Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.894.928
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
17 godina
Windows 10 - općenito

pozz, ak ko od insidera ima Windows Insider Preview Bulid 14279 i da igra na njemu, zanima me dal ima kakvih problema i kolko je stavilan taj build?

Imate svi novije ploče (naravno iz Zagreba ste, pa imate novaca), pa imate problema sa sleep modom. Moja pločica iz 2007 i sleep mode rade ko vurica. Pa vi kupujte AsRock... By BlackMoon
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Windows 10 - općenito

Build je prilično stabilan.DirectX 12 odličan.

14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Imam pitanje u vezi windowsa 10, planiram uzeti windows 10 pro oem preko ove stranice http://www.kinguin.net/category/19429/windows-10-professional-oem-key/?r=3445&utm_source=www.allkeyshop.com&utm_medium=referral&utm_campaign=allkeyshop 

pa me zanima kako se aktiviraju ti windowsi nakon kupovine i da li se isplati to uzimati za 26 eura .

Im BATMAN !!!
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2016 14:37 (cika batmen).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Instaliras Win i kada dodjes do opcije za aktiviranje upises kljuc koji si kupio.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina
neaktivan
cika batmen kaže...

Imam pitanje u vezi windowsa 10, planiram uzeti windows 10 pro oem preko ove stranice http://www.kinguin.net/category/19429/windows-10-professional-oem-key/?r=3445&utm_source=www.allkeyshop.com&utm_medium=referral&utm_campaign=allkeyshop 

pa me zanima kako se aktiviraju ti windowsi nakon kupovine i da li se isplati to uzimati za 26 eura .

Preskupo! Imaš na netu po €17. Potraži na ebay.

Šta roda donese, to vrana odnese.
14 godina
Windows 10 - općenito

Ako uzmem od ovoga key, da li mogu bez brige zamjeniti matičnu ako dođe do toga pa nanovo koristiti taj key? Piše da je retail. Koliko je sigurno kupovati od takvih keyeve ako tko zna? Da li je tko ovdje kupovao s ebaya već Windows keyeve?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
vrinho kaže...

Ako uzmem od ovoga key, da li mogu bez brige zamjeniti matičnu ako dođe do toga pa nanovo koristiti taj key? Piše da je retail. Koliko je sigurno kupovati od takvih keyeve ako tko zna? Da li je tko ovdje kupovao s ebaya već Windows keyeve?

Koliko ja znam key se može upotrijebiti na jednom računaru, a za hardware id mislim da je vezan za matičnu na kojoj je aktiviran key. U slo cijene so od 120/185 €, 120-125 su Home, a 150-190€ su Pro, USB ili DVD, kako hoćeš. BTW. Avatari su nam slični :)

Podrži nas na ->>>>> http://wishapplist.com/en
14 godina
Silwncer kaže...
vrinho kaže...

Koliko ja znam key se može upotrijebiti na jednom računaru, a za hardware id mislim da je vezan za matičnu na kojoj je aktiviran key. U slo cijene so od 120/185 €, 120-125 su Home, a 150-190€ su Pro, USB ili DVD, kako hoćeš. BTW. Avatari su nam slični :)

Što se i taj retail key veže za matičnu onda? Nije li to samo kod OEM keyeva?

11 godina
odjavljen
vrinho kaže...
Silwncer kaže...
vrinho kaže...

Što se i taj retail key veže za matičnu onda? Nije li to samo kod OEM keyeva?

Mislio sam na retail, samo brzo pišem pa zaboravim detaljno objasniti. Hardware id je samo za OEM . Više na

Da sumiram:

Ako si key aktivirao na trenutnoj matičnoj ploči i ona crkne, moraćeš kupiti drugu licencu prema WindowsClub:

1. In case of motherboard changes, you might have to buy a new license.

Podrži nas na ->>>>> http://wishapplist.com/en
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2016 21:16 (Silwncer).
16 godina
vrinho kaže...

Ja sam nedavno uzimao s eBaya retail Windows Vistu Business 64bitnu (trebalo mi za neke starije grafičke programe koje koristim). Još sam prilikom narudžbe zamolio 64bitnu i hrvatsku verziju (bilo je napisano da se može zatražiti takav izbor), što sam i dobio. Dobio sam u e-mailu serial key i download link (za 1 sat) i bez problema aktivirao, prvo testno na 1 PC-u a zatim sam ga deinstalirao i ponovno instalirao na 2. PC. Isto je aktivacija prošla bez problema.

Koliko je sigurno kupovati tako? Nije me briga. Pošteno sam platio i čuvam e-mailove s narudžbom s eBaya i Paypal računom. Čovjek je tvrdio da su keyevi legalni i da i dođe do kakvih problema, perem ruke jer sam u tom slučaju bio prevaren. A cijena od 68 kn je dovoljno niska da se isplati riskirati.

Ne znam konkretno za prodavača kojeg si linkao ali sumnjam da će sa tolikim brojem prodaja ići riskirati s nekim nelegalnim stvarima. Prije bih rekao da to možda spada u neku sivu zonu. Ali ne koristim krekirane Windowse nego sam ih pošteno platio. Za ostalo me nije briga jer normalno da ću gledati da prođem što jeftinije.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
16 godina
Micek kaže...
vrinho kaže...

Ja sam nedavno uzimao s eBaya retail Windows Vistu Business 64bitnu (trebalo mi za neke starije grafičke programe koje koristim). Još sam prilikom narudžbe zamolio 64bitnu i hrvatsku verziju (bilo je napisano da se može zatražiti takav izbor), što sam i dobio. Dobio sam u e-mailu serial key i download link (za 1 sat) i bez problema aktivirao, prvo testno na 1 PC-u a zatim sam ga deinstalirao i ponovno instalirao na 2. PC. Isto je aktivacija prošla bez problema.

Koliko je sigurno kupovati tako? Nije me briga. Pošteno sam platio i čuvam e-mailove s narudžbom s eBaya i Paypal računom. Čovjek je tvrdio da su keyevi legalni i da i dođe do kakvih problema, perem ruke jer sam u tom slučaju bio prevaren. A cijena od 68 kn je dovoljno niska da se isplati riskirati.

Ne znam konkretno za prodavača kojeg si linkao ali sumnjam da će sa tolikim brojem prodaja ići riskirati s nekim nelegalnim stvarima. Prije bih rekao da to možda spada u neku sivu zonu. Ali ne koristim krekirane Windowse nego sam ih pošteno platio. Za ostalo me nije briga jer normalno da ću gledati da prođem što jeftinije.

- da/ne.. :)

običan kućni korisnik, može koristiti bilo koju licencu-key, svaka je legalna (ne postoji ona koja to nije). Pri tome ne miješati npr crack.. (to je konkretno kazneno djelo).

Zapamtiti bitnu 'sitnicu', ne postoji privatna tužba protiv kućnog korisnika (ili za osobnu upotrebu). Ni jedna. Ne mora imati račun kao dokaz kupnje (osim na izlasku iz trgovine..). Firma nema takvo pravo, firma mora imati R1. Sve ostalo je za firmu kažnjivo.

Sama licenca određuje uvijete korištenja, ne zakonitost.. npr ako se kupi home&student MSO tad je korištenje iste u poslovne svrhe kršenje licence, tj ne vrijedi.. jednako kao dozvola za vozilo po kategorijama. (i ne miješati ukradeno vozilo s pravom na vožnju, dozvolu i sl. preneseno na soft-licence)

-legalnost izvora kupnje? Kao kranjeg korisnika možeš to ignorirati, jer nemaš nikakav mehanizam kontrole-provjere. To rade institucije, vlasnik-BSA/ZAMP... ne ti (kupac-korisnik). Tad se svi možemo praviti 'naivni' .. ali ako si znao ili si mogao znati.. famozna formulacija. No ustraješ da si običan korisnik i sve 5. Mada svi znamo da su takvi izvori (pogrešno bi bilo reči nelegalni, nije legalnost, nego valjanost licence) nevažeći. .. opet ako vozila, kao da ti ja isprintam vozačku. Jasnije? Moj pečat-potpis je bezvrijedan. A tko to određuje, kontrolira? -za korisnika nevažno, praviš se naivan i sve 5... :)

Dali je ova licenca za Vistu važeća? Dali je trgovac ''legalan''? Nije. Kako ja to znam? Jednostavno, MS ne dozvoljava prodaju. Tad ni jedan trgovac ne može prodati važeću licencu. Zašto se to ne eliminira? Pa zbog jurisdikcije, poreza, svačeg.. ali to nije stvar korisnika. MS uvijek izlaskom nove verzije softa povlači staru iz prodaje, to obično traje cca godinu.. možemo usporediti s npr zamijenom novčlanica (ili bilo čega drugog). MSO recimo egzistira za updateove s tri aktuialne verzije, kad izađe četvrta, najstarija gubi support i postaje beskorisna u kratkom vremenu npr za mail (problemi), mada je software generalno nepoderiv, vječan. Radit će bilijardu godina.. no samo ako ne trebaš npr internet ili kompatibilnost s tostatkom svemira. XP, DOS... bilo što. Radi vječno, no nema supporta i tad (oni koji time upravljaju, interesi) postane beskorisno, npr nema fiskalizacije..

Retail-OEM. svašta se tu miješa, problem je u postojanju ''dva OEMa'', proizvođača HWa uz koji 'pravi' OEM treba biti isporučen, on ga tad supporta. Taj OEM OS je vezan uz HW ali je ugl neki VLK key ili po novijem u BIOSu. Drugi trgovački OEM nije smio ni postojati.. njega instaliraš, poveže se s IDom MBOa i to je to (iskorišten). Za takav u slučaju kvara gubiš licencu, tj ovisi o mogućnosti zamijene-servisa-supporta.. tj komponente koja se mijenja. Licenca je za računalo ali računalo je skup dijelova, a samo jedan dio je ključan i o keyu ovisi dali će se zamijenjeno aktivirati ili neće. + MS je blag, tolerira svašta.. možda možemo reći, dozvoljava 'piratizaciju'..

Retail, nema ograničenja. Radi.

Dali će retail key biti revokan (blacklistan-nevažeći) ovisi o razlogu. Npr dovoljno da se pojave dva istovremena.. pa i kod reinstallova unutar nekog perioda ako se aktivira više od X-puta.. može biti blokiran, tad se to rješava tel pozivom 0800300300.. MSu, (OEM je stvar OEMa, ali i njega rješava MS.. to dovoljno govori što sve MS tolerira..).

Par godina MS priprema tranziciju (zato i forsira đabe novi OS w10..), novi način naplate. Ne jednokratna prodaja licence, nego 'najam' tj plaćanje usluga, mjesečno/dnevno/godišnje. Sve je Online, sad je to moguće i tad više prevare oko licence nema. (usporedit s mobitel bonovima.. koji hack-crack bi na mobu to obavio?.. podaci su tad kod vlasnika). Kad se to desi, win-soft će biti free (kao mob za jednu kunu).. pa opet, bit će daleko skuplje kroz godinu nego sad. Sve će se naplaćivati... ili biti free kao gmail.

Ne žele više jednokratnu kupnju (i teoretski vječno trajanje jer soft je nepoderiv), izmišljaju ''sto'' načina, kao što je spomenuto za nove gen. intel CPUa.. i to će doći.

Cijena? Kad MS direktno prodaje, tad je cijena 20-40$, kad prodaje OEMu, tad je 10-20$ (uz refound npr za tablet do 9"... ispadne free ili 5$). Može biti i 1$, MS jednostavno zarađuje s bilo kojom cijenom ako proda. Trgovačke cijene (stare) su prenapuhane, s maržom i porezima.. Tako da ni ove cijene od npr 17$ koje se nalaze nisu nelogične (ne može se tako zaključiti da je fejk-nevažeće). Ako kupiš, aktiviraš i radi, tad radi. U suprotnom kupljen mačak u vreči ili možda sutra ne radi.. Dali tad ima smisla uopće platiti pa i 1$? .. može i origigi đabe, MS je dobre volje, dok ne zavrne pipu a tad će svi neovisno o danas plaćenoj cijeni plaćati sve.. (pa i Ubuntu koji plaća MSu, MS zarađuje uvijek, licencama..). Uskoro ni linux kao free alternativa (osim komercijale) neće biti alternativa ako se ''ukinu'' razlike OSa, platformski, naplatno.. gledajte mobitele, bit će jasnije.

Nije w10-tema, ali je jer upravo to je stvar s licencama, cijenama i ciljevima. To je osnova w10, inače bi se nazivali drugačije, prodavali drugačije.. sve to je isti OS. Samo više nema SPa, eliminiraju se posrednici (trgovci) i jednokratna kupnja.

Možda treba kupiti dok se još može? Tko zna...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Pozdrav!

Zna li netko kako dodati engleska slova u star meni? Kad odem u start meni imam samo hrvatska slova a to mi smeta kod traženja programa koji počinju sa nekim od engleskih slova (npr. x, w, y itd...).

Pod regiju sam stavio USA, a jezik je pod engleski. I nakon ovih promjena start meni mi je i dalje pod hrvastkom abecedom.

0 0 hvala 0
16 godina
osvit kaže...

* * *

Jeli bolje ostat na ovome instaliranome, ili novi build Insidera instalirat, iskreno, neda mi se svaki novi build instalirat, a kao Insider jeli moram ili ne?

* * *

Isto ti je: Clean novi ili novi Insider, a ako ne želiš nove Builodeve prebaci se na Slow Ring ili čak sada na još sporiji Release Build.. a vjeruj što ne radi na Insideru ne radi ni na Clean (kod mene). Ja preporučujem Insider čisto da vidiš što če od tehnologija novih doći u finalnom Windowsu.

Ja nešto kontam, budući da se ovaj RS1 razvlači već duže vrijeme, to bi moglo da bude u skladu sa Microsoftovom "Ovo su zadnji Windowsi (misleći vjerojatno u kratkoj budućnosti i na samu brojčanu oznaku)" i sa datumom od godinu dana besplatne nadogradnje svima da ćemo još pričekati final RS1, ali kao što rekoh - nema razlike suštinske u Final i Insider verziji.

Idemo dalja iskustva pod nazivom: How low can you go? Nije naziv pjesme nego aludirajući na Microsoftovo uklanjanje minimalnih zahtjeva.

Dakle ovakva je situacija. Notebook (mini laptopi, najbrže pregaženi komad HW-a u povijesti) MEdion E1312. Procesor Sempron U jedna jezgra na 1,5 GHz, a meorije 768 MB ili 8xx MB budući da Radeon Mobile X1100 (mislim) uzima 128 MB ili 256 MB od te jedne jedine gigice.

Uglavnom instaliram 10-tku. Produženo trajanje baterije. Update neki manji.. ali taj vražiji AMD mi je pola dana uzeo da on umjesto drivere X1100 ili X1200 nisam siguran nekim čudom pokupi X1250, prilikom ručne instalacije drivera imao sam BSoD, ali budala kao ja, ajmo opet, verglaj verglaj i upali te prođoše driveri. Jooj rezolucija top na ovom mini laptopčiću, ne trza ni youtube. uglavnom u odnosu na 7 (koji je bio instaliran) a nije dizajniran ni za 7 nego po naljepnici hvali se da je dizajniran za XP mogu reći, da radi 10-tka bolje od svih prijašnjih. Mada imam neki feeling da bi 8.1 ili samo 8.0 letio na ovoj kanti za muzeja.

14 godina
odjavljen
Windows 10 - općenito

Jel moguće da Windows prepoznaje nekad jedan klik kao dva? Imam CM Octane miš(+ tiupkovnica, al nebitno), Windows više ne prepoznaje klik kotačića(MMB), nakon toga je desna tipka krenula otkazivati, a sada i lijeva. Tokom igranja Bf3-a, kada držim desni klik, nekad prepozna da sam pustio klik(a nisam, i dalje ga držim). Za lijevi klik, kad pritisnem jednom, on meni prepozna dva puta. Ne stalno ali u zadnje vrijeme podosta što mi jako ide na živce jer radim u AutoCADu dosta. Kao da me trola miš. Imam zadnji build Windowsa koji je pušten izvan Insider kruga(Verzija 1511 build 10586.164).

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.3.2016 16:00 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Jel moguće da Windows prepoznaje nekad jedan klik kao dva? Imam CM Octane miš(+ tiupkovnica, al nebitno), Windows više ne prepoznaje klik kotačića(MMB), nakon toga je desna tipka krenula otkazivati, a sada i lijeva. Tokom igranja Bf3-a, kada držim desni klik, nekad prepozna da sam pustio klik(a nisam, i dalje ga držim). Za lijevi klik, kad pritisnem jednom, on meni prepozna dva puta. Ne stalno ali u zadnje vrijeme podosta što mi jako ide na živce jer radim u AutoCADu dosta. Kao da me trola miš. Imam zadnji build Windowsa koji je pušten izvan Insider kruga(Verzija 1511 build 10586.164).

Imao sam sličan problem sa svojim Trust GXT25 mišem - scroll je bio poludio, bacalo ga je gore iako je scroll bio prema dolje... Testirano na više OS-eva (Win 7, Win 10, Ubuntu Live USB, Mint Live USB) da bi na kraju otvorio miš i zategao šaraf koji je radio problem kod scrolla... Možda je kabel negdje otišaopa je savjet ak znaš kako otvori miš i pogledaj spojeve kablova unutra...

My website/blog: http://markoidzan.com.hr
14 godina
odjavljen
midzan21 kaže...
Dex.pwn kaže...

Imao sam sličan problem sa svojim Trust GXT25 mišem - scroll je bio poludio, bacalo ga je gore iako je scroll bio prema dolje... Testirano na više OS-eva (Win 7, Win 10, Ubuntu Live USB, Mint Live USB) da bi na kraju otvorio miš i zategao šaraf koji je radio problem kod scrolla... Možda je kabel negdje otišaopa je savjet ak znaš kako otvori miš i pogledaj spojeve kablova unutra...

Moj ima garanciju još. A na ovom mišu ne vidim način kako da ga otvorim, kao da je iz jednog komada napravljen. Ovo za scroll sam testirao i na drugom kompu(tipičan test u browseru klikom na link) i nije radio. Kasnije sam primjetio da ako iz sve snage pritisnem MMB(čak i nakon zvuka klika), da tek onda prihvati. Miš je koji put udaren, no nije mi jasno kako moj bivši miš, koji ima maksimalan DPI od 800(to ti sve govori) je i nakon četiri godine odličan. Ovaj digo papke nakon pola godine.

13 godina
Windows 10 - općenito

Prije sam imao onaj besplatni win 10, i sada sam morao reinstalirati win te me trazi da aktiviram windows sad me zanima da li i dalje se moze besplatno i kako ili nis od toga vise?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Otvorio sam miš, scroll radi ali tipke i dalje imaju isti problem
16 godina
Dex.pwn kaže...

Dex.pwn kaže...

Moj ima garanciju još. 

Više nema...

17 godina
Dex.pwn kaže...

Otvori miš i zamjeni (odlemi stare i zalemi nove) microswitcheve.

Prije toga ih moš pokušat očistit prvo, rastavi miš dobro ih ispuši, malo isklikaj i vidi dali rade.

Ako i dalje nerade onda lemljenje.

Meni ništa drugo nije pomoglo nego promjena microswitcheva.

15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Prijatelj kupio SSD i zeli ga ugraditi u laptop. Trenutno na laptopu ima aktiviranu original Windows 10 Home. Naravno, nakon ugradnje htjeli bi da i dalje ima aktiviran windows. Ja trenutno na stiku imam zadnju bootable verziju windows 10 PRO. Cisto sumnjam da ce biti aktiviran ako nabacim Pro verziju, tako da bih trebao skinuti Home verziju, odraditi clean install Home verzije i windows bi trebao biti aktiviran?

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Dex.pwn kaže...

Mi u uredu dosta radimo u CAD-u pa je rok trajanja miševa otprilike 3 godine. Nakon toga mehanički dijelovi jednostavno otkazuju. Prvi je problem lijeva tipka miša koja ili ima dvoklik umjesto jednog ili teško registrira da je kliknuta. Nakon toga je na redu desna tipka miša a rijetko kada prestane raditi kotačić. S optikom nismo imali problema nikada. Koristili smo razne miševe (od jeftinijih do skupljih) ali to nije utjecalo na vjek trajanja. Sad nam je glavni faktor kod odabira da je miš dovoljno velik i dovoljno težak te da nije preplastičan. To nas svrsta u neku srednju klasu miševa. Kod skupljih miševa ti je dobra stvar u tome što imaju jamstvo od 36 mjeseci pa ih samo mijenjaš prije isteka jamstva (već sam dva tako dobio natrag ). Ako je miš pod jamstvom, ne kemijaj po njemu, reklamiraj ga i to je to.

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
Almin94 kaže...

Prijatelj kupio SSD i zeli ga ugraditi u laptop. Trenutno na laptopu ima aktiviranu original Windows 10 Home. Naravno, nakon ugradnje htjeli bi da i dalje ima aktiviran windows. Ja trenutno na stiku imam zadnju bootable verziju windows 10 PRO. Cisto sumnjam da ce biti aktiviran ako nabacim Pro verziju, tako da bih trebao skinuti Home verziju, odraditi clean install Home verzije i windows bi trebao biti aktiviran?

To je barem jednostavno. Kloniraj cijeli disk nekim od alata i restoraj ga na novi SSD. Sve će raditi ko curica (odradio već nekoliko takvih migracija).

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Almin94 kaže...

To je barem jednostavno. Kloniraj cijeli disk nekim od alata i restoraj ga na novi SSD. Sve će raditi ko curica (odradio već nekoliko takvih migracija).

A ako bih htio clean install?

14 godina
Almin94 kaže...

Clean install bi također trebao proći ali samo za onu verziju Windowsa koji su bili instalirani i aktivirani na tom računalu.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Almin94 kaže...

Clean install bi također trebao proći ali samo za onu verziju Windowsa koji su bili instalirani i aktivirani na tom računalu.

Klonirat cu za svaki slucaj, te nakon toga uraditi clean install. Moze li proci windows image backup?

14 godina
Almin94 kaže...

Klonirat cu za svaki slucaj, te nakon toga uraditi clean install. Moze li proci windows image backup?

Ja sam koristio ova dva alata (1 i 2) i oba rade svoj posao OK za windows image backup ne znam jer nisam pokušavao.

11 godina
protjeran
Meni prolazi i restore imagea sistemskih particija no nekad bude upitnika i usklicnika u device manageru pa treba odraditi update drajvera...

0 0 hvala 0
16 godina
Dex.pwn kaže...

Imao sam sličan problem. Ovako sam ga riješio:

(Potreban ti je samo neki drugi stari miš da uzmeš onaj mali bakreni dio ako ti je ovaj pukao.)

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2016 16:13 (Vkm996).
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Almin94 kaže...

Ja sam koristio ova dva alata (1 i 2) i oba rade svoj posao OK za windows image backup ne znam jer nisam pokušavao.

Nije prepoznalo aktivaciju nakon clean install. Na njemu je bio Windows 10 Home, a ja sam skinuo Windows 10 Home Single Language. Valjda je to to, ne vidim druge verzije.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice