Homeopatija na udaru sudskog čekića

poruka: 225
|
čitano: 53.439
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Homeopatija na udaru sudskog čekića".
17 godina
moderator
Re: Homeopatija na udaru sudskog čekića
DarthMarkus kaže...

Je...

Moj kolega sa faksa. 

Rigorozni program sirove ishrane povrća skupa sa liječenjem uljem.

Lupetaš o stvarima o kojima blage veze nemaš.

Čini se da ti lupetaš o stvarima o kojima nemaš blage veze, što dokazuješ time što na uzorku od 1 tvrdiš da ulje liječi rak.

Anegdote su najniži oblik dokazivanja i same za sebe ne dokazuju ništa. Pa tako ni ta tvoja anegdota.

13 godina

Mbaksa, obiđi me.

Tvoja forumska analiza mi zaista gotovo ništa ne znači kad sam neke stvari vidio iz prve ruke.

Analize i svoja mišljenja ostavi za sebe.

Ići s tobom u neku raspravu o alternativi bi bilo kao da pričam sa junferom o seksu (hvala Picajzla).

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2018 17:02 (DarthMarkus).
Moj PC  
1 6 hvala 0
17 godina
moderator

Misliš da si vidio. Nisi nužno vidio to što misliš da si vidio.  Radi takvih koji misle da vide da se dogodilo nešto što se nije dogodilo, šarlatanima cvjeta posao.

13 godina

Je da.

Samo cold, cold, facts.

Dok se ne radi o tvojoj guzici ili guzici tvoga bližnjega.

E onda dobiješ šire vidike i povežeš se s malo drugačijim pogledom na sve.

Do tad, mirno ti more.

P.S. Dobar pokušaj ad hominema koji je samo pokazao tvoju prepotentnost i neupućenost 

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2018 17:11 (DarthMarkus).
Moj PC  
3 4 hvala 0
7 godina
protjeran
mbaksa kaže...
piece_of_mind kaže...
Njegov cilj je omalovažavati alternativno i prirodno liječenje koje uvelike pomaže kod teških i autoimunih bolesti za koje suvremena medicina nema lijeka.

Kad bi postojao lijek, onda bi ta "alternativna" liječenja postala dio suvremene medicine. S obzirom da nisu postala - može se pretpostaviti da ne pomažu. A to što ljudi pogrešno misle da pomažu, to je zato što ne razumiju znanost i statistiku pa nisu u stanju provjeriti pomažu li doista ili ne.

piece_of_mind kaže...
Ali trebamo ga razumjeti, takva je država, državni vrh se grebe pa zašto se i doktori ne bi ogrebali za pinku pod stolom, za postotak od propisanog lijeka, pa evo kako vidimo, i za prostituiranje na informatičkom portalu. Jadno i bijedno.

Nadam se da ćeš sad izložiti dokaze za svoje tvrdnje.

Ti si smiješan jer postavljaš tezu kako tebi odgovara bez ikakve logike. Suvremena medicina također koristi "alternativu" samo je pakira u mizernim količinama u obliku tabletica i masno naplaćuje. Također je kristalno jasno kakva je veza između suvremene medicine i marihuane i zašto je marihuana u većini zemalja još uvijek zabranjena. To samo budaletinama nije jasno. Treba ti dokaz da se doktori grebu za pinku pod stolom, za postotak od lijeka? Guglaj o aferama zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj. A dokaz da se ovaj grebe za ove gluposti kojima trola na informatičkom portalu pitaj u uredništvu Bug-a, ne plaćam ga ja za pisanje na Bugu.

17 godina
moderator
DarthMarkus kaže...

Je da.

Samo cold, cold facts.

Pa dogodilo se. Meni se vidici nisu "proširili" jer se nisu imali kamo širiti. A moja bližnja je iz očaja odlazila nekom liku koji je krilio rukama oko nje i time je kakti liječio. I isto probala to ulje od konoplje, nakon čega su morali privremeno prekinuti kemoterapiju jer je zbog ulja dobila reakciju na kemoterapiju.

Ja sam šutio jer je nisam htio uzrujavati. A što da joj velim? Čuj, imaš rak pluća - to ti je smrtna presuda - samo je pitanje hoćeš li izdržati nekoliko mjeseci, godinu dana ili koju godinu - pripremi se na odlazak s ovoga svijeta. Da joj to velim? Ne, šutio sam. Ali bome ju ja nisam slao tim šarlatanima, da joj uvaljuju lažnu nadu.

Upravo to i jest najgore - šarlatani su lešinari. Otpad koji zarađuje na ljudskoj nevolji - čovjek se osjeća bespomoćno jer mu moderna medicina ne može pomoći (a ne može mu ili joj pomoći jer mu ili joj ne može pomoći - ne završava svaka bolest ozdravljenjem) i onda odlazi šarlatanu.

9 godina
neaktivan
Krayz1e:

Za gripu si u pravu. Testiranja se provode na vrlom malom broju ispitanika, a prema jednoj analizi dostupnoj na Chocrane kolaboraciji, zaključeno je da cjepljenje nema učinka na krajnje posljedice kao što su smrti, upale pluća, izgubljeni radni dani itd. Slatka vodica, ukratko.
Ja rekoh
17 godina
moderator
piece_of_mind kaže...
Ti si smiješan jer postavljaš tezu kako tebi odgovara bez ikakve logike.

Ti si smiješan jer ne znaš osnove logike pa misliš da drugi idu kontra logike kad ne idu, a ne vidiš da sam ideš kontra logike.

piece_of_mind kaže...
Suvremena medicina također koristi "alternativu" samo je pakira u mizernim količinama u obliku tabletica i masno naplaćuje.

?

piece_of_mind kaže...
Također je kristalno jasno kakva je veza između suvremene medicine i marihuane i zašto je marihuana u većini zemalja još uvijek zabranjena. To samo budaletinama nije jasno.

Očito je da tebi nije jasno.

piece_of_mind kaže...
Treba ti dokaz da se doktori grebu za pinku pod stolom, za postotak od lijeka? Guglaj o aferama zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj.

Ne treba meni - tebi treba dokaz, da potkrijepiš svoje tvrdnje. I onda umjesto da podastriješ dokaze, upućuješ na guglanje. Pa daj onda izguglaj i svima nama lijepo izloži te navodne dokaze.

piece_of_mind kaže...
A dokaz da se ovaj grebe za ove gluposti kojima trola na informatičkom portalu pitaj u uredništvu Bug-a, ne plaćam ga ja za pisanje na Bugu.

Zašto stručne, učene, visokoobrazovane osobe ne bi ovaj obogatile kvalitetnim člancima iz područja znanosti i medicine?

7 godina
protjeran
mbaksa kaže...
DarthMarkus kaže...

Je da.

Samo cold, cold facts.

Pa dogodilo se. Meni se vidici nisu "proširili" jer se nisu imali kamo širiti. A moja bližnja je iz očaja odlazila nekom liku koji je krilio rukama oko nje i time je kakti liječio. I isto probala to ulje od konoplje, nakon čega su morali privremeno prekinuti kemoterapiju jer je zbog ulja dobila reakciju na kemoterapiju.

Ja sam šutio jer je nisam htio uzrujavati. A što da joj velim? Čuj, imaš rak pluća - to ti je smrtna presuda - samo je pitanje hoćeš li izdržati nekoliko mjeseci, godinu dana ili koju godinu - pripremi se na odlazak s ovoga svijeta. Da joj to velim? Ne, šutio sam. Ali bome ju ja nisam slao tim šarlatanima, da joj uvaljuju lažnu nadu.

Upravo to i jest najgore - šarlatani su lešinari. Otpad koji zarađuje na ljudskoj nevolji - čovjek se osjeća bespomoćno jer mu moderna medicina ne može pomoći (a ne može mu ili joj pomoći jer mu ili joj ne može pomoći - ne završava svaka bolest ozdravljenjem) i onda odlazi šarlatanu.

I kakve veze ima to što je tvoja bližnja išla kod kakvog vrača koji je krilio oko nje, s liječenjem uljem konoplje? Nitko nije rekao da će ulje konoplje svima izliječiti rak ali nekima hoće. Ovisno o kvaliteti ulja, cjelokupnoj ostaloj prehrani, suplementima, "super hrani", čajevima, biljnim pripravcima, načinu života, stanju uma, vrsti i stadiju raka i još mnogo toga što ti nisi u stanju shvatiti. I da, također u kombinaciji s kemoterapijom. To je liječenje svim sredstvima na svim razinama, nepojmljivo za takve poput tebe. 

13 godina

Mbaksa ideš u krajnost.

Razluči što je šarlatantsvo, a što je zapravo pokušaj liječenja.

Ovo nisam htio pisat, ali moram :

Trenutno mi otac umire od raka jetre. 

Medicina je rekla - "Mali, to je to..." 

Doslovno tim riječima.

Jedina stvar koja na njemu direktno djeluje je ulje cbd-a. Dakle - NI JEDAN PROPISANI LIJEK mu nije olakšao bolove, nego JEBENO ULJE CBD-a koje ima mizeran postatak THC-a (gotovo ništa), dakle potpuno je legalno, ali skupo ko sam đavo.

Za sada DIREKTNO vidim da mu to pomaže, dok ostalo NE. 

Ako ništa, strahovito ga opušta da može funkcionirat, ali ne na način da ga ušlagira.

Pokazuješ strahovitu netoleranciju za nešto s čim nisi imao doticaja.

Ja sam realist po prirodi i to turbo skeptičan, ali vidjet iz prve ruke olakšanje nekoga tko ima još koji mjesec života ili mu dati bilo kakvu nadu s nečim što svaki dan pomaže ljudima - ONO stani i proširi vidike.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2018 17:26 (DarthMarkus).
Moj PC  
9 1 hvala 0
9 godina
neaktivan
Mbaksa:

Tvoj link ne valja. Treći slučaj s popisa. Homepat uputio roditelje liječniku, oni odbili, dijete umrlo. I tako redom. Nisi dokazao da homeopatski pripravci, a to je tema članka, štete. Odlazak homeopatu kao primarnom prižatelju usluga je suludo, ali to nije tema ovog članka a bogme ni rasprave. Probaj bolje drugi put.
Ja rekoh
17 godina
moderator
piece_of_mind kaže...
I kakve veze ima to što je tvoja bližnja išla kod kakvog vrača koji je krilio oko nje, s liječenjem uljem konoplje?

Reci ti meni kakve. Dajem primjer osobe u bezizlaznoj situaciji koja se lovi za slamke. Bioenergetičari su jedna slamka, ulje od konoplje druga.

piece_of_mind kaže...
Nitko nije rekao da će ulje konoplje svima izliječiti rak ali nekima hoće.

Kako znaš? Za to nema indikacija. Kod nekih vrsta rakova bi možda moglo pomoći, ali odgovor na koje vrste rakova i u kojoj mjeri dat će medicina. A nećemo te "zaključke" izvlačiti iz osobnih anegdota.

piece_of_mind kaže...
Ovisno o kvaliteti ulja, cjelokupnoj ostaloj prehrani, suplementima, "super hrani", čajevima, biljnim pripravcima, načinu života, stanju uma, vrsti i stadiju raka i još mnogo toga što ti nisi u stanju shvatiti. I da, također u kombinaciji s kemoterapijom.

Suplementi su treća slamka, super hrana četvrta slamka, čajevi peta slamka, biljni pripravci šesta slamka...

piece_of_mind kaže...
To je liječenje svim sredstvima na svim razinama, nepojmljivo za takve poput tebe.  

Kakvi su to "poput mene"? Što ti mene kao osobu uopće uvlačiš u ovu priču?

8 godina
protjeran
Feudalac kaže...
Nisam baš našao dokaze da marihuana liječi rak. Kao sedativ je zanimljiva i to je to. Ne pomaže uvijek, u široj familiji sam imao slučaj čovjeka s rakom pluća, dvije godine je umirao u groznim bolovima, potrošio je silne novce na to, a bolje mu je bilo samo u bolnici...

Otisao sam van Hr, THC-CBC ulje (marihuana je preslaba) sa visokim postokom ublazuje bolove, o tome nema govora. Da lijeci nesto nisam primjetio.

Kad dodje odredjen stadij vise nemas alternative osim morfija, koji je ubitacan. Sto se tice doktora, bilo je nekoliko operacija kod privatnika, jer dok dodjes drzavnima na red mozes umrijeti. Na kraju su doktori rekli ne trebate vise dolaziti gotovi ste.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2018 17:29 (O_O_O).
13 godina
O_O_O kaže...
Feudalac kaže...
Nisam baš našao dokaze da marihuana liječi rak. Kao sedativ je zanimljiva i to je to. Ne pomaže uvijek, u široj familiji sam imao slučaj čovjeka s rakom pluća, dvije godine je umirao u groznim bolovima, potrošio je silne novce na to, a bolje mu je bilo samo u bolnici...

Otisao sam van Hr, THC-CBC ulje (marihuana je preslaba) sa visokim postokom ublazuje bolove, o tome nema govora. Da lijeci nesto nisam primjetio.

Kad dodje odredjen stadij vise nemas alternative osim morfija, koji je ubitacan. Sto se tice doktora, bilo je nekoliko operacija kod privatnika, jer dok dodjes drzavnima na red mozes umrijeti. Na kraju su doktori rekli ne trebate vise dolaziti gotovi ste.

Ovo najviše boli.

Kako je život surov u pm.

17 godina
moderator
Feudalac kaže...
Tvoj link ne valja. Treći slučaj s popisa. Homepat uputio roditelje liječniku, oni odbili, dijete umrlo.

Zašto bi taj slučaj invalidirao sve ostale?

A taj slučaj ti pokazuje do čega dovodi vjerovanje u alternativu, odnosno neprihvaćanje moderne medicine. Mislim, zbog čega uopće postoje homeopati? Pa zato jer moderna medicina ne valja, ne funkcionira, ne? Pa normalno je onda da će čovjek otići homeopatu. Zbog čega bi uopće homeopat slao bolesnika šarlatanu (liječniku moderne medicine)?! Kužiš gdje je problem? Homeopati i pristaše homeopata se žele praviti da njihovo podrivanje moderne medicine nema nikakve posljedice. Upravo taj slučaj ti pokazuje kakve posljedice negiranje ili dvojenje u modernu medicinu može imati.

Feudalac kaže...
Nisi dokazao da homeopatski pripravci, a to je tema članka, štete.

Nije mi to ni bila namjera dokazati. Iako je bilo takvih pripravaka od kojih su se ljudi razboljeli (jer ih nisu propisno razrijedili). Problem homeopatije nisu beskorisni pripravci, nego stvaranje nepovjerenja prema modernoj medicini, prema znanosti.

Feudalac kaže...
Odlazak homeopatu kao primarnom prižatelju usluga je suludo, ali to nije tema ovog članka a bogme ni rasprave.

Nekim ljudima je to normalno. A tema članka je homeopatsko šarlatanstvo - davanje beskorisnih preparata.

16 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Evidentno ne znaš ključne stvari o homeopatiji. To je kao da tražiš da se regulira astrologija!  Nije dobar dio homeopatije obični bullšit - cijela homeopatija je obični bullšit! Homeopatija je lov na teoretičare zavjera (ove koji se boje "big farme"), na neznalice (poglavito na one koji misle da je to neka vrst "biljne medicine") i na naivne, a ponekad i na očajne, koji se ne mogu pomiriti s tim da se njihova konkretna bolest ne može izliječiti.

Ovakvo neznanje ne čudi s obzirom da se na policama ljekarni nalaze proizvodi označeni kao homeopatski pripravci, a zapravo sadrže aktivnu tvar. Sestra mi je tražila kapi za nos na biljnoj bazi i kad je došla doma čita "homeopatski pripravak". Na prvu je pošizila i mislila ići vratiti kapi, ali je onda pažljivije pročitala deklaraciju i vidjela da sadrže eterična ulja, te kapsaicin, što bi značilo da onaj tko je napisao "homeopatski pripravak" ili nema pojma što je homeopatija ili koristi zakonsku rupu za plasirati proizvod na tržište uz manju kontrolu.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
17 godina
moderator
DarthMarkus kaže...

Jedina stvar koja na njemu direktno djeluje je ulje cbd-a. Dakle - NI JEDAN PROPISANI LIJEK mu nije olakšao bolove, nego JEBENO ULJE CBD-a koje ima mizeran postatak THC-a (gotovo ništa), dakle potpuno je legalno, ali skupo ko sam đavo.

Za sada DIREKTNO vidim da mu to pomaže, dok ostalo NE.

Direktno mu pomaže - za što? Smanjuje mu bol? Jesam li ja igdje napisao da mu neće smanjiti bol?

Posve druga stvar je ako ćeš tvrditi da mu to liječi rak.

DarthMarkus kaže...

Pokazuješ strahovitu netoleranciju za nešto s čim nisi imao doticaja.

Ja sam realist po prirodi i to turbo skeptičan, ali vidjet iz prve ruke olakšanje nekoga tko ima još koji mjesec života ili mu dati bilo kakvu nadu s nečim što svaki dan pomaže ljudima - ONO stani i proširi vidike.

Opet ti o širenju vidika. Pomaže ljudima u vezi bolova. Nema nekih indikacija da im liječi bolest. Polako se rade istraživanja, ali dosad nisam vidio ništa osobito obećavajućeg. Marihuana i njezini spojevi se pokušavaju zbog nekog razloga proglasiti nekakvom novom super-biljkom, no gdje su dokazi da stvarno djeluje? Mislim da je vrijeme da ti počneš širiti vidike, i da iz svojih "anegdota" prestaneš izvoditi zaključke koje iz njih ne možeš izvesti.

17 godina

Pedijatar na tjednoj bazi uzurpira spokoj ovog foruma  .

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
9 1 hvala 1
9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Zašto bi taj slučaj invalidirao sve ostale?

A taj slučaj ti pokazuje do čega dovodi vjerovanje u alternativu, odnosno neprihvaćanje moderne medicine. Mislim, zbog čega uopće postoje homeopati? Pa zato jer moderna medicina ne valja, ne funkcionira, ne? Pa normalno je onda da će čovjek otići homeopatu. Zbog čega bi uopće homeopat slao bolesnika šarlatanu (liječniku moderne medicine)?! Kužiš gdje je problem? Homeopati i pristaše homeopata se žele praviti da njihovo podrivanje moderne medicine nema nikakve posljedice. Upravo taj slučaj ti pokazuje kakve posljedice negiranje ili dvojenje u modernu medicinu može imati.

Ljudi se okreću alternativi uglavnom za one stvari na koje službena medicina nema odgovor. Nisam baš čuo da je netko nakon infarkta miokarda otišao travaru. Stentanje, drugi dan doma i bok. Međutim, iz ove rasprave vidiš da postoje bolesti za koje smo svi, manje-više, otpisani. 40 godina nakon što je proglašen rat raku - i dalje umire jednak broj ljudi. Kada se nema što drugo - dobra je i terapija ishranom, uljem, bilo čime dok postoji bilo kakva nada pa i bez osnove.

Prema tome, jedini način da muljatori nestanu je da medicina ponudi kvalitetne odgovore. Legalizirani placebo u vidu homeopatskih pripravaka po meni nije vrijedan spomena.

Ja rekoh
17 godina

Da li je riblje ulje homeopatski pripravak? Čitao sam na nekom forumu da ga trebam piti svaki dan da ne oglupim ili je već kasno?

I'm silicon-based life-form
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Doc Berecki kaže...

"...odabir homeopatskog pripravka umjesto farmakološki učinkovitog lijeka može rezultirati pogoršanim ili produljenim simptomima, a u nekim slučajevima čak i smrću."

Mora li ti doista pisati ta riječ ili ju možeš naslutiti iz konteksta?

- - -

Ako se boluje od smrtonosne bolesti, tada uzimanje nekoliko kapi obične vode umjesto medicinski dokazano djelotvornog lijeka, može rezultirati pogoršanim ili produljenim simptomima, a u nekim slučajevima čak i smrću. Od te bolesti. Ne od nekoliko kapi vode.

Što je nejasno?

Navedeno je primjer "grijeha nečinjenja" a kako ni homeopatski ljekovi nisu 100% voda nego ipak nešto sadrže (ne ulazeči u učinkovitost samog sadržaja) ja sam to sveo pod onaj drugi "grijeh činjenjem".

No moram priznati da slučajevi koje sam ja vidio u životu imaju drugačiji sljed: Prvo se osoba liječila "pravim" ljekovima pa kad nije bilo nikakvog efekta je prešla (valjda iz očaja) na alternative.

E sad.. nekima je pomoglo a nekima nije. Pitanje, da li bi tima išta pomoglo ili ne je za neku drugu raspravu.

13 godina
piece_of_mind kaže...
mbaksa kaže...
DarthMarkus kaže...

Je da.

Samo cold, cold facts.

I kakve veze ima to što je tvoja bližnja išla kod kakvog vrača koji je krilio oko nje, s liječenjem uljem konoplje? Nitko nije rekao da će ulje konoplje svima izliječiti rak ali nekima hoće. Ovisno o kvaliteti ulja, cjelokupnoj ostaloj prehrani, suplementima, "super hrani", čajevima, biljnim pripravcima, načinu života, stanju uma, vrsti i stadiju raka i još mnogo toga što ti nisi u stanju shvatiti. I da, također u kombinaciji s kemoterapijom. To je liječenje svim sredstvima na svim razinama, nepojmljivo za takve poput tebe. 

Zašt DartMarkusov frend sa faksa vrijedi, a mbaksina bljižnja ne vrijedi? 

42
17 godina
neaktivan
markoBT kaže...

Jel u tvojim fantazijama ti određuješ kako stvari idu ili netko drugi?

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
neaktivan

Malo o opasnostima 'bezopasnih' placebo metoda

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...

2 0 hvala 0
17 godina
moderator
Feudalac kaže...
Ljudi se okreću alternativi uglavnom za one stvari na koje službena medicina nema odgovor.

A kolko to ima smisla? Ako nema odgovor, znači da (još) nije pronađena tvar ili procedura koja bi riješila konkretni problem. Moderna medicina nema odgovor, a šarlatani imaju! Astronomi nemaju odgovor kako doći do najbliže nam zvijezde, ali astrolozi imaju! Pa zato onda bolje da pare daš astrolozima, a ne big astronomiji.

Feudalac kaže...
Međutim, iz ove rasprave vidiš da postoje bolesti za koje smo svi, manje-više, otpisani. 40 godina nakon što je proglašen rat raku - i dalje umire jednak broj ljudi.

Koliko se sjećam, kad sam zadnji put gledao grafove, za ono što sam gledao nije se umiralo u istom broju. Tako da ne znam o kojim bolestima ti pričaš.

Feudalac kaže...
Kada se nema što drugo - dobra je i terapija ishranom, uljem, bilo čime dok postoji bilo kakva nada pa i bez osnove.

Bilo je nedavno istraživanje koje je pokazalo da kod raka nada ne poboljšava izglede za preživljavanje. Ona potencijalno omogućava ljudima da to razdoblje do smrti provedu u barem malo boljem raspoloženju, da ih možda manje boli.

I što onda kad ipak postanu svjesni da su im bioenergetičari, travari i kojekakvi drugi šarlatani prodavali muda pod bubrege? Onda se čovjek odjednom osjeća nasamarenim. I još k tome, zna da mu je kraj blizu. Uzeli mu pare i napravili budalu od njega. Lijep osjećaju. Blago onima koji tada nemaju dovoljno samosvjesnosti pa ne skuže što su im šarlatani napravili.

Feudalac kaže...
Prema tome, jedini način da muljatori nestanu je da medicina ponudi kvalitetne odgovore.

Mislim da predstavljaš lažnu dilemu. Nije to ili-ili situacija. Do smanjenja broja muljatora došlo bi edukacijom ljudi, drugačijim odgojem (drugačijim pogledom na život i bolest) te strogim kažnjavanjem svih koji ljude varaju. Homeopati i proizvođači homeopatskih pripravaka trebali bi kazneno odgovarati zbog lažnog oglašavanja. Dakle, da se sudstvo pokrene i počne raditi svoj posao, već bi to puno značilo.

Feudalac kaže...
Legalizirani placebo u vidu homeopatskih pripravaka po meni nije vrijedan spomena.

Nadajmo se da će ga odlegalizirati. 

13 godina

Največi krivac zašto moderni alternativni medicinski šarlatani imaju uspjeha (iako vjerovatno ne puno više nego i oni srednjovjekovni, samo što onda nisu bili šarlatani - naime tada nije bilo nikog da ih tako nazove) je, gle čuda - moderna "službena nealternativna" medicina. E, sad će netko pitat kako to?

Pa jednostavno - da moderna medicina nema tako uspjeha u lječenju raznoraznih bolesti i da ljudi i dalje hametice umiru od kuge, kolere, gripe, tuberkuloze i inih boleština (usput, bilo bi zanimljivo saznat kad je zadnja osoba umrla od kuge ili kolere u Hrvatskoj) nitko ne bi ni primjetio da netko umire i od raka.

Ali kako one prijenabrojene boleštine suvremenoj medicini ne prestavljaju veliki problem, onda oni koji umiru od raznih vrsta rakova i drugih (za sada) neizlječivih bolesti zahtjevaju isti tretman kao i ovi prije, a suvremena medicina im pošteno kaže: žao mi je, ali stvari stoje tako i vaši su dani na ovom svijetu odbrojani.

Sad, ako ste vjernik ima nade na onom drugom (ili trećem ako nešto pođe po zlu i na drugom). A nevjernicima je nešto lakše. Oni znaju da sve ne znaju pa prihvaćaju da postoje i neizlječive bolesti. A eto, jebiga, jedna je i njih strefila.

Ali postoje i oni treći koji ne prihvačaju tako lako te činjenice i vele: kad nećete pomoć vi, oće ovi drugi. I počnu lutat po svijetu tražeći slamku spasa. A uvjek se nađe dobrih ljudi koji će im pružit tu slamku, naravno uz pravičnu naknadu, jer i dobri ljudi moraju jesti, piti i raditi sve one stvari koje rade i ostali ljudi, a to košta.

I tako će to iće sve dok nealternativna medicina ne bude 100% uspješna, pa neće biti nikoga da ode alternativcima. I tu će biti priči kraj.

Ili, možda, postane 100% neuspješna pa će svi ići alternativcima i onda alternativci više neće, ponovo, biti alternativci nego službeni liječnici. I kako neće ni onda imat uspjeha (kao što nemaju ni danas) pojavit će se novi alternativci i sve će krenut iz početka.

p.s.

Hmm, prva verzija podsjeća na hladnu smrt svemira, a druga na ciklički svemir koji se beskonačno širi i skuplja. Sad, kako je hladna smrt svemira izvjesniji scenario, znači li to da je i prva verzija vjerojatnija?

p.p.s.

Ono dobri ljudi trebalo bi čitat kao "dobri ljudi". Iako ima i dobrih ljudi, i to puno više od ovih drugih, i spremni su pomoć i bez pravične naknade. 

42
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2018 15:43 (markoBT).

5 0 hvala 0
17 godina
moderator
sina-k kaže...
No moram priznati da slučajevi koje sam ja vidio u životu imaju drugačiji sljed: Prvo se osoba liječila "pravim" ljekovima pa kad nije bilo nikakvog efekta je prešla (valjda iz očaja) na alternative.

E sad.. nekima je pomoglo a nekima nije. Pitanje, da li bi tima išta pomoglo ili ne je za neku drugu raspravu.

Kome je pomoglo? Kak ti znaš da im je pomoglo?

Mene su isto tako uvjeravali da ovaj bioenergetičar koji je krilio rukama oko moje bližnje, ove godine umrle od raka pluća, liječi ljude. Da je izliječio ovog ili onog. Moš si mislit. Nedavno sam to objašnjavao na fejsu... Kak ti to ide - ode kod tog lika recimo 100 ljudi. Nekolicini ljudi će rak otići u remisiju (sam od sebe ili uslijed tretmana moderne medicine za kojeg su mislili da im ne pomaže), dok će ostalima rak ostati ili će umrijeti od njega. Ovi koji su umrli od raka potom nikome ništa ne govore - jer su umrli. Ovi koji nisu još umrli, ali im to kriljenje rukama oko bolesnika nije pomoglo, neće okolo govoriti da ih bioenergetičar nije izliječio (ili neće govoriti da ih je nasamario, ako su se dovoljno pribrali i shvatili da je iskoristio i naplatio njihov očaj), jer to nije nešto vrijedno spomena - i dalje su bolesni i umrijet će. I onda imaš ovu malu skupinu ljudi kod kojih je rak otišao u remisiju (u koju bi otišao i da bioenergetičar nije krilio oko njih) i koji će sad okolo i naokolo razglašavati kak je njih bioenergetičar izliječio. A k***c ih je izliječio - samo im je lovu uzeo.

Pa me zbilja zanima kak ti možeš biti siguran da je alternativa ikome doista pomogla. Cijela poanta medicine je da u svoju praksu uvrsti sve ono što funkcionira - dakle, kad bi neka "alternativna" praksa doista pomagala, to bi prije ili poslije postalo dio službene medicine. A ako to ni nakon više stotina godina ne ulazi u službenu medicinu, kao što je to slučaj s homeopatijom, kojeg stvarnog opravdanja imaš smatrati da neka alternativna praksa doista pomaže ljudima?

9 godina
neaktivan
Visak kaže...

Možemo li se, koliko-toliko, držati teme?

Uzimanje beskorisne mirisne vodice uspoređuješ s luđacima koji odbijaju bilo kakav tretman pa i tretman slatkom vodicom pravdajući se da Bog zna što radi?

Ja rekoh
17 godina
moderator
Feudalac kaže...
Visak kaže...

Možemo li se, koliko-toliko, držati teme?

Uzimanje beskorisne mirisne vodice uspoređuješ s luđacima koji odbijaju bilo kakav tretman pa i tretman slatkom vodicom pravdajući se da Bog zna što radi?

Nit vodilja ti je ista - moderna medicina ne valja, alternativna medicina nudi spas. 

13 godina
Visak kaže...
markoBT kaže...

Jel u tvojim fantazijama ti određuješ kako stvari idu ili netko drugi?

Ako si pobrkao lončiće, onda u redu, svakome se to može desit. Ako nisi, bi li mi pojasnio što je pjesnik htio reći. 

42
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice