meni je odavno pala ideja o tome da ovaj naš može biti prvi a iisto tako 528:)...i onda se sprdaju s tom idejom...ili da postoje samo dva svemira koja su spojena...dok se jedan širi drugi se skuplja i opbrnuto...ili ideja da je svemir ogromna crna rupa u kojoj se nalazimo...i na kraju...eto moje ideje dobijaju eventualnu potvrdu...eto...teret genijalnosti je velik:)
Einstein-Rosenovi mostovi nisu fizički prolaz, već
- poruka: 14
- |
- čitano: 7.319
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa već je obješnje da se informacija ne gubi kad materija pada u crnu rupu, holografski pristup, sve informacije su sačuvane na obzoru događaja crne rupe.
Pojednostavljeno, dokazano je da sve informacije unutar nekog volumena na ovise o samom volumenu nego o površini koja omeđuje taj volumen, tj sve informacije se mogu zapisati na 2D površinu.
Ili poopceno, bilo koji N-dimenzionalni "prostor" se može opisati pomoću N-1 dimenzije
Pa već je obješnjeno da se informacija ne gubi kad materija pada u crnu rupu, holografski pristup, sve informacije su sačuvane na obzoru događaja crne rupe
A kad padne?
Pa već je obješnjeno da se informacija ne gubi kad materija pada u crnu rupu, holografski pristup, sve informacije su sačuvane na obzoru događaja crne rupe
A kad padne?
Matrijal padne , ali informacija ostane zapisana na obzoru, ne gubi se. I kako crna rupa vremenom gubi masu zračenjem, te informacije prenose se na to zračenje pa se informacija ne gubi (govcorimo o kvantnim informacijama)
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Papir, tj. matematika sve trpi kada se realnost opisuje u okviru matematičkih jednadžbi. Imamo tako recimo Banach-Tarski paradoks po kojem možemo zobati beskonačno neiscrpnu tablu čokolade (dok u stvarnosti to očito ne stoji), i slične nebulozne ideje o beskonačnim svemirima koji krše elementarne zakone fizike poput onog o očuvanju energije (i materije) (a bogami i logike, poput Okamove britve). Ova interpretacija Einstein-Rosenovih mostova čini mi se kao još jedna apgrejdana varijanta ideje o beskonačnim svemirima koja potpuno ignorira realnost.
Kako netko jednom lijepo reče: fiziko, sačuvaj me metafizike (ne, nije to bio Einstein).
Joj, nemoj tražiti smisao u holivudskim filmovima, bilo da se radi o fizikalnim zakonima ili borbi za slobodu, demokraciju i ljucka prava 
A kad padne?
Matrijal padne , ali informacija ostane zapisana na obzoru, ne gubi se. I kako crna rupa vremenom gubi masu zračenjem, te informacije prenose se na to zračenje pa se informacija ne gubi (govcorimo o kvantnim informacijama)
Koliko se sjećam Hawkinga, crna rupa gubi masu zato što jedna iz para virtualnih čestica-antičestica kondenziranih enormnom gravitacijom tik s ove strane horizonta događaja nije potrta u anihilaciji jer njen partner pada kroz horizont događaja i "skida" masu crne rupe... pa kakva zapravo kvantna informacija još može postojati osim one o nepromjenjivosti sveukupne mase/energije Svemira? Ja bih rekao da su crne rupe ultimativni mlinci svih informacija koje gube svaki opis/svojstvo nakon što prođu kroz njih. Osim postojanja mase/energije, naravno.
A kad padne?
Koliko se sjećam Hawkinga, crna rupa gubi masu zato što jedna iz para virtualnih čestica-antičestica kondenziranih enormnom gravitacijom tik s ove strane horizonta događaja nije potrta u anihilaciji jer njen partner pada kroz horizont događaja i "skida" masu crne rupe... pa kakva zapravo kvantna informacija još može postojati osim one o nepromjenjivosti sveukupne mase/energije Svemira? Ja bih rekao da su crne rupe ultimativni mlinci svih informacija koje gube svaki opis/svojstvo nakon što prođu kroz njih. Osim postojanja mase/energije, naravno.
Postoji mehanizam , sad da ne idemo preduboko u temu, a i da ne objasnim krivo, pogledaj malo o holografskom principu i hawkingovom zracenju crnih rupa.
Zapravo ako zanemarimo sto su nam barem za sad mnoge stvari iz filma nemoguce, film zapravo dobro govori o crnim rupama i prostor vremenu, barem sto se tice danasnjih teorija i shvacanja prostora i vremena.
Konceptualno je to moguce. Naravno u filmu su morali pretjerati da bi bilo zabavno, mene je samo zasmetao dio kad stari njoj salje informacije pomicanjem kazaljke. Pa to he tolika kolicina informacija u bibarnom obliku da bi valjda cijeli zivot to morali tako tipkati daposalje sve i to jos bez greske.
Teorija je jedno, stvarnost je drugo. GR predviđa i singularnost kakva je fizički nemoguća. Temeljna pretpostavka koja vodi do informacijskog paradoksa je jednostavnost crnih rupa i čestica [zračenja], no ono što mi ne vidimo ili ne možemo mjeriti ne znači da ne postoji. Ja sam prilično uvjeren da nešto postoji i da je informacija očuvana, ali isto tako čovjek nije svemoguć pa tako ne može sve ni vidjeti. Raspad izotopa, na primjer, da čovjek nije s vremenom uspio detektirati neutrine, bi dan danas "kršio" zakon o očuvanju energije.
Nije ni sigurno da su ono što mi zovemo crnim rupama uistinu crne rupe. Nedavno je izašla studija koja tvrdi da je sasvim moguće da se radi o kompaktnim nakupinama tamne materije.
"Studija sugerira kako bi naš svemir mogao biti unutrašnjost crne rupe nastale u drugom kozmosu". Nisam siguran da je to točno. Studija sugerira da postoji zrcalni svemir u kojem vrijeme protiče u suprotnom smjeru (za taj svemir vrijeme teče normalno unaprijed kao i u našem). U tom zrcalnom svemiru materija je anti-materija iz naše perspektive. A crne rupe spajaju ta dva svemira tako da se ne gubi kvantna informacija.
Zanimljiva je i kvantna isprepletenost u tom slučaju: mjerenje druge čestice (one koja kolapsira nakon prve) je vremesko-obrnuta refleksija prve čestice. Naravno, sve je to spekulacija jer nemamo jasnu sliku što se točno događa na kvantnom nivou.
Totalno nebitno. Puno nagađanja, a korist nikakva za nikoga. Jedino što je bitno za razumijeti, je da gubimo vrijeme na stvari od kojih nemamo i nećemo imati apsolutno ništa, totalna debilana.
Glazba, gluma, SE, radnja , vrh, špic!
A za informaciju da ne "tone" u "sink hole" i od koje gravitacija crne zvijezde ne napravi rar. , teško shvatljivo no očito teorija postoji .
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS