24 bit audio - par pitanja

poruka: 61
|
čitano: 19.936
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

ja doma imam slolidan hi-fi sistem i imama nekih 200 cd-a ,a cd-i su na 16 bita i daju jako dobar zvuk tako da smatram da je 24 bita sasvim nepotrebno,dobar stari cd na 16 bita je sasvim dovoljan,evo postoji jedna firma naim koja proizvodi cd player od 150 000 kn i na njemu možeš slušati samo 16 bit cd-da bez ikakvog sacd ili dvd-audio ,eto cd na 16 bita je sasvim dovoljan

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: 24 bit audio - par pitanja
Ajd se smiri, udahni malo... pročitaj što si i kako si napisao... :)))
I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
17 godina
neaktivan

Mozda je trcao uz stepenice ;)

:)
16 godina
protjeran
Bugofil kaže...

imam studio (sad će ogorčeni cinik poput tebe reći; "postoji i plesni studio") i postoji sleng studijskih glazbenika u kojem "audio" označava isključivo  wave a ne Aiff, Au i sl jer ih ne koristimo.

pošto vidim (čitam) po upisu da se ne razumiješ u praktičnu terminologiju, cilj ti je samo liječiti svoje strahove.

al, neka, ako ti pomaže, samo udri ;)

Da, šteta da se ne razumijem pošto sam već više od 10 godina u tom području. Baš šteta. ;)

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_strin
15 godina

ukratko 16 bita cd je sasvim dovoljan,kao što sam rekao postoje cd playeri koji koštaju preko 100 000 kuna a mogu samo čitati običan 16 bit cd ,bez ikakvih sacd ili dvd-audio,to dovoljno govori o kvaliteti zapisa na 16 bit audio cd-.u,eli sad jasnije

17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

ukratko 16 bita cd je sasvim dovoljan,kao što sam rekao postoje cd playeri koji koštaju preko 100 000 kuna a mogu samo čitati običan 16 bit cd ,bez ikakvih sacd ili dvd-audio,to dovoljno govori o kvaliteti zapisa na 16 bit audio cd-.u,eli sad jasnije

Ne, to samo govori da nemaju inžinjere koji bi to znali napraviti ili ne žele platiti licence za sacd i dvda.

15 godina

ja mislim da to što si napisao nije baš istina kad netko proizvodi cd player od 100 000 kuna ja vjerujem da ima dovoljnog znanja,a možda licencu za dvd-audio ili sacd ne žele platiti jer smatraju da je to nepotrebno,a i tih naslova ima jako malo,provjerio sam

16 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

Da nadodam: 22050 je više nego što čovjek čuje, ali daje prostora nekim stvarima kao što je maskiranje (neki ljudi tako mogu čuti i do 50kHz).

Čujnost čovjeka ovisi i o starosti (djeca čuju veći frek. raspon) kao i o snazi signala. Maskiranjem se može pojačati signal/percepcija određene frekvencije pa samim time možeš čuti ponešto višu frekvenciju, ali gdje si našao 50kHz?? Da nisi mislio na šišmiše?

17 godina
bed kaže...
Da nisi mislio na šišmiše?

Batman?

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
17 godina
neaktivan

Vidim da tu ima ljudi kojise razumiju u audio. Zanima me jel valja ova kartica za snimanje.

Life's a wheel of fortune and it's my chance to spin it. 2pac
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 15:41 (vedrann).

0 0 hvala 0
17 godina
Jest, i više je nego dovoljna.
I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
16 godina
neaktivan
Elles D. kaže...

Batman?

trebalo bi pitati

, oni čuju bolje..

17 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

Što se tiče razlike vinila i CDa, kvalitativno je razlika daleko u korist CDa - veći dinamički raspon, veći frekventni odziv, manji odnos signal/šum, daleko manji jitter :)

Nista od ovog sto si napisao nije tacno. Audio CD (onaj fabricki)  nema, niti ce nekad imati veci dinamicki i vrekventni raspon. Sve u vezi signal/suma stoji

Father_Dougal kaže...
Vinili dobro zvuče, no CD ima tehnološku prednost, a kad se napravi dobar mastering ("Patricia Barber - Cafe Blue"), dobiješ nešto što ne možeš nadmašiti.

Vinil dobro zvuci posto nema samplinga niti je na bilo koji nacin ogranicavan standardima, dakle analogni nosac zvuka. 24-bit (i vise) mastering se ionako radi skoro na svim snimkama nastalim u (ozbiljnim) tonskim studijama. Zvukovno i tehnicki samo se SACD priblizio i nadmasio vinil

Father_Dougal kaže...

Rađeni su i digitalno/analogni blind testovi, nemam link na njih, no čitao sam na HA - magnetofon, te isti taj zvuk digitaliziran na 44100, 16bit, stereo - ljudi nisu mogli razaznati koji je koji.

Tacno je da su radeni "blind" testovi ali kada se ista studijska snimka pustala sa digitalnog mastera i sa SACD (super audio CD)

Audiofili i strucnjaci, (citaj novinari koji zive od toga) nisu primjetili ama bas nikakvu razliku u zvuku ali primjetili su (i primjetliva je) kada su taj master morali downsamplati na 16-bit da bi "stao" na Audio CD (16-bit i 44.100 Hz su standard za Audio CD) onda razlika je bila itekako zamjetna.
Blin destovi se ne provode sa rockom ili amplificiranom glazbom. Obicno se radi o snimkama na kojim svira kakav kamerni orkestar ili sa snimkama simfonijskog orkestra ...nastalim sa jednim visecim mikrofonom (skupim) u dobo akusticki tretiranim dvoranama

Father_Dougal kaže...

no ima puno nedostataka, pozadinski šum nastao od grebanja igle po mediju, pucketanje, frekventni odziv koji se mijenja sa brojem reprodukcija.

Bas zato CD je pobjedio kao format i nosac zvuka. BBC nije ga badava proglasio kao oficijalni medij za pohranu muzike (i ne samo muzike)
Osim vrlo velikog dinamickog raspona i vrekventnog odziva sve ide  kontra vinila. Podlozan je trosenju, savijanju, super osjetljiv na vlagu....trebas roditi jeza da bi ispravno stelao gramovon sa sestarskom ruckom (ima i tangencijalnih) i na koncu...da bi izvukao sve one Hz-ce i "dinamike" treba ti gramofon koji kosta koliko i Golf 5

An elephant is a mouse built to government specifications
17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

ja doma imam slolidan hi-fi sistem i imama nekih 200 cd-a ,a cd-i su na 16 bita i daju jako dobar zvuk tako da smatram da je 24 bita sasvim nepotrebno,dobar stari cd na 16 bita je sasvim dovoljan,evo postoji jedna firma naim koja proizvodi cd player od 150 000 kn i na njemu možeš slušati samo 16 bit cd-da bez ikakvog sacd ili dvd-audio ,eto cd na 16 bita je sasvim dovoljan

Poljubac Nije dovoljno 16-bita ali sto je tu je. To su standardi za Audio CD...nema mrdanja

15 godina

sacd i dvda-a vjerovatno ima bolji zvuk ali što ti koristi da i imaš player koji podržava te formate kad su sacd i dvd-a večinom audiofilski albumi iz klasike i jazza,dok iz rock,popa i ostalog nema 10 nosaća zvuka sve skupa,ja imam nekih 200 cd-a i sasvim sam zadovoljan kvalitetom zvuka koji ima cd,ali nebi bilo loše da imam para za sistem koji može izvuči maksimum iz blu ray audio,

17 godina
neaktivan

Pri fekvenciji uzrokovanja (samling rate) samplovi (uzorci, dakle) uzimaju se na svake 0,0226757369614512 sekunde! (1 sec. podeljena na 44.100) znaci, okruglo, 227 desetmilijunitih djelova sekunde. Slikovito to izgleda ovako: Ako se jedna sekunda poistovjeti duzinom od 100 m razmak izmedu samplova bi bio 2,27 mm.

Unatoc impresivnom kolicinom uzetih uzoraka jednostavno moraju nastati pauze izmedu njih (kod analognih nosaca ovo uopce ne postoji) a to se ocitava (i cuje) kao digitalan sum. Zato sve to mora proci kroz kvantizaciju (quantisation) ili pojednostavljeno..to je proces u kojem se dodaju jedinice i nule.
Kvantizacija je standardno 16-bit a u CD playerima je ugradeni filter koji tu kvantizaciju razvlaci na 18, 20, 24....
Da bi se broj gore spomenutih pauza smanjio a s time i mogucnost pojave vrednosti koje treba zaokruzivati nadeno je "resenje" nazvano oversampling.

Jednostavno receno, oversampling je tehika sa kojom se povecava ucestalost uzimanja uzorka. Ti podatci (samplovi) na disku ne postoje (sjetimo se standarda) ali ih CD playeri poprilicno dobro mogu odglumiti.
Na primjer sa x2 oversamplingom samplovanje se smanjilo na 1/88.200 sec. x4 1/176.400 itd. ovim se postize da sum (onaj cujni) "odvede" u sismis prostorima iznad 22 kHz

Ima doduse i 1-bit pretvorba (sampling) ali sada mi se ne da o tome :)

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

I sad, nabavio sam 12" Vinyl rip koji ima 24 bits per sample.  Nevinašce

Promaklo mi je da je vinyl rip. Ako je tako i ako mozes vjerovati izvoru onda svaka preporuka

24 bit audio je superironiji od 16 u svemu. I ne vidim zasto ne bi sve to slusao na integriranu? Tu do izraz idu zvucnici, da ne gnjavim..ukljuci kaos to kazes sve sto ti treba i slusaj

Vrlo je bitno da se ta snimka ripala na PC-u a da nije dozivjela bilo kakve pretvorbe

17 godina
neaktivan

Hebat ga. Ja ne primjetim razliku izmedju 16 i 24 bit(na slusalicama).

Jedino sto je dosta tiho.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

da nešto napišem o cd na 16 bita,kad kupim neki cd-e koji je solidno snimljen,ja taj isti cd u mjescu poslušam minimalno deset puta jer mi sistem od samo 8000 kn izbaci toliku količinu informacija da mi mozak pri prvom slušanju te informacije ne može obraditi pa taj album minimalno poslušam 10 puta u mjesec dana da bi mi legao,16 bita je sasvim doivljno a to tvrdim iz vlastitog iskustva

17 godina

lol

A zamisli koliko bi ga puta morao slušati da bi ti sve leglo da je snimljen u 24bita XD

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Također ću reći lol.

Nekom je zvuk s kasete dovoljan. Zašto bih ja tebe uzimao za mjerodavnog, a ne njega recimo? Po tvojoj logici je sasvim dovoljan zvuk s kasete.

15 godina

ta teorija o tome kako cd nije dovoljan da bi se postigla dovoljna kvaliteta zvuka je krenula od audiofila,kojih ima možda oko 1 % i uglavnom slušaju glazbu koju izdaju posebne audiofilske etikete,tržište je pokazalo da hd audio formati prosječnom slušatelju nisu potrebni,koliko ja znam sacd i dvd-audio naslova ima negdje 5-6000 sve ukupno i uglavnom su namijenje zagriženim audiofilima,uglavno jazz i klasika,ja tvrdim da je cd format na 16 bita sasvim dovoljan za 99 % ljudi koji uglavnom slušaju komercijalnu glazbu,

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 22:18 (blackalbum).
17 godina
neaktivan

To nije teorija vec je cinjenica ali sa mnogo  ALI. Na primjer sve zavisi na cemu slusas i sto slusas. Nemoj govoriti napamet, netko ko je cuo vrhunski audio sustav sa cijevnim pojacalom i vrlo dobrim(skupim) gramofonom zna o cemu govorim.

Za te audiofile koji nisu zadovoljni Audio CD-om postoji SACD i naravno Vynili-na LP ploca.

Za sve ostale koji slusaju sve osim klasiku CD je vise nego dobar. U vrhunsko ustrojenim sustavima dovoljno je imati los interkonekcijski kabel pa da sve ide upm dok kod korisnika vulgaris (sada sam i ja tu) koji ima audio sustav sa prosjecnom audio kvalitetom (isto kao sto imam ja) CD je nezamenljiv nosac zvuka. 

15 godina

to sam i rekao za 99 posto ljudi cd je sasvim dovoljan,osim za 1 % audiofila koji uglavnom slušaju albume koje izdaju specijalizirane audiofilske izdavačke kuće orijentirnae uglavno na izdavanje jazz i klasike za nas obićne kojima ne smetaju ako snimka nije savršena cd je odličan

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 23:36 (blackalbum).
15 godina
protjeran

Ko je za to da se malo na temu vratimo? http://www.realtek.com.tw/products/productsView.aspx?Langid=1&PFid=27&Level=5&Conn=4&ProdID=140

piše mi da podržava 24-bit, ali da ima raspon od 95 db-a ??

http://www.youtube.com/watch?v=mNK6h1dfy2o
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Lazarus Long kaže...

vrhunski audio sustav sa cijevnim pojacalom i ...

Ah, opet taj warm, fuzzy feeling, koji se ne može izmjeriti ali je tu kad znam da koristim to pojačalo :)

Nešto kao DENON kabel za zvučnike od ~2500$ po metru, jel?

17 godina
Lazarus Long kaže...

Nista od ovog sto si napisao nije tacno. Audio CD (onaj fabricki)  nema, niti ce nekad imati veci dinamicki i vrekventni raspon. Sve u vezi signal/suma stoji

Da ne ispadne da sad pričam bedastoće, izvoli link na sajt (i svi koji su zainteresirani za malo tehničkih detalja i za znanstveni pristup), pa pročitaj. Ako si zainteresiran, možeš se pridružiti forumu i pitati što te zanima, ili jednostavno čitati i učiti nešto.

Superiornost vinila je audiofilska izmišljotina. A za one vinile koji imaju visoki frekventni raspon trebaš i poseban hardver za reprodukciju - takve ploče se više ne proizvode, a niti uređaja nema za kupiti, a i tu ga šiša DVD-A, također digitalni format.

17 godina
trackmanijak kaže...

Ko je za to da se malo na temu vratimo? http://www.realtek.com.tw/products/productsView.aspx?Langid=1&PFid=27&Level=5&Conn=4&ProdID=140

piše mi da podržava 24-bit, ali da ima raspon od 95 db-a ??

Link ti ne valja.

The page isn't redirecting properly
Firefox has detected that the server is redirecting the request for this address in a way that will never complete.

S obzirom da nisi ispuinio rubriku Moj PC, ne mogu niti po matičnoj ploči zaključiti koja je zvučna kartica u pitanju. No uglavnom, sve ti ovisi koji DAC imaš na kartici.

15 godina

evo na ovoj stranici se piše o svim tim hi-fi mitovimai upišite u tražilicu ; biggest lies in hi-fi     tamo je sve odlično objašnjeno

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.7.2010 9:45 (blackalbum).
17 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

Da ne ispadne da sad pričam bedastoće,...

Ma ne pricas bedastoce, to sto su uzdigli gramofon u visine je zasluga audio freakova koji da ne bi ispali papci zbog (uludo?) potrosenog novca sada cuju sismis frekvencije i tupe oko toga kako Audio CD daje losiji zvuk naspram gramofona.

Imao sam prilike cuti uistinu vrhunski zvuk sa gramofona ali to su bili redom skupi sustavi od cije cijene zastaje dah i normalno...kada potrosis citavo bogatstvo na sve to na kraju dobijes i dobar zvuk.

Nigdje se ne preteruje kao u audio/video segmentu potrosacke elektronike...mozda jos u svijetu automobila.

Jos sam na stavu da vinilna ploca kao nositelj audio zapisa ima i moze imati veci dinamicki i frekventni raspon (pohranjen) i tu prestaje moje odusevlenje sa vinilom i gramofonom. Evo i primjera: Dovoljno je pogresiti sa stelanjem geometrije rucke i zvucnice (pogotovo kod MC) da bi dobili zvuk od kojeg bi se postramotio i najeftiniji kazetofon (deck) sa snimkm koja je nastala presnimavanjem CD-a :)

Vjerujte mi na rijec znam sta pricam.I ja sam bio zanesenjak i (mozda) po malo freak koji je potrosio citavo cudo novca na opremu i druzio se sa gramofonima pre pojave CD-a. CD je neprikosnoven po kvaliteti i  dostupnosti, sada je sve (ama bas bukvalno) remasterirano, digitalizirano i pohranjeno na Audio CD.

Vinil i gramofon ipak prepustam (prepustite) mazohistima :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice