24 bit audio - par pitanja

poruka: 61
|
čitano: 19.919
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Ne znam koliko ce jasno biti ovo sto cu sada napisati, no nadam se da netko ima vremena da mi pojasni neke pojmove i odgovori na par pitanja.

Vecinu FLAC fajlova koje imam na PCu su 16 bit. Sample Rate: 44 100 Hz, Bits per sample: 16. Otprilike shvacam sto to znaci, no ne bi bilo na odmet da mi netko da bolji uvid u to, ako nije tesko.

I sad, nabavio sam 12" Vinyl rip koji ima 24 bits per sample. Sto to znaci? Postoji li znacajna prednost naspram 16 bitnog ? Procitao sam da sto je veci broj znaci vise detalja.

U Winampu ima opcija da ce ukljuci 24 bit, no za sada ne primjecujem neku razliku u kvaliteti zvuka. Jedino sto je pjesma dosta tiha. Je li potrebno jos nesto instalirati? Odredjeni plugin?

I, za kraj, slika. U opcija zvucne kartice, pod default format imam razne opcije procesiranja. Default je 16 bit, 48 000 (DVD Quality). To me sad zbunjuje jer pjesma koju pustam je 24 bit.

SLIKA.

Nadam se da je jasno sto zelim znati. Nevinašce

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

24 bit - ni zvuk je zvuk najveće kvalitete. Neki ljudi mogu čuti 24 bit, a neki ne. Ja na primjer nemogu. Trebaš samo trenirati i naučiti slušati. Isto tako trebaš imati dobre zvučnike i zvučnu karticu koja podržava 24 bit. 24 bit imaš na "pravim" DVD filmovima (nekima), u studiju se isto snima u 24 bitnoj kvaliteti.

Na slici vidim da imaš neku integriranu zvučnu karticu tako da zaboravi na 24 bit na njoj.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.7.2010 14:34 (Moja Baka).

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

To je li zvučni zapis 16-bitni ili 24-bitni određuje njegov dinamički raspon (dynamic range), odnosno razliku između najglasnijeg i najtišeg tona.

Kod 16-bitnog zvučnog zapisa ta razlika je najviše 96dB, a kod 24-bitnog 144dB.

Sample Rateom je određen frekvencijski raspon:

2 0 hvala 2
17 godina
neaktivan

Hvala, no volio bih da se odgovori na ostala pitanja.

Ima li smisla slusati takve zapise na integriranoj zvucnoj kartici?

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: 24 bit audio - par pitanja

24 bita znaci vece uzorkovanje ali ne zamaraj se time osim sto je zanemarivi broj 24 bitnih ostvarenja vecinom vinil ripovi klasicnog rocka ili dvd-audii 90% da neces cut razliku.

Ukoliko si u postavkama namjestio normalno glasnocu vrlo vjerovatno je do samog mastera.Stara izdanja neremasterirana su cesto tisa 

Sljedece he he izbaci winamp iz uporabe i instaliraj foobar.Te se po sourcu namjesti output a u windowsima stavi da aplikacija odlucuje

A sad tvoj integrirana zvucna ima los snr pa vjerovatno unosi dost suma.Losi d/a converteri losi outputi nemozes ocekivati cuda.

Ipak usprkos toga cuje se razlika izmedju flaca i mp3 i na najgorim zvucnama.Ako nista drugo u gornjem i donjem pojasu.

17 godina
VirtUoso kaže...

Odgovor ne ovisi samo o zvučnoj - kakve zvučnike imaš?

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
17 godina
neaktivan
Tcherot kaže...

24 bita znaci vece uzorkovanje ali ne zamaraj se time osim sto je zanemarivi broj 24 bitnih ostvarenja vecinom vinil ripovi klasicnog rocka ili dvd-audii 90% da neces cut razliku.

Ukoliko si u postavkama namjestio normalno glasnocu vrlo vjerovatno je do samog mastera.Stara izdanja neremasterirana su cesto tisa 

Sljedece he he izbaci winamp iz uporabe i instaliraj foobar.Te se po sourcu namjesti output a u windowsima stavi da aplikacija odlucuje

A sad tvoj integrirana zvucna ima los snr pa vjerovatno unosi dost suma.Losi d/a converteri losi outputi nemozes ocekivati cuda.

Ipak usprkos toga cuje se razlika izmedju flaca i mp3 i na najgorim zvucnama.Ako nista drugo u gornjem i donjem pojasu.

Da, primjetio sam to.

Hvala na objasnjenju. Pozabavit cu se malo s time.

Elles D. kaže...
VirtUoso kaže...

Pise ti. Logitech Z-Cinema. Ali cesce slusam na slusalicama - Sennheiser HD 595.

17 godina
protjeran
VirtUoso kaže...

Ne znam koliko ce jasno biti ovo sto cu sada napisati, no nadam se da netko ima vremena da mi pojasni neke pojmove i odgovori na par pitanja.

Vecinu FLAC fajlova koje imam na PCu su 16 bit. Sample Rate: 44 100 Hz, Bits per sample: 16. Otprilike shvacam sto to znaci, no ne bi bilo na odmet da mi netko da bolji uvid u to, ako nije tesko.

I sad, nabavio sam 12" Vinyl rip koji ima 24 bits per sample. Sto to znaci? Postoji li znacajna prednost naspram 16 bitnog ? Procitao sam da sto je veci broj znaci vise detalja.

U Winampu ima opcija da ce ukljuci 24 bit, no za sada ne primjecujem neku razliku u kvaliteti zvuka. Jedino sto je pjesma dosta tiha. Je li potrebno jos nesto instalirati? Odredjeni plugin?

I, za kraj, slika. U opcija zvucne kartice, pod default format imam razne opcije procesiranja. Default je 16 bit, 48 000 (DVD Quality). To me sad zbunjuje jer pjesma koju pustam je 24 bit.

SLIKA.

da bi ti čuo (i ako možeš uopće) 24 bit-a trebao bi kao prvo imat studijske monitore koji tu frekvenciju mogu primiti.

obični i najskuplji zvučnici su napravljeni za slušanje audio zvuka koji je na svim glazbenim CD-ima koje si ikad slušao.

dakle, 24 bit se koristi samo u studiju zbog finog ugađanja šuma, kontrasta i sl dok se opet na kraju zvuk konvertira u audio ili vawe koji iznosi 16/44100.

i na kraju svega, koji će ti to k.... ?

ja kod kuće imam solidan studio, a sve odmah radim u audio formatu.

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
17 godina
VirtUoso kaže...
Elles D. kaže...
VirtUoso kaže...

Pise ti. Logitech Z-Cinema. Ali cesce slusam na slusalicama - Sennheiser HD 595.

Frequency response (headphones)     12.....38,500 Hz
Sound pressure level (SPL)     112 dB

Dakle, mogu preproducirati više od 16bita/44.1kHz (vjerojatno može i zvučna, ako ti nudi takav odabir) i ima smisla slušati takve zapise.

Pitanje je - kakve uši imaš? (<-- nemoj odgovoriti na ovo)

Ako stvarno misliš slušati 24/96kHz zapise (nešto tipa SACD) onda bi mogao kupiti i bolju zvučnu.

Bugofil kaže...

da bi ti čuo (i ako možeš uopće) 24 bit-a trebao bi kao prvo imat studijske monitore koji tu frekvenciju mogu primiti.

Kakva je to 24 bitna frekvencija? :)

Bugofil kaže...

Eh?

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
17 godina
neaktivan

Onako, realno, tesko da se primjeti razlika izmedju 16/44100 Hz i 24/96000 Hz na integriranoj zvucnoj kartici i slusalicama na kojim slusam. Novu zvucnu ne mislim kupovati u dogledno vrijeme. Samo me zanimalo koliko se isplati nabavljati takvu glazbu.

Uglavnom, hvala na sitnim objasnjenjima.

LP

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Audio kompresija se obično testira double blind A/B testovima, kod kojih uspoređuješ 2 zapisa koji su nastali od identičnog originala različitim metodama kodiranja.

Ako želiš znati da li čuješ razliku u tvom slučaju, trebao bi napraviti sličnu stvar. Dakle, uzeti provjereno 24/96kHz zapis te ga konvertirati ono što želiš provjeriti. Nakon toga upali već spomenuti foobar 2000 koji ima A/B tester u sebi, slušalice na uši i odvoji pola sata - sat za testiranje sebe i opreme. Imaj na umu da ako ti ne čuješ razliku na svojoj opremi, ne znači da razlike nema i da je netko drugi ne bi čuo.

Ako želiš testirati opremu, kupi/nabavi kvalitetni mikrofon i snimaj izlaz iz zvučnika/slušalica i probaj naći razlike u nekakvom audio editoru.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.7.2010 12:31 (Elles D.).
17 godina
protjeran
Elles D. kaže...

Kakva je to 24 bitna frekvencija? :)

eh, odmah se fataš za svaki upis, baš si bugovit momak.

16 godina
protjeran
Bugofil kaže...

Audio formatu?

Audio formata ima na tone.

Imaš navodno "studio" a ne znaš ni u kojem audio formatu radiš.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i &amp;amp;amp;amp;lt; 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
16 godina
protjeran
Elles D. kaže...

Frequency response (headphones)     12.....38,500 Hz
Sound pressure level (SPL)     112 dB

Dakle, mogu preproducirati više od 16bita/44.1kHz (vjerojatno može i zvučna, ako ti nudi takav odabir) i ima smisla slušati takve zapise.

Pitanje je - kakve uši imaš? (<-- nemoj odgovoriti na ovo)

Ako stvarno misliš slušati 24/96kHz zapise (nešto tipa SACD) onda bi mogao kupiti i bolju zvučnu.

Da mi je vidjeti te slušalice koje mogu reproducirati 12 Hz.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i &amp;amp;amp;amp;lt; 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
17 godina
neaktivan

Što kažete na ove slušalice KLIK

Nemojte se ni truditi pogledati cijenu Smijeh

17 godina
Buffer Overflow kaže...

Evo, pa ih gledaj :)

16 godina
protjeran
Elles D. kaže...
Buffer Overflow kaže...

Evo, pa ih gledaj :)

A sad izračunaj koliki je val od 12 Hz. Onda mi izračunaj koliku energiju trebaš za to.

A poslije toga zaboravi glupe tvorničke specifikacije, koje su glupost nad glupostima.

17 godina

Ja vjerujem mjerenjima, a ti moš lupati iz glave koliko god hoćeš. Ili slobodno navedi nekakav konkretni podatak....

16 godina
protjeran
Samo ti vjeruj. Valna duljina 12 Hz je 28-29 metara. Pa neka to izađe iz slušalica. Energija da bi to generirao se računa u stotinama wata.

Jel ti sad barem jasnije? Ili ćeš dalje slijepo vjerovati glupostima zbog kojih se i prodaju takve slušalice.

Uostalom takve frekvencije se ne čuju nego osjećaju. A slušalice bogami ne mogu ni 5 puta višu generirati.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa dobro, Elles, jel vidiš koliko je tiše tih 12 Hz? Onako, odokativno, barem 8 dB tiše. To je onak, mjerljiv frekventni raspon, ali ne i upotrebljiv. U stvarnoj glazbi te zvukove nećeš čuti.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
To su samo harmonici, za koje ljudi često misle da je doista 12 Hz, a fizički je nemoguće da izađe iz slušalica. Za 12 Hz osnovnog tona ti treba kutija od koji metar kubični pa na više.

Ali u specifikacijama (uvijek lažnim) napišu da je to 12 Hz, kao da je čisti ton, i svi vjeruju trgovcima što oni napišu. Nije ni čudo da tolike gluposti po forumima čitam.
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina

Aj, baš lijepo da znaš podijeliti konstantu s danom vrijednošću. * klap, klap * Zato i je na ~ -10db na grafu.

Ali, ajmo prestati uništavati čovjeku topic - dobio je odgovor i kraj priče.

@Father_Dougal

Naravno da vidim... :)

@Buffer Overflow

Svi mi čitamo svakakve gluposti, a i dalje smo tu...

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.7.2010 22:33 (Elles D.).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Još jedan internet mudrac pun ega. Ali nema veze, tuđa glupost ne moja.

Svakako, nastavite sa diskusijom.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
VirtUoso kaže...

SLIKA.

Ovak, da ti probam sve sumirati na jenom mjestu. Kada digitaliziraš zvuk, on se "rastavlja" na jedinice zvane sampleovi. 44100 sample rate znači da se uzimaju uzorci 44100 puta u sekundi, a 16 bita označava razlučivost tog samplea, i njegova vrijednost se izračunava potenciranjem, dakle 2 na 16tu je maksimalna razlučivost tog jednog samplea, to jest, jedan sample može imati bilo koju vrijednost od 0 do 65536. Frekvencija uzorkovanja je uvijek dvostruko veća od frekvencije zvuka kojeg je moguće digitalizirati. U slučaju 44100, maksimalna frekvencija zvuka je 22050 Hz, i tako dalje.

24 bita jednostavno označava veću razlučivost uzorkovanja. Najčešće se koristi u studijima te tijekom masteringa, jer je na taj način moguće naknadnom obradom i ditheringom tijekom konverzije u 16 bita sav šum potjerati van čujnog spektra.

AES/EBU već godinama provodi tzv. ABX testove, "double blind" testove da se ustvrdi čuju li ljudi razliku između 16 i 24 bitnog zvuka, te 44100 i 88200 sample ratea, ili većih, te se došlo do zaljučka da razlučivost nije čujna, no da možda postoje čujne razlike između standardnog bitratea (44100, 48000) i većih, no za sada ništa što je uspješno ponovljeno u testovima.

Što se glasnoće vinil ripa tiče, mastering za vinile se radi drugačije od masteringa za CDove; medij kao takav fizički ne tolerira veliku glasnoću i napumpan, komprimiran zvuk poput CDa, stoga se u zadnjih nekoliko godina rade vinil izdanja za tzv. audiofile, mada ne postoji razlog da se kvalitetan mastering ne radi i za CD - radi se ultra glasan samo zato jer se može.

Ne znam koju zvučnu imaš, no ako je neka iz HD serije, podržava i 24 bitni izlaz. No za 24 bitnu reprodukciju potreban ti je softver koji podržava kernel streaming, ASIO ili neki sličan način reprodukcije koji preskače sistemski mikser i zvuk šalje direktno zvučnoj kartici, jer će ti mikser raditi još jedan resampling. Netko je preporučio Foobar2000, također ga preporučam, odličan reproduktor sa brojnim mogućnostima.

Ako te zanimaju detalji o codecima, sampling rateu i sličnim stvarima, ali pravi, tehnički, a ne audiofilski izmišljeni, preporučam da posjetišHydrogenaudio forum te da pogledaš forume te rasprave, a možda ponešto i naučiš.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
17 godina

Jel imaš negdje link na ta ABX testiranja frekvencije i dubine?

HA forum - to budi sjećanja! ;) Ali otkako su velike tvrtke pokupovale glavne ljude koji su tamo radili nešto (slično kao i na doom9), nekako sam izgubio interes za forumom.

16 godina
protjeran
Father_Dougal kaže...

Ovak, da ti probam sve sumirati na jenom mjestu. Kada digitaliziraš zvuk, on se "rastavlja" na jedinice zvane sampleovi. 44100 sample rate znači da se uzimaju uzorci 44100 puta u sekundi, a 16 bita označava razlučivost tog samplea, i njegova vrijednost se izračunava potenciranjem, dakle 2 na 16tu je maksimalna razlučivost tog jednog samplea, to jest, jedan sample može imati bilo koju vrijednost od 0 do 65536. Frekvencija uzorkovanja je uvijek dvostruko veća od frekvencije zvuka kojeg je moguće digitalizirati. U slučaju 44100, maksimalna frekvencija zvuka je 22050 Hz, i tako dalje.

24 bita jednostavno označava veću razlučivost uzorkovanja. Najčešće se koristi u studijima te tijekom masteringa, jer je na taj način moguće naknadnom obradom i ditheringom tijekom konverzije u 16 bita sav šum potjerati van čujnog spektra.

AES/EBU već godinama provodi tzv. ABX testove, "double blind" testove da se ustvrdi čuju li ljudi razliku između 16 i 24 bitnog zvuka, te 44100 i 88200 sample ratea, ili većih, te se došlo do zaljučka da razlučivost nije čujna, no da možda postoje čujne razlike između standardnog bitratea (44100, 48000) i većih, no za sada ništa što je uspješno ponovljeno u testovima.

Što se glasnoće vinil ripa tiče, mastering za vinile se radi drugačije od masteringa za CDove; medij kao takav fizički ne tolerira veliku glasnoću i napumpan, komprimiran zvuk poput CDa, stoga se u zadnjih nekoliko godina rade vinil izdanja za tzv. audiofile, mada ne postoji razlog da se kvalitetan mastering ne radi i za CD - radi se ultra glasan samo zato jer se može.

Ne znam koju zvučnu imaš, no ako je neka iz HD serije, podržava i 24 bitni izlaz. No za 24 bitnu reprodukciju potreban ti je softver koji podržava kernel streaming, ASIO ili neki sličan način reprodukcije koji preskače sistemski mikser i zvuk šalje direktno zvučnoj kartici, jer će ti mikser raditi još jedan resampling. Netko je preporučio Foobar2000, također ga preporučam, odličan reproduktor sa brojnim mogućnostima.

Ako te zanimaju detalji o codecima, sampling rateu i sličnim stvarima, ali pravi, tehnički, a ne audiofilski izmišljeni, preporučam da posjetišHydrogenaudio forum te da pogledaš forume te rasprave, a možda ponešto i naučiš.

Da nadodam: 22050 je više nego što čovjek čuje, ali daje prostora nekim stvarima kao što je maskiranje (neki ljudi tako mogu čuti i do 50kHz). Zašto je pola: postoji i matematički zakon zašto je tako, a mi to poznajemo kao Nyquist-ova frekvencija.

Veći sample rate-ovi dakako pridodaju kvaliteti zvuka ali isto tako zauzimaju veći prostor. Zašto pridodaju, pa samo slušajte digital vs analogno i sve je jasno (cd vs vinil).

Istina za cd-e, ali to nije razlog zato jer mogu. Pravi razlog su (vjerovali ili ne) automobili, odnosno slušanje muzike u automobilima, gdje žele sve da bude glasno, a kvaliteta=0 bodova (barem što se tiče određenih vrsta glazbe). S time da je dinamika cd-a jako mala, muzika izrezana na oko 70-80hz (bass-evi u autu) i kompresirana ko blesava.

I još puno stvari koje su poznate ljudima koji snimaju, mixaju i masteriraju glazbu.

17 godina
Buffer Overflow kaže...

Veći sample rate-ovi dakako pridodaju kvaliteti zvuka ali isto tako zauzimaju veći prostor. Zašto pridodaju, pa samo slušajte digital vs analogno i sve je jasno (cd vs vinil).

Što se tiče razlike vinila i CDa, kvalitativno je razlika daleko u korist CDa - veći dinamički raspon, veći frekventni odziv, manji odnos signal/šum, daleko manji jitter :)

Vinili dobro zvuče, no CD ima tehnološku prednost, a kad se napravi dobar mastering ("Patricia Barber - Cafe Blue"), dobiješ nešto što ne možeš nadmašiti.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv vinila, no ima puno nedostataka, pozadinski šum nastao od grebanja igle po mediju, pucketanje, frekventni odziv koji se mijenja sa brojem reprodukcija.

Rađeni su i digitalno/analogni blind testovi, nemam link na njih, no čitao sam na HA - magnetofon, te isti taj zvuk digitaliziran na 44100, 16bit, stereo - ljudi nisu mogli razaznati koji je koji.

17 godina
Elles D. kaže...

Jel imaš negdje link na ta ABX testiranja frekvencije i dubine?

HA forum - to budi sjećanja! ;) Ali otkako su velike tvrtke pokupovale glavne ljude koji su tamo radili nešto (slično kao i na doom9), nekako sam izgubio interes za forumom.

Imam na zadnji test frekvencije: P18-6 AES i thread na HA.

Koliko god je ljudi otišlo, došli su mnogi profesionalci, Sean Olive iz Harman Kardona, na primjer. Bio je tu i Michael Fremer iz ljubljenog nam Stereophilea :) te Arnold Krueger, The ABX Man, a bilo ih je još podosta... ne znam kad si zadnji puta bio tamo, možda dok su se još zvali joj... kak ono, profili za kodiranje su se zvali po njima... :)))

17 godina
protjeran
Buffer Overflow kaže...

Audio formatu?

Audio formata ima na tone.

Imaš navodno "studio" a ne znaš ni u kojem audio formatu radiš.

imam studio (sad će ogorčeni cinik poput tebe reći; "postoji i plesni studio") i postoji sleng studijskih glazbenika u kojem "audio" označava isključivo  wave a ne Aiff, Au i sl jer ih ne koristimo.

pošto vidim (čitam) po upisu da se ne razumiješ u praktičnu terminologiju, cilj ti je samo liječiti svoje strahove.

al, neka, ako ti pomaže, samo udri ;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.7.2010 10:22 (Bugofil).
15 godina
neaktivan
Bugofil kaže...
imam studio (sad će ogorčeni cinik poput tebe reći; "postoji i plesni studio") i postoji sleng studijskih glazbenika u kojem "audio" označava isključivo  wave a ne Aiff, Au i sl jer ih ne koristimo.

pošto vidim (čitam) po upisu da se ne razumiješ u praktičnu terminologiju, cilj ti je samo liječiti svoje strahove.

al, neka, ako ti pomaže, samo udri ;)

A ja, cinik, ću reći da wave uopće nije audio-format već kontejner ;)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice