Auto do 100.000 kn

poruka: 69
|
čitano: 32.875
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Auto do 100.000 kn

ma kakva dacia!!? too je najveće smeće koje sam ikad probo. si ga probo vozit. jeote ko da voziš kočiju. to je nesigurno za popiz... izgled vara.

q6600, 8800gt, 2gb ram, 500gb hdd, gigabyte p35 ds3....
17 godina
A gle lik nema novaca za SAAB ili Volvo.
Viva La Vida
17 godina
Auto do 100.000 kn

Renault Clio III

Gigabyte GA-P35-DQ6, Intel E8400, 4GB RAM, 8800GTS, 2x 320Gb, 1x250Gb, DVD, Antec P182, Logitech X-210, Logitech MX518, 1xexternal disk 500GB
16 godina
Zaja kaže...

uzmi kiu pro ceed za 98000 kn.7 god jamstva.pozdrav.

tako je.. moj potpis na ovo

nemoj ni slucajno uzimati polovne golfove seate skode ili nedajboze audije..

vecina ih ima iste boljke i budi sretan ako ti ne eksplodira masina ili rikne turbo. ko meni. danas sam upravo iskesirao 7500 kn za novi turbo naravno sa montazom, 450 kn haku za vucu sa auto ceste 640 za vucu do doma, 700 za drugo ulje koje treba mijenjat kad rikne turbak i sve  filtere..

uz 2500 kn za remen i zatezace na 100 000 km. kupi nekog japanca ili korejca i bok. svabi vise ne valjaju ili bar ne vrijede koliko kostaju. AMENViče

17 godina
neaktivan
pixelatem kaže...

inace, hyundai accent 1.3mpi kojeg vozim ima poprilicno solidnu mašinu koju je razvila mazda te se paralelno ugradzivala i u hyundaia i škodu fabiu, vjerojatno postoji jos neki ali nisam informiran.

hyundai nije baš nikad surađivao s mazdom, a ni s VAG grupom (vw, audi, seat, škoda).

prve generacije hyundaijevih motora su bile mitsubishijeve, isto kako su i odgovarajući auti bili bazirani na mitsubishijima (prva generacija ponyja, X1 je baziran na mitsubishiju lanceru C10), no vremenom su sve manje nalikovali mitsubishijevim pandanima.
već duži niz godina (10+) hyundai proizvodi vlastite motore, konstruirane u koncernu, te po novom i dijeli znanje dalje, u kompi s mitsubishijem i chryslerom proizvodi motore za nove modele sva tri proizvođača - između ostalog i npr. mitsu lancer evolution X, citroën c-crosser i pug 4007..
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan

Kad smo već kod polovnih auta nije mi jasno je li bolji 2 godine star auto koji je prešao 200.000 km ili 10 godina star koji je prošao 100.000 km?

I još jedno pitanje: za koliko se para može dobiti nov auto kojeg možeš tjerati 140km/h na niskom broju okretaja?

17 godina
neaktivan
kremenko kaže...

I još jedno pitanje: za koliko se para može dobiti nov auto kojeg možeš tjerati 140km/h na niskom broju okretaja?

Koliko niskom?
17 godina
Auto do 100.000 kn

Rabljena Alfa 147 sa 1.6 motorom do 100.000 km. Pazi samo da je promijenjen zupcasti i provjeri podvozje. Uz manji servis od 2000-3000 kn i redovan servis vozis jos 100.000.

... ...sine spe
16 godina
neaktivan
macak kaže...
kremenko kaže...

Koliko niskom?
 Najviše 50% od maksimalnog broja okretaja.
17 godina
neaktivan
kremenko kaže...
Najviše 50% od maksimalnog broja okretaja.
 Aha, ali pitanje je malo preopširno, jer cijena varira i ovisno o opremi. Uglavnom, mislim da je to moguće postići sa dizelašima. Primjerice, moj P407 (2.0 HDi, 136 KS) ide 135 km/h u 6. brzini na malo manje od 3000 o/min. (s tempomatom). Najveću snagu ostvaruje pri 4000 o/min., a pri maksimalnoj brzini od oko 215 broj okretaja raste.
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2008 22:53 (macak).
16 godina
neaktivan
Aha, ali pitanje je malo preopširno, jer cijena varira i ovisno o opremi. Uglavnom, mislim da je to moguće postići sa dizelašima. Primjerice, moj P407 (2.0 HDi, 136 KS) ide 135 km/h u 6. brzini na malo manje od 3000 o/min. (s tempomatom). Najveću snagu ostvaruje pri 4000 o/min., a pri maksimalnoj brzini od oko 215 broj okretaja raste.
 Da li je na manje okretaja i potrošnja manja? Što je to maksimalni okretni moment?
17 godina
neaktivan
kremenko kaže...
 Da li je na manje okretaja i potrošnja manja? Što je to maksimalni okretni moment?
 Ne nužno, bitan je optimum - kod dizelaša je to na 2000 o/min. Ako voziš u većem stupnju prijenosa, recimo 50 km/h u četvrtoj brzini, broj okretaja padne ispod 2000, povećava se potrošnja i smanjuje ubrzanje. Dakle, pri gore opisanom režimu vožnje potrošnja je oko 5,5 l/100 km.

Nadalje, vezano uz drugo pitanje. Općenito govoreći, postoje četiri bitna podatka: najveća snaga (izražena u kW ili KS), broj okretaja najveće snage (o/min.) - dakle, na koliko okretaja se vrti kad ostvaruje najveću snagu, najveći moment (izražen u Nm) i broj okretaja najvećeg momenta (o/min.)

16 godina
neaktivan

Nadalje, vezano uz drugo pitanje. Općenito govoreći, postoje četiri bitna podatka: najveća snaga (izražena u kW ili KS), broj okretaja najveće snage (o/min.) - dakle, na koliko okretaja se vrti kad ostvaruje najveću snagu, najveći moment (izražen u Nm) i broj okretaja najvećeg momenta (o/min.)

Ako se ne varam kod dizelaša je i taj broj okretaja najvećeg momenta oko 2000. U kakvoj je onda to vezi s optimalnom potrošnjom?
17 godina
neaktivan
Auto do 100.000 kn

To ovisi o motoru. Mojem je najveća snaga 136 KS i najveću snagu ostvaruje pri 4000 o/min.

Najveći moment je 340 Nm i on je ostvaren pri 2000 o/min.

U tome je cijela filozofija - kako najveći moment postići na što nižem broju okretaja.

Okretni moment je sila koja pod krakom poluge djeluje na okretnu točku. Znači, pokreti klipova pretvaraju se u okret koljenastog vratila sa momentom na kraju i zatim mjenjač taj okretni moment pretvara u pogonsku silu.

Fora je u tome da motor treba na raspolaganje staviti što je moguće veći okretni moment u donjem području, a u širokom rasponu broja okretaja. Time se povećava elastičnost, znači voziš sa što manje promjena stupnja prijenosa, što dovodi do manje potrošnje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2008 23:41 (macak).
16 godina
neaktivan
Auto do 100.000 kn

Kakve polovne alfe??Lakše je na lottu dobiti nego dobru pol. alfu naći...

Best buy u kompakt klasi polovnih auta za tu lovu je ford focus...

Kad su svi protiv Vas to znači ili da ste apsolutno u krivu ili apsolutno u pravu.
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2008 23:40 (Der_Wolf).
17 godina
Der_Wolf kaže...

Kakve polovne alfe??Lakše je na lottu dobiti nego dobru pol. alfu naći...

Best buy u kompakt klasi polovnih auta za tu lovu je ford focus...

Koliko sam shvatio covjek hoce i uzivati u voznji a ne se samo voziti od tocke A do tocke B. Sumnjam i da ce kupovati rabljeni  auto bez da ga dobro provjeri.
Kao sto rekoh potrebno je malo i uloziti u tu polovnu Alfu i imas prakticki omanju zvijer u odlicnom stanju.
... ...sine spe
17 godina
neaktivan
kremenko kaže...

Kad smo već kod polovnih auta nije mi jasno je li bolji 2 godine star auto koji je prešao 200.000 km ili 10 godina star koji je prošao 100.000 km?

Primjer ti je malo extreme, ali sa današnjim motorima, bolje je uzeti mlađi auto sa više kilometara, nego stariji sa manje. Puno puta je to bila tema u Quattroroutte.

Drugo, auto koji ide 140km/h na 50% okretaja, ide 280km/h na max okretajima! Ili bi trebao ići, ali ima jaaaako dugu 5. (ili čak 6.) brzinu, pa u njoj ne stigne ni blizu max okretaja.
"Ja sam tragični pubertetlija zarobljen u telo odrasla čoveka!"
17 godina
Auto do 100.000 kn

Potrosnja goriva zavisi najvise od tvoje noge na gasu i planiranje unaprijed. 140km/h na 3000 RPM u 6. brzini ne znaci bas nista. To je cista teorija.

Moj Volvo s40 1.8 trosi ok 7L / 100km kad ja vozim, a trosi izmedju 9 i 10L / 100km kad mi cura vozi. Sve auto put, pa ti kontaj.

Sto se tiche savjeta za auto do 100 000 KN, najvishe se slazem za kakav Focus, po mogucnosti TDCI, alternativno ceed.

Danas kada postajem pionir ...
17 godina
neaktivan
zeleni kaže...

Potrosnja goriva zavisi najvise od tvoje noge na gasu i planiranje unaprijed. 140km/h na 3000 RPM u 6. brzini ne znaci bas nista. To je cista teorija.

Moj Volvo s40 1.8 trosi ok 7L / 100km kad ja vozim, a trosi izmedju 9 i 10L / 100km kad mi cura vozi. Sve auto put, pa ti kontaj.

Zato sam napomenuo da vozim s tempomatom.
17 godina
moderator
Auto do 100.000 kn

Ja bi se samo nadovezao na onaj (offtopic) dio, a to je da pored okr. momenta i nizih obrtaja rada, turbodizeli imaju i vecu iskoristivost goriva. Mislim da je to negdje oko 45%, dok je za benzince taj broj oko 25% (naravno treba to pratiti, jer tehnologija napreduje pa benzinci iz dana u dan postaju puno efikasniji, pogotovo turbokompresorski benzinci kao VW TSI npr).

Zbog toga turbodizelas trosi dosta manje od benzinca iste snage.

Depresivni? Glup posao? Problemi u kući? Ne cijene vas? Novčani problemi? Umorni od svega? RJEŠENJE U JEDNOJ PILULI: YebiGA® 1000mg Kad je sve u k..., YebiGA®!
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.10.2008 12:35 (DrNasty).
17 godina
neaktivan
Auto do 100.000 kn

Nije samo to razlog veće efikasnosti dizela.

Jedan od razloga je i samo gorivo koje je gušće od benzina (teže) i sadrži oko 15% više energije u istom volumenu.

17 godina
protjeran
macak kaže...
 Ako se dobro sjeća u Top Gearu su imali usporedbu vožnje bez i sa tempomatom i bez tempomata su manje potrošili goriva.

Dizel ima veču energetsku vrijednost od benzina i dizeli imaju bolje riješeno ubrizgavanje dizela.

Uzmi ti bolje novi auto jer sa polovnim nikad neznaš. Polovne turbodizele je rulet kupovat jer nikad neznaš koliko su stvarno prešli a i vlasnici ih obični prodaju kad se počinju kvarit, obične dizele ti je isplativije kupi od turbodizela jer ve manja vjerojatnost kvara ali slabije idu. Polovne turbo benzince je isto teško nač dobro jer su dobri pa ih vlasnici teraju ko ludi, a kod polovnih benzinaca treba pazit na kilometražu i dosta su trajni ali opet možeš dobit neki loš primjerak, zato ti kupi novi benzinac, probaj stavit plin i vozi se jeftino.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.10.2008 18:18 (pinkskin).
17 godina
neaktivan
pinkskin kaže...
macak kaže...
 Ako se dobro sjeća u Top Gearu su imali usporedbu vožnje bez i sa tempomatom i bez tempomata su manje potrošili goriva.
 To je preopćenito i nije moguće dobiti realne podatke na osnovu jednog testa, zato što je tu uključeno mnogo parametara.

Za početak, velika je razlika radi li se o ručnom ili automatskom mjenjaču. Primjerice, ako voziš uz pomoć tempomata sa ručnim mjenjačem i naiđeš na uzbrdicu, on nije u mogućnosti sam smanjiti stupanj prijenosa, kao automatski mjenjač, što kao posljedicu ostavlja povećanu potrošnju.

Generalno, vozač koliko god dobar bio, ne može postići taj optimum snage za održavanje zadane brzine uz racionalnu potrošnju, kao što to radi elektronika, jer uvijek dolazi do oscilacija, dok elektronika uvijek djeluje konstantno. Princip rada svodi se na konstantnu usporedbu izmjerene i podešene brzine, te se u skladu s time snaga motora povećava ili smanjuje, i to zakretanjem usisne zaklopke (kod benzinaca) ili podešavanjem količine ubrizganog goriva (kod dizelaša). Konkretno, ako vozeći autoputom želimo ubrzati npr. sa 130 na 150 km/h, jedino što nam preostaje jest pritisak na papučicu gasa dok ne dostignemo željenu brzinu. Elektronika to ipak radi na jedan sofisticiraniji način, i to uzimajući u obzir više kriterija, od kojih su neki između ostalog i stanje i konfiguracija kolnika itd.

Uglavnom, tempomat treba znati koristiti, jer njegova upotreba ne svodi se na puko ''igranje s gumbićima''. Inače, poslovno i privatno prelazim veliku kilometražu i jasno je da krajnja potrošnja ovisi i o vrsti goriva, i o meteorološkim prilikama itd., ali ono u što sam siguran jest da usprkos velikom iskustvu koje posjedujem, ipak nije za zanemariti učinak današnjih elektroničkih pomagala u vožnji.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.10.2008 19:22 (macak).
17 godina

orijentiraj se na korejce.

uloženo/dobiveno je na velikoj razini. ceed ili i30

francuze zaobiđi, japanaca baš i nema nešto. (ima, al su svi redom gradski auti)..

talijani isto imaju nekaj za izabrat.. švabe? ford eventualno..

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.10.2008 19:27 (nixass).
16 godina
neaktivan

Koliki treba uzeti obujam motora odnosno snagu (kW/KS) pa da na autocesti pri dopuštenih 130 km/h potrošnja bude najmanja?

Zanima me odgovor i za benzince i za dizelaše. Unaprijed hvala. I hvala na svim postovima, ovdje puno učim o automobilima...

17 godina
protjeran
Auto do 100.000 kn

...ako govorimo o rabljenim samovozima, onda samo dolazi u obzir Yugo Florida, on je naime stigao do Amerike, a tko je tamo stigao, stigao je na kraj svijeta, naravno pod uvjetom da ga osvoji, a možda još postoji ona akcija s kojom ako kupimo novu perilicu za rublju, da dobijemo i taj dotični tip jugića kao bonus. Da se svi ljubitelji pojmova koji počinju sa jugo,jugu i tako dalje, ne bi ljutili službeni naziv Floride je Zastava Florida.

Skupljam Kinder-jaja!
17 godina
kremenko kaže...

Koliki treba uzeti obujam motora odnosno snagu (kW/KS) pa da na autocesti pri dopuštenih 130 km/h potrošnja bude najmanja?

Zanima me odgovor i za benzince i za dizelaše. Unaprijed hvala. I hvala na svim postovima, ovdje puno učim o automobilima...

hm.. snaga i obujam su totalno nebitni. voziti u što višem stupnju prijenosa..
17 godina
neaktivan
nixass kaže...
kremenko kaže...

hm.. snaga i obujam su totalno nebitni. voziti u što višem stupnju prijenosa..
 Nažalost, potpuno si u krivu. Potrošnja zavisi od obujma. Zato u autoindustriji trenutno postoji trend smanjivanja obujma motora sa ciljem smanjivanja prosječne potrošnje i emisije štetnih plinova. Npr. Ford i General Motors imaju u planu u dogledno vrijeme zamijeniti postojeće V8 motore sa V6. Mercedes razvija novu tehnologiju koja kombinira princip rada benzinskog i diesel motora, kako bi povećali učinkovitost svojih 4-cilindričnih motora - tzv. DiesOtto motor (
). Peugeot je na tome počeo raditi još 1998., predstavivši svoje HDi motore, čiji je razvoj trajao preko 3 god. uz ogromna uložena sredstva.

17 godina

da.. ti govoriš o prosječnoj potrošnji a ne o onoj pri 130kmh koja je sve samo ne prosječna.. nego praktički - minimalna (ovisi o modelu auta i njegovom mjenjaču - 5/6 brzina)

17 godina
neaktivan
nixass kaže...

da.. ti govoriš o prosječnoj potrošnji a ne o onoj pri 130kmh koja je sve samo ne prosječna.. nego praktički - minimalna (ovisi o modelu auta i njegovom mjenjaču - 5/6 brzina)

Za početak, dopusti da te podsjetim: ti si rekao da su u kontekstu potrošnje snaga i obujam nebitni, dakle ti smatraš da primjerice jedan motor 1.4 VTi troši isto kao i recimo 6.3 AMG (govorim u smislu same tehničke izvedbe motora, ne računajući masu karoserije). Ja sam prvi koji bi bio sretan da je moj Audi S8 kojeg sam posjedovao trošio u razini malog gradskog automobila, ali znamo da to nažalost nije tako.

Nadalje, vidim da te zbunjuju neki pojmovi - prosječna potrošnja i jest ona koja je relevantna. Zašto? Zato što u smislu potrošnje, podatak brzine u određenome trenutku nema smisla. To može biti izmjereno recimo u trenutku dok se vozilo nalazi na 10%-tnoj nizbrdici, pa će podatak o potrošnji biti puno manji od realnog. Jednako tako, taj trenutak može biti i na uzbrdici, pa će trenutna potrošnja biti puno veća. To je ono što si ti spomenuo kao minimalnu, a to se zove trenutna potrošnja.

Ako si se kada susreo sa tehničkim podacima nekog vozila, mogao si zamijetiti da se potrošnja uvijek iskazuje u 3 podatka i to kao:
1. gradska vožnja
2. vožnja otvorenom cestom
3. kombinirana vožnja.

Ono što im je zajedničko jest da su sve tri vrijednosti - prosjek. Dakle, prosječna vrijednost izmjerena duž nekog puta (100 km), a ne u nekom trenutku.

I to je bilo prvotno pitanje - kojim motorom, uz konstantnu vožnju od 130 km/h postići najmanju potrošnju.
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.10.2008 19:33 (macak).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice