Možda ti uključen tablet mode?
Windows 10 - općenito
- poruka: 15.413
- |
- čitano: 3.893.458
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Možda ti uključen tablet mode?
Sigurno je, ne koristim inace laptop pa su mi doma vjerojatno prebacili.. kako to iskljucit

klik u desnom kutu na ikonu od Akcijskog centra i ondje ima pločica za on/off tablet moda
To i mene zanima.
Zašto friška instalacija najnovijih winsa radi tu nekakvu unalocated particiju od 450MB uz već onu od 100MB ???
Kasnije se ta particija pojavljuje u Defrag&Optimize kao neka čudna hieroglifska particija!
Čemu to služi i zašto se radi a ne mogu ju maknuti tj.izbrisati (ne nudi mi opciju: delete)
Snimio ekran mobitelom ali ne forum ne reagira na "dodaj slike" ak ih želim dodati sa moba!?!

to je za repair, umjesto bootmedija/installa.. zapravo, po meni je bolje imati install medij za takve stvari (pogotovo što se za clean install to već podrazumijeva, postoji..).
-neovisno o tome, automatika (postavke installera) koje imaju svoje postavke i tako pripreme prazan disk, može se pripremiti željeni raspored particija ili iz cmd-a diskpartom pa nastaviti install (boot i repair particije su samo opcije, nisu obavezne).
@andy
Ona čudna particija koju vidiš u defragmenteru je problem nastao usljed loše izvedene nadogradnje. I tu falsh particiju nevidiš u disk managementu jer u disk managementu se vide c,d i particija za oporavak. Particija za oporavak sluzi da bi pokrenuo neke repair alate prije boota windowsa, npr system restore from point ili imagea sistema.
Znas da sam i ja imao onu falsh particiju u defragmenteru nakon upgradea i tek nakon clean instala su se particije poslozile kako treba.
Gnjavio sam i ms i oni kažu :
Win 10 defaultno kreira ove particije:
-oporavak
-sistem ( c )
-efi ( ako je uefi pc )
U defragmenteru trebas vidjeti sistem ( c ) i oporavak , i npr d koju si sam kreirao.
U disk managementu trebas vidjeti sve particije : efi,oporavak, c , d ( ako si ju kreirao )
Uglavnom, onaj volume xyhghik je greška i problemček...
........

Pazi, govorimo o volumenu cudnog imena vidljivom samo u defragmenteru.
Kako pojačati zvuk preko softwerskog ograničenja ?? Imam potrebu da mi zvuk bude glasniji recimo na youtubeu su mi neke snimke pretihe, imam ostečenje sluha pa mi treba to glasnije.
Uradio maloprije clean install i unatoč tome što je pri početku instalacije napravio tu od 450MB, u Defrag&Optimize ona više ne postoji i sve je normalno

@thorin
I to kod tebe je ispravno, a nazalost vecina onih kojima je upgrade ili clean instal lose prosao, neće niti znati da im nekaj nevalja. A onda bu kuknjave po raznim temama... Jbg, nitko osim nas par detaljnih paranoida nezagleda konstantno u sve te dubine sistema stalno trazeci tragove problema ili gresaka...
😊
Pozdrav,
planirao sam izvršiti upgrade sa windows 7 na 10, jer imam 10tku na laptopu i sviđa mi se koncept, rad i stabilnost samog sistema. Čitao sam da se ovo može izvršiti i bez gubitka podataka na računaru, eh sada me zanima koliko će to uticati na brzinu računara i koliko ustvari podataka se prenese na windows 10, te da li je ovaj upgrade uopće moguć a da se pri tome ne izgube podaci?
Najnormalnije ti prebaci sve. Zato se i zove upgrade ;)
Naravno backup za svaki slucaj.... A clean install je svakako preporuciljiv...
Neki cloud, osim ako imaš tonu podataka... Ili u mob, sd, ....
Zbog vrlo duge priče i mnogih problema nemam ni drugu particiju, dan ga j***... Ali nema veze, na neki cloud ću upload pa onda download kad instaliram, jer hoću clean install svega :). Hvala vama u svakom slučaju ! <3
Pa sada si možeš napraviti drugu particiju, tamo prebaci sve kaj želiš sačuvati i odi na "clean install" te kod pocetka instalacije kad ti se pojavi prozor sa diskovima i particijama, pazi da tu particiju ne diraš.

Pa sada si možeš napraviti drugu particiju, tamo prebaci sve kaj želiš sačuvati i odi na "clean install" te kod pocetka instalacije kad ti se pojavi prozor sa diskovima i particijama, pazi da tu particiju ne diraš.
I u tom slučaju se opet izlaže gubitku podataka prilikom smanjivanja sadašnje particije na kojoj je sistem ili podaci...
................
Uradio maloprije clean install i unatoč tome što je pri početku instalacije napravio tu od 450MB, u Defrag&Optimize ona više ne postoji i sve je normalno
Particija za oporavak je defaultni dio win 10 , i uredno ti treba biti vidljiva i u upravljanju diskovima i u defragmenteru, i to je baš ta od 450 MB.
Nesmije postojati onaj volume dugačkog imena , što je vjerojatno nekakva privremena particija potrebna pri instalaciji ili nadogradnji, i koja
bi se trebala samoukloniti pri prvom restartu no iz nekog bug razloga ostane postojati.... A možda to uopće i nije particija nego neki privremeni hiden file ili mapa
kojeg win zbog neke greške čita kao drive ( volume ) ..... Kada sam ms suport gnjavio sa time, nisu mi bili baš najsigurniji u tvrdnjama koje su iznosili,
a cijelo vrijeme sam imao osjećaj da nagađaju sistemom app .
...........
Ja sam nanovo jučer stavljao Windows, ovaj s Creators update i pogledao sam u Disk managmentu i defragmenteru prije reinstalacije. Prije je u Defragmenteru stajala ta particija ali naziva System reserved a sad je opet tu i ima te znakove, znači isti vrag samo drugog imena. U Defraggleru se uopće ne pokazuje.
Ja osim te particije za oporavak imam još jednu koja mi je ukrala 500mb i zove se System reserved. Šta s njom napraviti?
Ja ubijem sve te particije viška. Do sada mi nisu nedostajale.
Ja osim te particije za oporavak imam još jednu koja mi je ukrala 500mb i zove se System reserved. Šta s njom napraviti?
Ne znam...ta mi se particija nalazi ispred sistemske. Ne bi htio srušiti windowse!
Ne znam...ta mi se particija nalazi ispred sistemske. Ne bi htio srušiti windowse!
Ta particija ispred sistemske se kreira pri prvoj insatalaciji win ako disk nije peripremljen. Ako je disk već formatiran u NTFS tada neće biti niti te particije, a boot se ionako nalaci na C particiji (bar bi trebao).
Da, u pravu si. Nastala je pri clean instalaciji windowsa. I sad pitanje? Ako je izbrišem, dobiti ću alocirani prostor ispred sistemske particije. Kako je pridodati sistemskoj?