Čim vidim da je Ridley Scott, odmah preskačem. Lik je sve samo ne dobar filmaš.
Gladijator 2 – veći i skuplji, ali nipošto ne i za
- poruka: 31
- |
- čitano: 4.625
- |
- moderatori:
vincimus
Jedinica je toliko dobra da nisam ni ocekivao da ce napraviti ista bolje. Jos nisam pogledao dvojku, kada smo kod toga...
Budem sigurno i nece me sigurno razocarati, jer se vracam na pocetak - ne ocekujem da zasjeni "original".
Onda ce biti da slabo gledas filmove u zadnje vrijeme...
Filmovi novije produkcije su osrednje smeće, čast izuzecima koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke.
Filmovi novije produkcije su osrednje smeće, čast izuzecima koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke.
Pa ti snimi nesto bolje od toga smeca i zaradi pare, ali gle cuda... I takvi filmovi mlate pare, daleko vece i od onoga sto bi ti kao snimio, a ti kao znas sto ljudi kao zele....
Cinjenica je da smo kako godine prolaze sve cangrizaviji, trazimo nesto puno bolje, mislimo da smo najbolji, najpametniji, da zasluzujemo nesto bolje... Ali to je ista prica kao i sa mojim djedom, koji je cijelo vrijeme govorio da mu nesto ne stima.
Na kraju nas ceka obican spomenik, a to hocemo li uzivati ili necemo u necemu, to nas ni ne pitaju, jer nove stvari su za nove generacije, a ne za ostarjele nacmore.
Vidim, disneyu recimo u zadnje vrijeme baš ide na ruku guranje "politike" gdje joj nije mjesto. :)
Vidim, disneyu recimo u zadnje vrijeme baš ide na ruku guranje "politike" gdje joj nije mjesto. :)
Eto, sve su bankrotirali od toga . Nikada vise para nisu zaradili...
Na novoj snjeguljici, buzz lightu, acolyteu ?
Da skinuli sve rekorde, zarade i gledanosti.
Baci oko na dionice i dobit unazad par godina, iznenadit ces se koliko su milijarda izgubili.
Nisu propali, niti bankrotirali ( još ) naveo sam ih kao primjer kriminalne moderne filmske produkcije današnjice.
Baci oko na dionice i dobit unazad par godina, iznenadit ces se koliko su milijarda izgubili.
Nisu propali, niti bankrotirali ( još ) naveo sam ih kao primjer kriminalne moderne filmske produkcije današnjice.
Disneyeva dobit raste od 2014., jedino su 20. i 21. imali pad zbog covida.
Prometej (2012), osim vrhunskog VFX-a pun je nelogičnosti. Pošalješ na nepoznati planet, ekipu koja je neodgovorna (znanstvenik skine vizir jer ima kisika u prostoriji), kada sranje krene, ekipa se uspaniči.
Logike nigdje.
Da argumentiram: U situacije gdje je sve ili dosta toga nepoznanica ne šalješ kauboje ili ekipu koja će se uspaničiti, nego ili šalješ iskusni odgovornu ekipu ili ih istreniraš, pa metodom eliminacije, mičeš sa misije .
Alien Romulus.... Mrzim woke filmove.
Weyland Yutani pusti vojnu postaju da slobodno kruži orbitom, a onda ekipa klinaca se spusti na nju i kreće sranje. Vojne baze koje su napuštene se čuvaju, a kamoli gdje je biološko oružje i ne puštaš da bude: "sve je na izvol'te".
VFX katastrofa po pitanju likova. Android Ash očajno napravljen. Pored toliko mogućnosti VFX-a, oni naprave lika u rangu video igre....
Film je reciklaža Aliena iz 1997. za kojega su rekli da je loš, ali ako ćemo raditi usku usporedbu, film je vrh u usporedbi sa ovime.
Prometej (2012), osim vrhunskog VFX-a pun je nelogičnosti. Pošalješ na nepoznati planet, ekipu koja je neodgovorna (znanstvenik skine vizir jer ima kisika u prostoriji), kada sranje krene, ekipa se uspaniči.
Logike nigdje.
Alien Romulus.... Mrzim woke filmove.
Weyland Yutani pusti vojnu postaju da slobodno kruži orbitom, a onda ekipa klinaca se spusti na nju i kreće sranje. Vojne baze koje su napuštene se čuvaju, a kamoli gdje je biološko oružje i ne puštaš da bude: "sve je na izvol'te".
On point. Nazalost za ove neke stvari koje si nabrojao, izgovora nema. Redatelji se takodjer, barem u Alienu, mjenjaju takvom brzinom da je od originalne price ostao cuspajz i reciklaza tih nekoliko scena i alien u 3 faze: jaje/facehugger/odrasla jedinka. Takodjer naceli smo temu space jockeya, ali tu teturamo. David kao lik, iz njega se moze dobiti toliko, i zapravo nacinje temu samosvjesnog (poludjelog) AI-a koji koristi svoje superiorne resurse i uspjesno manipulira sve oko sebe dok se igra Mengelea, pokazuje opasnost AI-a s ciljem koji se ne poklapa s ljudskim (vrlo aktualna tema) - to smo isto parkirali. Godine idu, Fassbender fizicki stari, prica ne ide nikamo.
U novom nastavku, koji se uspjesno odlaze, najavljuju pricu o nekolicini ljudi u Covenantu koji se bude iz stasis-a prijevremeno, otkrivaju da je Covenant, koji je u medjuvremenu pretvoren u divovski laboratorij i uzgajaliste aliena, na putu prema Paradise-u jer David planira unistiti bica koja su nas stvorila. Ekipa krade shuttle i dolazi da Paradise da upozori inzinjere i ostale, ovi ih zele ubiti, ali kada dolazimo do tog momenta, David koji korsiti Prometheus kao gigantski dropship, slece s vojskom Aliena i napada ih.
Tu dolazimo do potencijalnog momenta kada jedan Jockey bjezi s jajima u sebi i tu se spajaju dva dijela price.
No to je manji dio price koja moze biti. Ne ulazim u razne potencijalne druge razvoje u koje smo u tome mogli otici. Npr da postoji i rasa iznad inzinjera, jer inzinjeri su po svemu sudeci errand boys-i koji sprovode sto drugi odluce. Postoje li Gospodari, tehno rasa overlorda? Sto krije planet po imenu Paradise? Ta bi prica mogla otvoriti vrata vecim i jacim pricama iznad black goo-a, ali to i predstavlja izazov kojeg ce se malo koji redatelj uhvatiti.
Ovako smo osudjeni na ono sto dobijamo, logicki i izvedbeno price busne kao Svicarski sir, iz kojih sklapamo neku pricu. Klince koji kradu teretni modul i odlaze na put u mega bazu koja slobodno pluta uokolo dok Weyland Yutani, iako ima resurse i kolonije uokolo, bole mnogo za to sto se dogadja s njim.
Ni remek djela poput Kuma, Pulp Fiction-a, Shawshank Redemption, Goodfellas, One Flew over the Cuckoo's Nest itd. itd tebi ne valjaju.
Ako ne možeš smisliti vrhunsku seriju Breaking Bad i navedene filmove, onda je realan problem u tebi, jer nema tu valja-ne valja, sto žena dvjesta sisa.
To su temelji razvoja kvalitetne kinematografije koje su takvima ocijenili svjetski filmski eksperti, a ako se s time složi i 90% gledatelja, a je, jednostavno ne razumiješ tu umjetnost i slušaš Trap music
Ne volim ni ja operu općenito, no ne mogu (ne smijem) kakiti po njoj.
Ne razumijem je i to je sve.
Remek djela za tebe. Za mene sigurno nisu. Ti si jedan od onih koji zapravo kakiju po drugim ljudima jer se ne slazes s njima, pogotovo u tako trivijalnim i zivotno nebitnim stvarima kao sto su filmovi i serije. I onda kao slag na tortu das za usporedbu glazbu koja je desetljecima totalitarna stvar necijeg ukusa o kojem se ne raspravlja. Ako vec oces usporedbe sa glazbom samo da te sad zgazim ko beba zvecku - 90% slusatelja u hrvatskoj vele da su cajke najbolja glazba... Oces jos pokvarena logiko?
Remek djela za tebe. Za mene sigurno nisu. Ti si jedan od onih koji zapravo kakiju po drugim ljudima jer se ne slazes s njima, pogotovo u tako trivijalnim i zivotno nebitnim stvarima kao sto su filmovi i serije. I onda kao slag na tortu das za usporedbu glazbu koja je desetljecima totalitarna stvar necijeg ukusa o kojem se ne raspravlja. Ako vec oces usporedbe sa glazbom samo da te sad zgazim ko beba zvecku - 90% slusatelja u hrvatskoj vele da su cajke najbolja glazba... Oces jos pokvarena logiko?
Pa kaj nisu?
Gospodine, po nikome ne kakim.
Postoje normativi, pravila, zakonitosti, istraživanja.
Za tebe je trivijalna-nebitna stvar jedna priznata umjetnost kao što je filmska ?! Ajde ?! imaš na to prevo, ok, bar si se izjasnio.
Tebi se ne mora sviđati Mozartova glazba, ali bi trebao biti toliko kulturan da ne pljuješ po njoj.
Ne znam za što je za tebe "totalitarna stvar" nečijega ukusa, no npr. u Jugoslaviji je postojao odjel koji je lošu glazbu proglašavao za šund (možeš to googlati). Ta glazba je izlazila na vinilu i kazetama, no imala je naljepnicu šunda, pa ako želiš slušaj. To bi trebalo uvesti ponovo.
Ista stvar kao što ti netko ne smije prodati nov pokvaren automobil, tako ne bi smio lošu, pokvarenu glazbu.
Zatim, što su to cajke ?!
Kakav je to glazbeni pravac ?
U svakom glazbenom smijeru postoji odlična, dobra i loša glazba.
Pogledah ga neki dan. Sve ovisi o ukusu ali ugodno me iznenadio, zato što sam očekivao nastavak, Scotovo smeće, glupe odluke ljudi, kao što su Prometej i Convent. Ali novi redatelj je kvalitetno uradio posao, povezao je stare aliene s novim.
Zašto mladež, jeste i mene smetalo dok nisam saznao, ali to je redatelj objasnio ovako : "gledao sam produženu verziju Aliens i vidjevši dio gdje pokazuju kako se djeca igraju u koloniji, shvatih kako bi bilo odlično napraviti alien film o djeci u toj koloniji i pokazati kakav je život bio u koloniji". Tako da i one ishitrene odluke u filmu možemo pripisati ishitrenoj mladeži, nisu djeca nego mladi od 20 do 25 godina, kojoj su roditelji pomrli, a ne mogu napustiti koloniju pa zato bježe.
Za napuštenu postaju, nije napuštena već ju je xsenomof opustošio. Nije vojna nego znanstvena, sagrađena iz dva dijela. Romulus je moderniji dio i kopija je interijera Cameroonovog nastavka Aliens i tu su se nakotili xsenomophi, a Remus dio je interijer starog Scotovog originalnog aliena gdje su se nakotili face huggers. I za nekoliko sati će se srušiti zato što je posada pobijena a postaja optećena. Spominjem interijer zato što imamo i treći, to je svemirski brod (gdje je redatelj htio da bude jako mali kokpit i da izgledao kao kokpit nekog utovarivača ili bagera) kao i sama kolonija koji su najsiromašnije uređeni i za bijednike. Gdje nam pokazuje uznapredovani sistem kapitalizma i korporativizma. Zatim znanstvenici u dvije bogatije klase interijera postaje. Ima i ona elitna klasa interijera koju smo gledali u Prometeju.
Možemo reći da ima rupu u radnji što postaja nije zvala u pomoć (možda i jesu ali signal dok dođe do responda... ), što prije djece nisu stigli marinci... djeca su iskoristila situaciju da promijene sudbinu i da ne završe kao njihovi roditelji.
Treća nelogičnost je ono brzo razvijanje embrija u odraslog xsenomopha. To prepisuju genetskoj manipulaciji "cjepiva". Cjepivo je osmišljeno da unaprijedi ljude zato što korporacija je uvidjela da se teško i nikako ne prilagođavamo životu na koloniji (ljudi umiru, kolonije propadaju, profit pada).
Nadam se da će izaći i produžena verzija gdje će ispasti sporija radnja i biti više objašnjenja nekih isfušarenih stvari. To možemo zahvaliti Scotu, zato što je mladom redatelju nakon gledanja još neobjavljenog filma rekao da skrati film i ubrza radnju i ovaj ga poslušao 🙄 (ili je morao) .
Koji su Vaši kriteriji da su za Vas određeni filmovi ili serije remek djela?
To sto tebi i nekima drugima neke stvari nisu jasne to je najmanji problem. Otplatiti ce oni sve to i to jos dodadno zaraditi. A ostalima, pa evo, opet je puno kino onih koji ce ici gledati ovaj gladijator usred i samog Zagreba.... Tko nas, tebe i ostale, pita sto mislimo. Evo bankrotirao je disney naveliko zbog silnih milijardi koje su izgubili kako ti to kazes, a koje su to kao milijarde kao izgubili kao ?!?!... Aj ne trkeljajte gluposti. Vas ***u te woke gluposti, jer ste muskarcici, ne muskarci, jer muskarce generalno to ne muci i ne tice ih se - ne tice ih se to, niti moraju ista pravdati. A Disney iskreno zaboli sa misljenje neki lijevih i desnih koji ni ne znaju gdje pripadaju. Nas nece biti, a Disney ce i dalje biti tu.... Ali, bre, Balkanci su najpametniji, pogotovo iz svoja 4 zida...
...
Nije vojna nego korporacijska. Radi u tajnosti nesto sto nesmije. Dok se javi bazi treba koliko mjeseci da dode signal itd. Uglavnom malo glupo ali opet kraj svega ostaloga nije strasno. Usporedbi sa prometejom? Dokumentarac
Pogledao sam film i ne kužim čemu tolike kritike. Zašto uspoređivati prvi i drugi dio? Prvi je klasik, vjerojatno najbolji film zadnjih 30ak godina.
Ako drugi dio gledate kao zaseban film bez usporedbe onda je prilično dobar. Nemojte mi samo komentirati morske pase u areni jer kakve sve izopačene stvari su se radile kroz povijest teško mi je ne povjerovati da niti ovog nije bilo tj da se nitko nije sjetio ovoga prije Scota.
Recimo čemu ono ubojstvo u Gladijajatoru gdje Komodo kao ubije cara (svog oca) Marka Zlatnog, kad se to uopće nije dogodilo. Čemu lagati povijest kad ima toliko originalnih izopačenih događaja? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Commodus https://en.m.wikipedia.org/wiki/Marcus_Aurelius
Vidim večina zaboravlja da se filmovi/serije kreiraju isključivo da zabave ljude i ništa drugo, isto kao i muzika i bilo kakava umjetnost ako smo kod toga. Remek djelima se proglase stvari za koje se veći broj kritičara slaže da su odlične stvari, ali zaboravljamo da je more onih drugih koji se niti blizu ne slažu oko toga. Idealan primjer su Pollockove slike, zaradile milijune i milijune a 99% ljudi to vidi kao izdrk....e jednog debila, isto tako ako pogledaš slike Goye, ili filmove Triera.....i ima toga koliko očeš. I zato silit nekome umjetnost je najveći debilizam, nekima je Kum perverzno odličan film ali isto tako ih je ogromno kojima je to uber glupost sa malim morem nelogičnosti....
Ukratko umjetnost je 100% subjektivna stvar i ako ti se nešto ne sviđa nitko te nemože uvjerit da je to dobro... pokušaj uvjerit metalca da sluša narodnjake i obratno.... zato mi nije jasno zašto usiljavate svoje mišljenje oko nekog filma ili serije.
Druga stvar koja me živcira je guranje "woke" riječi kad si nesposoban drukčije objasnit svoje neslaganje - jer mi iskreno nije jasno šta je to u Romulusu toliko woke niti dali većina ljudi koja upotrebljavaju tu riječ znaju šta uopće znači?
Ali slažem se da su zadnji Scottovi filmovi ubi bože... čovjek se drži nekog kalupa režiranja koji je važio prije 30ak godina ali danas to nažalost ne funkcionira tako. A u zadnjem Gladijatoru su morski pasi najmanji problem.... meni je luđe kako Denzelov lik u sat vremena dođe od pozicije jadnog robovlasnika do skoro Cara bez da doslovno išta znaš o tome liku niti ti je jasno kako se sve to uopće dogodilo, o Mescalu osim da mu je poanta života ubit Pascalov lik kojem onda u 5 min borbe oprosti sve, o ona dva debila cara koje u biti vidiš samo kako se prebacuju sa zabave na zabacu i na kraju pokažu da je jedan psiho manijak.... a o Napoleonu da ni ne počinjem, ono je tako zbrkan i dosadan film o jednoj od zaniljivijih osoba novije povijesti...
Opet pišem ima toliko puno zanimljivih događaju u povijesti za radnju filma, toliko da lažovi i loši karakteri poput Scotta uopće ne moraju raditi reviziju povijesti a da film bude vrhunski.
Sjetite se i Scottovog propagandnog i lažnog povijesnog filma "pad crnog jastreba" 🙄
Recimo čemu ono ubojstvo u Gladijajatoru gdje Komodo kao ubije cara (svog oca) Marka Zlatnog, kad se to uopće nije dogodilo. Čemu lagati povijest kad ima toliko originalnih izopačenih događaja? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Commodushttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Marcus_Aurelius
A zašto gledaš film pa googlaš povijest ili obrnuto? Gledaj film zbog filma a ne zbog povijesnih činjenica, jer ako ćemo tako gledati onda je serija Spartak najrealnija...hahaha
Što se tiče Napoleona, toliko kakenja nisam mogao progutati pa nisam gledao film, možda je dobar , ne znam. Ali što se tiče Gladijatora 1 ocjena 10 drugi dio meni 8.
Ono si izvrsno napisao o kakenju i gutanju, ne volim gutati smeće.
Ono si izvrsno napisao o kakenju i gutanju, ne volim gutati smeće.
Pa možda ti netko nije rekao ali Gladijator I niti II nisu povijesni filmovi, to što ih ti tako gledaš tvoj problem. E ovo boldano i podcrtano u tvom citatu opovrgava ovo drugo jer ovo podcrtano nije, niti će biti istina.