Varta u stečaju zbog gubitka posla s Appleom i odb

poruka: 31
|
čitano: 4.658
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Varta u stečaju zbog gubitka posla s Appleom i odb".
10 godina

Promatram sa zanimanjem ovaj.. balon sto se lagano formira u Njemackoj vazuci na koji nacin ce puknuti i kako ce to uticati na RH. 

Jer kad Njemacka kihne, Europa dobije upalu pluca. 

Problem Varte je i problem EU. 

Kako vidimo, Njemacka auto industrija je na koljenima. BMW ide na single digit profit, dolaze otkazi, VW je pred drugim valom otpustanja (100k ljudi globalno), Mercedes kosi zaposlenike lijevo i desno. Spominjao sam vec da igrom slucaja imam jednu tvrtku u DE, u siroj regiji Frankfurta, i da mi vlasnik govori da mu u zadnjih 2 godine dolaze ljudi iz Mercedesove tvornice na dnevnoj bazi pitati ima li posla? To je nezapamceno. 

Nesto se veliko valja iza brda. 

Prica s Vartom je prica o EU. Neulaganje u R&D. Uljuljkavanje u staru slavu i image Njemackog branda na kojem je dovoljno raditi sve sto rade i drugi, naljepiti DE brand, i stvar po inerciji ide. A kao sto su Njemacki auto industrijalci uveli u prakcu da nam pod DE kvalitetu prodaju lim tanak kao flis papir, skripecu plastiku, plastikice koje ce naplacivati 20-40 eura kada nesto ode (VW jebelitimajku), u svojoj uljuljkanosti nisu registrirali Kinu koja je vrlo smisljeno i pametno prikupila podatke, tehnologiju i napravila plan kako da ga Svabama i drugima stavi na domacem terenu.

Gledam jucer jedan interview na Tube-u, gospodje se zove Stella Li (westernizirano ime, jamacno). Pridruzila se BYD-u 1997, i od onda stvar ide uzlazno. Iznijela je jedan podatak koji me sokirao. Po njoj, BYD ima zaposleno 120,000 inzinjera i dnevno podnosi zahtjev za preko 50 patenata.

Govori da je Renaultotvorio ured u Kini, iako tamo ne prodaje, da uci od Kineza kako efikasnije proizvesti baterije i automobile. 

Njemci su nazalost gotovi, poput Titanica koji je probusen i tone, ali muzika jos svira, ima muzike, svjetla, topline. Ali matematika utankavanja slane vode u trup je neumoljiva i stvar ima vrlo jasan i brz rok trajanja. 

Na kraju tog roka, ceka nas ili hladna voda, ili camac za spasavanje. A sve je posljedica desetljeca nerada i neulaganja u razvoj i poboljsanje proizvoda u kombinaciji s politickom ovisnoscu o Washingtonu. Jer EU nije napravljena da bude neovisno tijelo koje misli svojom glavom. 

Kinezi bi mogli, i to ce biti vrlo vjerojatno, napraviti slijedece. 

Trenutno otvaraju 3 tvornice u EU (1 BYD u Madjarskoj kapaciteta 150k vozina godisnje, u kojoj ce raditi i Peter Sziarto, bivsi Orbanov analni Alpinist), i 2 tvornice u Spanjolskoj.

Ponudit ce Njemcima suradnju na baterijama, sto vec rade s Mercedesom, i ici ce na combo hostile take overa i stvaranja ovisnosti o Kineskim dijelovima. Za par godina, Svabe ce skuziti da je Kineski direktni i indirektni udio na trzistu postao prevelik da bi se to samo tako hendlalao i Kinezi ce ih preuzeti jer ce ih ovi poceti sarafiti cijenama dijelova i baterija o kojima su stvorili ovisnost, i rastucim udjelom prodaje na trzistima EU. Njemacka industrija, nakon prodaje, postat ce Kineski automobil s Njemackim brandom. Kraj price. Kao sto je bilo i s Volvom, jer Volvo nije Svedski, odavno.

I to je djeco prica o EU. Jer slava Ukraini. Razmisljajmo o zelenim agendama, cepovima na Coli, slanju novih paketa od 50-100 milijardi u Ukrajinu, i odbacimo fosilna goriva jer su uzasna za planet a pustimo sve druge da ne sprovode eko politike nego nas guze jeftinom proizvodnjom. Novi Kineski vlasnici ce sigurno sve raditi po pravilima. Samo pogledajte Srbiju i trenutne optuzbe za robovski rad u Kineskim tvornicama tamo. A to se dogadja kada sutimo i klimamo glavama. 

28 12 hvala 1
6 godina

USA smije kinesko, a Europa ne... Zanimljivo...

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.7.2026 8:37 (Gallu).

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Varta u stečaju zbog gubitka posla s Appleom i

Trabunjaš bezveze. Kao da je Njemačka postala sasvim slučajno treća ekonomija svijeta.

Kao da su čepovi na bocama stopirali neki razvoj. Ti čepovi na bocama su kao brexitovske ravne banane koje netko nameće i zato sve propada.

Kao da je Slava Ukrajini problem. Koja bi bila alternativa? Dopustiti Rusiji da nas gazi i ucjenjuje? Ili trebamo dozvoliti Kini da sve proizvodi za nas? Nije loše upravljanje nego je cijena rada naprosto velika u razvijenoj zemlji, koja usput ima i radnička prava.

Trabunjalo

6 godina

I to je djeco prica o EU. Jer slava Ukraini. Razmisljajmo o zelenim agendama, cepovima na Coli, slanju novih paketa od 50-100 milijardi u Ukrajinu, i odbacimo fosilna goriva jer su uzasna za planet a pustimo sve druge da ne sprovode eko politike nego nas guze jeftinom proizvodnjom. Novi Kineski vlasnici ce sigurno sve raditi po pravilima. Samo pogledajte Srbiju i trenutne optuzbe za robovski rad u Kineskim tvornicama tamo. A to se dogadja kada sutimo i klimamo glavama. 

To čak nije ni najveći problem. Puno je veći problem nesposoban C-level menadžment, nespreman na preuzimanje rizika jer su se svi navikli ploviti mirnim morem, izbjegavati teške odluke i pritom dobivati milijunske bonuse.

Tu su, naravno, i sindikati koji ponekad omogućavaju da pojedinci na poslu provedu četiri ili pet sati uz vrlo upitnu učinkovitost, a nitko im ništa ne može jer su zaštićeni kao lički medvjedi. Time se ne štite kvalitetni radnici, nego se često nagrađuju neodgovornost i nerad, dok teret na kraju pada na sposobnije i produktivnije zaposlenike.

Dodatni je problem organizacija velikih europskih kompanija. Njihove su strukture često trome, previše birokratizirane i izrazito loše postavljene, pa čak i najmanja promjena zahtijeva mjesec dana političkog nadmetanja, prebacivanja odgovornosti i dokazivanja tko ima veći utjecaj unutar firme. To znam iz prve ruke jer radim za jednu takvu kompaniju.

Dok se SAD i Kina sve više oslanjaju na projektno organiziran rad, brzo donošenje odluka, istraživanje i razvoj te spremnost na eksperimentiranje i prihvaćanje neuspjeha, Europa, ne samo Njemačka, i dalje uglavnom slijedi pristup: „Idemo polako i na sigurno, pa ćemo vidjeti.“ Problem je u tome što se u današnjem svijetu, dok jedni brzo ulažu, testiraju i skaliraju, takva pretjerana opreznost sve češće pretvara u stagnaciju i gubitak konkurentnosti.

Moj PC  
7 0 hvala 1
5 godina

Jel ovaj gore jos jedan s kineskom temu i ev  propagandom kinezi ce nas pojesti baterijama i jeftinom plastikom

Moj PC  
1 1 hvala 0
18 godina

Sljedba kretenskih trendova i korumpirana vlast su doveli Švabe na smijuriju i sprdnju...

Nekad lokomotiva Europe...

Trenutno je Poljska primjer kako se upravlja vlastitom zemljom i primjer kojeg bi trebali sljedit!

Truth in engineering.

15 1 hvala 2
8 godina

Baš šteta da njemci i Ursula ne čitaju BUG forum jer bi EU bila spašena u roku 5 minuta.... što je po jednoj strani jako čudno jer EU kao propada već 30ak godina ali neće gov..o nikako da propadne...

Moj PC  
5 12 hvala 1
17 godina
Mandor kaže...

Trabunjaš bezveze. Kao da je Njemačka postala sasvim slučajno treća ekonomija svijeta.

Kao da su čepovi na bocama stopirali neki razvoj. Ti čepovi na bocama su kao brexitovske ravne banane koje netko nameće i zato sve propada.

Kao da je Slava Ukrajini problem. Koja bi bila alternativa? Dopustiti Rusiji da nas gazi i ucjenjuje? Ili trebamo dozvoliti Kini da sve proizvodi za nas? Nije loše upravljanje nego je cijena rada naprosto velika u razvijenoj zemlji, koja usput ima i radnička prava.

Trabunjalo

Ja bi rekao da ti rabunjas  i da ne kuzis nit isto je covjek zelio reci.
Nisu konkretni cepovi na bocama problem, to je primjer s kojim sse svi sprdaju, radi se o apsurdnoj i besmislenoj politci eu birokrata koji se bave svakakvim nebitnim glupostima, umjesto da se bave stvarnim problemima. Donose uredbe i propise kojima pucaju sebi u nogu, guše i uništavaju industriju na najgore moguce nacine pod izgovorom napretka.

Pa jedna kina koja nema nikakve takve propise nego je odradila tranziciju na EV ima sad u gradovima koji su daleko veci od ovih nasih cist zrak, a mi se i dalje kraj svih normi i propisa gusimo u smogu u sve i jednom gradu.

A sto se ukrajine tice, niti prva niti zadnja koja ce biti u ratu , bili smo i mi pa nam se nije ovako pomagalo i vodile se neke sasvim druge politike. Radi te ugrajine, barem je itgovor bio , poskupilo je sve zivo enormno i nabilo inflaciju, bila ona stvarni kricac ili ne. 

I kako te je to rusija guzila prije, a sad vise ne ? tako sto sad placas kad te ne guzi daleko skuplje energente i sve ostalo posledicno, eto bas nam je sad super. 

Ne znam gdje ti zivis, ali kina vec proizvodi gotovo sve za nas, i uz to proizvodi kvalitetnije nego mi.  to to neki misle da kina nema kvalitetnu tobu jer se tamo masovno kupuje smece i onda ovdje uz velik profit prodaje (sto rade nasi trgovci) nema veze sa istinom.  Evo, nedavno sam bio u kini, na njihovoj trznici, al ono tipa hrelic, znaci najori moguci standovi, gledam majice, materijal deblji i kvalitetniji od nasih skupih brendova koje kupujes u trgovackim centrima, a cijena smijesna, tako je i s hrpu ostalih stvari, mozes i tamo ako hoces naci jeftino smece, ali isto tako normalnu i kvalitetnu robu kakve je vecina. Kina je vec odavno digla kvalitetu, meni je danas plius kad je nesto proizvedeno u kini jer je obicno bolje slozeno nego kad je proizvedeno u eu. 
 Naravno da nije sve bajno niti u kini, kao niti igdje drugdje, ali pogledaj njihove gradove, pa pogledaj nase i ljude kako zive danas, iznenadit ces se. 

Kod nas izgleda nikako da se ljudi trgnu i vide da se svijet zadnjih 10 g jako promjenio i da stvari vise nisu niti priblizno kako su nekad bile. 

14 godina

Da su bar naša brodogradilišta otišla u stečaj 2000. di bi nam bio kraj. 3 milijarde eura uloženo u sanacije, a ona svejedno propala.

42

12 0 hvala 2
2 godine
Mandor kaže...

Kao da je Slava Ukrajini problem. Koja bi bila alternativa? Dopustiti Rusiji da nas gazi i ucjenjuje?

Ne lupetaj, koga to Rusija gazi i ucjenjuje? Samo korumpiranu ukrajinu kojom upravljaju negdje izvana i namjerno su je uvukli u rat...

Rusi su do jučer bili korektan partner europe i isporučivali im jeftine energente, sad kad toga više nema, europa je gotova.

Samo što su pojedini debili progutali priču da nam je Rusija neprijatelj, da će pregaziti cijelu eu i da im trebamo uvodit nekakve sankcije, a zapravo mi ovisimo o njima.

Sad kad je sve poskupilo nenormalno, kad velike firme bankrotiraju svkodnevno i kad je nikad veća kriza na pomolu, ovce i dalje misle da su Rusi ti koji su nam neprijatelji, o jbmt život...

Mandor kaže...

Pa nije slučajno, postala je između ostalog zahvaljujući jeftinim energentima iz Rusije, bez toga nema naprijed, tako da trabunjaš.

18 godina

Prikladno uz tekst, spomenimo se kako je i na ovim prostorima postojala tematski sličnaproizvodnja, Croatia baterije.
Tržište je postalo globalno, takva je i konkurencija. Za mene je vijest da se Varta uopće tako dugo držala!

0 0 hvala 1
18 godina

Djeco, ovako vam se desi kad se ne razvijas i sjedis na staroj slavi. Ucite i mijenjanjte se. Ovaj primjer, auto industrija itd...

Kakav debakl ce Europa dozivjeti sa umjetnom inteligencijom... to ce se pisati u djecijim knjigama. Nazalost.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.7.2026 13:01 (Adin).
Moj PC  
9 0 hvala 1
15 godina
U ovoj Njemackoj bi propala i tvornica RAM-a

11 0 hvala 2
8 godina

varta je na izdisaju od kad znam za sebe

3 0 hvala 0
18 godina
Gebirgs kaže...

Ponudit ce Njemcima suradnju na baterijama, sto vec rade s Mercedesom, i ici ce na combo hostile take overa i stvaranja ovisnosti o Kineskim dijelovima. Za par godina, Svabe ce skuziti da je Kineski direktni i indirektni udio na trzistu postao prevelik da bi se to samo tako hendlalao i Kinezi ce ih preuzeti jer ce ih ovi poceti sarafiti cijenama dijelova i baterija o kojima su stvorili ovisnost, i rastucim udjelom prodaje na trzistima EU. Njemacka industrija, nakon prodaje, postat ce Kineski automobil s Njemackim brandom. Kraj price. Kao sto je bilo i s Volvom, jer Volvo nije Svedski, odavno.

i djeco zapamtite, za ovo ste prvi put culi/procitali na bug forumu, ok?

i djeco.. europa, mercedes, bmw i vw nista o ovom ne znaju, docekat ce ih samoubojstvo iz zasjede, ok?

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.7.2026 16:06 (nixass).
21 mjesec
SharkZ kaže...
Mandor kaže...

Kao da je Slava Ukrajini problem. Koja bi bila alternativa? Dopustiti Rusiji da nas gazi i ucjenjuje?

Ne lupetaj, koga to Rusija gazi i ucjenjuje? Samo korumpiranu ukrajinu kojom upravljaju negdje izvana i namjerno su je uvukli u rat...

Rusi su do jučer bili korektan partner europe i isporučivali im jeftine energente, sad kad toga više nema, europa je gotova.

Samo što su pojedini debili progutali priču da nam je Rusija neprijatelj, da će pregaziti cijelu eu i da im trebamo uvodit nekakve sankcije, a zapravo mi ovisimo o njima.

Sad kad je sve poskupilo nenormalno, kad velike firme bankrotiraju svkodnevno i kad je nikad veća kriza na pomolu, ovce i dalje misle da su Rusi ti koji su nam neprijatelji, o jbmt život...

Mandor kaže...

Pa nije slučajno, postala je između ostalog zahvaljujući jeftinim energentima iz Rusije, bez toga nema naprijed, tako da trabunjaš.

Rusija niti na jedan način nije zaprijetila susjednim europskim zemljama, niti jednoj?

17 godina

Varta kao i ostala industrija im je najmanji problem, nemaju oni slobodu i život kakav su imali nekad. Nema rasta, slobode i života gdje zagazi islam. Amerima smeta euro, rublja i posebno yuan protiv kojeg nema protuotrova.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Ja sam oduvijek mislil da je Varta slovenska firma. Ne znam zakaj...

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
ukay1000 kaže...

Ja sam oduvijek mislil da je Varta slovenska firma. Ne znam zakaj...

Bosanska ili da ne uvrijedimo Ercegovce. Bosanskohercegovacka. 

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
9 godina
Nije u problemima samo Varta, nego cijela njemačka industrija. Mišljenja sam da je to počelo prije 15g sa generacijskom smjenom njihovih inžinjera, Odlukama koje se donose u uredu umjesto u radioni, A tu su još sankcije prema rusiji. Mišljenja sam da je sa tim sankcijama njemačka sebi napravila više štete nego rusiji. A ima tu toga još..
https://www.youtube.com/channel/UCgos5WloYoxCvCeUIi47ZxQ

9 1 hvala 1
12 mjeseci

Varta ko varta, u danasnje vrijeme kada svi pricaju o baterijama oni propadaju, mora da je Kina :-).

Nije EU toliko u klincu koliko ovdje pisete, a pogotovo ne zbog razloga koji navodite osim jednog, stara slava i ucmalost.

Kina ima GDP oko 14k USD po glavi EU oko 47k, USA oko 90k. Posve je jasno zasto Kina u kombinaciji sa usvojenim znanjem moze konkurirati, i neka, i treba, samo napred Kina.

Koliko god je dobro da u EU su radnici zasticeni i korektno placeni, toliko je i lose, kako je netko napisao i tu je sav problem. Puno njih u EU radi kako se nekada radilu u Yugi: "alaj volem ovaj rezim, plata ide a ja lezim" 

EU ima i znanja i tehnologija, samo jos da najdemo negdje kicmu, i svakako podrzavam odmak od nafte kao glavnog izvora energije i resursa.

2 0 hvala 2
13 godina

Firma koja proizvodi baterije u svijetu koji je ovisan o baterijama....propada.

Moj PC  
6 0 hvala 1
14 godina
MEGATAMA kaže...

Firma koja proizvodi baterije u svijetu koji je ovisan o baterijama....propada.

Kako je propala sva svjetska trgovačka brodogradnja, osim azijske, u svijetu gdje se 90% robe prevozi brodovima? 

42
15 godina
andrijam kaže...
Nije u problemima samo Varta, nego cijela njemačka industrija. Mišljenja sam da je to počelo prije 15g sa generacijskom smjenom njihovih inžinjera, Odlukama koje se donose u uredu umjesto u radioni, A tu su još sankcije prema rusiji. Mišljenja sam da je sa tim sankcijama njemačka sebi napravila više štete nego rusiji. A ima tu toga još..

Na dobrom si tragu. Arianespace je na prijelazu stoljeca bila lider po pouzdanosti i cijenama lansiranja, a sada su beznadno zaostali za amerima i kinezima. 

17 godina
My2Cents kaže...

Puno njih u EU radi kako se nekada radilu u Yugi: "alaj volem ovaj rezim, plata ide a ja lezim" 

Ako imaš iznad sebe menadžera/e kojem je jedini cilj uzeti bonus jer zna da za tri godine dolazi drugi, i da nitko za ništa nije odgovoran vlastitom imovinom, radnik počne raditi kao pred kraj raspada Juge.

6 godina

Svaka sličnost s Japanom je slučajna:

Remembering how the US destroyed the Japanese economy : r/Sino

0 0 hvala 1
18 godina
Gallu kaže...

>Now Japan is a slave of the US, making pretty useless items like face masks, green tea, etc.  

umm, lol?

da, plaza accords su sjebali japan, sjebali su njihov nalet, no japan nije postao kambodza.

e da, r/Sino ne bi trebao biti nikakav izvor informiranja, isto kao sto r/Conservative nema dvije sive stanice kolektivno

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2026 9:54 (nixass).
6 godina
nixass kaže...
Gallu kaže...

>Now Japan is a slave of the US, making pretty useless items like face masks, green tea, etc.  

umm, lol?

da, plaza accords su sjebali japan, sjebali su njihov nalet, no japan nije postao kambodza.

e da, r/Sino ne bi trebao biti nikakav izvor informiranja, isto kao sto r/Conservative nema dvije sive stanice kolektivno

Kao i svugdje - postoji preuveličavanja, ali svima trba biti jasno da "saveznik" preko bare nije saveznik.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2026 11:06 (Gallu).
18 godina

to je jasno :)

10 godina
Pixel kaže...

Nisu konkretni cepovi na bocama problem, to je primjer s kojim sse svi sprdaju, radi se o apsurdnoj i besmislenoj politci eu birokrata koji se bave svakakvim nebitnim glupostima, umjesto da se bave stvarnim problemima. Donose uredbe i propise kojima pucaju sebi u nogu, guše i uništavaju industriju na najgore moguce nacine pod izgovorom napretka.

Pa jedna kina koja nema nikakve takve propise nego je odradila tranziciju na EV ima sad u gradovima koji su daleko veci od ovih nasih cist zrak, a mi se i dalje kraj svih normi i propisa gusimo u smogu u sve i jednom gradu.

A sto se ukrajine tice, niti prva niti zadnja koja ce biti u ratu , bili smo i mi pa nam se nije ovako pomagalo i vodile se neke sasvim druge politike. Radi te ugrajine, barem je itgovor bio , poskupilo je sve zivo enormno i nabilo inflaciju, bila ona stvarni kricac ili ne. 

I kako te je to rusija guzila prije, a sad vise ne ? tako sto sad placas kad te ne guzi daleko skuplje energente i sve ostalo posledicno, eto bas nam je sad super. 

Ne znam gdje ti zivis, ali kina vec proizvodi gotovo sve za nas, i uz to proizvodi kvalitetnije nego mi.  to to neki misle da kina nema kvalitetnu tobu jer se tamo masovno kupuje smece i onda ovdje uz velik profit prodaje (sto rade nasi trgovci) nema veze sa istinom.  Evo, nedavno sam bio u kini, na njihovoj trznici, al ono tipa hrelic, znaci najori moguci standovi, gledam majice, materijal deblji i kvalitetniji od nasih skupih brendova koje kupujes u trgovackim centrima, a cijena smijesna, tako je i s hrpu ostalih stvari, mozes i tamo ako hoces naci jeftino smece, ali isto tako normalnu i kvalitetnu robu kakve je vecina. Kina je vec odavno digla kvalitetu, meni je danas plius kad je nesto proizvedeno u kini jer je obicno bolje slozeno nego kad je proizvedeno u eu. 
 Naravno da nije sve bajno niti u kini, kao niti igdje drugdje, ali pogledaj njihove gradove, pa pogledaj nase i ljude kako zive danas, iznenadit ces se. 

Kod nas izgleda nikako da se ljudi trgnu i vide da se svijet zadnjih 10 g jako promjenio i da stvari vise nisu niti priblizno kako su nekad bile. 

Thx sto si shvatio point (i napravio par odlicnih i sam). 

Razlika je da treba prepoznati extintion level event od obicne krize. A ovo sto dolazi nije krizica koji smo imali 2012. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice