, što kumulativno jednostavno popiša staro računalo a upravo taj dio u tablici je ono što je za acad važno.

-jednostavno, novo takvo računalo, klasa niže od starog, je jače-brže i jeftinije.

-ako se na to želi dodati neka zvjer gpu, može, no tad ide i jače napajanje itd. i neće tad biti jeftikaner mbo u računici nego jača .. a tad sve cifre idu 2-3x gore, skuplje, bez stvarne-linearne razlike u performansama, neisplativo ono što se dobije za cijenu. Zar ne?

-overclockanje? -čemu? tj ako clockom dobijemo nešto, ima smisla ako je stvarno 'đabe', tj bez recimo navedenog vodenog hlađenja koje je 1-2tkn.. ili koje su sad cijene? .. tj ako je to potrebno, tad će se ipak kupiti i7 na 5.1ghz bez vodenog tj čemu ocati i dobiti na kraju isti iznos-cijenu za slične performanse? smisao? ima smisla samo kad je đabe.. ne kad dodatni trošak pojede uštedu, tad se kupi idući jači cpu i računalo radi stabilno godinama.

 

-što o potrebi u radu s 32gb rama ili za dvd-snimačem? -nešto ne radi ok na 16gb? snimač ugradbeni 100-120kn, vanjski usb 200kn .. stavka? 8gb rama 200-300kn? 3 monitora i treba mu četvrti kao i vodeno hlađenje?

 

-za monitore, ok, može i više, no tad nije problem monitor nego korisnik, način rada, opet smisao. Da je to portir na nadzornoj kameri, što radi paralelno na 3-više monitora a da ne može na 1-2 nego mu treba i četvrti? Onak, radi novi ajfelov toranj, paški most dok u pozadini gleda burzu, prati stanje nadzorne u skladištu, film, bug, face.. i ratno stanje?

-monitor osim inča ima i rezoluciju, može to biti tv-ekran od recimo 150 inača.. može biti 20-24-27.. inča, može biti hd-1920 pa do 4k-8k rezolucjia, tad može jedan takav ekran (monitor) sadržavati sve to što ima na 3-4.. no nije tad problem monitor nego osoba, način rada, organiziranost-pregled.. smisao. Dva monitora za rad npr copy-paste.. ok, treći ako pri tome gleda neki rezultat kao videorender-preview.. ostalo je više problem juzera nego potrebe-smisla.

-ak akve veze direktno s time ima cijena računala, osim fizičkih konektora-priključaka koje nudi recimo mbo-integruša ili dodatna koja u pravilu ima više npr hdmi-dp-dvi i kombinacije.. pa do tog da dp može i lančano čime elminira konektor kao brojčani faktor. Monitor je monitor, najslabija vga može 2-3.. nije bitna stavka u cijeni od 15kkn jednako tako i npr ram 16-vs-32 gb.. ili 500-1000gb nvme tj koliko rama ili diska netko treba, može imati i mrežni nas, može raditi s timom zajedno, osu i appsima je dovoljno 250gb, ostalo je stvar juzera, nema previše kao ni prevelike plaće no cifra na kraju je ograničenje. Zašto se u takvoj 'argumentaciji' krene na 32gb rama, 3-4 monitora ili smiješno vodeno hlađenje i dvdrw kao kriteriji? Ponovo, pri čemu zna što je važno za acad, koja komponenta koliko pridonosi radu... no kad mu se to recimo ukaže tad reflex-napad.. jer teško je priznati promašaj u startu gledajući računalo za 15kkn kad dovoljno dobro-isto-slično može višestruko jeftinije?

 

-hoće li skuplje biti jače? -da.. no neisplativo i to znamo svi, ja-on.. jedino što on to sam sebi ne želi priznati :) i recimo da ga naljuti ako mu se to kaže, mada i sam zna, no mene to ne spriječava.. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
BUG 352 - Tup pogled

Plahte teksta nisu dokaz da si ekspert u ama baš svakoj temi u kojoj pišeš. Samo znače da ne znaš jezgrovito iznijeti svoje misli nego brljaš romane toka svijesti da bi prikrio svoje nepoznavanje problematike.

 
3 0 hvala 2
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

-vrlo konstruktivno sudjelovanje u temi, btw, nisam expert u bilo čemu, ti jesi? Konkretno mario zna daleko bolje što mu treba za acad, ako se držimo 'teme'.. ti? Tebi je problem samo moje plahte i 'exprertiza'? -smiješno...

 

-poznavanje problematike? što je problematika ove teme, tj kamo je došla? -isplativost-cijena radnog računala s konkretnom namjenom za acad (uz kritiku autodeska za recimo neiskorištavanje-optimizaciju, no to je stvar na koju ne možemo bitnije utjecati.. možemo na PC-hw koji kupujemo za tu namjenu..).

-pa eto, nešto ti smeta, sad si se ispraznio? smisao?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
Džaba tinta.
 
3 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled
Punti kaže...
Džaba tinta.

 -naravno, to kaže expert za problematiku.. ili onak' .. smisao takvog posta?

-ipak, hvala na odgovoru (koji ekšli ne odgovara ništa).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: BUG 352 - Tup pogled

Ja stvarno ne razumijem zašto ti pišeš takve postove ali ti valjd aznaš. Teško je pratiti tok misli i shvatiti što si htio reći.

 

Uglavnom da razjasnim cijelu situaciju jer ispada da ja nešto mijenjam jer nastojim izmigoljiti i promijeniti nešto kako ti ne bi bio u pravu.

 

Ako pažljivo pročitaš prvi post u njemu sam sve jasno izrekao. Znači, potaknut Draginom kolumnom u novom BUG samo sam iznio činjenicu da zamjenom računala neću dobiti puno i da mi se to ne isplati. Niti u jednom postu nisam napisao da mi je cilj kupiti jeftino ili najjeftinije računalo. Cilj je kupiti računalo iz kojeg ću izvući najviše za sebe uz razumnu cijenu istoga. Kupnja računal ide u trošak i ne predstavlja mi problem.

 

Ajmo dalje.

 

Očito je da moram pojasniti neke stvari jer ti misliš da se ja preseravam i petljam gluposti. Pokrenuti AutoCAD i Revit možeš na bilo kakvom modernom računalu. Pokrenuti ali to nije ono što ja trebam. Ja trebam raditi i zaraditi nešto od svog rada to bitno diže ljestvicu. Znači za normalan rad posla kojim se ja bavim (projektiranje svih vrsta strojarskih instalacija, sanogradnja mi je manje od 10%, industrija negdje 30-40% posla) uobičajeno je koristiti više monitora (možda je bolja riječ nužno jer ne znam niti jednog kolegu koji se bavi ovim poslom da koristi jedan monitor). Ja ih trenutno koristim 3. Zašto 3? Kada radim u Revitu obično koristim dva monitora za njega (dva tlocrta, svaki na po jednom monitoru ili tlocrt na jednom a presjek na drugom) na trećem je otvoren CAD (sheme su na CAD-u a model u Revitu)/excell za izračune/pdf reader sa tehničkim katalogom opreme koju ugrađujem u projekt/outlook je uvijek otvoren ali u pozadini. U situacijama kada trebam switchati između CAD-a i pdf-a vidim nedostatak četvrtog monitora isto tako ponekad na treći monitor izbacim 3D view Revit-a jer mi daje bolji pogled na ono što radim (onome tko je napravio tabove u Revit-u treba dići spomenik). Meni više monitora olakšava posao, ubrzava me i jednostavno sam navikao tako raditi. Kada imam samo jedan monitor malo sam izgubljen i usporen. Monitore već imam i njih ne računam u konfiguraciju računala. Znači, monitori nisu nikakav kriterij, oni su činjenica koju koristim sada i ubuduće. Tebi je to možda preseravanje ali ja bez njih ne mogu zamisliti svoj posao.

 

Vidim da te i RAM žulja. Mene je počeo opasno žuljati kada sam krenuo intenzivnije raditi s Revitom. Uz tadašnjih 16 GB sam vidio da se računalo usporava, u grupi beta testera me je kolega upozorio na RAM. Revit (uz otvoren file koji mi je bio problematičan) je uredno zauzeo 12,5 GB RAM-a uz ostale otvorene stvari RAM je bio zauzet preko 90%. Prelazak na 32 GB vratio je stvari na svoje mjesto i odgovarajuću brzinu. Moj posao je podijeljen između rekonstrukcija i novih stvari u omjeru pola-pola. Rekonstrukcije u priču uvode jednu novu varijablu a to je point cloud snimka postojećeg stanja (najmanja snimka koju sam imao do sada je bila cca 12 GB a najveća mislim da je bila od 150 GB). Ja radim strojarske instalacije pa u svoj file uvlačim arhitektonsku podlogu i point cloud kao referencu (ako pint cloud ne upristojim i smanjim mu veličinu eto problema). Kod većih projekata RAM naprosto kopni. Imam dovoljno slotova i samo ih popunim. To je to. Nekom je to preseravanje meni je potreba.

 

Spominješ FX Quadro grafičke kartice. Jesi pogledao što sve tamo ima na izbor? Vjerujem da jesi. Ove entry modele zaboravi, jednostavno su šljuka za 3D. Isprobao sam i na kraju shvatio da dobijem isto s grafičkom karticom za široku potrošnju. 2D je još OK ali kada odeš u 3D to nije to. Možeš vjerovati ili ne, kako ti volja. Samo se zapitaj zašto oni imaju toliko modela ako su ovi ulazni tako dobri?

 

Vodeno hlađenje je tu zbog toga što želim iscjediti koliko mogu iz procesora. Sad koliko se to isplati ili ne. Sigurno je skuplje od kvalitenog zračnog hladnjaka ali je i tiše.

 

Evo, napisah plahtu skoro kao i ti. Nadam se da je moj tok misli lakše pratiti. Ti si iz cijelog mog pisanja zaključio sljedeće: "znaš sve što ti treba, znaš kupiti računalo za 15kkn i čak biti nezadovoljan time jer ne opravdava cijenu, dok 3-5x nižu cijenu koja zadvoljava napadaš na nož, kao da sam ti zgazio mačku." dok sam ja samo rekao da mi se ne ispalti prelaziti na novo računalo s vrlo kvalitetnim komponentama (cca 2000 EUR) jer neću dobiti očekivano ubrzanje.

 

Stručnjak za odmaganje...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice