Iskreno u kategoriji mi je sa robocopom, terminatorom, skoro pa da bi rekao i alienom iako sam svjestan da je to blesava i neutemeljana izjava.
Ovo.
Ni najmanje blesavo. Za Alien mi je malo too much, ali terminator je vise taj tip igre.
Iskreno u kategoriji mi je sa robocopom, terminatorom, skoro pa da bi rekao i alienom iako sam svjestan da je to blesava i neutemeljana izjava.
Ovo.
Ni najmanje blesavo. Za Alien mi je malo too much, ali terminator je vise taj tip igre.
Intel 80286
Film sam uživao pogledat. Guštali smo, dobar feeling nakon gledanja. Ali film je totalna glupost. Kao i Spaceman. Isto smeće koje zabavlja ovakve kao ja. Gosling mi je bio dobar (fenomenalan) u Murder by Numbers (2002) i od tada ga pratim ali kasnije mi nije imao neku ulogu iako mi je uvijek plus kad on glumi.
Ovaj ja mislim nisam. Thx
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Jos jedan film koji mozda dijeli katgoriju sa screamersima po produkciji a i temi >> https://www.imdb.com/title/tt0097910/
Takoder ga volim pogledati kad ga se sjetim jednom u desetljecu 
p.s. glumacka postava mi je vrhunska. 
Kad već spominjete poznatije SF filmove koje vrijedi pogledati, moji favoriti su:
- War of the Worlds (2005)
- District 9 (2009)
- Oblivion (2013)
- Edge of Tomorrow (2014)
- Annihilation (2018)
- Bugonia (2025)
Meni je film solidan. 7,5 /10, nije remek djelo koje će promijeniti povijest kinematografije. 
Takve filmove s primjesama humora bih nazvao "zabavnim SF om", a ne komedijom. Komedija je Charlie Chaplin, Buster Keaton, Benny Hill, Mr. Bean i sl.
Kakav Sf više napraviti, a da je nešto novo, što bi mi svi željeli ?
Teško, jer je vjerovatno sve već viđeno.
Kao što muzičari klasične glazbe više ne mogu napraviti "hit", jer je sve kvalitetno već napravljeno, u tu fazu općenito polako ulazi i filmska industrija.
Mogli bi to reći i za modernu glazbu npr. Rock n roll, hard rock itd.
Mogli bi to reći i za modernu glazbu npr. Rock n roll, hard rock itd.
Modernu? Iz aspekta 20. stoljeća?
Kad već spominjete poznatije SF filmove koje vrijedi pogledati, moji favoriti su:
- District 9 (2009)
- Oblivion (2013)
- Annihilation (2018)
- Bugonia (2025)
- War of the worlds je vrhunska produkcija i odradeno sve bas vrhunski pa i gluma ali opet fali "ono nesto" tm da bi se moglo gledati na repeat.
- District 9 mi je bio super prvo gledanje jer je bio drugaciji svjez ali vec na drugo gledanje meh
- Oblivion mislim da je definitivno u vrhu sfa zadnjih par desetljeca pa i zbog sountracka ( Susanne Sundfør
)
- Edge of Tomorrow takoder u vrhu sfa zadnjih par desetljeca
- Annihilation zaintrigirao mozda malo ali definitvno mi nebi zalio da znam sto sam propustio...
- Bugonia dospjela na playlistu skoro sam zaboravio na nju hvala
p.s. ispada da nam treba tom cruise da bi sf valjao u zadnje vrijeme jer i sama mission impossible je na kraju sf...
- District 9 (2009)
- Oblivion (2013)
- Annihilation (2018)
- Bugonia (2025)
- War of the worlds je vrhunska produkcija i odradeno sve bas vrhunski pa i gluma ali opet fali "ono nesto" tm da bi se moglo gledati na repeat.
- District 9 mi je bio super prvo gledanje jer je bio drugaciji svjez ali vec na drugo gledanje meh
- Oblivion mislim da je definitivno u vrhu sfa zadnjih par desetljeca pa i zbog sountracka ( Susanne Sundfør
)
- Edge of Tomorrow takoder u vrhu sfa zadnjih par desetljeca
- Annihilation zaintrigirao mozda malo ali definitvno mi nebi zalio da znam sto sam propustio...
- Bugonia dospjela na playlistu skoro sam zaboravio na nju hvala
p.s. ispada da nam treba tom cruise da bi sf valjao u zadnje vrijeme jer i sama mission impossible je na kraju sf...
Eh, slagali se više-manje s ostalim ili ne, Bugonia je definitivno nešto posebno promućurno i slojevito. 
Nisam odmah zapazio u filmu, ali nakon što su to neki fanovi istakli, povremene prigodne projekcije planeta Zemlje počinju od modernih astronomskih kugla interpretacija sve do ravnozemljaških nebuloza, i to kako se bližimo nekakvom pseudoracionalnom kraju filma.
O da, treba nam Tomo Kruzovič, samo ne baš zbog glorificiranja američkih zračnih snaga 
Ponukan komentarima ovdje (gdje se Bugonija gura kao "top sci-fi"), pogledao sam je jučer jer mi je nekako promaknula.
Ok film, ali stvarno se pitam – s čime se vi rokate da vam je ovo vrh žanra?
Na Bug forumu je već postalo pravilo: što je film više nahvaljen od strane "elitnih" kritičara (onih koji umjetničkom dubinom nazivaju sve što je sporo, tmurno i pretenciozno), to će ga dio "uglednih" forumaša više uzdizati.
Valjda se tako skupljaju bodovi ozbiljnosti.
Realno, Bugonija je prosjek. Od sci-fija ima samo "fi".
Radnja predvidljiva od početka do kraja i nema šanse da zaslužuje mjesto ni blizu top 100 sci-fi filmova.
Ista priča bila je s Project Hail Mary. Čim je izašao, odmah dizanje u nebesa – "sci-fi desetljeća".
Tada sam napisao da je to u biti dječji film, praktički ET drugi dio.
Naravno, odmah "pobuna" od strane samozvanih filmofila.
Sad, par dana kasnije, u ovoj temi autor napiše praktički isto – i odjednom svi klimaju glavom. 
Ponukan komentarima ovdje (gdje se Bugonija gura kao "top sci-fi"), pogledao sam je jučer jer mi je nekako promaknula.
Na Bug forumu je već postalo pravilo: što je film više nahvaljen od strane "elitnih" kritičara (onih koji umjetničkom dubinom nazivaju sve što je sporo, tmurno i pretenciozno), to će ga dio "uglednih" forumaša više uzdizati.
Radnja predvidljiva od početka do kraja i nema šanse da zaslužuje mjesto ni blizu top 100 sci-fi filmova.
Ista priča bila je s Project Hail Mary. Čim je izašao, odmah dizanje u nebesa – "sci-fi desetljeća".
Sad, par dana kasnije, u ovoj temi autor napiše praktički isto – i odjednom svi klimaju glavom. 
Ma zadnjih 10-20 godina scifi zanr je po meni skoro pa mrtav da nije nekih serija...
Daj svoju listu mozda bude nesto sto sam propustio zanimljivo.
hvala
p.s. neznam zasto mi je ovo sad ovo palo na pamet, mozda zbog kockastih svinja, a mozda zbog spolovila na navijanje 
Ma zadnjih 10-20 godina scifi zanr je po meni skoro pa mrtav da nije nekih serija...
Daj svoju listu mozda bude nesto sto sam propustio zanimljivo.
hvala
p.s. neznam zasto mi je ovo sad ovo palo na pamet, mozda zbog kockastih svinja, a mozda zbog spolovila na navijanje 
Predvidljiva radnja, ako nisi prije pogledao recenzije? Ja recimo nisam predvidio podrum pun seciranih leševa, masakriranog šerifa-zlostavljača, ili mozak suprotagonista prosut sačmaricom, premda su otmičari djelovali tek kao komični nerdovi zapetljani u naivne teorije zavjera.
Bugonia je u nekakvom labavom kontekstu SF, ali je još više, u nekoj dobroj staroj maniri žanra kroz koji se može sve reći, nepretenciozna psihosocijalna dramaturgija moderne (ne)svijesti.
Da stvarno, što je Milki30 top-scifi? Star Wars? Star Trek? Flesh Gordon?
Da i danas se često svira izvan naših regija hard rock, no nisam dugo čuo neku "dobru stvar" .
Mojih top 10 ide nekako ovako:
1) Blade runner 1982
2) Matrix (trilogija)
3) Avatar
4) The Martian
5) Terminator (prva tri)
6) Edge of tomorrow
7) Interstellar
8) Inception
9) Predator (onaj s Arnoldom)
10) Neki od : Prestige, Wall-e, Alien, Gravity, Oblivion, In time, Indenpendence day....................... Uh mogao bih ovako do 100 komada (pri tome sam namjerno izbacio neke vrlodobre Marvelove/DC filmove), Star wars/trek filmove. Hail Mary mi ne spada u one ok sci-fi koje više nikada neću pogledati.
1) Blade runner 1982
2) Matrix (trilogija)
3) Avatar
4) The Martian
5) Terminator (prva tri)
6) Edge of tomorrow
7) Interstellar
8) Inception
10) Neki od : Prestige, Wall-e, Alien, Gravity, Oblivion, In time, Indenpendence day....................... Uh mogao bih ovako do 100 komada (pri tome sam namjerno izbacio neke vrlodobre Marvelove/DC filmove), Star wars/trek filmove. Hail Mary mi ne spada u one ok sci-fi koje više nikada neću pogledati.
Avatar? The martian? Gravitiy? In time? I onda kazes hail mary djeciji? Izgleda da vjerojatno preskacem hail mary ili gledam za spavanje. Hvala.
Avatar? The martian? Gravitiy? In time? I onda kazes hail mary djeciji? Izgleda da vjerojatno preskacem hail mary ili gledam za spavanje. Hvala.
Sarkazmom pokusavas biti pametan, a ispao si smjesan! Uzeo si u obzir 4 filma iz moga popisa, jer oni kao imaju imaju nekakvu mani i nikako ne zasluzuju biti top. Savrsen si primjer ljudi koje sam gore opisivao!🤣
Ali hajmo onda o ta 4 filma:
Avatar je i dan danas jedan od najgledanijih filmova, efekata koje niti dan danas mnogi filmovi ne mogu doseci, pokupio je hrpu Oscara( ako se ne varam), preljepo ispricana vec ispricana prica...
Martian ti je punokrvni primjer filma kojega podrzava znanost, odlicne price, napet i zanimljiv od pocetka do kraja...koliko Oscara??
Gravity je nesto poput Martiana u sferi znanosti, do najsitnijih detalja je prikazano kako se tijelo ponasa u vakumu svemira, koji to film danasnjice moze? Oscara...mislim da i onnima par komada.
In time mi je film koji mi je naletio "iz vedra neba", savrseni primjer kako low budget film moze biti tako dobro isprican. Pravi secer scfi branse, koji bi trebao svatko pogledati.
Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
Sarkazmom pokusavas biti pametan, a ispao si smjesan! Uzeo si u obzir 4 filma iz moga popisa, jer oni kao imaju imaju nekakvu mani i nikako ne zasluzuju biti top. Savrsen si primjer ljudi koje sam gore opisivao!🤣
Ali hajmo onda o ta 4 filma:
Avatar je i dan danas jedan od najgledanijih filmova, efekata koje niti dan danas mnogi filmovi ne mogu doseci, pokupio je hrpu Oscara( ako se ne varam), preljepo ispricana vec ispricana prica...
Martian ti je punokrvni primjer filma kojega podrzava znanost, odlicne price, napet i zanimljiv od pocetka do kraja...koliko Oscara??
Gravity je nesto poput Martiana u sferi znanosti, do najsitnijih detalja je prikazano kako se tijelo ponasa u vakumu svemira, koji to film danasnjice moze? Oscara...mislim da i onnima par komada.
In time mi je film koji mi je naletio "iz vedra neba", savrseni primjer kako low budget film moze biti tako dobro isprican. Pravi secer scfi branse, koji bi trebao svatko pogledati.
Prvo se pravis paetan o kriticarima i publici, onda nabrajas oscare. Ajd dobro.
Avatar je friking park ride i to sam ridly scot je cak jednom izjavio negdje, iako njega brige za filmove odavno tamo jos od titanika. I to se po avatarima i vidi. Najplasticniji blockbuster on the block.
Martian aposlutno ne podrzava znanost niti ima ikakve veze sa znanoscu, a kako je prica takva da me za glavnog lika zaboli pipi film nema znimljivosti.
Gravity takoder nije bas blizak znanosti rascerupali su ga znanstveno odmah po izlasku cak se i rugali. Vecinu filma navijao da glavna protagonistica sama sebi skrati muke. Izasao iste godine i meni osobno neopisivo bolji nije scifi ali tog tipa All is lost
In time, jao slucajno negdje nekako pogledao 20 min. Oj joj joj.
Inace obozavam SF zanr, da napomenem da nisam citao knjigu.
Film me uopce nije zabavio, zaspao sam 2 puta gledao sam ga krajem dana a to mi se apsolutno nikada
ne desava dok gledam film ili seriju.
Moram priznat prilicno sam se razocarao
Interstellar mi je bio genijalan gledao sam ga ja mislim 4,5 puta.
Prvo se pravis paetan o kriticarima i publici, onda nabrajas oscare....
Totalno si profulao poantu onoga što sam napisao i uhvatio si se ta 4 filma samo zato što si ti njima našao manu (ostalim nabrojenim očito nisi našao).
Avatar zaradio 3 milijarde dolara, pokupio 3 Oscara, doslovno udario temelje motion capture tehnologije...
Gravity koliko god tebi loš bio, pokupio 7 Oscara, postavio nove standarde u kinematografiji za prikaz bestežinskog stanja i dugih neprekinutih kadrova,
723 milijuna dolara zarade.
Martian 7 nominacija za Oscara, zlatni globus za najbolji film, 630 milijuna dolara zarade...
Pa dobro, ti to misliš da se te nagrade dijele ovako na ulici?
Ta zarada je produkt od ljudi kojima se ti filmovi ne sviđaju ili?
I onda ostaje nam In time.
Film koji nije ništa osvojio (barem mislim), ali je postao kultan po tome što je prepoznatljiv po svojoj originalnoj premisi o vremenu kao valuti i metafori za klasnu nejednakost.
No, ti ga nisi skužio niti nakon 20 minuta, što puno govori o tebi!
Ne želim više offtopičariti u ovoj temi, ako mi možeš dokazati da je Project hail Mary top SciFi film možemo o tome debatirati, a Avatara mi ne diraj!
Prvo se pravis paetan o kriticarima i publici, onda nabrajas oscare....
Totalno si profulao poantu onoga što sam napisao i uhvatio si se ta 4 filma samo zato što si ti njima našao manu (ostalim nabrojenim očito nisi našao).
Avatar zaradio 3 milijarde dolara, pokupio 3 Oscara, doslovno udario temelje motion capture tehnologije...
Gravity koliko god tebi loš bio, pokupio 7 Oscara, postavio nove standarde u kinematografiji za prikaz bestežinskog stanja i dugih neprekinutih kadrova,
723 milijuna dolara zarade.
Martian 7 nominacija za Oscara, zlatni globus za najbolji film, 630 milijuna dolara zarade...
I onda ostaje nam In time.
Film koji nije ništa osvojio (barem mislim), ali je postao kultan po tome što je prepoznatljiv po svojoj originalnoj premisi o vremenu kao valuti i metafori za klasnu nejednakost.
No, ti ga nisi skužio niti nakon 20 minuta, što puno govori o tebi!
Ne želim više offtopičariti u ovoj temi, ako mi možeš dokazati da je Project hail Mary top SciFi film možemo o tome debatirati, a Avatara mi ne diraj!
Ti si totalno profulao poantu.
Uzimam u obzir sto je tebi dobro da bi procijenio tvoj ukus. Ne kvalitativno nego da znam kakav je. Dakle ako su tebi ti neki filmovi dobri a hail mary los onda ce meni vjerojanto biti grozan. Jednostavno nevolim djecije isprazne filmove.
Gledaj in time je los film iz svake perspektive, jer npr. ne osporavam ni avataru ni gravitiyju itd. tehnicka ostvarenja i sl. ali to nije dovoljno meni za dobar film. Vecini jest i toga sam svjestan zato i imamo produkciju kakice zadnjih desetljeca jer je lakse tehnicki odraditi film nego ono drugo jel. Ali in time je kostao novca, to nije b produkcija, a izvedba je iz svake perspektive losa. To ti je nesto sto u usa zovu "after school special". Nisam to mogao gledati ni dok sam isao u skolu a kamoli sada.
Apsolutno nemogu ni ne zelim dokazivati da je hail mary top film. Mogu samo dati osobno misljenje i dojam koji je samo to. Imas problem sto brkas osobno misljenje i dojam sa cinjenica a to nije dobro.
I sad jedno pitanje za tebe da vidimo kako razmisljas. Ako hail mary dobije oscare i zaradi mnogo novca, ako se vecini svida i tvrde da je dobar, jeli to onda dobar film?
Da, složit ću se ovaj put s Konjusinom.
Imamo sličan ukus, a osim toga, dobiveni Oskar nije nikakva referenca da je film kvalitetan, a često kvalitetni filmovi prođu ispod radara članova Akademije,
Često se tu uplete i politika, trendovi, svašta.
Ma i ja se slažem s Konjusinom i definitivno sam prvi koji je popljuvao hrpetinu Oscarovskih filmova.
No ovdje se otišlo u teški offtopic, dokazivanja nečega što se u biti ne može dokazati (ukusi).
No, taj Oscar, Zlatna palma, zarada su barem nekakav pokazatelj određene kvalitete.
Ja iskreno mislim da su gore navedeni filmovi na IMDB-u iznad ocijene 7-8, što opet nije pravilo ali svakako je vjerodostojnije od pojedinog mišljenja!
Moj prvi komentar se odnosio na komentare u temi , nigdje ja nisam naveo da je hail Mary loš film, nego da je samo OK film koji je jednostavno navikan - a tim "navikavanjem" se zakače redovni "filmofili" na Bug forumu.
Scrollanjem unazad vidim da svi imamo slično mišljenje o hail Mary i da je sve ustvari veliki nesporazum i nerazumijevanje.
Project hail Mary bez obzira na to dobio Oscare ili ne, osrednji je film za djecu ili hajmo reći ET 2 i to je to!
Sada mi pade na pamet : Vrlo dobar SciFi od novijih datuma je Mickey 17, koji je baš poput In time
svima prošao ispod radara
Ma i ja se slažem s Konjusinom i definitivno sam prvi koji je popljuvao hrpetinu Oscarovskih filmova.
No ovdje se otišlo u teški offtopic, dokazivanja nečega što se u biti ne može dokazati (ukusi).
No, taj Oscar, Zlatna palma, zarada su barem nekakav pokazatelj određene kvalitete.
Ja iskreno mislim da su gore navedeni filmovi na IMDB-u iznad ocijene 7-8, što opet nije pravilo ali svakako je vjerodostojnije od pojedinog mišljenja!
Moj prvi komentar se odnosio na komentare u temi , nigdje ja nisam naveo da je hail Mary loš film, nego da je samo OK film koji je jednostavno navikan - a tim "navikavanjem" se zakače redovni "filmofili" na Bug forumu.
Scrollanjem unazad vidim da svi imamo slično mišljenje o hail Mary i da je sve ustvari veliki nesporazum i nerazumijevanje.
Project hail Mary bez obzira na to dobio Oscare ili ne, osrednji je film za djecu ili hajmo reći ET 2 i to je to!
Sada mi pade na pamet : Vrlo dobar SciFi od novijih datuma je Mickey 17, koji je baš poput In time
svima prošao ispod radara
Pa mozes "dokazati" kakav je tvoj ukus sto jest sto je tebi ili nekom drugom drago za gledati. Jednostavno.
Te nagrade su pokazatelj popularnosti i sl. nemoraju biti pokazatelj kvalitete.
Misljenje mase apsolutno nije vjerodostojnije od misljenja pojedinca. Kako kazu ono pojedinac je pametan masa glupa. Da ne karikiram dalje.
Pa i ti si se svojom argumentacijom za druge filmove isto zakacio po tome.
Mickey mi je ipak blago razocaranje nakon parazita iako mi nije zao sto sam pogledao. I ponavljam In time nije prosao ispod radara jer je bio i reklamiran i financiran naveliko...
Pa mozes "dokazati" kakav je tvoj ukus sto jest sto je tebi ili nekom drugom drago za gledati. Jednostavno.
Te nagrade su pokazatelj popularnosti i sl. nemoraju biti pokazatelj kvalitete.
Misljenje mase apsolutno nije vjerodostojnije od misljenja pojedinca. Kako kazu ono pojedinac je pametan masa glupa. Da ne karikiram dalje.
Pa i ti si se svojom argumentacijom za druge filmove isto zakacio po tome.
Mickey mi je ipak blago razocaranje nakon parazita iako mi nije zao sto sam pogledao. I ponavljam In time nije prosao ispod radara jer je bio i reklamiran i financiran naveliko...
Umjetnost filma je stvorena da zabavi ljude, a ne da bude sama sebi svrha ili rezervirana za uski krug onih koji misle da su pametniji od ostalih.
Ako film ima veliku gledanost, zaradu i nagrade, to je konkretan dokaz da je uspio u svojoj primarnoj namjeri — da privuče i zabavi publiku.
U konačnici, publika je ta koja daje smisao filmu, ne pojedinac, ne kritičar - publika!
Ako masa ljudi kaže da je nešto dobro i to potvrdi kupnjom ulaznice, to je puno vjerodostojniji pokazatelj od subjektivnog mišljenja pojedinca koji se želi izdvajati.
Sada zaista dosta je offtopica!
1) Blade runner 1982
2) Matrix (trilogija)
3) Avatar
4) The Martian
5) Terminator (prva tri)
6) Edge of tomorrow
7) Interstellar
8) Inception
Slažem se s nekim navedenim naslovima, s drugima baš i ne, ali kako kažemo o ukusima se ne raspravlja, a o neukusima još i manje, i neću sad tvrdit da su moja mišljenja 100% na strani ukusa.
Blade Runner definitivno top SF, čak i bez da sam čitao knjigu Philipa K. Dicka koja je poprilično drugačije intonirana nego film, ali poanta o tragičnoj prolaznosti života je u svakom slučaju umjetničko remek-djelo.
BDW, u Flesh Gordonu se pojavljuje najbolje tijelo koje je filmska kamera ikad zabilježila - Candy Samples... ono, Švarci se može sakriti 
Nazivas Projekt Spasitelj kao "osrednji film za djecu", a s druge strane branis svoje izbore argumentima poput zarade i IMDB ocjena.
A clanak je doslovno o odlicnoj zaradi Spasitelja, pogotovo impresivnoj ozbirom na streaming i postcovid razdoblje gdje su kino posjete i vise nego prepolovljene spram prije 10-15g.
I usput, Projekt Spasitelj ima vecu ocjenu na IMDB i od Avatara i od Gravity - svakako vjerodostojnije od tvog misljenja, jel ne? :D
(Napomena da nisam gledao film, ali budem jednog dana).