Hrvatska ulazi u projekt nadogradnje tek kupljenih

poruka: 90
|
čitano: 21.676
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hrvatska ulazi u projekt nadogradnje tek kupljenih".
11 godina

To je itekako poželjno i doslovno potreba za nas jer se radi o značajnoj nadogradnji, a sad je i prilika preko SAFE sredstava. Moramo osnažiti vojsku jer Europa postaje sve nesigurnije mjesto.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2025 15:06 (Miro).

5 0 hvala 1
10 godina

glupo pitanje - a sta nismo mogli odmah kupiti nadogradjenu verziju? poanta placanja dva puta je sto? dvaput je dvaput?

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
8 2 hvala 1
17 godina
Re: Hrvatska ulazi u projekt nadogradnje tek kuplj
Damir22 kaže...

glupo pitanje - a sta nismo mogli odmah kupiti nadogradjenu verziju? poanta placanja dva puta je sto? dvaput je dvaput?

Mozda smo skuzili da i srbi kupuju rafale, pa nasi moraju biti bolji.

- Psiho246
13 mjeseci
Damir22 kaže...

Mislim da bi onda avione čekali puno duže, ovako smo uzeli što je bilo na lageru. I to je bolja opcija, Rafali su top kupnja.

17 godina
moderator
Damir22 kaže...

Prije nije postojao EU SEFA program financiranja ovakvih kupnji, sada postoji...

...
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2025 15:27 (Miro).
9 godina

Ne kuzim sto cemo s 18 haubica. Ona brojka u par navrata spominjana da cemo uzeti 50 kom, ajde, ali 18? Sto branis s 18 haubica? Sv Nedelju? Donji Miholjac? Potez od Sibenika do Vodica? Na zemlju povrsine RH ne kuzim plan s 18 haubica. Ako je trial, skupo je za trial. Jer dolaze u paketu s 90 vozila ("Ugovorom o kupnji 18 samohodnih haubica CAESAR 6x6 MK2 Hrvatska vojska dobit će i 90-ak različitih vozila").

Anusic je kritizirao PzH 2000 u smislu da se nisu pokazale, taj dio ajde, mada nije rekao da li je to receno u kontekstu Ukrajine ili nekih pokazatelja u RH? Da li je tih 12 kom PzH uzeto za neke testove pa ce se sada prodati Ukrajini i ne izgubiti lova?

PZO srednjeg dometa i dalje truba. 

Za Rafale vec gore postoje komentari. Isto cudna prica i pokazatelj kratkovidnosti u tim nabavama. Cijela prica se mogla demontirati kod kupovine klauzulom u Ugovoru da se drugim drzavama na Balkanu, ne-clanicama NATO, ne moze prodavati Rafale. Nismo mislili, a sad rokamo. I jos nas zaje.. oko Meteora.  

3 0 hvala 1
7 godina
W2000 kaže...

Moramo osnažiti vojsku jer Europa postaje sve nesigurnije mjesto.

Ne mora značit da će te snažna vojska spasit.

Pogledajmo što se dogodilo u Jugoslaviji, izvrsno naoružana zemlja, pa je svejedno razbijena.

17 godina
Gebirgs kaže...

Ne kuzim sto cemo s 18 haubica. Ona brojka u par navrata spominjana da cemo uzeti 50 kom, ajde, ali 18? Sto branis s 18 haubica? Sv Nedelju? Donji Miholjac? Potez od Sibenika do Vodica? Na zemlju povrsine RH ne kuzim plan s 18 haubica. Ako je trial, skupo je za trial. Jer dolaze u paketu s 90 vozila ("Ugovorom o kupnji 18 samohodnih haubica CAESAR 6x6 MK2 Hrvatska vojska dobit će i 90-ak različitih vozila").

Anusic je kritizirao PzH 2000 u smislu da se nisu pokazale, taj dio ajde, mada nije rekao da li je to receno u kontekstu Ukrajine ili nekih pokazatelja u RH? Da li je tih 12 kom PzH uzeto za neke testove pa ce se sada prodati Ukrajini i ne izgubiti lova?

PZO srednjeg dometa i dalje truba. 

Za Rafale vec gore postoje komentari. Isto cudna prica i pokazatelj kratkovidnosti u tim nabavama. Cijela prica se mogla demontirati kod kupovine klauzulom u Ugovoru da se drugim drzavama na Balkanu, ne-clanicama NATO, ne moze prodavati Rafale. Nismo mislili, a sad rokamo. I jos nas zaje.. oko Meteora.  

Samo za ukras, za to ti jedino danas takvi skupi samohodni topovski sistemi kao Francuski Ceasar Mk2 mogu i poslužit.U modernom ratu FPV dronova, takvi sistemi brzo izgore čim dođu na oči ekipi FPV dron operatera.Uzmi Ukrajinu kao primjer, tamo je uništeno negdje oko dvadeset zelenih sistema.Ukrajinska 2S22 Bohdana sličan sistem, uništeno je 30+ primjeraka na razne načine večinom od udara raznih Ruskih dronova.Dva vrlo vizualna primjera, hebiga tak to ide kad u okolo ima više FPV dronova nego divljih svinja itd.

https://rumble.com/v70jo16-kharkiv-region-russian-wired-fpv-drones-they-burn-ukrainian-2s22-bohdana.html

https://rumble.com/v71f6la-kharkiv-region-russian-fpv-drones-they-burn-two-bohdana-2s22-howitzers.html

Kaj se tiče Pzh 2000, to nismo trebali niti kupovat ipak se radi o vrlo kompliciranom sistemu paljbe itd.Ukratko, klasična Njemačka komplicirana mašinerija s kojom mi nismo u stanju raditi kak spada=isti primjer imaju i Ukrajinci sa njihovih nekoliko pirmjeraka. To je vrlo skup hardver, i ako budeš primječen na bojištu dva tri FPV drona spale ti milijune eura za par minuta.

https://obris.org/hrvatska/problemi-sustava-pezahe2000-u-hrvatskoj/

AMD,........is that Epyc or what?
10 godina
Gebirgs kaže...

Osim ako rat neće izbiti sutra, imamo vremena. Danas 18, za pola godine 10 ovih, pa onda 5 onih i tako pomalo... Pa ne sjedimo na milijardama dolara nafte i plina kao neke države koje ne idu u shopping bez barem 100 komada svega sa full opremom i grijanim sicevima.

Čekaj samo cendranje koliko smo vrtića, bolnica i fontana mogli izgraditi za te novce...

I stavka dva, kad već imamo neke domaće resurse i pamet za to, trebali bi se baciti na glavu i štancati FPV dronove kao da sutra ne postoji. Prvo za sebe, a onda za izvoz. Nek se zove "Hrvatski sokol". 

16 godina

Ova uništena haubica je djelovala stacionarno, dok je ispravna upotreba istih ispali punjenje unutar par minuta i brzo vozi dalje.

Također haubica nije imala protudronsku zaštitu u vidu protuzračnih topova sa pametnom municijom. Također nije isto ratovati na ravnom polju ili brdovitom terenu. 

Haubice djeluju kad ima smisla, npr. kad ide jurišna kolona neprijetelja...ili ista nikad ni ne krene se zna da naprijatelj ima sposobne i precizne haubice.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2025 20:04 (forumaš).
Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina

dupli

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2025 19:57 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
KTM kaže...
Damir22 kaže...

Mislim da bi onda avione čekali puno duže, ovako smo uzeli što je bilo na lageru. I to je bolja opcija, Rafali su top kupnja.

nitko ne kaze da nisu top kupnja, mislim, nisu, ali ok, tako je kako je, dobri su...

samo, mi bas i nemamo dobra iskustva s modifikacijama i nadogradnjama, mislim da se tu vise radilo o taktiziranju, da francuzi izvuku dodatnu lovu naknadno, nego sto se u startu to nije moglo odraditi, ali ok.

a i nije bas da smo ih kupili po cash and carry sistemu, koliko smo cekali, mogli smo jos malo za current gen.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
16 godina

ah kad stručnjaci nabavljaju, i to oni koji jedino znaju cjenik Audija...

PzH-2000 su prvo htjeli kupiti samo paljbene vozila, bez onoga za kontrolu paljbe...

pa se valjda netko umio hladnom vodom, to malo mozga se pokrenulo pa se sjetio  i ubacio i njih u narudžbu...

a propos Rafallea - i dalje sam mišljenja da je 2x više Gripena bilo bolji deal za Hrvatsku, jer su bitno jeftiniji za ekploataciju, a lako izmjenjivi za različite profila operativnog djelovanja...

svi ste zapeli za te Meteore - još jednom, nije ispaljena niti jedna napredna granata iz PzH-2000, samo vulgaris, 35 k€ je skupo...

mislite da se rakete od 1.5 milijuna €štancaju sam tako i daju svakoj šuši?

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
5 0 hvala 1
7 godina

Treba napravit tvornicu nečega, što čemo kad se to što smo nabavili potroši nakon tjedan dva  dana rata?

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2025 21:11 (gpd).

3 0 hvala 0
9 godina

Sokantan clanak. Iako nudi malo citata, dovoljno da se stvore neki zakljucci. 

Gura se pod tepih sve sto imalo smrdi, odgovornosti nigdje, a tih 12 haubica, pitanje jel' uopce funkcionalno. A ovo je ekipa kojoj se povjeravaju zivoti i dobrobit ljudi koji sluze u vojsci, ili nekih rocnika/necije djece.

16 godina

https://www.businessinsider.com/mud-makes-trouble-ukraines-howitzers-super-sensitive-dirt-vacuum-cleaner-2023-5

"These weapons contain electronics that are so vulnerable to dirt and moisture that soldiers have to wear slippers or booties when they enter the vehicles so they don't track in any mud"

"Each howitzer even comes with a vacuum cleaner"

Nadam se da isporučuju i vojne papuče 

4 0 hvala 3
10 godina
Nemam pojma o svemu ovome. Ali me zanima protiv koga se naoružavamo. Srbije? Rusije? Nekog trećeg?
Ako se radi o Srbiji još mogu razumjeti barem dio. Ako se radi o Rusiji, bolje ne trošit novce.
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
7 2 hvala 1
7 godina
Macumba kaže...
Nemam pojma o svemu ovome. Ali me zanima protiv koga se naoružavamo. Srbije? Rusije? Nekog trećeg?
Ako se radi o Srbiji još mogu razumjeti barem dio. Ako se radi o Rusiji, bolje ne trošit novce.

Nikoga specifično, postavit čemo A2/AD tamo negdje na Palagruži, pa tko naleti.

12 godina
Rafale :

Kada se uzimao novi avion rata u Ukraini nije bilo a standard F4 nije postojao tako da ga se nije moglo niti uzeti. Prelazak sa istočne na zapadnu tehniku nije lak i nisu to samo avioni. Radi se o cijelom sustavu. Na rabljene se išlo jer nam je gorilo pod prstima jer je HRZ bio pred gašenjem i bilo je bitno da se avioni dobe što prije. Da se dobije što više za što manje. Nije bilo vremena za čekanje novih. Kao što vidimo još nam nebo čuvaju Mađari i Talijani a svi avioni su nam tu. To valjda dovoljno govori koliko je vremenski zahtjevan prelazak tehnike i uvježbavanje a vježbaju svaki dan. U istom trenutku u Francuskoj je Dassault bio u škripcu jer nije bilo novih narudžbi. Tu uletava Francuska vlada i daje im posla s narudžbom novih aviona za Francusko zrakoplovstvo da firma doslovno ne propadne. Međutim trebalo se riješiti "viška" aviona i tu uletavamo mi i Grci i kupujemo rabljene te radimo tu rupu i potrebu Francuzima. Radi se o jedinstvenom spletu okolnosti i win win win situaciji koju smo za promjenu bili pametni iskoristiti. Nitko više nije imao takve uvjete niti bude.

CESAR :

I ja mislim da bi trebalo još ali s druge strane u ratu smo imali i manje takvog topništva i to žešće krševe i služili su. Tu se radi o naprednom visoko preciznom oružju koje jednom ili par granata nepogrešivo pogađa cilj. Jedan takav sustav vrijedi više nego 100 običnih nepreciznih topova koji zasipaju područje granatama, unište sve samo cilj ne. Primjer je Vukovar koji je upravo tako uništen hrpetinom starih topova. A tu je i ušteda municije. Jeftinije je uništiti jednom granatom nego njih 100 zar ne? Skupa sa PZH 2000 kojih je 15 imat ćemo sasvim solidnu brojku od 33 vrlo napredna sustava. Nije loše zar ne? A ni tu priča nije završena jer će se navodno uzet još par komada.

Eto nadam se da je sad jasnije svima koji se lupaju po glavi.
Moj PC  
11 0 hvala 3
14 godina
@Damir22
Pitanje ti nije glupo. Nemoj tako pisati. Nitko ne zna sve.

Kupili smo što smo mogli. U tom trenu je bila priča da će novi francuski Rafali startati sa F4 standardom, te da će im unaprijediti sve preostale Rafale na F4 standard. Mi smo mogli kupiti maksimalno F3R verziju.

Gripen se ne može mjeriti sa Rafalom u ničemu. Ta kupnja na tom natječaju je najbolja kupnja. Ponuda Grpena je bila preskupa i ponižavajuća za Hrvatsku. Nakon iskustva sa Šveđanima tjekom Domovinskog rata, bolje je da ne kupujumo ništa od njih.

Netko drugi je pitao za Rafale za Srbiju. Negdje sam čitao da su njihove pregovarane verzije znatno okljaštene zbog zabrane prodaje/prijenosa tehnologije u ruke države nečlanice...

Cezar je OK jer Hrvatska treba nabaviti PZO sustave koje opet nudi Francuska. 😉

Ove teme na YouTubeu obradi CROAMFOR, a i česte su u Hrvatskom vojniku.

Meni je to sve dobro. Neka naša vojska ima najbolje od svega. Vio bih vidjeti AH64 longbow sa hrvatskim oznakama.
vicious
15 godina

Da smo sposobni bar napravit nesto od vojne opreme, ajde.. ali i to mo unustili u Đuri Đakoviću 😒

5 0 hvala 2
16 godina

polu off topic. Netko tu kaže da je 15 "haubica" ništa. Tih 15 Pzh2000 ako su ispravne čine 3-4 baterije a to je i više nego dovoljno da se pokrije cijela granica sa Srbijom i da ti uopće ne mogu prići. Pod uvjetom da imaš dobre obavještajce, izviđanje i zapovijedanje. 
F3R je bila najnaprednija verzija Rafalea u trenutku naručivanja. F4 možda ne bi još niti postojao da rat u Ukrajini nije ubrzao razvoj. Sad će još netko reći što odmah nismo uzeli verziju iz 2032. godine.

Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina

OK. A s kime mi točno ulazimo u rat?
Vidim da je agenda takva, neki jedva čekaju, dok većina očito ne zna koliko je rat grozan na svakoj mogućoj razini. 

4 3 hvala 0
16 godina
Inovator kaže...

Vidim da je agenda takva, neki jedva čekaju, dok većina očito ne zna koliko je rat grozan na svakoj mogućoj razini. 

Oružje i obrambena sposobnost služi prije svega odvraćanju. Misliš li da bi JNA krenula na Vukovar da je HV bio ovako opremljen? 
U slučaju nekog šireg sukoba koji bi donio globalni kaos tko zna. Niti Orban niti Vučić ne zvuče prijateljski.

9 godina
Inovator kaže...

Vojni pakt Srbija-Madjarska. Karte Madjarske koje svako malo isplivaju koje ukljucuju Rijeku.

Stanoviti Vojvode po Srbiji koji se prema "Krajini" odnose kao "privremeno okupiranom teritoriju koji cemo povratiti" i te stavove javno svako malo izgovaraju kroz medije.

Iznenadne "aktivnosti" manjina koje na teritoriju RH, prije 6 mj, ponovo "pevaju" o Srpskom Dubrovniku i Kninu. 

Slovacka, Madjarska imaju neke specijalne odnose s Moskvom, a Madjarska donira 50 (!) amfibijskih oklopnjaka, topove za oklopnjak Lazar 3, i MiG 29 plus rezervne dijelove mlaznih motora Srbiji plus im aktivno drzi ledja tijekom ovih sankcija. Prije 2 mjeseca drze 10-dnevnu vojnu vjezbu (koje imaju svake godine) s Vojskom Srbije i obucavaju im helikopterske posade.

Rumunjska je zamalo izabrala pro-Ruskog predsjednika, a u Srbiji je nakon Americke intervencije razmontiran kamp za vojnu obuku gdje se oko 300 ljudi iz Moldove obucavalo za vojni prevrat. "Kako se sumnja, u ugostiteljskom objektu u blizini Loznice bili su organizovali obuku koja je za cilj imala spremanje za pružanje otpora policiji u Moldaviji u slučaju nereda tokom izbora koji su minulog vikenda organizovani u ovoj zemlji. Moldavske vlasti su objavile snimak na kojem se vidi hapšenje skoro 70 osoba i deo obuke koji je po svemu sudeći vršen u Srbiji. O kampu u kojem je organizovana borbeno-taktička obuka, ko stoji iza njega i sa kojim ciljem, sličnim pa i mnogo opasnijim kampovima na teritoriji bivše Jugoslavije, stranim tajnim službama koje deluju u Srbiji"

Madjarska grana obavjestajnu mrezu po Ukrajini, i pala im je ekipa koja je u granicnom podrucju s Madjarskom istrazivala:

"Agenti su imali zadatak proslijediti svom nadređenom podatke o ukrajinskim jedinicama protuzračne obrane i drugim vojnim sposobnostima u Zakarpatskoj regiji na jugu Ukrajine, koja graniči s Mađarskom." Takodjer, jedna od pitanja koja su istrazivana je stav lokalnog stanovnistva o njihovim sentimentima ukoliko bi Madjarska vojska usla u Ukrajinu. "AKCIJA SBU-a Ukrajinci razbili mrežu špijuna, imali su opasne namjere: ‘Htjeli su znati što bi bilo ako upadne mađarska vojska!‘

Dovoljno?

Jel' treba da vrtimo palceve dok se formiraju savezi koji ce nas progutati? Ili je to paranoja i ludost pojedinca koji vidi bijele miseve.

2 godine
U vrijeme stealth tehnologije i dronova oni kupuju obične, stare avione i tenkove. Nema veze, glavno da si odabrani uzimaju pinku. 😉
Mučko Đubre
Moj PC  
0 4 hvala 0
15 godina

Nazalost, i da krene sranje, uz par jeftinih dronova ode sve to u dim... da ne govorimo o rojevima dronova, i ostalom sto jos nismo ni vidjeli 🫣 . Ali tako je kako je... jedina je steta da sami nista ne mozemo napravit pa svoju industiju, ljude zaposliti bar na tome, ako ne na necem pametnijem

1 0 hvala 0
12 godina

Prestanite lupetati. SPG itekako ima primjenu u modernom ratovanju. S dometima od 50km (i više uz specijalne granate) su itekako relevantni. Dron se treba probiti 50km u dubinu, uostalom treba i imati domet od 50+km. Problem nije SPG nego broj granata u skladištima. Uz to Cesar su visoko mobilni sustavi, nije ih lako uhvatiti stacionarne gdje čekaju dronove. Nadodajmo da svatko ozbiljan računa na protudronsku obranu po dubini.. i tako dalje i tako dalje.

Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
Treba kupovati europsko. A129 i Tiger npr.
SAD nije baš najpouzdaniji partner.
5 godina
Srbija je kao otok u moru okruženom članicama EU i NATOa. Cvile što im zavrnemo pipu nafte. Da ikoga od susjeda napadnu bilo bi im ne da su si pucali u nogu, nego ravno u čelo. Srbija ne može napasti ni Kosovo, a gdje bi nas? Slično vrijedi i za Mađarsku. Ne, naši susjedi nas ne mogu napasti ni u najluđem SF scenariju, a da ih ostatak EU i NATOa vojno ne samelje ili ekonomski toliko uništi da im jedino preostane love za kupit si štrika za oko vrata.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice