krivi link, za većinu ide Modernino.. Pfizer samo za ugrožene i zdravstvene djelatnike
"Bez tri godine ne možemo biti sigurni da je neki lijek ili cjepivo sto posto učinkovit ili neškodljiv", odgovorila je Markotić.
Niti jedno cjepivo ili lijek nije 100% siguran ili učinkovit.
Standardi koji se prihvaćaju za sigurnost ljekova ovise o ozbiljnosti situacije.
Zato se određenim bolesnicima mogu dati eksperimentali lijekovi (https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/compassionate-use/faq-20058036).
Ako je netko recimo smrtno bolestan i umire ne znači mu puno dali je lijek 70% siguran ili 99.99%, i dali će mu nakon godinu dana od istog otpasti k*, ako postoji mogućnost da tih godinu dana još poživi a inače nebi. Nakon smrti nema više liječenja.
I tu je generalno mišljenje struke i vlade da je u ovom trenutku za opći dobrobit manji rizik dati cijepivo u ovoj fazi nego pustiti bolesti da nastavi svojim tjekom.
Što se duže pusti da hara to je veća šansa da pređe u nešto gore, nagli porast zaraženih, kolaps zdravstvenog sustava i ekonomije. I to je rizik bez da virus ne mutira u nešto puno gore, a što je više zaraženih to je i šansa za to veća. Tako je neovisno o tome dali je neko 100% imun i siguran od COVIDA isto opterećen i ugoržen zbog ovih par % ljudi koji se zaraze i kojima je potreba hospitalizacija, jer su resursi preusmjereni u tretiranju tih ljudi čime je općenito smanjena i otežana zdravstven skrb.
Inače me osobno ne smeta ako se netko zbog svojih razloga ne želi cijepiti ili želi pričekati.
Problem je u promoviranju i zagovaranju mišljenja da je cijepivo opasnije od virusa, pa se su i oni koji bi se inače cijepili odgovoreni, a to ukuljučuje i najugroženije skupine koje imaju i najveći razlog da se cijepe.
I to nam svima skupa ne ide u prilog.
samo što to nitko od odgovornih/stručnih ne kaže tako, nego kaže: "gle, ja sam se cijepio i nije mi ništa, nema nikakvih nuspojava, cijepite se i vi" (a cijepio se prije 2 minute)
da se to predstavi na iskren način, vjerujem da bi više ljudi bilo zainteresirano za cijepljenje, nego je sada

Koliko sam imao prilike da vidim, prilično je nasumično kako će ko proći. Znam slučajeve u rasponu od muškarca od 60-ak godina, sa viškom kilograma, koji je na testu na antitela urađenom zbog puta saznao da je preležao, do čoveka u ranim 40-im koji je nedavno preminuo.