Hrvatska ulazi u projekt nadogradnje tek kupljenih

poruka: 90
|
čitano: 24.921
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hrvatska ulazi u projekt nadogradnje tek kupljenih".
7 godina

Bokte, koje paranoje se ovdje neće pročitati.

Cijelo destljeće nismo brigu vodili o vojsci, 2% proračuna je bilo puno.
A sad je i 5% malo. Okrećemo se kako vjetar puše, a nemamo vlastitu politiku, strategiju. 

6 0 hvala 0
17 godina
Re: Hrvatska ulazi u projekt nadogradnje tek kuplj
NEW_MAN kaže....

"samo" + USA je Rusiji pomogla sa Lend-Lease Act.

Rusija nije u stanju osvojiti jednu jedinu drzavu sa 38 milijuna stanovnika ali se zato Evropa sa 740 milijuna stanovnika plus USA kao saveznik sa 340 milijuna moraju bojat.

Business as usual, zavadi pa vladaj a sirotinja pusi.

Treba biti realan, Rusima nikad niti nije bio cilj osvojit cijelu Ukrjainu.Ciljali su promjenu vlasti, i onda na početku napada 2022 dok su bilo oko Kijeva skoro su u tome i uspjeli.

Uvijek se ratuje oko prirodnih resursa, a to če Rusi i dobiti ili uzeti zato se i ratuje tak to ide.Što če Rusi sa cijelom Ukrjainom, kad su najbogatiji dijelovi na istoku i jugu zemlje+more i luke? Nažalost rat neče stati tako brzo, i to zato jer Rusi od svojih uvijeta neče odustati+Ukrjainci če se boriti dok se sve ne raspadne.Na kraju ona poznata prigodna karta prirodnih resursa Ukrjaine, što tamnije to su područja i bogatija prirodnim resursima.

AMD,........is that Epyc or what?
16 godina

Gotovo je sad. Nasjelo se na propagandu kako je Rusija prijetnja Europi i NATO savezu, naoružavanje svih strana je u tijeku, svako malo započinju manji obračuni i možemo se samo nadati da neće doći do većeg sukoba.

Svatko u svakom vidi prijetnju (npr. Rusi u SAD-u i njihovim saveznicima, a i obrnuto, pa su onda Rusi prvi povukli potez) i kako se obje strane sada naoružavaju, tako jedni drugima potvrđuju da su bili u pravu kada su "trubili" da postoji prijetnja.

Tako i mi i Srbi. Kad vidiš da se susjed naoružava, a još ako je i sama retorika agresivna ili provokativna - što ćeš drugo, nego se početi naoružavati. Dobro je biti spreman i učiniti sve što se može u svrhu odvraćanja, ali zeznut je to "teritorij". Nadajmo se da neće doći do općeg rata i kaosa u svijetu jer nažalost sve upućuje da idemo u tome smjeru i ne misli se stati.

Moj PC  
1 1 hvala 0
9 godina
gpd kaže...

Cijelo destljeće nismo brigu vodili o vojsci, 2% proračuna je bilo puno.
A sad je i 5% malo. Okrećemo se kako vjetar puše, a nemamo vlastitu politiku, strategiju. 

Pa 5% je malo kada 30 godina provedes i peljesenju javnih poduzeca, Kninskim Kraljicama i poslovima s vjetroelektranama, aferama na dnevnoj bazi i stvarima koje bi u nekim drzavama dobio povez na oci i 6 rupa u kosulji u podrucju prsa. 

Problem je da u RH ne vodimo SVOJU politiku. Svi se trude biti sto bolji sluga, tampon, ulozak, nazovi kako hoces. Nemamo svoga Konrada Adenauera. Nemamo osobu koja ce se boriti za ovaj (napaceni) narod ciji se odlazak pozdravlja s Auf Wiedersehen. 

Takodjer, samo da odgovorim na onaj komentar od prije kako ne treba gledati na susjede kao opasnost. 

Stvari se mijenjaju ako niste primjetili. Godiste mi dozvoljava da se sjecam i te Yuge. Raspad za nas male je poceo tiho i lagano. Ne s bumom i eksplozijom. Nesto kao sada. Osjecalo se da nesto ne valja, kao i sada, s EU. A onda kada stvar krene, pa ide dalje. 

U svom komentaru sam citirao naslove iz medija koji su se dogodili. Jer fakti jesu da se u madjarskoj DANAS crtaju mape s Rijekom u Madjarskoj, da se u Srbiji DANAS dozivljava "RSK" kao privremeno okupirani teritorij, da se Slovacka, Madjarska i Srbija uvezuju vojno, politicki i gospodarski i aktivno razgovaraju s Rusijom. Da je Rumunjska zamalo otisla na tu stranu. Da se u Srbiji obucava paravojska za rusenje vlasti u Moldaviji. Da se iz Srbije sprema rusenje drzavnog poretka u Crnoj Gori. Da se iz Srbije podriva sigurnost u BiH. Da se Srbija naselila s 100+ tisuca Rusa kojima su dali drzavljanstvo. Da je s Rusima dosao i FSB (i ko zna sto drugo). Da se Amerika ljulja i odlazi iz Europe. Da EU upravljaju birokrati a ne lideri. Da ne treba puno da stvar pocne pucati. A ako krene pucati, bit ce rata. A ekipa se vec organizira i dijeli teritorije. 

Zasto mislite da Madjari salju spijune u Ukrajinu da ispitaju (izmedju ostaloga) kakvoje raspolozenje naroda u slucaju ulaska Madjarske vojske? Cisto da nema iznenadjenja, Orban je vec iznio neke sugestije o podjeli Ukrajine i lagano podgrijava stvar zeleci ugrabiti granicni dio naseljen Madjarima:

"Russia wants Ukraine divided into thirds. The country's eastern regions, including partially and fully Russian-occupied territories, would be annexed by Russia. The western lands would be "disputed territories" that could be claimed by neighboring countries, including Poland, Hungary, and Romania. The remaining territory, including Kyiv, would become a Russian-controlled puppet state. The document envisages the effective dissolution of the independent Ukrainian state."

RH je okruzena zemljama koje historijski imaju teritorijalne pretenzije prema nama. I Italija, i Madjarska i Srbija. A nikada nismo bili brojcano slabiji, natalitetno losiji, i vojno nespremniji (osim i famoznoj 91'). Svojom slaboscu (ukoliko se stvar zavrti na jednu cudnu stranu koja postaje sve vidljivija koja je) mozda prizovemo neke vece probleme, za koje se u regiji vec uvelike spremaju. 

18 godina
Gebirgs kaže...

RH je okruzena zemljama koje historijski imaju teritorijalne pretenzije prema nama. I Italija, i Madjarska i Srbija. A nikada nismo bili brojcano slabiji, natalitetno losiji, i vojno nespremniji (osim i famoznoj 91'). Svojom slaboscu (ukoliko se stvar zavrti na jednu cudnu stranu koja postaje sve vidljivija koja je) mozda prizovemo neke vece probleme, za koje se u regiji vec uvelike spremaju. 

1989. nitko u SFRJ nije ni u najcrnim snovima mislio da će godinu - dvije kasnije doći do raspada. Kad je CIA izbacilča tu prognozu, svi su se smijali.

Kad su izbacili prognozu napada na Ukrajinu u veljači 2022, svi su se smijali.

Danas svi shvaćaju da je bolje prestati se smijati i bar malo pripremiti.

5 godina
I Njemačka je, ne tako davno, pokorila skoro cijelu Europu pa je šansa da se to ponovi 0.
Ne kužim čemu paralele s prošlošću kada je politička, vojna i posebno ekonomska slika Europe danas totalno drugačija.
12 godina
Gallu kaže...
I Njemačka je, ne tako davno, pokorila skoro cijelu Europu pa je šansa da se to ponovi 0.
Ne kužim čemu paralele s prošlošću kada je politička, vojna i posebno ekonomska slika Europe danas totalno drugačija.

zato jer njemačka niti itko u njoj ne priziva povratak na veliki treći ili četvrti rajh, ne negira austrijancima nacionalnost da bi ih proglasili nijemcima, ne kroji povijest u kojem su uvijek bili žrtve a ne agresor, i ne naoružava se kao lud sa stavom - otiće nato, pa ćemo mi vratit vekovna ognjišta

za razliku od rusa i srba, a evo sad i mađara

možda je tu malecka razlika, pa su neki malkoc paranoičniji, pogotovo oni koji su bili 50 godina pod ruskom čizmom i nikako ne žele nazad

5 godina
Takvi su najgori. Ne otkrivaju planove! A počeli su se gadno naoružavati.
Tako da ako ćemo sulude teorije...
7 godina
Izzy kaže...

Gotovo je sad. Nasjelo se na propagandu kako je Rusija prijetnja Europi i NATO savezu, naoružavanje svih strana je u tijeku, svako malo započinju manji obračuni i možemo se samo nadati da neće doći do većeg sukoba.

Svatko u svakom vidi prijetnju (npr. Rusi u SAD-u i njihovim saveznicima, a i obrnuto, pa su onda Rusi prvi povukli potez) i kako se obje strane sada naoružavaju, tako jedni drugima potvrđuju da su bili u pravu kada su "trubili" da postoji prijetnja.

Tako i mi i Srbi. Kad vidiš da se susjed naoružava, a još ako je i sama retorika agresivna ili provokativna - što ćeš drugo, nego se početi naoružavati. Dobro je biti spreman i učiniti sve što se može u svrhu odvraćanja, ali zeznut je to "teritorij". Nadajmo se da neće doći do općeg rata i kaosa u svijetu jer nažalost sve upućuje da idemo u tome smjeru i ne misli se stati.

Nema propagande. Država koja trečinu proračuna izdvaja na vojsku, vrši agresiju na suverenu državu kandidatkinju ulaska u EU, čiji glasnogovornik poziva na bombardiranje EU gradova i invaziju do Lisabona, takva država JEST prijetnja svakome sa imalo razuma.

15 mjeseci
Di će vam duša! Toliko katolika u RH, zar nije rečeno da okrenemo drugi obraz!
Gdje je dobri stari Gandhi , pokoj mu duši i njegov pasivni otpor kao rješenje ;)

Šalu na stranu , povijest može biti učiteljica života tako da povijest se ponavlja zato što ne učimo iz nje. Zato treba da branimo lijepu našu sa moČnim oružjem. Sigurni smo jedino od Slovenije i skoro Bosne (da nije RS u samom trbuhu ravnice odmah preko plitke prohodne Save). https://hr.wikipedia.org/wiki/Brod_(reljef)
Zapravo cijela ravna Slavonija tako lako pada kao i 91 ili još prije od Osmanlija, zato što nema nekih prepreka. U slučaju kaosa u svijetu bih opet morao bježati na Jadran kao što su kolege gore obrazložile, no bez kaosa neće sigurno biti epskih vojnih napada tipa WW2 nego hibridne operacije svih vrsta , za sada nam to rade kupovinom sjevera- Mađari (Mesaroš), istoka kriminalac Matijević srpski kralj mesa, dok ovi zapadni "saveznici" uzeli banke i moć (Italija (PBZ), Austrija (RBA)...

A za istok definitivno Rusija se ne bori samo protiv Ukrajine. Cijela Europa je ispraznila skladišta oružja a bogami i SAD. Što se tiče novca, bome i džepove smo ispraznili , prema podacima Europske unije, ukupna pomoć Ukrajini – uključujući financijsku, vojnu, humanitarnu i potporu izbjeglicama – iznosila je oko 197 milijardi USD do kraja 2025. goda.
Prema istraživanju Kiel Instituta, Sjedinjene Američke Države pružile su približno 130,6 milijardi USD u istom razdoblju (od siječnja 2022. do kolovoza 2025).

Ćovijeće mislim da je to duplo veća cifra od cijelog ruskog proračuna, ma da treba znati da je rusko oružje znatno jeftinije pa omjer dolar za dolar nije pravi pokazatelj.nI ne samo to nego logistički pomaže se Ukrajini na sve strane , preko 250 raznih satelita daje obavještajne podatke Ukrajini. I sam amerčki vojni vođa Miles je izjavio da će dati sve od sebe da pobjede, no kvake je da su i prije rata znali da ne mogu logistički Rusiju pobjediti u slučaju rata , zato što je blizu , dok Amerika je daleko. I pitanje je koliko možemo ili koliko mogu trpiti to ogromno trošenje bogatstva na oružje , a ljudi ginu 🕊️🕊️🕊️
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina

U toj cifri je hrpa oružja kojoj je istekao vijek trajanja, neporavljiva je ili neisplativa. Sve je to dobrodošla pomoć ali budimo realni.

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Sirotanovic kaže...
I sam amerčki vojni vođa Miles je izjavio da će dati sve od sebe da pobjede, no kvake je da su i prije rata znali da ne mogu logistički Rusiju pobjediti u slučaju rata , zato što je blizu , dok Amerika je daleko. I pitanje je koliko možemo ili koliko mogu trpiti to ogromno trošenje bogatstva na oružje , a ljudi ginu 🕊️🕊️🕊️

Logistički? 

Pa ako netko nije logistički jak, to je Rusija.

Osnovni problem je što je zapad jako daleko od ratne privrede i što se ekonomski ne pokreće u tom smjeru. Ovo su prvi pravi koraci konsolidacije, na stranu što su godine oklijevanja davanja Ukrajini ozbiljnih napadačkih sposobnosti dijelom i dovele do sadašnje situacije.

Dronovi i klizne bombe ne mogu dobiti rat ako s druge strane nemaš ozbiljne mogućnosti ratovanja.

7 godina
Sirotanovic kaže...
Zapravo cijela ravna Slavonija tako lako pada kao i 91 ili još prije od Osmanlija, zato što nema nekih prepreka.

Kako nema? Okružena je rijekama sa svih strana, rijeke su velika prepreka.

9 godina
gpd kaže...
Zapravo cijela ravna Slavonija tako lako pada kao i 91 ili još prije od Osmanlija, zato što nema nekih prepreka.

Pitanje je koliko ti s dronovima te neke prepreke od prije predstavljaju problem. 

Ideja o Bradley-u s TOW 2 i nekim reaktivnim oklopom u Slavoniji bi bio jako dobar stopper nekog oklopnog napredovanja, ali od najavljenog:

"Hrvatska je zatražila kupovinu i modernizaciju te podršku za 84kom Bradley-a, u što, između ostalog, ulaze 84 mitraljeza M240, 1103 projektila TOW 2A, 100 projektila TOW2 i 500 TOW Bunker Buster projektila."

vjerojatno nismo povukli/kupili nista (0), plus nasi Bradley-i nemaju reaktivni oklop. A imamo oko 14 moderniziranih Bradleya (od nabavljenih 89), sto je kao i s 18 haubica ili 12 PzH200 - trubica. Od oklopa imamo i Patrie ali od 126 kom Patria, od naoruzanja na njima imamo samo na (ako se ne varam) 5 komada top 30 mm, ostalo je 12,7 mitraljez s kojim mozes ici na Cvjetni na setnju vikendom, a oklopnjak ulazi u drugo desetljece "rada". 

itd itd. 

7 godina
Gebirgs kaže...
gpd kaže...

Pitanje je koliko ti s dronovima te neke prepreke od prije predstavljaju problem. 

Dronovima možeš polupati što hoćeš,  gdje hoćeš, ali ne može se samo dronovima okupirati teritorij, protivnik mora čizmom ući u teritorij, a rijeka u ratu prestavlja jako veliku prepreku. Ne kažem ja nego neki koji su bili u ratu.

16 godina

Treba se uložiti u PZO i radare,ti smo najslabiji.Imamo nešto Mistral 3 kratkog dometa i radare FPS 117  5 komada koji su dobri i upravo se moderniziraju ali su stacionarni.Dobro da se radi upgrade Rafala jer smo imali kao F3R standard bez AESA radara,Spectre,Scorpion kacige,senzora određenih i još puno toga.Nemamo ni tvornicu streljiva,imamo problema sa održavanjem PZH 2000.Imamo 4 Black Hawks i teško ih održavamo a dolaze 8 novih 2028.Suma sumarum treba educirati mlade ljude za sve to i imati dobra sredstva odvracanja u ovim a i u budućim vremenima.

BE HAPPY 要開心 : )
Moj PC  
2 0 hvala 1
5 godina
IRIS/T i SAMP/T bi za to poslužili.
15 mjeseci
"Kako nema? Okružena je rijekama sa svih strana, rijeke su velika prepreka".

Da ali do vukovarske i vinkovačke vojarne nema nikakvih prepreka ako iznenada jurišaju od Tovarnik-Šid graničnog prijelaza. Slično kao 91. No upravu si , ni tada nisu uspjeli od tamo preći Bosut, naši su na vrijeme porušili mostove. Ali ravnica bez većih gradova osim SB i OS, naprave skelu neđe na osami, te jurišaju do neke prepreke većeg grada ili vojarne.
9 godina
Gallu kaže...
IRIS/T i SAMP/T bi za to poslužili.

Samo da ne bude, kako su Francuzi vec nudili, zemaljska verzija MICA-e. A vec se oko toga burgijalo:

"short-to-medium range MICA VL using the same MICA missile that the recently purchased Rafale multi-role fighter will use upon entry into Croatian service. The MICA can also be used as a naval air defense missile and with the Croatian Prime Minister Andrej Plenković recently announcing a new project for the construction of a modern corvette/OPV it represents an enticing opportunity for all branches of Croatia's Armed Forces to be equipped with the same basic air-defense missile. The deal will reportedly cost Croatia some 500 million EUR. "

Taj nenormalni fokus na Francuze vec ide na zivce.

A sto je najgore, sve iz FR vezano za nase kupovine curi u Srbiju jer su "vekovni prijatelji" itd. 

Citat Vuciceva razgovora s pom ministra obrane o nasim Rafalima i nasim sposobnostima istih (starijih verzija) aviona koje uzima SRB:

"Vučić je prilikom obilaska u razgovoru sa pomoćnikom ministra Miloradovićem u jednom trenutku pitao: „Hoće li Hrvatima da daju Meteor rakete ili neće?“, na šta mu je pomoćnik ministra odgovorio: „Kažu da neće“. Ova razmena može indikovati da je Srbiji, neko treći, da li kompanija MBDA ili Francuska, dao uveravanja da će hrvatski Rafali, kao i eventualni srpski, moći da se nadaju samo raketama nove generacije MICA."

Zasto nam trebaju takva sr@nja za milijarde koje nemamo? Da ne spominjem kompromitiranje ogromnog posla, riskiranje zivota ljudi i sigurnost drzave? I mi (kao svaka budala koja je dobila samar) idemo po jos? 

Postoje odlicni sustavi koji se mogu uzeti u Njemackoj (IRIS), Aster30 ili 50 se moze uzeti i u Italiji itd. 

15 mjeseci
Gebirgs: " I mi (kao svaka budala koja je dobila samar) idemo po jos"?

Nemoj vrijeđati, katolički smo dobro postupili, vjekovima nas uče da okrenemo drugi obraz 😜

Ma gadno je ako hoćeš imati dobro obučenu vojsku možeš čak ostati bez kruha koliko je skupo, a opet ako oružje pretopiš u plug lako možeš orati za drugoga.
9 godina

Kad smo kod teme, ovo bi trebalo dici temperaturu:

"Srpsko-hrvatski rat rečima izdignut na viši nivo: Nakon prozivke čiji je Rafal bolji, Vučić između redova najavio nabavku još jedne eskadrile?"

Vučić je ponovo aktuelizovao mogućnost nabavke još jedne eskadrile borbenih aviona:

– To što sebe lažu da će dobiti Meteor raketu, a mi nećemo, mi ćemo dobiti MICA raketu, neka nastave. Ja priznajem, ti stari (Rafali) su bolji od naših novih.

Ali mi ne mislimo tu da stanemo. Nego neću još da vas obaveštavam još o tome. Mi nastavljamo da radimo svoj posao i još mnogo, mnogo, mnogo para da potrošimo da bismo garantovali bezbednost našim građanima. – kazao je Vučić, nagoveštavajući da se razmišlja o još nabavki.

0 0 hvala 0
7 godina
Gebirgs kaže...

Kad smo kod teme, ovo bi trebalo dici temperaturu:

"Srpsko-hrvatski rat rečima izdignut na viši nivo: Nakon prozivke čiji je Rafal bolji, Vučić između redova najavio nabavku još jedne eskadrile?"

Vučić je ponovo aktuelizovao mogućnost nabavke još jedne eskadrile borbenih aviona:

– To što sebe lažu da će dobiti Meteor raketu, a mi nećemo, mi ćemo dobiti MICA raketu, neka nastave. Ja priznajem, ti stari (Rafali) su bolji od naših novih.

Ali mi ne mislimo tu da stanemo. Nego neću još da vas obaveštavam još o tome. Mi nastavljamo da radimo svoj posao i još mnogo, mnogo, mnogo para da potrošimo da bismo garantovali bezbednost našim građanima. – kazao je Vučić, nagoveštavajući da se razmišlja o još nabavki.

Uvališe nas Francuzi u shemu, igraju na obje strane.

16 godina

A ne znaš tko više slini, "kako nas Vrancuzi voledu..."

Ju je je? Je ju je!
17 godina

Mi smo dobili najmodernije ali moramo nadoplatit modernizaciju. Srbi dobili bolje naravno, ali oni su uz ruse pa kako to kako to, sprdačina i guženje. Ljubit će svijet putina kao da ništa nije bilo, več odavno sam to rekao. 

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
dery kaže...

Mi smo dobili najmodernije ali moramo nadoplatit modernizaciju. Srbi dobili bolje naravno, ali oni su uz ruse pa kako to kako to, sprdačina i guženje. Ljubit će svijet putina kao da ništa nije bilo, več odavno sam to rekao. 

Srbi nisu dobili ništa, nemaju ni jedan novi avion, kupili su buduće modele.

Mi smo kupili što je bilo na stolu, i sad ih nadograđujemo kao što se nadograđuje sva vojna oprema.

Da nismo kupili dogodio bi se ovo

Zbog povoljnije ponude, vojni piloti napuštaju Hrvatsku - Poslovni dnevnik

17 godina
forumaš kaže...
dery kaže...

Mi smo kupili što je bilo na stolu, i sad ih nadograđujemo kao što se nadograđuje sva vojna oprema.

Nadograđivanje najmodernijeg znači da se netko zaebao ili je zaeban. Naši dragi vođe u naše ime spušili,iako nekome ne izgleda tako izgleda tako.

16 godina
dery kaže...
forumaš kaže...
dery kaže...

Nadograđivanje najmodernijeg znači da se netko zaebao ili je zaeban. Naši dragi vođe u naše ime spušili,iako nekome ne izgleda tako izgleda tako.

Je u pravu si, Vučić je daleko bolji vožd i crno nam se piše.

12 godina
dery kaže...

nadograđivanje je normalna stvar u vojskama, bilo da se radi o avionu, brodu ili tenku

i srbi će svoj nadograđivati na verziju 5 čim nadogradnja bude dostupna, ako budu imali love

u trenutku kad smo uzimali avione bila je frka da se uzmu što prije, jer bi nam se u suprotnom ugasilo zrakoplovstvo s istekom roka trajanja migova

srbi su bili u ponešto boljoj poziciji jer su imali malo više vremena, pa su dočekali verziju 4 koje u trenutku naše nabave nije bilo

e sad, naši su koštali poprilično manje od njihovih, čak i sa nadogradnjom, a to je zato jer su polovni, no kod vojnih aviona 'polovni' nije ništa manje sposoban od novog iste verzije/nadogradnje, jer prvi i zadnji sat leta moraju biti unutar 2% razlike

EDIT

e sad, ono što je vrlo bitno i zapravo se nikada ne spominje u beskrajnim raspravama oko toga jesu li bolji hrvatski polovni ili srpski novi rafali, a to je broj sati naleta koji spominju kao prednost novih aviona, a zapravo je prednost na strani hrvatskih polovnih aviona

pitaš se kako? zato jer hrvatski rafali imaju dovoljno sati naleta za idućih 20-30 godina i tada će ići u otpis, a uzimat će se novi avioni i nova tehnologija

srbi će imati nove rafale (možda za par godina, a možda i više ako se zaoštri situacija s rusijom + koliko vremena treba da postanu operativni), sa satima naleta za 60+ godina (150 sati godišnje se smatra dobrim rezultatom), a već sad lete avioni 5. generacije i rade se avioni 6. generacije, u odnosu na koje je rafal već sad dobrano zastario i nikakve nadogradnje neće to stići

koliko manje sati naleta imamo, toliko smo manje i platili, a održali smo zračnu komponentu i prebacili se na nato standard

srbi će za 20-30 godina imati zastarjele avione kojima su resursi samo do pola potrošeni i biti će prisiljeni držati ih i dalje, jer se ne isplati otpisivati avione s polovicom letnih resursa - možda budu sposobni kupiti i novije generacije, ali ovi će im biti teret i služiti eventualno za air policing, jer u bilo kakvom sukobu će proći kako bi danas prošao mig 29 u susretu s novim avionima

dakle da, iako se čini da je novo bolje od polovnog, na duže staze to nije tako

još da smo i mi i srbi kao francuzi ili grci, pa da imamo mogućnosti kupovanja i održavanja više desetina ili stotina aviona, pa stariji imaju neku svrhu makar i kao avioni za uvježbavanje, a nove se eskadrile redovno uzimaju svakih 20-30 godina, ajde de - tako i francuzi još uvijek imaju i lete na zastarjelim miražima... ali i srbiji i hrvatskoj je 12 do 24 aviona max kapacitet i onda novi avion u ovakvoj situaciji jednostavno nije prednost koliko god to izgledalo nelogično na prvu

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.12.2025 14:35 (picajzla0707).
17 godina
forumaš kaže...

Je u pravu si, Vučić je daleko bolji vožd i crno nam se piše.

Razlika jedino u kg žive vage.

18 godina
picajzla0707 kaže...

ali i srbiji i hrvatskoj je 12 do 24 aviona max kapacitet i onda novi avion u ovakvoj situaciji jednostavno nije prednost koliko god to izgledalo nelogično na prvu

Ima tu i brdo drugih stvari. Mi još nismo ni blizu operativne upotrebe Rafala, Srbiji će trebati godine nakon što naši budu potpuno operativni da ih stignu u osnovnim elementima.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice