krivi link, za većinu ide Modernino.. Pfizer samo za ugrožene i zdravstvene djelatnike
"Bez tri godine ne možemo biti sigurni da je neki lijek ili cjepivo sto posto učinkovit ili neškodljiv", odgovorila je Markotić.
Niti jedno cjepivo ili lijek nije 100% siguran ili učinkovit.
Standardi koji se prihvaćaju za sigurnost ljekova ovise o ozbiljnosti situacije.
Zato se određenim bolesnicima mogu dati eksperimentali lijekovi (https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/compassionate-use/faq-20058036).
Ako je netko recimo smrtno bolestan i umire ne znači mu puno dali je lijek 70% siguran ili 99.99%, i dali će mu nakon godinu dana od istog otpasti k*, ako postoji mogućnost da tih godinu dana još poživi a inače nebi. Nakon smrti nema više liječenja.
I tu je generalno mišljenje struke i vlade da je u ovom trenutku za opći dobrobit manji rizik dati cijepivo u ovoj fazi nego pustiti bolesti da nastavi svojim tjekom.
Što se duže pusti da hara to je veća šansa da pređe u nešto gore, nagli porast zaraženih, kolaps zdravstvenog sustava i ekonomije. I to je rizik bez da virus ne mutira u nešto puno gore, a što je više zaraženih to je i šansa za to veća. Tako je neovisno o tome dali je neko 100% imun i siguran od COVIDA isto opterećen i ugoržen zbog ovih par % ljudi koji se zaraze i kojima je potreba hospitalizacija, jer su resursi preusmjereni u tretiranju tih ljudi čime je općenito smanjena i otežana zdravstven skrb.
Inače me osobno ne smeta ako se netko zbog svojih razloga ne želi cijepiti ili želi pričekati.
Problem je u promoviranju i zagovaranju mišljenja da je cijepivo opasnije od virusa, pa se su i oni koji bi se inače cijepili odgovoreni, a to ukuljučuje i najugroženije skupine koje imaju i najveći razlog da se cijepe.
I to nam svima skupa ne ide u prilog.
samo što to nitko od odgovornih/stručnih ne kaže tako, nego kaže: "gle, ja sam se cijepio i nije mi ništa, nema nikakvih nuspojava, cijepite se i vi" (a cijepio se prije 2 minute)
da se to predstavi na iskren način, vjerujem da bi više ljudi bilo zainteresirano za cijepljenje, nego je sada