ovako, ja ti preporučam da uzmeš trek 3700/3900
imam i jedan i drugi i oba su perfektni, mislim da neces pozalit ako ih uzmes neki od navedenih bicikala, a nac ces ih osim ako nisu rasprodani..
ovako, ja ti preporučam da uzmeš trek 3700/3900
imam i jedan i drugi i oba su perfektni, mislim da neces pozalit ako ih uzmes neki od navedenih bicikala, a nac ces ih osim ako nisu rasprodani..
Stvari koji ti najviše nabijaju cijenu su ti težina bicikla i mjenjač, ostalo je sve li-la... :)
Ja vozim Trek 4300 i zadovoljan sam njime (platio 3300 kn stock, i mijenjao još par stvari na njemu).
Dosta sam zadovoljan sa uslugom...
Ne znam kolko ti to znači i kako je kod ostalih firmi, ali Trek ti daje doživotnu garanciju na ramu (okvir) bicikla, te svi ostali dijelov su pokriveni garancijom (npr. gume=2 godine, pa ih deri :D )
I servis mi je besplatan oujea
najvažnije na biciklu je konj koji ga vozi....
nemoj kupovat s 24 brzine ! kvare se masinice, treba stalno nastelavat
Najvažnije je da biciklo ide kak spada
Meni je na biciklu najvažnije da ima dobre kočnice i što manje brzina da se ne zafrkajem s tim.
Moj susjed ima bicikl sa 6 brzina i super je.
Meni je naj važnije da dobra bicikla ima dobru vlasnicu, da ima dobru bulju i dobre sise i to je to to je dobra bicikla.....
Meni je na biciklu najvažnije da ima dobre kočnice i što manje brzina da se ne zafrkajem s tim.
ZASTO?? ja imam scot aspect 50 s 24 brzine i nista se nekvari. i preporucujem ti scot aspect 55 sa diskovima duplim felgama itd.. usput sta kazete na scot aspect 50?
Moj bajk ima 24 brzine i stalno mi preskace =( bzvze je kad zategnes "sajlu" onda opet radi neko vrijeme pa ponovo preskace to je bezveze
Ja imam GIANT i sve pohvale..cak vozi i sama(nizbrdo)
Ja imam GIANT i sve pohvale..cak vozi i sama(nizbrdo)
isto imam Giant zadovoljan...također ide sama(nizbrdo)
BMX forever..20"-ske su zakon...
BMX forever..20"-ske su zakon...
tako i moj frend kaže...
nekada uzmem i veliko,ali bmx je the best..
BMX nije "tha best", jer se na njemu ne možeš voziti na duge ture (30, 40+ km)...
Probaj ti odvozit jednu takvu turu, ne možeš sigurno stojećki odvozit takvu turu, a sjedećki nije baš ugodno jer je premali i trebaš puno više napora uložiti u vožnju nego neko s MTBom...
Praktički BMX ti je za kerefeke, eventualno za klince...
Imao sam ga nekad davno (sad imam druge interese) i prije svega mi je bila zakon njegova jednostavnost(nema amortizera, brzina, lanac ne pada itd...) i čvrstina...
Al ne mogu nikako zamisliti vožnju s njim po makadamu ili šumi ili čak vožnji s placa... :P
-------
Za kolegu koji veli da mu lanac pada zbog 24 brzine-koju marku voziš? Jesi bio nedavno na servisu?
Postoji mogućnost da ti se lanac rastegao od vožnje i vremena pa bi ga bilo dobro promijeniti...
A možda ne znaš mjenjati brzine :P (da, ima i tu mudrosti... nije svejedno kaj i kako radiš)
vjerojatno znate da ovo postoji ali sve češće viđam bar po ZGu ljude koji se furaju na biciklima s ugrađemin električnim motorima
i osobno me to ne zanima jer su takvi bicilki relativno spori ali sam prošlu nedjelju malo dalje od ZGa vidio frajera na takvom biciklu kako se fura oko 70km/h, tolka brzina nam je trebala da ga prestignemo autom
pa ono nabaviš to tako nešto i vozikaš se okolo na vlastitu konjsku snagu a kad se umoriš uključiš motor i ljepo se furaš doma bez muke
na ramu je stavljen motor, i na lanac je sproveden prijenos...
umjesto pedala ispadne...
Ili za profesionalce tipa Mat Hoffman
Ili za profesionalce tipa Mat Hoffman
Pa rekao sam, za kerefeke (ilitiga stuntovi, akrobacije itd...) :)
Ako ideš u pro vode, sigurno nećeš uzeti bmx za 2k kuna :)
Moj bajk ima 24 brzine i stalno mi preskace =( bzvze je kad zategnes "sajlu" onda opet radi neko vrijeme pa ponovo preskace to je bezveze
Kad je istrošen lanac, kazeta i ostalo, da je ispravan bicikl nebi ništa preskakalo.
kakve veze ima to s količinom brzina, jedina razlika je model mjenjača (Acera, Alivio, Deore)
To je ne tako rijetko vidjena pojava na jeftinijim biciklima. Zamijeni sajle/buzire kvalitetnijima. Ako to ne pomogne, kupi skuplji (zadnji?) mjenjac.
Mogu ti rec svoj primjer - imam bicikl s XT mjenjacima (bicikl je kostao 6800 kn), dosta sam se nekad spustao po Medvednici, bicikl je puno maltretiranja prozivljavao, i prakticki nikad mu nije trebalo zatezati sajlu iliti stelati mjenjac. Znam za jedan drugi bicikl, koji je kostao upola manje, s Alivio mjenjacima i izrazito losim sajlama (mislim da je jedna pukla nakon nekih tri godine), koji se uvijek vrlo brzo rastimao nakon dolaska sa servisa.
kakve veze ima to s količinom brzina, jedina razlika je model mjenjaša (Acera, Alivio, Deore)
Deore je sposoban za 27 brzina. Iako je doduse moguce da zadnja masinica Deore bude ukombinirna s jeftinijim shifterom pa da onda bicikl ima samo 24 brzine, kao sto to biva obicaj na jeftinijim biciklima (stave Deore zadnju masinicu, a sve ostalo na biciklu srot).
Najvažnije je da ti je veličina okvira optimalna, ni prevelika ni premala. Općenito, u normalnom sjedećem položaju pogled u centralnu sponu upravljača sa vilicom treba zaklanjati prednju osovinu. Kada staneš na podlogu između tvog tijela i horizontale okvira treba biti prst-dva prostora..
Iduća bitna stvar je namjena.. o namjeni ovisi vrsta okvira, težina, amortizeri, cijena. Ne postoji idealan bicikl za sve terene i načine vožnje. Recimo, često puta se po gradu voze tzv. dirt jump bicikli sa debelo predimenzionianim kotačima i debelim okvirima. Oni su namijenjeni slobodnom spuštanju niz brdske staze..
Meni je najvažnija kvalitetna kazeta (trenutno imam SRAM DG990) i pogon (shimano SLX trenutno), poprilično jak okvir (imam GT Avalanchi Expert 2009), Oduvjek sam na Deore XT mjenjačima pa je to slučaj i sada (verzija 2008), odnosno prednji mjenjač mi je oduvjek bio Deore, a sada sam uzeo SLX, suspenzija sa minimalno 100mm hoda (trenutno imam 90-130mm) i nikada nisam ima soft tail bicikl... I kočnice moraju biti dobre (trenutno Avid Juice 3 sa 180/160mm rotorima)
Kazeta i pogon moraju biti kvalitetni jer se vrlo brzo potroše (naravno ako se bavi biciklizmom, jer inače su sve kazete dobre), okvir ja osobno preferiram da bude jak. Mjenjače niti ne moram posebno objasniti (ovi novi Deore XT su odlični, daleko bolji od prošle, 2004 verzije, jer su dosta izdržljiviji).
I kao što kaže cgsi,okvir mora biti dovoljno velik, jer inače tijelo pati i vožnja nije ugodna.
I kao što kaže cgsi,okvir mora biti dovoljno velik, jer inače tijelo pati i vožnja nije ugodna.
Dovoljno velik, ali ne prevelik. Kod nas je u ducanima postojala tendencija prodavanja prevelikih bicikala - ne znam jel jos uvijek tako. Bolje da kupis malo manji bicikl, nego malo veci, jer manji mozes lakse povecati (izvuces vise sic-stangu, zamijenis lulicu) nego veci smanjiti. Usto, manji bicikl je okretniji i ne opterecujes si toliko zglobove na rukama.
Sam imam neugodno iskustvo kupovanja svog prvog "ozbiljnijeg" bicikla, gdje sam kupio prevelik bicikl (prodavac je bio nezainteresiran, pitao sam ga za savjet, a on nije bas nesto reagirao) pa su me zbog toga boljeli zglobovi na rukama (uzeo sam 19", visok tj. nizak sam 176 cm - sto bi mozda bilo OK, ali ta marka bicikala ima prilicno dugacke bicikle), ali i medjunozje jer sam se previse povlacio prema upravljacu. Nakon par dana voznje nisam vise mogao izdrzati, otisao sam u ducan, trazio sefa, i on je bio vrlo korektan - sve komponentne su s mog bicikla prebacili na jedan broj manji okvir.
Kad sam kupovao drugi bicikl, skoro da se nesto slicno dogodilo - kupovao sam Corratec, imali bicikl velicine 5 (na Corratecovim stranicama sam nasao da bi to bio ekvivalent velicini 19"), trazio sam jos da probam i 4 za svaki slucaj, a on meni veli da bi eventualno u obzir dolazila velicina 6! I sjeo sam na 6-icu - bila je ogromna, visoka, bila bi za nekoga tko je 180 cm (cak mozda i debelo preko 180). Sad, par godina nakon toga, kad sam malo iskusniji, mogu reci da mi je ova petica i vise nego dovoljno velika, za po sumi bi mi mozda sasvim dobra bila i cetvorka - a sestica ni za zivu glavu! Bila bi mi opako prevelika.
Ne znam zasto, kod nas imaju filozofiju - za duge staze uzmes veci bicikl. Pa k vragu - za duge uzmes bicikl s geometrijom za duge staze, a nazivno je velicina ista. Znaci, ja cu uzet M ili oko 18" bez obzira hocu li kupovat obicni x-contry bicikl, gradski bicikl ili downhill bicikl - samo sto ce ti bicikli za istu velicinu imati posve razlicitu geometriju, znaci razlicitu duljinu, kut vilice itd.