Projekt Spasitelj: SF kakav kina dugo nisu imala

poruka: 76
|
čitano: 17.204
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Projekt Spasitelj: SF kakav kina dugo nisu imala".
10 godina

Sry, infantilan film. Vidio, i bas sam komentirao, koi klin je ovo trebalo Brianu Goslingu. 

Ali onda, snimio je i Barbie, pa ono..

8 9 hvala 0
17 godina
Re: Projekt Spasitelj: SF kakav kina dugo nisu ima
Nisam ni ja oduševljen. Ovo kao da je neka adaptacija za Gen Z. Inače sam obožavatelj ove knjige. Jednostavno mi nešto fali.
17 godina

Gledao ga sinoć s prijateljima. Dobro je počeo i onda je razočarao. Žedan sam dobrog starog SF-a, ali što je ovo? Bromansa s vanzemaljcem, patetika na najjače. Blago smiješan i propuštena prilika za dobar film. Ne razumijem zašto ga hvale.

7 8 hvala 0
18 godina
Gledao jučer, 3/10. Naporan, većinom dosadan, infantilan film, sve pršti od kvazi humora, preporuka za djecu od 6 do max 12 godina. Muzika totalno promašena u scenama, predug, ogroman potencijal za bolji film - da ga je netko drugi režirao..
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2026 12:30 (Strontium).
Moj PC  
8 7 hvala 0
11 godina
po meni jedan od najlošijih filmova ikad. a obožavam sf.
plus rijetko viđen marketing i guranje istog kao nešto wow
dosta dugo nije bila takva kombinacija
Moj PC  
7 7 hvala 0
18 mjeseci

Meni je super film, neočekivan zaplet i zato je osvježenje.

11 1 hvala 0
17 godina

Knjiga je genijalna, film je odličan.

Ono što odmah valja priznati jest da film vrlo dobro rješava jedan ozbiljan adaptacijski problem. Weirov roman velik dio snage crpi iz objašnjavanja, računanja i unutarnjeg toka misli, a to na filmu lako može postati statično ili zamorno. Goddard zato priču razbija u dvije vremenske linije: jedna prati Graceovo buđenje, snalaženje i rekonstruiranje vlastite misije, a druga u analepsama slaže političku i znanstvenu pozadinu projekta.

Autor teksta ne treba komentirati adaptacijske probleme ako nije pročitao knjigu. 

No film nije bez slabosti. Sa svojih 2 sata i 36 minuta osjetno je predug, osobito u posljednjoj trećini, kada nekoliko novih problema i još jedan sloj emotivnog podcrtavanja djeluju suvišno.

Cijela ta posljednja trećina nas vodi k zavšetku koji je upravo takav zbog tih problema koji su nastali. Film ne bi funkcionirao bez toga. Iskreno, meni su ta dva i pol sata proletjela. Ne bih se bunio da je duži i da su neke stvari još malo više razradili. 

8 0 hvala 0
18 godina
Volim scifi inače. Poglavito one sporije, ali epohalne. Mrzim kada stave previše ljudskih emocija. Kada je bio film o prvom kontaktu Arrival nadao sam se spektaklu, misteriju, sporom uzbuđenju, malo straha... a onda sam dobio film o ljudskoj tragediji, smrti u obitelji i sve ono što želimo izbjeći u utočištu filmske umjetnosti. Nisam pogledao ovaj film, ali nadao sam se da je to nešto što će me privući. Zašto ne rade filmove kao 2001 Odiseja u svemir?

3 0 hvala 1
18 godina

Jako zgodan film o prijateljstvu, odanosti, hrabrosti itsl.

Krasni vizuli i dobra glazba. Dobro izgleda u novim screenx dvoranama.

Idealan za pogledat s klincima.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Film je "meh".  

0 0 hvala 0
14 godina
Korny1603987 kaže...
Zašto ne rade filmove kao 2001 Odiseja u svemir?

Mislim da je teško tako nešto napraviti sada. 2001 je za razdoblje 1965-1968 kad je rađena to bila vizualna i konceptualna revolucija koja i u svoje vrijeme trebala malo vremena da se probavi. Kasniji pokušaji referenci ili metafizičkog pristupa su bili mahom pretenciozna i dosadna prenemaganja. Današnja generacija ne bi mogla gledati 2001. ni pet minuta jer animacija svemirskih letjelica koja traje nekoliko minuta bez misterbeastovskih cutova u trajanju od pet milisekundi je siguran ubojica attention spana.

Ovaj film mi nije legao jer je razvučen, ima previše tjesnaca radnji koji nisu bitni za cijelu priču što možda više odgovara za knjigu kako bi se dočarala cijela slika, glazba praktično siluje gledatelja i nameće mu emoncionalni narativ, vremenom Rocky od mističnog vanzemaljskog oblika života postaje E.T. za odrasle, onda malo crkne da zaplačemo, onda oživi da navijamo za njega i to popraćeno nametljivom glazbom koja naređuje kada trebaš tugovati, a kada trebaš biti ozaren jer stiže konjica s trubom da "spasi dan". Gosling je ok u okvirima skripta, razvukao je dobro ulogu od profesorskog crva do svemirskog Chuck Norrisa koji od čovjeka koji bježi od cijelog projekta postaje heroj koji se je spreman žrtvovati za dobrobit svoje, tuđe civilizacije i komad benkovačkog ukrasnog kamena za betonsku ogradu koji je živo biće, a sve to popraćeno jamesbondovskim coolonelinerimašto znači da naš paničar opet ležerno prihvaća najteže situacije. Imamo malo tu karaoka, pa razne kuruze koja vjerujem koristi za pridobiti publiku koja nije bezuvjetno SF fanbase. Film ima supstancu i definitivno nije prenemaganje kao Ad Astra tijekom kojeg gledanja su me na nosililima vodili iz Cinestara zbog po zdravlje opsanog udara dosade trećeg stupnja ali vjerujem da ga neću dva puta gledati.

Film je jebeno nahvaljen po jubitou, tuče suvereno preko 90% rotten-tomatoesu tako da je vjerojatno problem u meni, a ne u filmu jer dalje čekam kad ću s otvorenom ladicom buljiti u 2001. ili barem očekivati sljedeći blok radnje kao u Kontaktu, a nisam više klinac i vjerojatno mi je sve dosadno.

17 godina
ante_etna kaže...
Korny1603987 kaže...
Zašto ne rade filmove kao 2001 Odiseja u svemir?

Mislim da je teško tako nešto napraviti sada. 2001 je za razdoblje 1965-1968 kad je rađena to bila vizualna i konceptualna revolucija koja i u svoje vrijeme trebala malo vremena da se probavi. Kasniji pokušaji referenci ili metafizičkog pristupa su bili mahom pretenciozna i dosadna prenemaganja. Današnja generacija ne bi mogla gledati 2001. ni pet minuta jer animacija svemirskih letjelica koja traje nekoliko minuta bez misterbeastovskih cutova u trajanju od pet milisekundi je siguran ubojica attention spana.

Ovaj film mi nije legao jer je razvučen, ima previše tjesnaca radnji koji nisu bitni za cijelu priču što možda više odgovara za knjigu kako bi se dočarala cijela slika, glazba praktično siluje gledatelja i nameće mu emoncionalni narativ, vremenom Rocky od mističnog vanzemaljskog oblika života postaje E.T. za odrasle, onda malo crkne da zaplačemo, onda oživi da navijamo za njega i to popraćeno nametljivom glazbom koja naređuje kada trebaš tugovati, a kada trebaš biti ozaren jer stiže konjica s trubom da "spasi dan". Gosling je ok u okvirima skripta, razvukao je dobro ulogu od profesorskog crva do svemirskog Chuck Norrisa koji od čovjeka koji bježi od cijelog projekta postaje heroj koji se je spreman žrtvovati za dobrobit svoje, tuđe civilizacije i komad benkovačkog ukrasnog kamena za betonsku ogradu koji je živo biće, a sve to popraćeno jamesbondovskim coolonelinerimašto znači da naš paničar opet ležerno prihvaća najteže situacije. Imamo malo tu karaoka, pa razne kuruze koja vjerujem koristi za pridobiti publiku koja nije bezuvjetno SF fanbase. Film ima supstancu i definitivno nije prenemaganje kao Ad Astra tijekom kojeg gledanja su me na nosililima vodili iz Cinestara zbog po zdravlje opsanog udara dosade trećeg stupnja ali vjerujem da ga neću dva puta gledati.

Film je jebeno nahvaljen po jubitou, tuče suvereno preko 90% rotten-tomatoesu tako da je vjerojatno problem u meni, a ne u filmu jer dalje čekam kad ću s otvorenom ladicom buljiti u 2001. ili barem očekivati sljedeći blok radnje kao u Kontaktu, a nisam više klinac i vjerojatno mi je sve dosadno.

Definitivno se slažem s ovim za glazbu. Posebno mi je zasmetalo kad treba spasiti Rokija kad taumeba mu pojede astofage. 

8 godina

I meni kur...a nije jasno zašto ima tako dobre ocijene jer kao uber ljubitelj scifi-ja gledam sve i svašta ali ovo mi je blago rečeno bila meeeh zabava. Ogromno neobjašnjenih nelogičnosti što očekujše u low budget filmovima, ali ne i u ovako skupoj produkciji, počevši kako on i kamenko u pola dana skuže govor jedan drugog za što bi svim svjetskim stručnjacima trebalo godina i godina , pa od toga kad se on okrene nazad tražit kamenka ga bez problem nađe u cijelim beskrajima svemira bez ikakve posebne opreme.... i to su neke od svih silnih. Ali pretpostavljam da je i knjiga puna tih rupa tako da nemožeš očekivat više od filma. Znam da večina i ne pomisli na te stvari ali mislim da večina scifi fanova sigurno je.

Sve skupa mi je previše ličilo na nekakvu kopiju Marsovca (isti režiser), gdje imaš nekakvog polu zabavnog lika koji sa dozom ironije riješava sve moguće probleme bez da se i oznoji....i naravno na kraju spasi sebe/svijet! Zabavno ali sumnjam da ću ga još jednom pogledat!

Moj PC  
2 1 hvala 1
18 godina
nikonja kaže...

I meni kur...a nije jasno zašto ima tako dobre ocijene jer kao uber ljubitelj scifi-ja gledam sve i svašta ali ovo mi je blago rečeno bila meeeh zabava. Ogromno neobjašnjenih nelogičnosti što očekujše u low budget filmovima, ali ne i u ovako skupoj produkciji, počevši kako on i kamenko u pola dana skuže govor jedan drugog za što bi svim svjetskim stručnjacima trebalo godina i godina , pa od toga kad se on okrene nazad tražit kamenka ga bez problem nađe u cijelim beskrajima svemira bez ikakve posebne opreme.... i to su neke od svih silnih. Ali pretpostavljam da je i knjiga puna tih rupa tako da nemožeš očekivat više od filma. Znam da večina i ne pomisli na te stvari ali mislim da večina scifi fanova sigurno je.

Tih "pola dana" je, ako se dobro sjećam, sigurno cca. jedan mjesec. Za jednostavnu komunikaciju. A ovo boldano je objašnjeno u knjizi.

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
18 godina

Kad smo kod Sunshine. Meni je film bio dobar u prvoj polovici. Sve je bilo upravo onako kako sam rekao "sporo i epohalno". Volim ideju hard scifi fantastike Arthura C. Clarkea. Ali u drugom dijelu kada se pojavljuju ubojstva film mi je postao glup. Čemu dodavanje "čudovišta" ako je već film bio uzbudljiv sam po sebi. Ljudi idu na dugi put da spase čovječanstvo. Ne treba nam poludjeli član posade.

18 mjeseci
"(Čemu dodavanje "čudovišta" )"

Samo sam ga dvaput gledao ali u mnogim filmovima SF dubokog svemira imamo pojavu nekakvog "svemirskog ludila", tako da nije tehnički "čudovište" ali i istina film bi bio i bolji bez toga.

No razumijem te, česta pojava u SF Space filmovima (koje obožavam) da "začine" priču i zapravo useru i atmosferu i odličan film od dijela gdje ga začine.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2026 19:19 (Sirotanovic).
10 godina
Sirotanovic kaže...

Samo sam ga dvaput gledao ali u mnogim filmovima SF dubokog svemira imamo pojavu nekakvog "svemirskog ludila", tako da nije tehnički "čudovište" ali i istina film bi bio i bolji bez toga.

No razumijem te, česta pojava u SF Space filmovima koje obožavam da "začine" priču i zapravo useru i atmosferu i odlučan film do dijela gdje ga začine.

Eno't Ad Astra. 

Nista alien cudovista, monstrumi, paraziti, vampiri nevidjenog tipa, samo fraer koji trazi oca u svemirima, a ovaj pogubio kompase, suicidalan, pobio posadu, lud ko' smoki. 

Ljudskog ludila se bojim i na zemlji, u kontroliranim uvjetima, kamoli negdje 30 svjetlosnih godina daleko gdje neko pocinje gubiti osigurace i stvar postaje shit show.

Zamislimo i kada (jednom) postanemo interplanetarna vrsta, pa se otisnemo u svemir, i budu tamo neki gradovi. Vladavina prava? Ili Zakon jaceg? 

Ima movie, The Divide mislim da se zove. Isto neka prica gdje ekipa zavrsi u sklonistu za vrijeme nuklearnog napada.

I tu krecu ludila, svadje sukobi, udruzivanje, na kraju grupna silovanja i ubojstva, jer si imao njih par koji su se udruzili i nametnuli vlast u sklonistu.

Ne trebaju nam cudovista, sami smo dovoljni.

16 godina
Gebirgs kaže...
Sirotanovic kaže...

No razumijem te, česta pojava u SF Space filmovima koje obožavam da "začine" priču i zapravo useru i atmosferu i odlučan film do dijela gdje ga začine.

Eno't Ad Astra. 

Nista alien cudovista, monstrumi, paraziti, vampiri nevidjenog tipa, samo fraer koji trazi oca u svemirima, a ovaj pogubio kompase, suicidalan, pobio posadu, lud ko' smoki. 

Ljudskog ludila se bojim i na zemlji, u kontroliranim uvjetima, kamoli negdje 30 svjetlosnih godina daleko gdje neko pocinje gubiti osigurace i stvar postaje shit show.

Zamislimo i kada (jednom) postanemo interplanetarna vrsta, pa se otisnemo u svemir, i budu tamo neki gradovi. Vladavina prava? Ili Zakon jaceg? 

Ima movie, The Divide mislim da se zove. Isto neka prica gdje ekipa zavrsi u sklonistu za vrijeme nuklearnog napada.

I tu krecu ludila, svadje sukobi, udruzivanje, na kraju grupna silovanja i ubojstva, jer si imao njih par koji su se udruzili i nametnuli vlast u sklonistu.

Ne trebaju nam cudovista, sami smo dovoljni.

Homo homini lupus. 

18 mjeseci
"samo fraer u svemirima, a ovaj pogubio kompase, suicidalan, pobio posadu, lud ko' smoki".

Sad se sjetih čak i cijenjeni Interstellar ima tu priču.

U Ad Astri ima par posebno glupih dijelova , oni gusari po mjesecu 😅 besmisleno , one prazne rakete što je nelogično skupo kao eto idem se provozati (da je bar natovario sa par tona hrane ili goriva da iskoristi i naprave film smislenijim) i ta priča o ocu 😥🤯

I sjetio si me još jednog odličnog nisko budžetnog filma screamers 9/10
https://www.imdb.com/title/tt0114367/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_6_nm_2_in_0_q_screamers%20
16 godina
Sirotanovic kaže...
"samo fraer u svemirima, a ovaj pogubio kompase, suicidalan, pobio posadu, lud ko' smoki".

Sad se sjetih čak i cijenjeni Interstellar ima tu priču.

U Ad Astri ima par posebno glupih dijelova , oni gusari po mjesecu 😅 besmisleno , one prazne rakete što je nelogično skupo kao eto idem se provozati (da je bar natovario sa par tona hrane ili goriva da iskoristi i naprave film smislenijim) i ta priča o ocu 😥🤯

https://www.imdb.com/title/tt0114367/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_6_nm_2_in_0_q_screamers%20

Mislim da smo spremni za nekakav remake/reboot screamersa, tj. cudi me da se nije jos dogodio. Samo tko da ga napravi a da valja? Nolan? 

Steta sto je drugi dio bio tako los..

18 mjeseci
Nisam znao za drugi dio , isplati li se uopće gledati?
Dali ima nekih plot holes, traženje oca, čudovišta?
16 godina
Sirotanovic kaže...
Nisam znao za drugi dio , isplati li se uopće gledati?
Dali ima nekih plot holes, traženje oca, čudovišta?

Samo se mogu sjetiti da se radnje nemogu sjetiti i da "cudovista" izgledaju kao hrpa elektronickog odpada. 

https://www.imdb.com/title/tt1214983/

10 godina
Sirotanovic kaže...

Pardoniram, Screamers je klasik jedne vrste low budget kao malo trash kinematografije koji ciklicki rado pogledam svakih par godina. 

Dokaz da ti ne treba 52 trilijarde dolara da bi napravio film, ili da ti treba ta lova da napravis trash. Uzmi vecinu novijih Star Warsa. Lova nije garancija nicega.

18 mjeseci
Gebirgs kaže... Lova nije garancija nicega.

Kako ne, većina visokobudžetnih filmova je lijepo zaradila love.. (primijeti da sam napisao većina)

16 godina
Gebirgs kaže...
Sirotanovic kaže...

Pardoniram, Screamers je klasik jedne vrste low budget kao malo trash kinematografije koji ciklicki rado pogledam svakih par godina. 

Dokaz da ti ne treba 52 trilijarde dolara da bi napravio film, ili da ti treba ta lova da napravis trash. Uzmi vecinu novijih Star Warsa. Lova nije garancija nicega.

Iskreno nebi Screamers stavio pod trash kategoriju. To je jednostavno bila B produkcija. 

I imao sam slican obicaj pogledati ga svakih par godina. Neznam zasto. Iskreno u kategoriji mi je sa robocopom, terminatorom, skoro pa da bi rekao i alienom iako sam svjestan da je to blesava i neutemeljana izjava.

Film ima toliko elemenata koji mozda nisu 100% originalni ali dovoljno drugacijih od drugih a opet zanimljivih, vidi se da su ulozena skromna sredstva ali mozda bas to sto su uspjeli sa tako malo daje dodatnu vrijednost.

U svakom slucaju screamers mogu pogledati opet i bit ce mi zabavan iako ga vjerojatno znam napamet i bolje mi izgleda od jednog avatara koji mi je toliko umjetan, dosadan, da vec prvi put sto sam gledao mi je bilo dovoljno i viska, a drugi koji sam slucajno u kinu gledao u 2d da nisam uzeo najvece kokice bi vjerojatno izasao nakon 20 min. Mozda ja nisam u redu? Mozda je do mene? 

17 godina
Gledao sam davnoooo ali mikro atomska mi je urezna kao nešto što želim imati na polici.
14 godina

Dark Star

1 0 hvala 0
18 mjeseci
Baš gledao dark star ove godine , onaj "kućni ljubimac" i radnja u vezi njega meni je smijurija teška , glazbu je redatelj odličnu napravio.
14 godina
Sirotanovic kaže...
Baš gledao dark star ove godine , onaj "kućni ljubimac" i radnja u vezi njega meni je smijurija teška , glazbu je redatelj odličnu napravio.

Kada bi radili remake, Boeing bi bio dobavljač za mehanizam bombe, a softver bi bio Grok. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice