Litij uopce nije rijedak metal, ima ga doslovno posvuda. Neuki protivnici elektricnih automobila su razvili teoriju koju sad svi ponavljaju ko papagaji...
Problem s litijem je njegovo rafiniranje do "battery grade" kvalitete i cistoce, a za to najvece kapacitete danas ima Kina. To je ono gdje najveci dio cijene otpada na sam litij. Kemikalije i postrojenja za njegovu preradu iz "sirovog" oblika u onaj upotrebljivi u baterijama je problematican dio, a ne nedostatak metala kao takvog.
I ti si popušio tu priču. Kaže ovako, Litija je 0,002% u zemljinoj kori.
Olova (0.0013%) u zemljinoj kori ima manje nego litija (0.002%), litija ima relativno mnogo, problem je što se poput rijetkih zemalja nigdje ne nalazi mnogo već treba obraditi goleme količine materijala da bi se dobilo relativno malo.
Kritični elementi za litij-ionske baterije su :
Litij, Kobalt, grafit, Nikl, Mangan
Bitne su nalazišta sa komercijalno isplativim koncentracijama Litija,
A to imaš u Australiji , Čile, Kina, itd.
Kobalt se rudari 40% u Republici Kongo. (Dječja radna snaga.)
A druga stvar je što jednom kad izrudariš olovo ono se reciklira 99%
Litij ne.
LFP baterije ne sadrže kobalt, tako da ti ta prica ne drzi vodu. Sto je najbolje, vise od 60% elektricnih automobila na trzistu danas sadrzi LFP baterije, a i NMC ga koriste u vrlo malim kolicinama.
Litij uopce nije rijedak metal, ima ga doslovno posvuda. Neuki protivnici elektricnih automobila su razvili teoriju koju sad svi ponavljaju ko papagaji...
Problem s litijem je njegovo rafiniranje do "battery grade" kvalitete i cistoce, a za to najvece kapacitete danas ima Kina. To je ono gdje najveci dio cijene otpada na sam litij. Kemikalije i postrojenja za njegovu preradu iz "sirovog" oblika u onaj upotrebljivi u baterijama je problematican dio, a ne nedostatak metala kao takvog.
I ti si popušio tu priču. Kaže ovako, Litija je 0,002% u zemljinoj kori.
Olova (0.0013%) u zemljinoj kori ima manje nego litija (0.002%), litija ima relativno mnogo, problem je što se poput rijetkih zemalja nigdje ne nalazi mnogo već treba obraditi goleme količine materijala da bi se dobilo relativno malo.
Kritični elementi za litij-ionske baterije su :
Litij, Kobalt, grafit, Nikl, Mangan
Bitne su nalazišta sa komercijalno isplativim koncentracijama Litija,
A to imaš u Australiji , Čile, Kina, itd.
Kobalt se rudari 40% u Republici Kongo. (Dječja radna snaga.)
A druga stvar je što jednom kad izrudariš olovo ono se reciklira 99%
Litij ne.
Uf koliko gluposti napisanih, ne stigne to covjek sve ni popratiti. Zaboravio sam u prethodnom odgovoru napisati da se litij moze reciklirati neogranicen broj puta bez da izgubi kvalitetu i cistocu. To je na kraju krajeva metal, kao i svaki drugi metal opet ga mozes na kraju zivotnog ciklusa upotrijebiti u novoj bateriji.
Zanimljivo je da Europa, SAD i Kina imaju ogromna postrojenja za reciklazu litij-ionskih baterija koja uglavnom stoje prazna jer je zivotni ciklus tih baterija znatno duzi nego sto se prethodno predvidjalo. LFP baterije su taj ciklus digle na sasvim neki drugi nivo, tako da ce se reciklazne kompanije nacekati prije nego prvi primjerci uopce dodju na reciklazu.
Napisao sam činjenice direktno s wikipedije.
Električna vozila nisu mi bila ni na kraj pameti.
Ako si ti tu vidio napad na električna vozila to je tvoj problem.
Znači ja pričam o tome je li Litij-ionska baterija i materijali za istu teško nabavljivi ili nisu,
Je li to rijetkost ili nije.
A da bi se odgovorilo na to pitanje treba poznavati i cijeli supply-chain. od kuda što dolazi od čega se sastoji , itd.