Omanji kombi ili dostavno vozilo:

poruka: 13
|
čitano: 1.165
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 mjeseca

Poštovanje, novi sam u auto-svijetu, pa ako bi me netko mogao malo poučit o ovome?:

Kakva je ponuda kombija manjih dimenzija, poput modela VW Multivan? Može li se pronać tako neki omanji kombi, da je novi, cijene do 30 000€?

Glede manjih teretnih (dostavnih) vozila, tipa: Renault Kangoo, Dacia Dokker, Ford Transit i slično - koji bi bio dobar izbor, u smislu da nije kvarljiv, i po mogućnosti, da ima šta manje elektronike, umjetne inteligencije i čega li već ne? Imaju li Japanci takva vozila? Jesu li Japanci i dalje na glasu kao manje kvarljivi od Europljana? 

7 godina

Nova Dacia, gledaj samo da ima klimu. Ostatqk opreme, cim manje, tim bolje. Razlog, jeftino i koliko sam upoznat, imaju dobru politiku servisa. Taksiji su dosta cesto Dacia, to jako puno govori. Za osobni automobil moze sminka i tu se o ukusima ne raspravlja. Za posao, jako zahvalni auti. Gledaj benzinac sa plinom. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2025 2:46 (cvaja997).
9 godina
Re: Omanji kombi ili dostavno vozilo:

Multivan, Kangoo i Transit su, bar u mojin očima, tri različite kategorije totalno... Za dostavni kombić je vjerojatno najveća isplata nekakav 10ak godina stari Fiat Doblo, po mogućnosti priko leasinga - u tom rangu ima najveću nosivost i, barem moje godište, niti tvornički auto radio nego oni famozni ugradbeni šta se nekoć kra tako da zadovoljava i potrebu manjka elektronike :D 

17 godina
TuttoFinito kaže...

Poštovanje, novi sam u auto-svijetu, pa ako bi me netko mogao malo poučit o ovome?:

Kakva je ponuda kombija manjih dimenzija, poput modela VW Multivan? Može li se pronać tako neki omanji kombi, da je novi, cijene do 30 000€?

Glede manjih teretnih (dostavnih) vozila, tipa: Renault Kangoo, Dacia Dokker, Ford Transit i slično - koji bi bio dobar izbor, u smislu da nije kvarljiv, i po mogućnosti, da ima šta manje elektronike, umjetne inteligencije i čega li već ne? Imaju li Japanci takva vozila? Jesu li Japanci i dalje na glasu kao manje kvarljivi od Europljana? 

Moraš prvo deinirati za što ti treba. Multivan, Dokker, klasičan Transit - to su potpuno različita vozila.

Za 30k, novi bi se našli ovi manji (Dokker, Kangoo, Transit Courier). Što manje opreme, manje kvarljiv, ali uvijek možeš naći na "ukleti" primjerak.

11 godina
Putnicki ili terentni?
Od tih manjih tipa Doker Kangoo Tourneo Doblo.... Kangoo novi je jedini 4 cilindra, Dacia nova samo dizel, a to bi izbjegava kod svih novih...
Doblo polovni dizel 1.6 je kako kolega kaze mozda najbolji izbor moj 2019 isto nema ni tvornicki radio.
Od japanaca imas proace koji nije nista posebno.
Od vecih bi ja osobno isa na polovni Mercedes Vito.
4 mjeseca
cvaja997 kaže...

Taksiji su dosta cesto Dacia, to jako puno govori. Gledaj benzinac sa plinom. 

Je, to je dobar znak. Nego, misliš plin kao sekundarno gorivo - za uštedu? Ne znam nikoga tko ima takvu kombinaciju - benzin i plin. 

SonySung kaže...

Multivan, Kangoo i Transit su, bar u mojin očima, tri različite kategorije totalno... Za dostavni kombić je vjerojatno najveća isplata nekakav 10ak godina stari Fiat Doblo, po mogućnosti priko leasinga - u tom rangu ima najveću nosivost i, barem moje godište, niti tvornički auto radio nego oni famozni ugradbeni šta se nekoć kra tako da zadovoljava i potrebu manjka elektronike :D 

Ma znam da je Multivan zasebna kategorija. Trenutno razmatran samo novo ili lagano rabljeno. Ali moran se malo izučit oko svega toga. 

Old Iggy kaže...

Moraš prvo deinirati za što ti treba. Multivan, Dokker, klasičan Transit - to su potpuno različita vozila.

Koje su razlike između klasičnog Transita i Dokkera? Transit je putnički, dok je Dokker teretni? Ciljam ponajprije na omanji kombi, poput VW Multivana, ali jeftinije, jer 60-65k je baš previsoka cijena. Ako bi mi kombi bio prevelik zalogaj, onda bi uzeo u obzir to nekakvo dostavno ili putničko vozilo. 

om-prat kaže...
Putnicki ili terentni?
Od tih manjih tipa Doker Kangoo Tourneo Doblo.... Kangoo novi je jedini 4 cilindra, Dacia nova samo dizel, a to bi izbjegava kod svih novih...
Doblo polovni dizel 1.6 je kako kolega kaze mozda najbolji izbor moj 2019 isto nema ni tvornicki radio.
Od japanaca imas proace koji nije nista posebno.
Od vecih bi ja osobno isa na polovni Mercedes Vito.

U redu, uzet ću u obzir i taj polovni Doblo - dizel. A zašto izbjegavat dizel kod novih? 

7 godina

Da, zbog ustede. Iako, gore vidim da kolega pise nova dacia samo dizel, a to bi on izbjegao. Iskreno, i ja bih. Novi dizeli su zaguseni eko normama. Popravci su relativno cesti i skupi. DPF, egr, katalizator, ad blue... Gluposti u usisnoj grani, plasticne klapne... Zato stariji dizeli jer su malo manje optereceni eko normama, medutim bilo koje teretno, dostavno vozilo, polovno poradi posla, je zeznuto za kupit. Postoji mogucnost dodatnih troskova jer malo tko ulaze u redovno odrzavanje. Osobno bih, kao vlasnik tvrtke, uzeo sve na leasing, mijenjao samo ono sto se potrga, vecinom u garanciji, te osnovne servise i na kraju prodao to kakvo je te uzeo nova vozila na leasing. Ti znas najbolje za sto ti tocno treba i kakav ti je budget. 

17 godina
TuttoFinito kaže...

Old Iggy kaže...

Koje su razlike između klasičnog Transita i Dokkera? Transit je putnički, dok je Dokker teretni? Ciljam ponajprije na omanji kombi, poput VW Multivana, ali jeftinije, jer 60-65k je baš previsoka cijena. Ako bi mi kombi bio prevelik zalogaj, onda bi uzeo u obzir to nekakvo dostavno ili putničko vozilo. 

Moram priznati da mi još nije jasno tražiš li više putničko ili teretno.

Multivan je putnički, skup k'o kuga. Kangoo / Docker su više teretni, iako imaju i s više sjedala (passenger / van). Transit ima cijelu paletu, klasični kombi, Transit Connect, Transit Custom.

Na firmu ili privatno? Kupnja ili leasing? Vrsta tereta? Vožnja po gradu ili duže vožnje?

4 mjeseca

Hvala vam na savjetima i oprostite mi na nedorečenosti. Evo ovako: Auto bi mi služilo u privatnu svrhu, pretežno za kraća putovanja - nekoliko desetaka kilometara, a rijeđe i za duža putovanja - nekoliko stotina kilometara, jednom do dva puta godišnje. Služilo bi mi i za kampiranje i prenošenje manjeg tereta, primjerice drva i metala za obradu. Nisam još odlučio o načinu plaćanja, ali vjerojatno bi to bila kombinacija gotovine i kredita, šta je više moguće u korist gotovine. 

I samo još nešto; kad ljudi kažu da bi izbjegli nove dizele, od kojeg godišta se smatraju novi, od 2024. ili ranije? 

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2025 15:20 (TuttoFinito).
7 godina

Osobno, moje misljenje, novi dizel je sve novije od 2010. Sad sve zavisi o modelu, ali gornju granicu bih si stavio 2015. Od tada pa do 2024. ide na sve gore i gore sto se tice eko normi i eko stvari na motorima. Naravno i tu ima iznimaka i jako dobrih motora. Sad, to je jako staro. Sto se tice ovog sto si napisao, da ti treba auto kojeg ces ti vozit u privatne svrhe, tu se moje misljenje dosta mijenja. Naime, kod koristenja automobila za posao jako je bitna pouzdanost i cim manja amortizacija. Dacia je tu dobra. Medutim, to je neudoban i bucan auto. Kvalitetan, jeftin, ali nije to za gust, jer sam dobio dojam da ti vecinom za to treba. Odmori, rekreacija, povremeni prijevoz tereta. Svi smo mi razliciti, morat ces, ako su vec malo veci novci u igri, probat vise vozila iz tog segmenta pa vidjet sam sto ti pase. Mozda ako bi se kakav mercedes vito dao ugurat u budzet bi bilo u redu. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2025 15:45 (cvaja997).
12 godina
Evo ti moj primjer... Ženka i ja smo tražili noviji auto jer sam ja svog Pola 1.9 sdi iz 2004. sa 415k km morao mijenjati. Nevoljko al vec je bilo ko da se vozim na traktoru. Inače motor, potrošnja, klima i općenito pogonsko-upravljački sustav mu je super al je počeo trunut što je djelomično zbog moja 3 naleta na divljač.
Uglavnom... Imali smo ušteđenih nekih 15t eura i gledali smo neki noviji (2022 ili novije) rabljeni obiteljski karavan tipa octavia. One se kreću nekih 22k eura na dalje sa dosta siromašnom (osnovnom) opremom a već imaju preko 30k km, nerjetko i 50k km. Onda smo gledali možda uzet novog dustera na 3 godišnje rate al tu sam odustao isključivo zbog ponude motora. Da sam našao novog dustera dizel 4x4 uzo bi ga al valjda od 2023 više ne rade dizele. Gledali smo i Megane i Focuse... Nebitno koji motori.
Long story short, preko poznanika naletio sam na fiat dobloa 1.6 2022 godina sa 25k km i garancijom do 2028. koji sam na kraju uzo za okruglo 16k eura. 5 sjedala, dvoja klizna vrata, mjesta ko u prici iako je najmanji model. Imam nekih zamjerki što se tice opreme al to ću naknadno ugradit (rikverc kamera, maglenke, alu felge). Sad vec napravio skoro 10k km i super sam zadovoljan, posebno sa omjerom uloženo/dobiveno.
Uglavnom mislim da ću nadalje uvijek imati jedan obiteljski kombi u voznom parku.
17 godina
TuttoFinito kaže...

Hvala vam na savjetima i oprostite mi na nedorečenosti. Evo ovako: Auto bi mi služilo u privatnu svrhu, pretežno za kraća putovanja - nekoliko desetaka kilometara, a rijeđe i za duža putovanja - nekoliko stotina kilometara, jednom do dva puta godišnje. Služilo bi mi i za kampiranje i prenošenje manjeg tereta, primjerice drva i metala za obradu. Nisam još odlučio o načinu plaćanja, ali vjerojatno bi to bila kombinacija gotovine i kredita, šta je više moguće u korist gotovine. 

I samo još nešto; kad ljudi kažu da bi izbjegli nove dizele, od kojeg godišta se smatraju novi, od 2024. ili ranije? 

I dalje je to previše općenito... Kad kažeš kampiuranje, misliš imati ležaje unutra? Obrada drva i metala - veliki komadi, teži? Moraš imati i volumen i nosivost?

Realno, opcija ima brdo, sve ovisi o konkretnom primjerku na kojeg naletiš- Po opisu sumnjam da trebaš novi, samo pripazi da rastom "veličine" rastu i troškovi održavanja.

Dizeli ovise o modelima, npr. ako nađeš na Renaultov 1.5 dCi bez AdBluea (to je negdje do 2017.) to bi mogla biti OK opcija, ako nema previše kilometara. Ostalo benzinci, ne najmanji u gami.

4 mjeseca

Evo, malo sam istraživa, pa sam izbor sveo na dvije kategorije auta (po obliku karoserije): 1) Mali kombi (primjerice: Fiat Talento, Citroen Jumpy, VW Transporter, VW Caravelle, Nissan NV300 i slično) ILI 2) Malo dostavno vozilo (primjerice: Opel Combo Van, Ford Transit Courier, Citroen Berlingo, Dacia Dokker, Toyota Proace, VW Caddy i slično)

Eto, to je samo o kategorijama auta. Ima još nekih drugih modela, pa s obzirom da mi nije priša, uzet ću si vremena i malo iščačkat svu tu ponudu. Hvala vam na svoj pomoći, živili! 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice