I nek odabere prije instalacije da mu je prvi bootabilni uređaj DVD jer inače neče dobiti opciju "press any key for boot from DVD"
Nakon instalacije nek to vrati na SSD/HDD.
I nek odabere prije instalacije da mu je prvi bootabilni uređaj DVD jer inače neče dobiti opciju "press any key for boot from DVD"
Imam jedno pitanje. Imam dosta stariji komp (moj PC) na koji bi htio instalirat WIN8.1. Koristim ga filmove/serije, net i LoL tako da to nije nista previse zahtjevno. Zanimalo me je hoću li izgubiti puno na FPSu i te samoj brzini sustava ukoliko predem na 8.1icu. Nisam previse pratio temu tako da se ispričavam ako je bilo pitanje neke slične tematike.
Imam jedno pitanje. Imam dosta stariji komp (moj PC) na koji bi htio instalirat WIN8.1. Koristim ga filmove/serije, net i LoL tako da to nije nista previse zahtjevno. Zanimalo me je hoću li izgubiti puno na FPSu i te samoj brzini sustava ukoliko predem na 8.1icu. Nisam previse pratio temu tako da se ispričavam ako je bilo pitanje neke slične tematike.
Skini i pokreni prvo Windows 8 Upgrade Assistant
"If you're running Windows 8 or Windows 7, the best way to tell if your PC and connected devices are ready for Windows 8.1 is to download and run Windows 8.1 Upgrade Assistant, which scans them and tells you if there is anything you'll need to do before or after updating.
If you're running Windows Vista or Windows XP, you can use Windows 8 Upgrade Assistant to see if your programs and devices are compatible with Windows 8, since most programs and devices that work in Windows 8 will also work in Windows 8.1. If you're running Windows XP, you need to have Windows XP Service Pack 3 (SP3) installed to use Windows 8 Upgrade Assistant. For more info, go to the Service Pack and Update Center.
But you should still check the system requirements. We also recommend that you visit your PC manufacturer's website for info about updated drivers and hardware compatibility.
Here is a summary of the system requirements:
Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster
RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) or 2 GB (64-bit)
Free hard drive space: 16 GB (32-bit) or 20 GB (64-bit)
Graphics card: Microsoft DirectX 9 graphics device with WDDM driver"
-promašaj, ..
- poruka press... se pojavljuje ako install medij detektira instaliran OS. (na praznom disku bez boota nema te poruke nikad).
- preporuka podesiti boot order, jer zbog fastboot i sl opcija može biti prekratko vrijeme (ili uopće ne radi), pogotovo ako je SSD, quickboot meni (ovisi o MBO-BIOSu, F9-11-12..), piše u POSTu i RTFMu kojeg bi svaki nesigurni početnik morao barem prolistait. Inače je oreder sporedan. Ide redom dok ne pronađe bootabilan medij, ako je disk prazan, bootat će .. s boot medija. DVD-USB-FDD.. LAN, sporedno.
- starija računala nemaju fastboot i sl. inače se BIOS / UEFI treba podesiti, međuostalim i to je u RTFMu.
- pravilo, uvjek prije instalacije OSa podesiti BIOS, prema potrebama OSa, u večini slučajeva je default-factory OK, npr provjeriti IDE-AHCI, UEFI-sec.boot, ili (najvažnije) disk u GPTu.. jer je bootabilan samo s w8 i sl. Pogotovo u slučaju kad je predinstalian OS s kupljenim računalom/laptopom (ali ovdje je stariji PC) i tko zan kojim postavkama particija, recoveryja itd. uz (možda) backup/image..
... pravila/upute vrijede i za ostale korsnike foruma, ne samo za konkretan post. Zato svatko tko čita, treba razmisliti dlai je to rješenje za njega, kao i kod pisanja rješenja,..
-svi Win os Viste-Seven-Osam.. imaju 'identične' (mijenjaju se s vremenom) requirementse, prvo tamo provjeri. Npr dali ti CPU-BIOS pordžava instrukcije NX, SIMD.., ili nova definicija SLAT (x64, VT..) i AERO. Ovisno dali ideš na 32 ili 64 bit, sad je slabija ponuda 32bitnog.. (MS gura 64) možda neka starija ver. kao 8.0 + update.
Win 8 je odličan OS, ali treba biti realan. Ako ti stri radi OK, možda je bolje ne dirati. Prije uvjek provjeri drivere, update BIOSa i sl. pa tek tad odluči.
-promašaj, ..
- poruka press... se pojavljuje ako install medij detektira instaliran OS. (na praznom disku bez boota nema te poruke nikad).
- preporuka podesiti boot order, jer zbog fastboot i sl opcija može biti prekratko vrijeme (ili uopće ne radi), pogotovo ako je SSD, quickboot meni (ovisi o MBO-BIOSu, F9-11-12..), piše u POSTu i RTFMu kojeg bi svaki nesigurni početnik morao barem prolistait. Inače je oreder sporedan. Ide redom dok ne pronađe bootabilan medij, ako je disk prazan, bootat će .. s boot medija. DVD-USB-FDD.. LAN, sporedno.
...
Na računaru je FreeDOS - tehnički ima instaliran OS koji boota sa HDD-a.
-promašaj, ..
A zaboravih da je spomenuo FreeDOS, u pravu si ali ipak korisna informacija za druge koji prelaze sa winsa na winse jer se opcija "...press any key..." ne pojavljuje ako prije nisi namjestio "boot order" na DVD kao prvi ( ako ide install sa DVD-a ).
Evo ja se nedavno prebacio na osmicu i zaboravih namjestiti "boot order" prije instalacije i jednostavno mi je normalno ušo u sedmicu bez ikakve obavijesti kao da uopče nema win.8 DVD u ladici!
Eto da se zna
A zaboravih da je spomenuo FreeDOS, u pravu si ali ipak korisna informacija za druge koji prelaze sa winsa na winse jer se opcija "...press any key..." ne pojavljuje ako prije nisi namjestio "boot order" na DVD kao prvi ( ako ide install sa DVD-a ).
...
-ma.. tako mi i treba, kad cjepidlačim... prvo, ok, točno.. (ali neprecizno, tj ovisi..)
-nevažan je boot order. Bitan je samo zbog brzine boota, opcija koje skeepaju detect i sl. .. ali to je pod podešavanje BIOSa/UEFIja, ne sam order, kao npr AHCI, ili diseblanje npr audia..
-ako je boot medij došao na red, tad će poruku prikazati ako nanjuši postojeći boot ili samo bootati u install bez poruke.
-ako nije došao na red.. tome služi osim biosovog ordera, quickboot menu. (ali fastboot i sl. problemi, samo na novijim računalima je to problem i tad se može postaviti order na željeni boot medij DVD/USB..).
-ako je interni disk prazan (nema boota-OSa) tad će svakako doći na red i nema poruke. Izuzetak je upgrade verzija (možda više ne postoji) koja je isključivo upgrade, ako ne nađe win OS ne želi dalje, dok su stari OEMi imali onemogućen repair-reinstall, samo clean. Već par godina MS više ne forsa te razlike, tako da to više nije problem ali nisu svi installi 'jednaki').
-ovisno koji OS se instalira, mora se podesiti BIOS, tj defaulti na novim računalima su podešeni za win8, za ostale OSeve osvisi što podržava install, npr GPT ili sec.boot a sve je povezano s fastboot i sl. opcijama. Tako da juzer ovisno koji OS želi, svakako mora podesiti bios prema tome ako je npr OS koji ne podržava sec. ili gpt tad mu install bez obzira na bootanje neće proći (pa je poruka press i boot order sporedno).
-dodatno, predinstalirani OSevi znači da već postoje particije.. ovisno dal je OEM win (recovery..) ili freedos, pametnije je bootati neki love OS i vidjeti particije, drivere, install .. backup/image/copy ako je nešto korisnog pa i kreiranje novih particija po želji jer je lakše i veća sloboda nego u install proceduri (ili s diskpartom u konzoli). Dovoljan problem je npr postojanje 4 primarne particije i install može biti u problemu za legacy-MBR.. može tražiti petu particiju koja nije u standardu, dok kao GPT može itd itd.
''press...'' se pojavljuje ako pronađe postojeći boot ali to znači da je install medij već OK podešen, ako poruke nema.. ili do njega nije ni došao ili ne vidi boot pa se boota. Svakako se mora podesiti BIOS, jer nova računala bi morala imati nove defaulte koji možda odgovaraju (samo win, ubuntu i sl) za win8. .. ovisi dali je medij EFIjevski, tj dal je install 'pravi-origigi'... pa do banalnijih problema npr sam boot s cd-dvd dali je player ok, dali je medij oštećen (možda samo treba restartati par puta), kao i mogućnosti boota s usba i koji FS+emulacija je na njemu.. to sve na raznim računalima daje razne rezultate, čak i kad je bios jednako podešen. ... a juzer možda uzalud čeka poruku ''press...''.
kraće:
- treba (uvjek, na svim računalima) prije instlla OSa podesiti BIOS prema potrebama, kompatibilnošću.. ili planovima kao multiboot, spašavanje u slučaju problema itd.
-ovisno o tomu, može biti za win 8 kao fastboot ili legacy za sve OSeve (starije, ali i 8..). Razliku juzer mora znati, mora znait podesiti .. prema svojoj želji-planu.
-ako je legacy, tad order nije problem ni u jednoj kombinaciji, dovoljan je QBM ali se može i podesiti (ne govorim samo CD/DVD-optical nego je sad često i USB, upravo zato je praktičan QBM).
-ako je UEFI, ovisi o BIOSu i on može ponuditi razne modove bootanja (pravi medij može u oba moda), tad je i izbor eufi-legacy boota u meniju. Dakle opet se može QBMom.
-QBMom juzer vidi bootmedij na popisu, tad odmah zna dali je medij uopće bootabilan na tom računalu, ili postavke u BIOSu.. itd. Zato je QBM bolji izbor nego sam order u biosu koji može preskočiti i kad je pravilno podešen npr loš medij...
- Dok u QBMu ne vidi željeni medij, 'nešto je krivo', dal u BIOSu postavke ili bootabilnost medija.. (pa do HW problema).
-noviji notebookovi su posebno problematični (fastboot, ssd, ..) npr neki modeli kao Lenovo imaju poseban button za ulaz u BIOS/QBM.. treba ga korsititi i treba čitati RTFM, ne samo juzeru reči 'klikni i lupaj next'...
Dovoljno je baciti oko na teme izrade bootabilnog medija, USB.. pa da se vidi koji je to divlji zapad i nema pravila za sve slučajeve, HW-SW, ovo je nešto kao najniži zajednički nazivnik... dok se pojavi ''press any key...'' je dalek put, možda i pogrešan. :) Zato u prvom postu pišem promašaj, ne pogrešno i sl..
Jedan program zahtjeva NET.Framework 3.5 ali ga nikako ne mogu instalirati!
Probao sam na sve moguće načine ali nisam uspio...
Probao sam sa isključenim net-om ponovnim pokretanjem offline installera i 4.0 i 3.5 ali ništa, probao sam kroz Add and Remove Programs/Turn windows features ON/OFF ali opet ništa ( i sa ubačenim DVD-om i bez njega ), u installed programs uopče ni ne postoji net.framework 4.0 za kojeg kaže da je dio windowsa, ne pomaže niti pokušaj micanja te komponente kroz "turn windows features...", probao sam i preko CMD-a sa Admin pravima ovom komandom "DISM /Online /Enable-Feature /FeatureName:NetFx3 /All /LimitAccess /Source:e:\sources\sxs" ali opet ništa itd,itd...
Probao sam na sve moguće načine koje su mi pali na pamet ali ništa!!!
HELP!?!
Probaj skinut s ovim programom: NetVer
Šta mi znači taj program,on samo detektira koje verzije imaš instalirane a koje nemaš i nudi ti download ali kao što rekoh imam već offline installere, i za 4.5 i za 3.5 ali ne mogu ništa sa njima...kad pokrenem installer za 3.5 izbaci mi grešku kao i za 4.5 koju sam želio deinstalirati pa prvo staviti 3.5 pa onda 4.5 ali ne ide!
A da probam deinstalirati SVE update koje imam?
EDIT: Ne mogu deinstalirati ni jedan update?!?
Imam problema s Windows 8.1. Nakon paljenja je sve dobro, koristim ga (npr. sufram u Chrome-u) i primjetim da mi je nestao start bar (start menu).
Pomoću Alt+Tab prebacim na dekstop ili ugasim Chrome te mi ostane samo crna slika na dekstopu, nigdje start bar niti ijedna ikonica. Task manager ništa ne pokazuje da je Not responding, Windows explorer ne mogu naći u Task manageru da vidim je li neki problem s njim.
Problem rješavam tako da napravim Sign out i opet uđem u svoj profil i onda radi dok opet ne poludi. Kako to popraviti?
Googlao sam no oni imaju problem većinom da nakon paljenja bude blank screen i ne mogu ništa, meni sve reagira normalno samo nemam start bar niti ikonica.
(Kopirano iz drugog threada koji sam otvorio za svoj problem, pa sam upućen na ovaj).
Imam problema s Windows 8.1. Nakon paljenja je sve dobro, koristim ga (npr. sufram u Chrome-u) i primjetim da mi je nestao start bar (start menu).
Pomoću Alt+Tab prebacim na dekstop ili ugasim Chrome te mi ostane samo crna slika na dekstopu, nigdje start bar niti ijedna ikonica. Task manager ništa ne pokazuje da je Not responding, Windows explorer ne mogu naći u Task manageru da vidim je li neki problem s njim.
Problem rješavam tako da napravim Sign out i opet uđem u svoj profil i onda radi dok opet ne poludi. Kako to popraviti?
Googlao sam no oni imaju problem većinom da nakon paljenja bude blank screen i ne mogu ništa, meni sve reagira normalno samo nemam start bar niti ikonica.
(Kopirano iz drugog threada koji sam otvorio za svoj problem, pa sam upućen na ovaj).
Jel ti u "Taskbar Properties" ovako namješteno?
Jedan program zahtjeva NET.Framework 3.5 ali ga nikako ne mogu instalirati!
Probao sam na sve moguće načine ali nisam uspio...
Probao sam sa isključenim net-om ponovnim pokretanjem offline installera i 4.0 i 3.5 ali ništa, probao sam kroz Add and Remove Programs/Turn windows features ON/OFF ali opet ništa ( i sa ubačenim DVD-om i bez njega ), u installed programs uopče ni ne postoji net.framework 4.0 za kojeg kaže da je dio windowsa, ne pomaže niti pokušaj micanja te komponente kroz "turn windows features...", probao sam i preko CMD-a sa Admin pravima ovom komandom "DISM /Online /Enable-Feature /FeatureName:NetFx3 /All /LimitAccess /Source:e:\sources\sxs" ali opet ništa itd,itd...
Probao sam na sve moguće načine koje su mi pali na pamet ali ništa!!!
HELP!?!
Uspio sam nakon "Windows Refresh-a"
pozz narode, imam problem sa racunarom tacnije 2...
1. Instalirao ja sebi 8.1 i sve lijepo radi...slusao ja neku muziku i ugasim komp i odem napolje.... vratim se ono http://www.eightforums.com/attachments/general-support/26732d1377282684-where-do-i-find-windows-media-player-win-8-mute.jpg upravo ovako preko hdmi je spojen... pojma nemam sta mu je instalirao drivere realtec program nema sta mu nisam radio i nece... dajte ko mi moze pomoci da ne instaliram novi sistem..moze li se sta vidjeti na virtualnoj masini...dakle zvucna je integrisana...
2. Sve aplikacije + Internet explorer nece na internet evo google chrome i opera rade savrseno kao i torrent klijent sve ok ali one aplikacije u metrou i ie nece kao da je iskljucen internet...
Evo men opet sa problemom,svaki puta kada palim pojavi se ovo D:\Windows\System32\Logfiles\Srt\SrtTrail.txt
S time da mi windowsi na c a na D imam samo igre sa steama i origina. I neće buotat,samo startup repair i kaže da nemože pokrenut,neće ni u safe mofu,samo oće ak u startapu isključim malware protection. Guglao sam no nigdje pomoći naravno. Pa ako je netko s time upoznat...zna rješenje..il bar o čem se radi
Obrisi malware :D ako ti vec pravi prob..
Ima li ko rijesenje za moj probleem?
Pozdrav!
Koristim win8.1, vec skoro god dana i primjetio sam da nakon cca 6mj instalacije windowsa pocne štekat, dugo se pali i dugo se gasi. Zanima me da li postoje programi, koji sluze za odrzavanje da sve fino radi kao i na pocetku?
pozz svima,
Imam problem kad pustim komp da mi radi duze vrijeme ( download origin ili steam ) nakon cca 8 sati rada komp jako uspori kao da je memory leak u pitanju.. proc je clockan na 4.5 ghz imam vodeno hladjene temp su jako dobre..neznam dal je problem u tom overclocku ili samim windowsima...isti problem mi se javlja na friskoj instalaciji.. koristim win 8.1 pro sa zadnjim updateom instaliranim te komponente su opisane pod moj pc..
hvala unaprijed
primjetio sam da nakon dugog downlodiranja memorija se sva iskoristi sto je u mom slucaju svih 7.9 giga i onda valjda zablesavi...pretpostavljam da je to do windowsa??
pozdrav ja imam problem s pc inslairam sa windows 8.1 i nemam zvuka sve sam pokusa update jel zna kako rijesit to
pozz svima,
Imam problem kad pustim komp da mi radi duze vrijeme ( download origin ili steam ) nakon cca 8 sati rada komp jako uspori kao da je memory leak u pitanju.. proc je clockan na 4.5 ghz imam vodeno hladjene temp su jako dobre..neznam dal je problem u tom overclocku ili samim windowsima...isti problem mi se javlja na friskoj instalaciji.. koristim win 8.1 pro sa zadnjim updateom instaliranim te komponente su opisane pod moj pc..
hvala unaprijed
primjetio sam da nakon dugog downlodiranja memorija se sva iskoristi sto je u mom slucaju svih 7.9 giga i onda valjda zablesavi...pretpostavljam da je to do windowsa??
I meni isti problem...ne kužim kaj se dešava a imam 8GM RAM-a!?!?!
Downloadao sam poveči torrent preko noči i ujutro me dočekala ova poruka...
Primjetio sam također da mi se svako malo ( u idleu) pali onaj "Maintenance in progress" koji je možda uzročnik ovog problema,ne znam...Ja ga odčekiram a on se opet automatski upali
pozdrav svima
Imam problem tijekom instalacije windowsa 8.1 , imam vec instalirani windows 7 , a napravio sam si boot usb za instalaciju, problem je sljedeci pokrene se instalacije i sve , ali u jednom trenutku se samo pojavi black screen , a racunalo dalje normalno radi.
help pls
lp :D
pozdrav
mozda noob pitanje ali kako da napravim wifi preko win 8.1 ?
trazim na yt-u i ima samo za laptope, za kompjutere nema -_-
hvala
Instaliram Windows 8.1 na jedan desktop i tek kad bi trebala započeti instalacija, pojavi se onaj Win 8.1 logo i tu stane. Znači nema nikakvih dole crtica da se vrte u krug ili bilo čega ostalog. Crni ekran i taj plavi logo.
E sad ono što sam probao:
USB poštekati u drugi port neki, i dalje isto
USB s kojega instaliram probao na laptopu, vrti instalaciju bez greške
Probo stavit samo 2 GB RAM-a, pa probo stavit 4, pa probo mijenjat ove portove u kojima su RAM-i, isto ne ide
Probo resetirati BIOS pa nanovo ga postaviti, opet ne ide
Čekao sam jedno 15-ak minuta sa tim logom i na kraju se komp samo restarta i opet nula bodova, moram ponovno pokrenuti boot...
Ima li tko kakvu ideju što da probam još?
pozdrav
mozda noob pitanje ali kako da napravim wifi preko win 8.1 ?
trazim na yt-u i ima samo za laptope, za kompjutere nema -_-
hvala
pa jel imas wifi adapter za komp? laptop ima ugradjen..lol
Instaliram Windows 8.1 na jedan desktop i tek kad bi trebala započeti instalacija, pojavi se onaj Win 8.1 logo i tu stane. Znači nema nikakvih dole crtica da se vrte u krug ili bilo čega ostalog. Crni ekran i taj plavi logo.
E sad ono što sam probao:
USB poštekati u drugi port neki, i dalje isto
USB s kojega instaliram probao na laptopu, vrti instalaciju bez greške
Probo stavit samo 2 GB RAM-a, pa probo stavit 4, pa probo mijenjat ove portove u kojima su RAM-i, isto ne ide
Probo resetirati BIOS pa nanovo ga postaviti, opet ne ide
Čekao sam jedno 15-ak minuta sa tim logom i na kraju se komp samo restarta i opet nula bodova, moram ponovno pokrenuti boot...
Ima li tko kakvu ideju što da probam još?
Probaj na drugom kompu zapoceti instalaciju, sa istim stickom pa vidi hoce li se isto desavati...
MOZE MALA POMOC, kako da si namjestim start da bude standardan kao na Win7? ne svida mi se metro sucelje...hvala
probaj ovo http://www.startmenu7.com/index.html