Win 10 sistemska rezervna particija

poruka: 18
|
čitano: 5.257
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

helo

... evo na slici sve piše ..... probao sam updatati 7 na 10ku ..

malo sam čitao po temama i još mi je manje jasno ...

znali li netko step by step objasniti ... imama MSI CLICK BIOS 5 ploču ....

hvala

No Guts No Glory !!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.3.2016 11:54 (MEGATRONman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Win 10 sistemska rezervna particija

Komplicirano rješavanje problema: https://support.microsoft.com/en-us/kb/3086249

Tu su isto neki riješili problem: 

U osnovi treba osloboditi nešto mjesta na toj rezerviranoj (skrivenoj) sistemskoj particiji.

Idealno bi bilo kad bi nabavio novi disk (stari odspojio za vrijeme instalacije), instalirao Win 7 bez izvođenja kerefeka i onda nadogradio na 10-ku.

9 godina
odjavljen

Zar ta sistemska particija nema 100MB? Pa koliko mu treba mjesta?

17 godina
moderator
Torent kaže...

Ta particija nije prazna! Problem je upravo u tome što se zapunila sistemskim datotekama (skoro) do kraja pa onda instalacijski program Windowsa 10 nema kamo spremiti svoje datoteke nužne za bootanje.

9 godina
odjavljen

Znam da nije prazna ali koliko sam ja gledao nije ni puna. Cini mi se da nekih 70 mb zauzme nakon insatalacije win 7. Bezveze. Citajuci ono ms rjesenje lakse sve nanovo napraviti. Sigurnije ako nista drugo ;)

16 godina

ne može ažurirati .. dakle poruka kaže, .. vjerojatno neki anitvirus i sl.

prije upgradea je pametno ukloniti takav sys soft (pa i utilse za MBO, specifične appse), mada agent ne prijavi neki problem. Ili clean + postavke BIOSa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.3.2016 19:49 (ihush).
17 godina
neaktivan
Torent kaže...

kod čiste instalacije win10 si odvoji 500MB za tu particiju

9 godina
neaktivan
Molim pomoc,koji win stavit na asus l502s..pokusavam stavit 7icu i jednostavno ju nakon instalacije ne otvara,hitno molim pomoc

0 0 hvala 0
16 godina
Wolverine kaže...
Torent kaže...

-ne, sve ver postavljaju 100MB (od vista-seven-8-10..) jedino što OEM preinstall može imati drugačiju brojku, ja npr ručno postavim 500MB i često FAT32.. ako imam takve planove.

kao i suprotno, može bez te particije. Razlika. Tad ne može biti npr bitlocker i sl. jer mora biti prethodno učitan. Sami boot fileovi mogu biti bilo gdje, pa i na OS-sys disku. Opet to ovisi o installeru (skripti) ili ručno.. nema stvarne veze s OSom.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
Wolverine kaže...
Torent kaže...

-ne, sve ver postavljaju 100MB (od vista-seven-8-10..) jedino što OEM preinstall može imati drugačiju brojku, ja npr ručno postavim 500MB i često FAT32.. ako imam takve planove.

kao i suprotno, može bez te particije. Razlika. Tad ne može biti npr bitlocker i sl. jer mora biti prethodno učitan. Sami boot fileovi mogu biti bilo gdje, pa i na OS-sys disku. Opet to ovisi o installeru (skripti) ili ručno.. nema stvarne veze s OSom.

ne, prošli tjedan sam si na čisto instalirao win10 enterprise i odvojio je 500mb za tu particiju

12 godina

Ne kuzim, ja do sad nisam napravio nijedan clean install win 8 i win 10 sa 100mb, win 8.1 350, win 10 500mb?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Wolverine kaže...
ihush kaže...
..

ne, prošli tjedan sam si na čisto instalirao win10 enterprise i odvojio je 500mb za tu particiju

- ok, sve se mijenja.. :)

ali, važnije. To je opcionalno, sporedno. Stvar trenutne postavke. Nije nikakav 'requirements' koji mora biti takav iz konkretnog razloga.

btw, insider, enterprise.. i sl. kao i OEM verzije nebi trebale služiti kao izvor nekog 'pravila'. To su izuzetci već u startu. Čisto kao kriterij kad nešto zaključuješ... NHF. :)

17 godina
neaktivan
SnakeST kaže...

Ne kuzim, ja do sad nisam napravio nijedan clean install win 8 i win 10 sa 100mb, win 8.1 350, win 10 500mb?

to svaki windowsi sami odvoje za svoje potrebe prilikom instalacije, nakon što odrediš na koju particiju ćeš ih instalirati

16 godina

evo i odgovora.. zbog recovery.wima .. ako je 100 ili ako je 500 .. bezbroj kombinacija uz GPT, 4k ..

Recovery tools partition

This partition must be at least 300 MB.

This partition must have enough space for the Windows Recovery Environment tools image (winre.wim, typically between 250-300MB, depending on base language and customizations added), plus enough free space so that the partition can be captured by backup utilities:

• If the partition is less than 500 MB, it must have at least 50 MB of free space.
  • If the partition is 500 MB or larger, it must have at least 320 MB of free space.
  • If the partition is larger than 1 GB, we recommend that it should have at least 1 GB free.
  • This partition must use the Type ID: DE94BBA4-06D1-4D40-A16A-BFD50179D6AC.
  • The recovery tools should be in a separate partition than the Windows partition to support automatic failover and to support booting partitions encrypted with Windows BitLocker Drive Encryption.

We recommend that you place this partition immediately after the Windows partition. This allows Windows to modify and recreate the partition later if future updates require a larger recovery image.

ponekad ne primjetim takve 'sitnice' jer testiram na multibootu (već postojećem) i nikad problema.. ali i objašnjenje ako ne vidim npr 500MB kao default u nekim instalacijama.

0 0 hvala 0
12 godina
Wolverine kaže...
SnakeST kaže...

to svaki windowsi sami odvoje za svoje potrebe prilikom instalacije, nakon što odrediš na koju particiju ćeš ih instalirati

Ma ne to, nego kolega kaze da svi winsi od Viste nadalje postavljaju particiju od 100MB, ne kuzim na sta misli posto mi se nikad nije dogodilo da win 8.1 ili win 10 postavi particiju od 100MB. Pod tim mislim na onu system reserved particiju, znam da neke verzije kreiraju jos dvije particije.

16 godina
SnakeST kaže...
..znam da neke verzije kreiraju jos dvije particije.

to radi isključivo installer-skripta (kreira par recovery-boot + hidden), OEMski win. Normalan win na praznom disku (bez particija) kreira defaultno dvije, boot i ostatak za OS.

12 godina
protjeran
Za win 8 se nesjecam, no win 10 mi uvjek radi tri particije , retail clean install. I kad posle radim image sistema, u taj image desetka trpa sve te tri particije.

0 0 hvala 0
12 godina

Skinuo sam ISO sa microsoftove stranice, Home x64. EN verzija radi jednu dodatnu particiju, HR verzija radi 3 dodatne particije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice