ne miprlim samo radi toga kupovati neko pojačalo ili miksetu.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ne miprlim samo radi toga kupovati neko pojačalo ili miksetu.
Ti treba baš za subwoofer ili za obićan mid? Tj. ti treba rezati sve osim baš onih najdubljih tonova ili ti treba sve ispod npr. 2000Hz?
U prvom slućaju ti treba aktivna skretnica (pasivna bi bila pre skupa), a u drugom je ok pasivna. Ne znam točno di ima aktivnih za kupiti, rapitaj se u nekim audio dućanima, možda Čipoteka. Pasivne su ti u biti zavojnica ili kond+zavojnica, ovisi o nagibu reza. Nekad je bila tablica za izradu skretnica na stranici od Dobrog zvuka, ali ne radi trenutno.
Ne bih znao za aktivu, tražim aliu ne mogu nigdje naći na natu neku cijenu. Vidi ako imaš kakav audio dućan u blizini pa pitaj.
Evo uspio sam naći tablicu za pasivne skretnice pa vidi paše li ti šta od toga. Cijene zavojnica/kondenzatora ne znam napamet, vidi u Čipoteki npr.
Ideš na 2-way, 3-way ili nešto drugo? Koji je driver i koji ti je mid/visoki?
Aha, a onda bi ti aktivna bila najbolja jer je jeftinija od pasivne (u toj primjeni) ali svejedno košta vjerojatno par sto kuna. Ne znam, tražio sam po netu ali nisam uspio naći nigdje.
Koji je zvučnik, koje pojačalo?
Netrebam ja ništa profesijonalno, samo tu skretnicu tako da mi nekoliko stotina kuna u ovo recesijsko razdoblje i nije najprivlačnije rješenje tako da mislim da ću naktaju usprkos svemu napraviti neku svoju pasivnu skretnicu.
Proizvođač zvučnika je TEC, ali više nezz model jer su stari (nemoj se smijati još uvijek super rade) jedno 15-stak godina.
A vidi kakve su cijene pa vidi isplati li ti se.
Btw ima mnogo dobrih starih zvučnika tako da se sigurno neću smijati samo zbog toga što je star
Evo našao sam jednu shemu (priložena slika) i imam 2 pitanja u vezi nje:
1.)Što znači ovaj GND, jel to uzemljenje, ako je što će mi to?
2.)Jel mogu napraviti samo ovaj crveno ograđen dio, tj. hoće li on samostanlo funkcijonirati?
1. To je ajmo reči uzemljenje ali ujedno i minus pol kanala tj. pošto signal dolazi npr. činč kabelom koji ima + i -, - je taj gnd i koliko ja kužim te šeme (a ne kužim previše, to tek planiram početi istraživati) svi kanali dijele tu masu i sve su mase "spojene" - ovo bi bilo dobro da provjeriš kod nekoga iskusnijega u području izrade DIY tiskanih pločica i slićnih sklopova jer nisma siguran baš u ovo šta pričam sad xD
2. Mislim da možeš i da će raditi ok.
Preporučam da postaviš pitanje na CICE forumu, tamo ima iskusnih ljudi, ovdje samo ja odgovaram na tvoju temu čini se
Evo sklempao sam priloženu shemu.
R=33Ω, C=22 μF
I to iz nekog razloga ne radi.
Mislim da je to zbog kondenzatora, nezz kako da ga postavim, tj gdje da bude -, a gdje + pol, i da li možda moram staviti neku nepolarizirani kondenzator, ako tako nešto postoji.
imaš bipolarne kondenzatore za kupiti, probaj okrenuti kond ako možeš pa vidi onda