Windows 10 - problemi izdvojena tema

poruka: 6.769
|
čitano: 2.036.364
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
11 godina
protjeran
Re: Windows 10 - problemi

Zahvaljujem na odgovoru.

Probat cu jace napajanje

This time next year we'll be millionaires
16 godina

-problem je vjerojatno fizički (kvar, nedovoljno napajanje, kontakti-kabel.. bilo što).. + radiš stvari koje ne znaš, time zapravo strašan rizik. Disk se ne mijenja samo tako. Čak da je sve 100% ispravno, to se ne radi jer postoji nešto kao MS-inters (zaštita), postoji npr hyber-sleep, postavke BIOSa i pitanje jesi li to radio 'na živo', .. usporedba, kao da ideš promijeniti kotač na autu, ali bez dizalice jednostavno padne.. sitnica koju ne znaš, dok oni koji znaju rutinski obave.

-paljenje, u tom trenutku ja opterećenje najveće, jer mora inicijalizirati sav hardware (kasnije se tek u opterećenju dešava da sav HW radi..). To kontrolira i stabilizira MBO (vrm chipovi) i nešto može raditi, neko vrijeme.. može biti na granici. Može biti neispravna ploča ili su stabilizatori već oštećeni, može sasvim pregoriti.. ili će prvo pregoriti npr VGA. To što ti vidiš problem s diskom, .. pa sve se kvari, pa i disk. Možda mu je došlo vrijeme, možda se zbog napajanja pokvari istovremeno par stvari. Čak i ono što je sad ispravno može crknuti za sekundu... a to sve s win10 nema veze. :)

više puta si odspajao disk, kablovi su osjetljivi, kontakti.. moguće da je to problem, bar ovog dijela s diskom. Sve mora biti 100% ispravno, sve, znači i postavke BIOSa, i kontakti i napon .. a sve se kvari. Starija generacija VGA vuče više struje, starenjem pada efikasnost-raste otpor i toplina.. tad obično prvo ode VGA, dok jendako stari napajanje koje ako je do sad davalo stabilnih 350-400w, možda sad ne daje ni 300w... jer je to tako. Starenje (ne samo konkretan/jednostavan kvar kad crkne), pada efikasnost (time i snaga koji isporučuje) + otpor i viša temperatura koja ubija sve chipove.. npr kontroler diska na matičnoj.

edit: -fali rješenje..

-a to je, fizički problem moraš otkloniti-popraviti. Zamijenom.. ispravna komponenta radi, sve komponente moraju biti ispravne. Detekcija i eliminacija služe samo tome da otkriješ što to treba zamijeniti a za to treba malo iskustva i druge komponente koje možeš mijenjati kao disk.. npr napajanje. Tek kad računalo radi normalno, pali-gasi.. možeš razmišljati o windowsu-appsu-korištenju. Ne svakom izmjenom diska ići u win i očekivati da sve radi, jer uzrok nisi otklonio i samo je pitanje kad će nešto goreg ili npr taj drugi disk crknuti..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.11.2017 13:09 (ihush).
16 godina
odjavljen
Windows 10 - problemi

Da, najvise se i bojim u cijeloj ovoj baladi sto ce na kraju sa tim diskovima biti (ako se ne varam tri su u prici, stari HDD, od prijatelja i novi).

Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Saznat cemo za koji sat dali rade 2 moja...

Prijateljev radi.

Samo nemam od koga napajanje posudit...mozda mogu od 450w...a i to je na knap.

Uglavnom nadam se da nisam nista zeznio...

12 godina
Windows 10 - problemi

Nije problem al pitanje i da znam dal da pustim ovako ili da se zastitim.

na svom Pc-u sam logiran pod tudjim microsoft acc da mogu igrat igru preko tog acc. Do sad je bilo da se logiram sa njegovim mailom i sifrom. sad je podesno njegov mail al sam ja podesio u opcijama windowsa pin i akd se logiram samo ukucam pin kojeg samo ja znam.

da li je ikako moguce da je on dosao do tog pina jer koristim njegov mail i jel moguce da ikako ima pristup mom kompu iza mojih ledja? dok je npr komp upaljen a ja nisam na njemu, npr preko noci ako ga pustim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
dennocro kaže...

Nije problem al pitanje i da znam dal da pustim ovako ili da se zastitim.

na svom Pc-u sam logiran pod tudjim microsoft acc da mogu igrat igru preko tog acc. Do sad je bilo da se logiram sa njegovim mailom i sifrom. sad je podesno njegov mail al sam ja podesio u opcijama windowsa pin i akd se logiram samo ukucam pin kojeg samo ja znam.

da li je ikako moguce da je on dosao do tog pina jer koristim njegov mail i jel moguce da ikako ima pristup mom kompu iza mojih ledja? dok je npr komp upaljen a ja nisam na njemu, npr preko noci ako ga pustim.

Obicno je sve vezano uz mail i kada god radis neku promjenu to dodje na mail. Sada jel' je dosao i konkretan pin, to ne znam, jer nemam acc na MS-u (EDIT : odnosno imam, ali nisam namjestao nekakav pin).

Zato se bas i ne kupuju igre koje su vezane uz neki/tudji mail (ako se ne moze promijeniti), jer je sve tu u povjerenju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.11.2017 15:05 (Mrgud Veliki).
12 godina
Windows 10 - problemi

igra je kupljena za 6$ kosta 800kn, ja mogu igrat i preko svog maila al nemam jos neke bonuse koji dobro dodju, sad npr ako se idem logirati u store ukucam njegov mail i svoj pin koji sam ja odabrao, ja nista ne mogu mjenjati jer nemam pristup njegovom mailu, al me samo zanima dal on ikako moze pristupiti mom racunalu i zloupotrijebiti ga za nesto drugo ako me razumijes. on se bio spojio preko Tv-a ukucao svoj mail i pw stavio igru skidati i odma se odlogirao. nakon toga kad se skinulo ja sam se odlogirao i logirao sa svojim microsoft acc i mogu raditi sve u igri. al posto nemam sve otkljucano na taj nacin rekao je ako zelim da mogu preko tog pina koristiti njegov mail i da imam ful pristup igri sto je istina jer sam probao. i onda mi je rekao da ukucam samo pin i da se sa tim pinom logiram na njegov acc koji sam opet ja odabrao.

EDIT: ja sam samo u store logiran sa njegovim mailom i svojim pinom, ne u cijeli sustav windows, al kad ga palim trazi me pin samo. ne ostavljam komp preko noci cesto, al npr dok odem na sat dva negdje ga pustim pa u to vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.11.2017 15:29 (dennocro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
dennocro kaže...

igra je kupljena za 6$ kosta 800kn, ja mogu igrat i preko svog maila al nemam jos neke bonuse koji dobro dodju, sad npr ako se idem logirati u store ukucam njegov mail i svoj pin koji sam ja odabrao, ja nista ne mogu mjenjati jer nemam pristup njegovom mailu, al me samo zanima dal on ikako moze pristupiti mom racunalu i zloupotrijebiti ga za nesto drugo ako me razumijes. on se bio spojio preko Tv-a ukucao svoj mail i pw stavio igru skidati i odma se odlogirao. nakon toga kad se skinulo ja sam se odlogirao i logirao sa svojim microsoft acc i mogu raditi sve u igri. al posto nemam sve otkljucano na taj nacin rekao je ako zelim da mogu preko tog pina koristiti njegov mail i da imam ful pristup igri sto je istina jer sam probao. i onda mi je rekao da ukucam samo pin i da se sa tim pinom logiram na njegov acc koji sam opet ja odabrao.

EDIT: ja sam samo u store logiran sa njegovim mailom i svojim pinom, ne u cijeli sustav windows, al kad ga palim trazi me pin samo. ne ostavljam komp preko noci cesto, al npr dok odem na sat dva negdje ga pustim pa u to vrijeme.

Malo sam zbunjen. Ukoliko je nesto (backdoor....) ostavio to bi trebale naci aplikacije tipa antivirus. Ne znam sto mislis pod time, spojio preko Tv-a. Ukoliko je to spajanje na daljinu na samo tvoje racunalo, a onda pogledas u opcije aplikacije sto je postavljeno ili je jednostavno deinstaliras...

11 godina
protjeran
Windows 10 - problemi

Dao sam prijatelhu da proba na svoj komp hdd i sada ni njegov komp ne radi uopce ....

Nije moguce valjda da hdd s**be 2 kompa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Boixus Nois PS kaže...

Nije moguce valjda da hdd s**be 2 kompa?

Jos se nisam sreo sa time...

Odnesi to na servis, jer kako je krenulo na kraju bi moglo ispasti 'skuplja pita nego tepsija'.

16 godina

- svaka neispravna komponenta može izazvati kratki spoj.. sve što radi na struju, povezano je strujom i MBO.

- zato se npr prsti ne guraju u utičnicu (niti se tako na ćoravo mijenjaju diskovi dok se ne otkrije i eliminira uzrok..) jer moguće je.. može tako i usb stikić, čak postoje takvi koji namjerno sprže računalo, đemsbondovski.. odnosno, svaki put da je ješto sumnjivo, tad treba 'oprezno', ali nešto se ne može, nego ubosti i upaliti pa što bude. Šteta ako je sad prijatelju napravljena dodatna šteta.. ali tako je to.

-.. a istina, nije često da se to desi, tako da i iskusniji majstor može jednako spojiti komponentu i izgubiti ostatak (kao mbo-napajanje..).

11 godina
protjeran

Kolike su sanse za to s obzirom.da meni pali i da radi donekle s oba isto?

16 godina

-male .. tj vjerojatno nije ništa crklo, samo automatika-osigurač na mbo-napajanju (kao i osigurači na kućnoj mreži) izbaci i neko vrijeme ne dozvoljava paljenje. Ali, nije nemoguće pa i to da je kvar nevezan s diskom tj da se baš sad desio (šanse kao na lotu, ali postoji).

-ugl matična je ta koja sve mora trpiti, obično su mali naponi i može sve preživjeti .. do neke granice. Nije to nešto konkretnog, pa i kad novu mbo izvadiš iz kutije, može crknuti i zato postoji garancija (inače garancija ne bi ni postojala).

-ali, kad se vidi takav 'uzorak' .. tad sve ostalo kao pravila ne vrijede. Svaki slučaj i svaki strujni udar je slučaj za sebe, može preživjeti, može sve ili nešto crknuti.

11 godina
protjeran

Bio sam u servisu..lik kaze da nije slabo napajanje isko bi tribalo bit jace.to nisu sindromi slabog napajanja.

Vjerovatno nisam namjestio gpt i mbr uefi i te stvari pa nece..

A njegov komp je bio dosta star i mozda nije ni do hdda.

16 godina

-aha.. gpt-mbr.. to je kao dizel-benzin za aute. S razlikom, ako je samo to, tad je vjerojatno sve ispravno ili barem nije kvar koji bi dalje kvario računala.

kao i primjer kako je potrebno znati, pa i navesti takve stvari, ne samo uštekavati zato jer je ista utičnica..

no, što je s problemom, ako već nije napajanje.. što je zapravo problem, samo crknut disk ili problema nema?

-ne možemo mi vidjeti-znati nešto što se ne navede kao podatak. Postaviti pitanje se može, ali ne treba očekivati da će na ovakvim pitanjima netko postaviti potpitanje o gpt-mbr disku, ili da će drugo računalo biti starije pa time ne podržava gpt.. Takvi podaci mijenjaju moguće odgovore. Kao što treba uzeti nekog servisera, koji valjda zna jel napajanje OK.. no ni to ne znači puno. Imaš problem s diskom ili matičnom (jer je kontroler na njoj).. za sad nisi ništa eliminirao, možda samo napajanje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.11.2017 18:35 (ihush).
11 godina
protjeran

Kaze da ako san uspio instalirati i ako se pali da bi ostalo trebalo bit ok...hdd kao sto si i ti govorio nisam dobro sredio i gotovo...

Dat cu komp da  se testira jeli sve ok za 100kn i gotovo.

8 godina
ihush kaže...

....da će drugo računalo biti starije pa time ne podržava gpt.. 

Ne nužno. 

Danas  tableti, prijenosna računala, stolna računala i poslužiteljska računala najčešće koriste dvije vrste firmvera: stariji osnovni ulazni / izlazni sustav (BIOS) i noviji Extensible Firmware Interface (EFI) ili njenu inačicu Unified EFI (UEFI) što je u biti EFI 2. x . GPT je stvoren kao dio EFI specifikacije, tako da GPT dobro radi i na EFI računalima. Nema tehničke prepreke koja kaže da se GPT ne može koristiti na starijim računalima. Konkretno, BIOS je tako jednostavan da ne razumije vrstu particijske tablice koja se koristi na disku - to je uloga boot loadera i naknadnog softvera za tumačenje tablice particija. Dakle, u teoriji ne bi trebalo biti problema  GPT-a s računalima na bazi BIOS-a.

U praksi, postoje povremeni problemi s BIOS-om / GPT-om ili čak izravne nespojivosti. Štoviše, mnoga suvremena računala s EFI-jem pružaju Modul za podršku kompatibilnosti (CSM), koji im omogućuje podizanje pomoću BIOS  boot loadera . Problem je u tome što firmware može koristiti vrstu tablice particija kao znak za vrstu čekanja za korištenje, što uzrokuje probleme prilikom pokušaja pokretanja u BIOS modu s GPT diska. U oba slučaja, računalo s GPT diskom ne može se ili će se pokrenuti vrlo sporo jer će BIOS Power-on self-test (POST) neprekidno tapkati u mjestu.

16 godina
odjavljen
Boixus Nois PS kaže...

Bio sam u servisu..lik kaze da nije slabo napajanje isko bi tribalo bit jace.to nisu sindromi slabog napajanja.

Vjerovatno nisam namjestio gpt i mbr uefi i te stvari pa nece..

A njegov komp je bio dosta star i mozda nije ni do hdda.

Majke mi, daj mi samo reci kod kojeg si to servisera bio ? Ruku na srce, taj nema pojma.

Da nisi kod 'onoga' koji ti je to sve prodao, pa ti sada nece zamijeniti napajanje za jace ?   Netko tko radi na poluzakonit nacin...

Sve na stranu, da nisi niti spojio HDD, da si sve postavio na default/auto, ne bi ti javljao problem sa grafickom, a i komp bi se 'digao' do tocke gdje ti kaze da nema sa cega bootati.

Dakle, nema nece kaki, hoce kaki... Dakle ili kaki ili ne kaki...

Sada se sve ovo pretvara zapravo u neku 'ghost story' i u pricu sada ulazi i drugo racunalo. Kod racunala nema mozda, iako, trebalo bi... Vec radi ili ne radi...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.11.2017 10:51 (Mrgud Veliki).
11 godina
protjeran

Uglavnom reci cu skraceno sto je rekao a napajanje je kupljeno u hg spota.

Uglavnom sam mu rekao da mi je potrosnja 330 w i da imam hexa forton od 400w...on je rekao da je to malo jer ima iskoristivost od 80 posto sto daje 320w...

Ali opet da bi sve trebalo i raditi jedino bi mi se srusilo kod vecih opterecenja.

Ali svakako mislim mjenjati napajanje za jace.

Drugo je rekao da se malo toga moze napamet ali ako se sve vrti ako ude u bios i ako sam uspio relativno instalirati

to znaci da su ostale komponente vrlo vjerovatno dobro spojene i zdrave.

Uglavnom nosim mu komp provjerit ce mi sve komponente za 100kn tako da...Konacno cu i vidjeti sta je sa hard diskovima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.11.2017 11:03 (Boixus Nois PS).
16 godina
odjavljen
Boixus Nois PS kaže...

Uglavnom reci cu skraceno sto je rekao a napajanje je kupljeno u hg spota.

Uglavnom sam mu rekao da mi je potrosnja 330 w i da imam hexa forton od 400w...on je rekao da je to malo jer ima iskoristivost od 80 posto sto daje 320w...

Ali opet da bi sve trebalo i raditi jedino bi mi se srusilo kod vecih opterecenja.

Ali svakako mislim mjenjati napajanje za jace.

Drugo je rekao da se malo toga moze napamet ali ako se sve vrti ako ude u bios i ako sam uspio relativno instalirati

to znaci da su ostale komponente vrlo vjerovatno dobro spojene i zdrave.

Uglavnom nosim mu komp provjerit ce mi sve komponente za 100kn tako da...

Joj. HG-Spot. Oni su se debelo srozali. U zadnje vrijeme masu puta mi nisu znali dati odgovor za komponente koje prodaju, tako da...

Ne znam odakle tebi kolika ti je potrosnja. Vjerojatno si koristi one 'wattage' kalkulatore. But guess what ? Nisu tocni.

Nitko normalan ti nece reci da je 400W napajanje dosta za tu grafu. Zasto ? Zato sto sama dosta trosi i sto je vise trosila nema vise lufta.  I onda dodje do problema.

Dok je napajanje novo, jos nekako. Starenjem i opterecenjem postoji mogucnost da povuce sve sa sobom... Savjet. To napajanje promijeni prije ili kasnije, a ovo daj nekome tko ima grafu koja je daleko manje gladna za strujom.

Samo na kraju balade, ne kuzim kako njemu moze biti dovoljno 320 W, ako si ti rekao da trebas 330 W. Mora da je jos prerano za mene

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.11.2017 11:11 (Mrgud Veliki).
11 godina
protjeran

Part picker sam rabio

Mogu li ga zamjeniti za jace ili dam vjencan sa ovim...

16 godina
odjavljen
Boixus Nois PS kaže...

Part picker sam rabio

Mogu li ga zamjeniti za jace ili dam vjencan sa ovim...

Ako je novo to vidi s onime gdje si ga kupio. Znam da ovi poznatiji mjenjaju komponente uz nadoplatu za jace, ako nisu vidljivi tragovi koristenja na njima...

11 godina
protjeran

Staro tjedan dana bez friza...nista idem popodne pa cu viditi

16 godina
odjavljen
Boixus Nois PS kaže...

Staro tjedan dana bez friza...nista idem popodne pa cu viditi

Onda ne bi trebalo biti problema. Usput sada sam naisao na upit gdje pitas koje napajanje da uzmes i vidio tko ti dao odgovor .

Mada sam isto tamo vidio i da si rekao da ti neko 600 W napajanje otislo nakon 2 godine rada. Istina neko znj ime, ali...

Jesi provjerio kakve napone imas u kuci/stanu ?

11 godina
protjeran

Mislim da je udar groma kriv haha...pitat cu jednoga kad bude dolazio...nisam do sada provjeravao.

A sto se tice tog koji ga je preporucuje nemam komentara hahag

16 godina
Windows 10 - problemi

PowerSuply.. teorija:

-minimum za današnji prosječan (slabiji-uredski, integrirana VGA) PC, 200W (stvarne snage, ne samo deklaracija koja je komad papira i trpi svašta..)

jer:

- cpu 40-50-65-95...do 125-1250W ovisno o mbo-cpu.

- svaki priključak, port, cca 15W (10 sa zalihom), npr RAM, disk, usb.. + ventilatori i sama MBO.

- MBO je istovremeno i stabilizator, pegla napone-oscilacije i služi kao amortizer, VRM, kondenzatori.. (o tome ovisi klasa-kvaliteta ili OC potencijal pa i cijena to govori kao i chipset koji to omogućava).

.. ako je napon prenizak, tad kao svako pojačalo (glazbeno-linija..) trpi zapravo više, tj kompenzira pojačavanjem i nakon neke granice, crkne (tad možda crkne napajanje, možda mbo, možda sve ili se samo ugasi i sve preživi).

- ako napajanje ne isporućuje dovoljno, stabilno, konstantno, tad je to početak.. sve stari, starenjem gubi efikasnost, od deklarirane snage za novo npr 80%, padne na npr 70%.. a tad i raste temperatura, jer je to fizikalni zakon, energija, otpor. Time dodatno (pregrijavaje) pada efikasnost. Suprotno, npr strujni udar, prejaka struja, je izuzetno rijedak uzrok tj ako se desi ponekad, MBO to preživi (kratko). Nedovoljna snaga je trajna stvar.. i tad je samo pitanje koliko dugo će izdržati.

- eto, to je tih minimalnih 200W, koji su nekad bili, zbog zalihe (jer sve po industrijskim standardima, mora osigurati cca +/- 10% .. pa su uobičajena napajanja bila cca 235-250W.

- kod takvih slabijih računala, nema velikih opterećenja i time su recimo trajnija, tj ako su iste kvalitete, imaju realno bolje šanse trajati desetljećima bez kvara, kao auto koji vozo 50 ili 250.. i trošenje-opterećenje je veće.

- današnje je minimum, 300W. To se postavlja kao doljnja granica i očekuje se da će davati barem 200w (neovisno o svakakvim deklaracijama). Većina početnih je 400w (ali s lažnim deklaracijama može biti svašta, trgovina-novac i 'dovoljno'..).

-za PCIxp kroz mbo je potrebno osigurati 75w (samo kroz MBO, ne dodatni vga-power kabel s napajanja). To se na 400 (ili 300) w podrazumijeva, par diskova, par spojenih uređaja.. i sve to može raditi dovoljno stabilno, bar 2-3-5godina.. (garancija).

-vga: .. low-slaba, vuče struju iz mbo, 75w. Jača, dodatni 6pin +75w, 8pin+150w, dva-x2 do 250-300. To je samo za VGA-GPU. Jasno je da neko slabije ili starenjem oslabljeno napajanje ne može pod punim opterećenjem zadovoljiti samu vga.. ali ta opterećenja ne moraju biti česta-trajna, .. no s vremenom, zagrijavajem, se to pogoršava. Tad ne vrijedi, 'do jučer je radilo'.. kao i svaka žarulja, jednom crkene.

- s vga, postoji neka 'tablica', recomended.. i svi uzmu sa zalihom, jer svi računaju na različite deklaracije (stvarnu snagu i nazivnu) kao i starenje, + moguće dodatne uređaje. Tako većina tablica uračuna cca +100w više.. nego što je izračunati minimum-stvarni.. ali stvarni minimum je tad stvarno stvarni :) .. tj ispod tog nešto crkne. (zato svi kažu malo više..).

Pa se tako sa srednjom vga navede kao 450-500w preporučeno, s top modelom, 600.. kad se uzme 80% efikasnosti, razlika između brandova-kvalitete-robustnosti, tad neko od 450w može biti jače i trajnije od nekog jeftikanera 600w.. pogotovo starenjem.

Ako je normalno-prosječno napajanje recimo 500w, dat će stvarno 400w, ako od tog vga povuče 250, tad ostatak 150 mora biti dovoljan za sve ostalo, ako je npr cpu 95w, tad je 55w za sve, diskovi, usb, ram, mbo.. a ljudi još spoje smartphone za punjenje itd..

-ako je neko fejk-nekvalitetno napajanje ili zbog starenja (svega, ne samo napajanja), tad još odbiti neki broj i problem je tu. Bi li tad neko napajanje od recimo 600-više wata bilo sigurnije? možda, jer ne osvisi samo o napajanju, nego o svemu pa i struji iz utičnice.

Cijena, vrlo dobro govori o 'stvarnoj' snagi tj kvaliteti.. često bolje od papirnate deklaracije.

Ali, skupo je.. moguće jeftinije je koristiti 2x napajanje, za pc-vga odvojeno. Tad dva jeftikanera koštaju manje, ali treba to spojiti (postoje adapter-kablovi 2u1 ili spajanje žica..) i problem mjesta u kućištu. Rekao bi da je to optimalnije od kupnje mrcine npr 1kw.. no stvar je izbora i imagea :)

Kad nešto crkne, pogotovo napajanje, tad sve postojeće-preživjele komponente treba gledati kao potencijalno 'klimave'.. npr vga i mbo koja to regulira. Jer, i sama MBO dok je mogla, to je regulirala a vga je u pravilu največi potrošač i time pod najvećim udarom, posljedicama uz to što je u odnosu na ostale komponente prosječno kraćeg vijeka trajanja.. u gornjem slučaju 7xxx radeonka, to troši i grije se, to nije novo i neovisno o napajanju može joj ''doći vrijeme..'' -ništa nije vječno.

Kako je gore 'brojanjem na prste, zaključeno da je max 330w opterećenje, da je 80% cca 320w očekivane snage (bez dodatnih starenja napajanja, mbo.. svega).. uz zaključak da 10w nije važno.. onak, važno je. Jedan wat je važan ako nedostaje, jer fali, jer se nedostatak ne može nadoknaditi (višak se blokira).. i tad se PC ugasi-smrzne (ako ne crkne, jer neće baš svaki put crknuti.. ali jednom hoće, ako i ne crkne nešto elektroničkog, tad često ode mehanički disk.. oštećenje glave-površine.. i to se izgleda dešava, ako ništa drugo, može se zbrljaviti sys-file i pitanje može li se popraviti npr chkdskom).

Da je novo napajanje matematički dovoljno, tad možda problema ne bi bilo. (možda)... a možda je vga, mbo.. možda neki usb priključak koji dovede do povremenog pada napona, kao sve što može biti spojeno (miš, printer.. disk), jer sve to je PC, struja, iz napajanja kroz mbo. Sve to je povezano.

Teroija je OK dok drži vodu, kad popusti, tad teorija ne vrijedi (matematika za snagu) tj tad se zna da nije dovoljno. S time da ne mora sad biti problem u napajanju-struji, može biti nešto treće, soft-driver-malware.. slučajnost, pad mrežnog napona u ulici ili vešmašina na istoj žici..

Kućne isntalacije moraju biti dobre, struja stabilna, razvodni kablovi itd.. i to su stvari koje korisnici ne vide-ne navedu.. a možda su to uzroci i sva popravljanja računala su nepotrebna dok ono što je crklo, crklo je. Pri tome, možda bi jače napajanje izdržalo, možda trebe neki dodatni stabilizator/UPS.. cca 300kn, možda su u šumici...

dugačak post, ail tako je to sa strujom, nije jedan kratak odgovor nego puno 'možda'.. a kvarovi su ipak normalna stvar koji se dešavaju i na najjaćim, kvalitetnijim ili najslabijim računalima. Ponekad korisnik mora biti realan .. npr korištenje usb punjača.. jer i to tad ide kroz PC i to se broji, ako radi danas, sutra možda. Kao i znati da ne mora uopće biti problem u PCju, može u zidu-struji.

-evo, sad i udar groma ... i nakon toga, kao da je sve 100% ispravno :) .. čudo da radi, daleko više nego da je sve crklo.

1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Boixus Nois PS kaže...

Mislim da je udar groma kriv haha...pitat cu jednoga kad bude dolazio...nisam do sada provjeravao.

A sto se tice tog koji ga je preporucuje nemam komentara hahag

Ma ok. To je granicno napajanje. Problem kod granicnih je 'granica'. Hoce, nece, mozda... Lutrija.

Kada AMD preporuca 450 W na taj GPU, onda valjda ima razloga zasto ga preporucava. Doduse i nije sve u W, vec u 'railovima'

Sto se udara groma tice, malo mi je cudno da samo PSU nastrada. Provjeri ti te voltaze...

EDIT : Kada vec nosis na servis, onda ces i vidjeti u cemu je problem. Tako da... Bolje nego to oni istestiraju, jer imaju sa cime.

Ako je do napajanja, nadoplatis im za jace i rijeseno. Mada opet, ako su kod njih ok naponi u servisu mozda sve bude proslo ok.

Sto nas vraca na pocetak da provjeris napone i koliko su stabilni u svom 'obitovalistu'. Sretno... Ode se na tekmu sada...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.11.2017 15:01 (Mrgud Veliki).
8 godina
protjeran
Mrgud Veliki kaže...
..........ne kuzim kako njemu moze biti dovoljno 320 W, ako si ti rekao da trebas 330 W. Mora da je jos prerano za mene

Gdje si ti pročitao da je prodavatelj rekao da će 320 W biti dovoljno ?

Prodavatelj je rekao da će taj Fortron od 400W biti dovoljan ako ga ne preoptereti.

dakle, kod deklaracije 80% proizvođač garantira u FUL loadu 320W što ne znači da u "normal modu" 320w nije dovoljno.

Dakle, na granici je od 10W.

ako ne overclocka grafičku, moglo bi biti i dovoljno, no.........

........no, svakako je danas blesavo uopće pomišljati na napajanje ispod 600W ako se ideš igrati sa grafičkim sisalicama struje.

Razlika u cijeni između napajanja 500 i 600W nije 400kn pa da se čovjek premišlja što kupiti.

aj uzdravlje

Da, JA lično i osobno !
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.11.2017 9:33 (Anđeo bez falinge).
10 godina
odjavljen
Windows 10 - problemi

Zašto ne mogu deinstalirati cany saga i sodu, maknem ih i kad ponovno pokrenem komp opet su u start izborniku ?

0 0 hvala 0
16 godina

-podesi win opcije, deinstaliraj.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice