Električni ili hibridni: Koji automobil odabrati u

poruka: 27
|
čitano: 5.166
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Električni ili hibridni: Koji automobil odabrati u".
18 godina

Ni jedan od ponuđenih. Nego atmosferski benzinac od 2.5L ;)

12 0 hvala 0
5 godina
Re: Električni ili hibridni: Koji automobil odabra
...ako ćeš kupovati rabljeni auto i prosječno trošiti 9l.

Koliko je PHEV najbolje od oba svijeta toliko je i najgore. Dok vozi na struju ima cijeli fosilni pogonski sklop kao teret, a kada vozi na fosilna goriva, ima bateriju i električni motor kao teret. Ako se ikoji od tih sustava pokvari - auto ne vozi, a kad imaš dva sustava koja se mogu pokvariti...
Najbolje je kupiti ili čisti električni ili čisti ICE(mild hybrid kad više nema druge opcije).
17 godina

Slazem se sa komentarima, od hibrida mi jedino Toyotin pristup sa full hibridima ima smisla, sve ostalo samo unosi vise problema nego benefita.

Druga opcija je svakako full elektrican auto uz pretpostavku da ga se moze puniti kod kuce, ako ne, bolje hibrid ili potpuna klasika kako kaze @klikenny.

@klikenny pretpostavljam da sa motorom 2.5L ciljas na Mazdu?

1 0 hvala 0
18 godina

Da, na Mazdu. Znamo da Mazda i lim nisu na ti, ali kada to maknemo u stranu i iz računice izbacimo kinesko štancanje auta sa televizorima, što zapravo preostaje. Toyota hibrid i to ako se najviše vozi po gradu. Čak mislim da je Toyota pogriješila jer je Corollu hatchback pozicionirala tako da je bliže 30.000 € a ne oko 25.000 € jer kada se sve stavi na papir, a izbaci suv iz igre i nema baš nekih opcija za nekoga tko živi na selu/prigradskom naselju i ide na posao svaki dan u grad. 

5 godina
Što je najbolje, europski proizvođači žele pobjediti u ratu televizora. Ovo što je npr. Mercedes napravio sa novim modelima je čista travestija.
Mazda 3 je vjerojatno još jedini auto na tržištu koji je zadržao analogne instrumente i mali ekran na središnjoj konzoli. Ali pitanje je koliko će i to potrajati jer Mazda je pokazala novi dizajnerski smjer prema kojem će ići svi modeli.
18 godina
Zašto bacati novce na novi automobil kad su stariji bolji i kvalitetniji?

2 0 hvala 0
8 godina

DSS oliti dacia sandero stepway benzin/plin...na benzin je 90KS a na plin 100KS

potrošnja...ulio 29.travnja anno domini 2026 24E...oliti 24,5 litara plina...napravio 500km...300 km taj dan i jučer 200 km

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Napunio 29. travnja anno domini 10 eura i napravio 400 kilometara i opet 2. svibnja isto. Napravio 800 kilometara za 20 eura. Nisam siguran, što točno želiš reći?
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
8 godina
cinco44 kaže...
Napunio 29. travnja anno domini 10 eura i napravio 400 kilometara i opet 2. svibnja isto. Napravio 800 kilometara za 20 eura. Nisam siguran, što točno želiš reći?

500 kilometara za 24 ejura

7 mjeseci
kilkenny kaže...

Da, na Mazdu. Znamo da Mazda i lim nisu na ti, ali kada to maknemo u stranu i iz računice izbacimo kinesko štancanje auta sa televizorima, što zapravo preostaje. Toyota hibrid i to ako se najviše vozi po gradu. Čak mislim da je Toyota pogriješila jer je Corollu hatchback pozicionirala tako da je bliže 30.000 € a ne oko 25.000 € jer kada se sve stavi na papir, a izbaci suv iz igre i nema baš nekih opcija za nekoga tko živi na selu/prigradskom naselju i ide na posao svaki dan u grad. 

Razmatrao sam Corollu i Mazdu 3. I onda sam sjeo u Corollu, da budem iskren mislim da clio i polo imaju više mjesta od tog auta. Užasno razočaranje od 30k+ eura. Što se tiče phev, super je ak živiš u kući pa ga imaš gdje puniti, ako živiš u gradu totalno besmislen auto i slažem se glede kvara, ode jedno auto ne vozi, ode oboje dvostruko si u k... Ili full hybrid ili benzinac, kad već idu ka tome da se dizelaši kompletno izbace.

13 godina
kilkenny kaže...

Ni jedan od ponuđenih. Nego atmosferski benzinac od 2.5L ;)

posljednji mohikanac... i to jako dobar

plus mazdini auti, pogotovo trojka i cx30, dobro izgledaju, dobro se voze, iznutra nije sve u jeftinoj plastici i televizorima na koje su prebacili sve što se moglo osim žmigavaca

baš posljednji mohikanac u svemu, to uzmem i dokle ide, ide

13 godina

Nema smisla trenutno kupovat elektricni auto, baterije napreduju takvom brzinom da ti je za godinu dana auto smece. Kroz par godina bi se trebalo to malo stabilizirati.

2 6 hvala 1
5 godina
Ima smisla skori treba drugi auto za lokalno zujanje pa kupiš najjeftiniji električni. Za po gradu nema bolje od struje.
17 godina
Hrža kaže...
kilkenny kaže...

Razmatrao sam Corollu i Mazdu 3. I onda sam sjeo u Corollu, da budem iskren mislim da clio i polo imaju više mjesta od tog auta. Užasno razočaranje od 30k+ eura. Što se tiče phev, super je ak živiš u kući pa ga imaš gdje puniti, ako živiš u gradu totalno besmislen auto i slažem se glede kvara, ode jedno auto ne vozi, ode oboje dvostruko si u k... Ili full hybrid ili benzinac, kad već idu ka tome da se dizelaši kompletno izbace.

Da, kad sjednem u Corollu nakon ženinog auta dobijem napad klaustrofobije. 

17 godina
steelman kaže...

Nema smisla trenutno kupovat elektricni auto, baterije napreduju takvom brzinom da ti je za godinu dana auto smece. Kroz par godina bi se trebalo to malo stabilizirati.

Ne bih se složio. SSB ako bude sreće za narod će biti tek 2030, do tad ću ja na struiću imati već 300k km, da bit će bezvrijedan kao i svaki auto s 300k km.

Corolla 34l benge je ako se ne varam 56€ i to je oko 700 - 750km. Za te novce pređem 3k km sa struićem. 

17 godina
steelman kaže...

po toj  logici nista nema smisla kupovati jer tehnologija napreduje jako brzo, ali onda cekas i zivot ti prode u cekanju.  Nije auto nikakvo smece za godinu dana, isti je kao i godinu prije, ako si ga kupio za svoje uvjete gdje ga vozis isto ce ti sluziti, ako ti je bio dobar prije bit ce i sad.

Nista se nece posebno stabilizirati kroz godinu dana, bit ce ista tehnologija kao i danas, mozda eventualno malo veci izbor vozila i sve jos malo skuplje s obzirom da u zdnje vrijeme pod ozgovorom ratova i ko zna cega svi dizu cijene.

Ev je vec dovoljno zrela tehnologija, pune se dovoljno brzo , domet je dovoljan za vecinu, 400+ km. Ko ima priliku kupiti sad ev, sasvim ok odabir ako se ima gdje puniti povoljno. Ako ne, onda bolje ne ev jer se gubi dio benefita

7 mjeseci
Gajotres kaže...
steelman kaže...

Ne bih se složio. SSB ako bude sreće za narod će biti tek 2030, do tad ću ja na struiću imati već 300k km, da bit će bezvrijedan kao i svaki auto s 300k km.

Corolla 34l benge je ako se ne varam 56€ i to je oko 700 - 750km. Za te novce pređem 3k km sa struićem. 

Pa hrvatima i je u cilju samo navažanje smisleno ili besmisleno, još da auto stane u spavaću sobi gdje bi kraja bilo, zamisli tek da stane u kofer za putovanje. Čovječe, pomislio bi čovjek da su svi rvati imigrirali po svijetu. 

6 godina

Evo frisko od jednog strujica 

Prosao  900km do sada te kucno punjenje me kosta 23eur (kombinacija skupe / jeftine struje), al generalno besplatno posto imam solare. 

Prije toga sam vozio Audi 3.0TDI koji je trosio 7-8 cca, za racunicu uzet cemo 7 i ta kilometraza bi ispala 113 eur (1.80 litra dizela). 

Razlika je ocigledna.

Al svakako prva i glavna teza, ako se nema mogucnost punit doma elektro auto nije za tu osobu. I da odmah iskljucim boli me dupe za ekologiju, jedina ekologija koju gledam je moj novcanik 

Moj PC  
2 0 hvala 1
18 mjeseci
Hrža kaže...
kilkenny kaže...

.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2026 9:49 (Novice).
16 godina

Pa tolko možeš i sa Teslom a da ga puniš na Superchargeru, 500 km za 24 eura.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2026 12:10 (DarK.xy).
8 godina

#slitinabakra

Al svakako prva i glavna teza, ako se nema mogucnost punit doma elektro auto nije za tu osobu. I da odmah iskljucim boli me dupe za ekologiju, jedina ekologija koju gledam je moj novcanik 

18 godina
DarK.xy kaže...

Zadnje punjenje na Superchargeru €0,49/kWh, ako trosi 17kWh na 100 onda je to 0,49x17x5=41,65€ za 500 km. 

Punjenje doma €0,25€ = 21,25 za 500 km. Diesel €2/l trosi 7 = 70€ za 500 km.

Radi laske matematike na godisnjoj razini zaokruzimo na 1000 km potrosnju sa kucnim punjenjem.

Ove godine budemo napravili oko 30k

EV=1275€ plus nekih 225€ na superchargeru. Ispada oko 1500 € godisnje za 30 tisuca kilometara.

ICE(diesel)=4200€ za 30k km.

Jednom mjesecno idem sluzbeno u Wien i dobijem 200 € za km koje radim sa privatnim autom (godisnje trosim 1500 € a u 12 mjeseci dobijem za voznje u Wien 2400 €) tak da ispada u biti da zaradim (ako ne racunamo gume, kupovinu vozila, sad samo pricamo o potrosnji) 900 € sa EV na 30k km vs potrosim 4200€ sa dieselom.

5100€ ustede godisnje a niti jedan auto nismo vozili ispod 10 godina od kupnje. Kaj znaci da budem zasparal minimalno 27k € ako vise nikad ne dobijem lovu za mjesecne putne troskove za Wien.

Auto je bil 57k - 27k ispada 30k za svemirski brod od 500 konja i ogromnim prostorom. Kad bi sve ostalo isto, a ne bude ostalo i dozivotno moram jednom mjesecno u Wien taj auto bi me ispal 6k. Ne vjerujem da me budu dozivotno placali 200€ za sastanke u Wien.

Gledam prodat Espace i stavit solare pa vratit investiciju do kraja tih desetak godina, a za pet uzet jos jedan EV.

EV je zakon ako imas doma punjac, a ako imas solare onda je mozda i "besplatan". Disclaimer: Gume ne padaju s neba i sigurno se bude nekaj pokvarilo, ali nemas redovne servise pa ono jos ima potencijala za ustedu.

EDIT:

Jednom mjesecno punim kod frenda na poslu for free kaj je jos 1k ustede na deset godina :) 5k me auto dojde ako sve ostane isto u odnosu na ICE potrosnju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2026 14:51 (NEW_MAN).
17 godina
NEW_MAN kaže...
DarK.xy kaže...

Zadnje punjenje na Superchargeru €0,49/kWh, ako trosi 17kWh na 100 onda je to 0,49x17x5=41,65€ za 500 km. 

To je cijena bez pretplate? Znam da je IONITY  u Austriji 0.39€

18 godina
Gajotres kaže...
NEW_MAN kaže...
DarK.xy kaže...

To je cijena bez pretplate? Znam da je IONITY  u Austriji 0.39€

Iskreno nemam pojma. Vidis o tome nisam ni razmisljal. Idem na Supercharger jer ne mislim, a mozda je ovo jeftinije. Ono chargeri su jedan kraj drugoga tam gdi punim. Plus IONITY ide do 400 kW kaj ni Tesla ne moze. Tesla iskreno sucks i jedno kaj priznam je mreza punionica. Nije da sucks ali u odnosu na Xpeng ili Zeekera sucksa bigus dickus.

EDIT:

IONITY Power 365

€ 0,39/kWh
plus
€ 119,99
pro Jahr
Supercharger mi je jeftiji.
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2026 14:55 (NEW_MAN).
16 godina
NEW_MAN kaže...

Jednom mjesecno idem sluzbeno u Wien i dobijem 200 € za km koje radim sa privatnim autom (godisnje trosim 1500 € a u 12 mjeseci dobijem za voznje u Wien 2400 €) tak da ispada u biti da zaradim (ako ne racunamo gume, kupovinu vozila, sad samo pricamo o potrosnji) 900 € sa EV na 30k km vs potrosim 4200€ sa dieselom.

5100€ ustede godisnje 

Čekaj, a kad bi išao neelektričnim autom ne bi ti platili 200€ naknade za korištenje vlastitog automobila? Jer si to uračunao u uštedu kao da se radi o ekskluzivnoj opciji.

18 godina
jozef kaže...
NEW_MAN kaže...

5100€ ustede godisnje 

Čekaj, a kad bi išao neelektričnim autom ne bi ti platili 200€ naknade za korištenje vlastitog automobila? Jer si to uračunao u uštedu kao da se radi o ekskluzivnoj opciji.

Vidis vidis nisam. Good catch, ali onda bi radije isel s vlakom i bil na nuli. Vozim se s Teslom jer imam racunicu i da nemam Teslu ne bi isel s drugim autom. Da nemamo dva auta isel bi s vlakom jer drugi auto treba zeni. Na zalost mi je drugi auto nuzno zlo. U biti su oba dva nuzno zlo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2026 15:26 (NEW_MAN).
16 godina
NEW_MAN kaže...
DarK.xy kaže...

Radi laske matematike na godisnjoj razini zaokruzimo na 1000 km potrosnju sa kucnim punjenjem.

Ove godine budemo napravili oko 30k

EV=1275€ plus nekih 225€ na superchargeru. Ispada oko 1500 € godisnje za 30 tisuca kilometara.

ICE(diesel)=4200€ za 30k km.

5100€ ustede godisnje a niti jedan auto nismo vozili ispod 10 godina od kupnje. Kaj znaci da budem zasparal minimalno 27k € ako vise nikad ne dobijem lovu za mjesecne putne troskove za Wien.

Auto je bil 57k - 27k ispada 30k za svemirski brod od 500 konja i ogromnim prostorom. Kad bi sve ostalo isto, a ne bude ostalo i dozivotno moram jednom mjesecno u Wien taj auto bi me ispal 6k. Ne vjerujem da me budu dozivotno placali 200€ za sastanke u Wien.

Gledam prodat Espace i stavit solare pa vratit investiciju do kraja tih desetak godina, a za pet uzet jos jedan EV.

EV je zakon ako imas doma punjac, a ako imas solare onda je mozda i "besplatan". Disclaimer: Gume ne padaju s neba i sigurno se bude nekaj pokvarilo, ali nemas redovne servise pa ono jos ima potencijala za ustedu.

EDIT:

Jednom mjesecno punim kod frenda na poslu for free kaj je jos 1k ustede na deset godina :) 5k me auto dojde ako sve ostane isto u odnosu na ICE potrosnju.

Tesla model 3 Highland sa LFP baterijom 60kWh radi 350 do 550 km (autoceste ili stare ceste). 60kWh x 0,49€ = 29,4€ ili ti 60kWh x 0,24€ = 14,4€ (9-8 ujutro)

I da, može 550 km sa jednim "tankom" jer sam probao :D

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice