Ne znam za baterije, ali recimo zračenje baznih stanica mobilne telefonije oštećuje okolno drveće.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27552133/
Tako da se niti ovdje ne bih prerano istrčavao kada su u pitanju dugoročniji efekti.
Zrače li električni automobili? Evo što kaže studi
- poruka: 56
- |
- čitano: 16.806
- |
- moderatori:
vincimus
Ti si jedini izvor istine, evo nema razloga da ti ne vjerujemo, odma bacam EV u smeće jer si ti rekao da ti vjerujemo 
Aj prvo nauči kako nastaje i kad EM zračenje pa onda nastavi raspravu. Bez toga stvarno nema smisla
Ne budi sarkastičan, samo kažem da ne budeš naivan, jer konglomerati ne ulažu milijarde u tvoje zdravlje nego u svoju zaradu.
Pogledaj malo kroz ljudsku povijest koliko puta je ljudima rečeno da je nešto sigurno i da se koristi i koliko puta je hrpa ljudi umrlo od te sigurnosti i naravno nikome ništa, ne vidim razloga zašto bi sada bilo drugačije (ne kažem da je, ali zašto bi).
Evo ti jedan zanimljiv članak za mobitelima - LINK
Opet napominjem, nisam teoretičar zavjera niti u to vjerujem, ali da sam oprezan i da baš ne vjerujem istraživanjima plaćenim od konglomerata je istina.
Svako će sam odlučiti šta misli da je za njega istina i šta je njemu bolje.
Ja sam na strani opreza i sumnje.
Moram biti sakrastičan , jer ljudi koji ništa ne znaju o EM šire takvu paranoju nesvjesni koliko je to nekome tko nešto zna o tome smiješno i neutemeljeno.
Ne zanimaju me kojekakvi linkovi, tekničke sam struke, znam i više nego dovoljno o EM.
Samo da ti natuknem, skoro sve oko tebe je EM , cijela stvarnos se temelji na EM, svjetlo je EM , bilo kakv pomak naboja stvara EM, sunce je ogroman izvor EM-a, zemlja ima EM, ne postojimo bez EM-a.
Ako se bojiš em-a, moraqo bi se maknuti iz našeg svemira jer si okružen s em-om.
Kako se ne bojiš mobitela ? Koliko su dugo već mobiteli s nama, da ne govorim o drugim tehnologijama koje koriste EM za komunikaciju ? Svaki elektronički uređaj zrači EM valove , od veš mašine do frižidera, tv-a , fena ....
Pa eto svismo živi bez ikakvih posljedica koji bi se tome mogle pripisati.
Znači paničariš bez veze. Na kraju kupiš jeftino uređaj pa izmjeriš razine ako te plaše i ako ne vjeruješ ovima na netu što su već mjerili od amatera do institucija.
Pa MRI ako ideš na pregled je toliko jači od svega ovoga pa se radi svakodnevno i ljudi borave u blizini urešaja i rade
Evo i ja ću biti sarkastičan; građevinske sam struke pa sve znam o povredama na radu, zacjeljivanju raznoraznih organa i profesionalnim deformacijama.
Kako je netko prije lijepo istaknuo, i toplina je EM zračenje, pa eto iz nekoliko razloga nije dobro ako je u našem ambijentu ima premalo ili previše.
Inače, broj kanceroznih oboljenja je u najrazvijenijim zemljama u porastu, sad tome mogu biti uzroci svakakve kemikalije u tlu, zraku i vodi koje su nusprodukti raznih industrija, pušenje, radionuklidi, načini kako proizvodimo ili obrađujemo hranu, statistički sve starija populacija... uglavnom, slažem se s kolegom koji kaže da zdrava doza skepticizma i (ukoliko je moguće) opreza nije na odmet.
Evo, i za rutinsko CT skeniranje radiologija se klela da je potpuno bezopasno, pa se u novije vrijeme otkriva da baš i nije.
"But the radiation emitted by this essential diagnostic tool may cause more harm than previously known and could eventually be responsible for roughly 5% of all cancers diagnosed in the U.S. in a single year, a new study finds."
https://www.npr.org/sections/shots-health-news/2025/04/16/g-s1-60488/ct-scan-cancer-risk-ionizing-radiation
Prije nego se netko zakači na to - ne kažem da su EM i ionizirajuća zračenja ista stvar.
Toplina je EM zračenje.
Ne, toplina je generalno rezultat gibanja atoma/molekula, a EM zračenje nastaje akceleracijom iona. EM zračenje će proizvesti toplinu ako se apsorbira, a da li će se apsorbirati ovisi o frekvenciji.
Samo mala ispravka i DC ima EM polje ali je statično, za razliku kad je struja promjenjiva onda je i EM dinamičko. Oba vrsta polja imaju drugačiji utjecaj na ljude i drugačije postavljene granice, da sad ne dužim dostupno je sve za googlanje, ukratko, sve vrijdnosti su daleko od max dopuštenih koje su već same po sebi jako strogo postavljene
Ukratko , ništa čime bi se trebali opterećivati
Nema se što ispraviti - kod statičkog polja nema zračenja! Da se nadovežem, činjenica jest da proizvođačima primarna briga nije zdravlje potrošača, ali gubici jesu, pa tako i gubici u vidu EM zračenja.
Kako nema zračenja, pa statičko EM polje je upravo to , zračenje ! Svako gibanje naboja izativa EM polje, DC je gibanje naboja, kogo vodiča se stvara EM polje. Kod AC je samo razlika što je polje promjenjivo smjer i jakost, kak se mijenja gibanje naboja , tako se i polje mijenja
Ne. Statičko polje nije zračenje. Zračenje nastaje promjenom potencijala polja, a koje se događa promjenom momenta naboja (u slučaju EM zračenja, govorimo primarno o dipolnom momentu). Dakle, ne izaziva gibanje EM polje, EM polje postoji i bez gibanja, ali zračenje ne. Nosioc sile (foton u ovom slučaju) nosi informaciju o promjeni potencijala u polju - ako nema promjene potencijala nema emisije fotona.
Toplina je EM zračenje.
Ne, toplina je generalno rezultat gibanja atoma/molekula, a EM zračenje nastaje akceleracijom iona. EM zračenje će proizvesti toplinu ako se apsorbira, a da li će se apsorbirati ovisi o frekvenciji.
U pravu si, EM zračenje je (eventualni, ako se frekvencija poklopi) nositelj energije za gibanje čestica, a u IC spektru (koji je nama golim okom nevidljiv) je pokazatelj temperature nekog tijela. Doduše, možemo i golim okom procjenjivati temperature tijela (više crveno, plavičasto ili bijelo usijanje recimo pri kaljenju/taljenju metala), čak i površina zvijezda (Hertzsprung-Russell dijagram) (dobro, to ne baš golim okom, nego indirektno kroz optičke instrumente).
Ne znam za baterije, ali recimo zračenje baznih stanica mobilne telefonije oštećuje okolno drveće.
Tako da se niti ovdje ne bih prerano istrčavao kada su u pitanju dugoročniji efekti.
Potpuno drugi frekvencijski opseg, nebitno za ovu raspravu isto koliko i kad bi rasprava bila koliko je vidljiva svjetlost kancerogena
Samo mala ispravka i DC ima EM polje ali je statično, za razliku kad je struja promjenjiva onda je i EM dinamičko. Oba vrsta polja imaju drugačiji utjecaj na ljude i drugačije postavljene granice, da sad ne dužim dostupno je sve za googlanje, ukratko, sve vrijdnosti su daleko od max dopuštenih koje su već same po sebi jako strogo postavljene
Ukratko , ništa čime bi se trebali opterećivati
Nema se što ispraviti - kod statičkog polja nema zračenja! Da se nadovežem, činjenica jest da proizvođačima primarna briga nije zdravlje potrošača, ali gubici jesu, pa tako i gubici u vidu EM zračenja.
Kako nema zračenja, pa statičko EM polje je upravo to , zračenje ! Svako gibanje naboja izativa EM polje, DC je gibanje naboja, kogo vodiča se stvara EM polje. Kod AC je samo razlika što je polje promjenjivo smjer i jakost, kak se mijenja gibanje naboja , tako se i polje mijenja
Ne. Statičko polje nije zračenje. Zračenje nastaje promjenom potencijala polja, a koje se događa promjenom momenta naboja (u slučaju EM zračenja, govorimo primarno o dipolnom momentu). Dakle, ne izaziva gibanje EM polje, EM polje postoji i bez gibanja, ali zračenje ne. Nosioc sile (foton u ovom slučaju) nosi informaciju o promjeni potencijala u polju - ako nema promjene potencijala nema emisije fotona.
Sorry, u pravu si, jedno pišem drugo mislim, u glavi mi izloženost EM polju. Inicijalno sam se referirao da i DC stuja generia EM polje i da smo mu izloženi, ali to nije zračenje kako si rekao, ali isto ima utjecaj, srećom zanemariv
.. Na kraju kupiš jeftino uređaj pa izmjeriš razine ako te plaše i ako ne vjeruješ ovima na netu što su već mjerili od amatera do institucija....
Ne možeš jer su ONI sigurno financirali kineze da rade uređaje za lažne rezultate. A poznato je su kinezi još gori.

Potpuno drugi frekvencijski opseg, nebitno za ovu raspravu isto koliko i kad bi rasprava bila koliko je vidljiva svjetlost kancerogena
Takoje... ima neznalica koje misle i da vidljiva svjetlost može sjeći kroz metal.
Nebitno, jer ništa od toga van tvoje struke ne postoji u Svemiru.
Takoje... ima neznalica koje misle i da vidljiva svjetlost može sjeći kroz metal.
Laser koji reže metal je istog frekvencijskog raspona?
Laser koji reže metal je istog frekvencijskog raspona?
Guglaj "semantička paralela". S čime nisam ja započeo.
Što se tiče generalne izloženosti EM zračenju, "kupanje" u povećanom zračenju većih frekvencija od pojave i rasta upotrebe elektrike i elektronike sasvim sigurno utječe dugoročno na ljudski organizam (pitanje je kako i koliko pozitivno/negativno). Slično kao kad bi odjednom umjesto na zraku počeo živjeti u vodi - s vremenom razviješ peraje.. No to je sasvim druga tema, relativno gledajući, ako se netko želi brinuti, više bi se trebao brinuti o zračenju mobitela nego auta.
Što se tiče generalne izloženosti EM zračenju, "kupanje" u povećanom zračenju većih frekvencija od pojave i rasta upotrebe elektrike i elektronike sasvim sigurno utječe dugoročno na ljudski organizam (pitanje je kako i koliko pozitivno/negativno). Slično kao kad bi odjednom umjesto na zraku počeo živjeti u vodi - s vremenom razviješ peraje.. No to je sasvim druga tema, relativno gledajući, ako se netko želi brinuti, više bi se trebao brinuti o zračenju mobitela nego auta.
Meni je najbolje kad ljudi koji puše vode takve brige
Ili zračenju radionuklida koje kroz redoviti rad ispuštaju nuklearne elektrane.
O rudarenju uranija i proizvodnji, manipuliranju i pohrani nuklearnog goriva da ne pričamo 
Vidim da ima tu dosta ekipe koja se razumije u razna zračenja. Ako nije OT u rubrici elek. auti mene interesira koliko mogu izazvati zračenje sunčevi kolektori na krovu kuće i koliko to ima utjecaj na nas ako se živi u tavanskom stanu pod tim kolektorima?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Vidim da ima tu dosta ekipe koja se razumije u razna zračenja. Ako nije OT u rubrici elek. auti mene interesira koliko mogu izazvati zračenje sunčevi kolektori na krovu kuće i koliko to ima utjecaj na nas ako se živi u tavanskom stanu pod tim kolektorima?
Nema utjecaja, ne zrače.
Čak suprotno, upijaju dio sunčeva zračenja i pretvaraju ga u el energiju
Lijepo je nešto novo konstruktivno naučiti od vrsnih znalaca. Nadam se da to pišete iz vlastitog iskustva.
Lijepo je nešto novo konstruktivno naučiti od vrsnih znalaca. Nadam se da to pišete iz vlastitog iskustva.
Pa, tehnički, nisu ništa krivo napisali.
Imam solare ali PaleRider je već izvrsno objasion tematiku. Za početak solara ide istosmjerna struja (DC) koja ima frekvenciju 0 Hz te ima statičko el. mag polje. Inverter ju pretvara u izmjeničnu struju koja ima 50 Hz ako se ne varam kod amera je 60 Hz. To ti znaći da struja promjeni smjer 50 puta u sekundi (sinusnog oblika plus ne želim ulaziti u višefaznu struju, fazore i ostale ludosti) i stvara promjenjivo el. mag polje. Ako se dobro sječam a vjerojatno ne ono opada odnosno obrnuto je proporcijonalan kvadratom udaljenosti.
Pa ako je inverter opasan onda su ti opasne i utičnice, produžni kablovi, instalacije u zidu itd.
Smjer magnetsko polja u tom slučaju se određuje pravilom ljeve ruke.
Nemojte to probat imat će te masnicu.
Nema tu nekog efekta na zdravlje , premda svašta se može čuti i pročitati. Čuo sam da nije dobro imati puno utičnica u kući radi zračenja , pogotovo kad su neiskorištene pa navodno "curi " struja od utičnice do utičnice 🤔
Drug Gejotres je spomenuo dalekovod , eh uvijek je nelagodno prolaziti biciklom ispod tog jakog voda , čuješ ono pucketanje i imaš neki čudan osjećaj u glavi .
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Bez obzira što mi ne može bit ništa.
Imam solare ali PaleRider je već izvrsno objasion tematiku. Za početak solara ide istosmjerna struja (DC) koja ima frekvenciju 0 Hz te ima statičko el. mag polje. Inverter ju pretvara u izmjeničnu struju koja ima 50 Hz ako se ne varam kod amera je 60 Hz. To ti znaći da struja promjeni smjer 50 puta u sekundi (sinusnog oblika plus ne želim ulaziti u višefaznu struju, fazore i ostale ludosti) i stvara promjenjivo el. mag polje. Ako se dobro sječam a vjerojatno ne ono opada odnosno obrnuto je proporcijonalan kvadratom udaljenosti.
Pa ako je inverter opasan onda su ti opasne i utičnice, produžni kablovi, instalacije u zidu itd.
Da dodam, frekvencije od 50-60 Hz odgovaraju ogromnim valnim duljinama (tisuće km), a pošto je presjek interakcije proporcionalan valnoj duljini (optimalna duljina dipola je 1/2), ovi valovi praktički prolaze kroz ljudsko tijelo bez ikakve apsorpcije. Može se signal niske frekvencije uhvatiti i sa antenama puno manje veličine ali za to su potrebne posebne antene - tzv. loop antene, i pojačala. U ljudskom organizmu nema analoga loop antene, ono funkcionira više kao dipol antena. Zato ljudsko tijelo ne može apsorbirati valove od 50-60 Hz, ali može proizvesti smetnje u blizini FM prijamnika (valna duljina koja odgovara frekvenciji 100 MHz je reda veličine čovjeka). No čak i te frekvencije su preniske (nisu ionizirajuće) a gustoća zračenja premala da bi bilo štetno po zdravlje.
Ma, nema frke za zahebanciju. Apsolutno nemam pojma o struji osim ovo kaj se vidi oko nas, napajanja, žice, utičnice, uređaji pa zato pitam jer sam se fakat naslušao svega u vezi tih zračenja.