Kloniranje WIN 11 - problem

poruka: 21
|
čitano: 1.591
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pozdrav,

imam problem oko kloniranja win 11 što mi se prije nikad nije događalo s drugim verzijama win 10 i win 7. Ukratko , ima više računala istog hardvera na koje bi ubacio klonirane diskove sa svim potrebnim programima. Nakon kloniranja izvorišnog diska kad stavim odredišni disk u drugo računalo, windows se boota bez problema prvi put, nakon isključivanja računala izgubi se boot file, odnosno bios više ne prepoznaje disk za bootanje. Sad da stvar bude zanimljivija, stavim taj klonirani disk u "izvorno" računalo i boota se bez problema, tj. ne gubi boot file. Ima li win 11 neku dodatnu zaštitu u koji upisuje  podatke koji su usko vezani za specifično računalo pa zbog toga radi problem? Postavke u biosima su identične i sve kako trebaju biti, mislio sam da je problem u programima za kloniranje pa sam koristio clonezillu i acronis ali se stalno događa isto. Ima li netko neko optimalno rješenje, a da je brže od instalacije novog win11 na sva računala? Pokušao sam i s popravcima boot file ali bez rezultata. 

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Kloniranje WIN 11 - problem

Secure Boot ?

Računala su identična ?

Jesi probao sysprepati pa klonirati?

Ju je je? Je ju je!
14 godina

Secure boot opcije nema u BIOSU.

Računala identična.

E to sam probao naknadno pa mi nije uspjelo jer vjerojatno imam puno sw instaliranog što onemogućuje tu opciju pa ću pokušati napraviti novu instalaciju za to.

Inače, zanima me u čemu bi mogao biti problem?

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:30 (buggie).
14 godina

Probaj sa Macrium Reflect, postoji free verzija. Sa njime nikad problema, restorao sam backup win 11 na jednom računalu na ssd od laptopa, taj ssd vratio u laptop i radilo je sve bez problema. Šaltao i win 11 i win 10 na tone kombinacija i nikad problema. Ssd/hdd mora imat 4 potrebne particije. Slika u attachu.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:41 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pokušao sam s Macrium Reflect i ista stvar se događa, nakon isključivanja izgubi se boot record. 

Nakon toga sam za test napravio kloniranje win 10 i sve radi bez problema. Očito je neka caka s win 11

14 godina
buggie kaže...

Pokušao sam s Macrium Reflect i ista stvar se događa, nakon isključivanja izgubi se boot record. 

Nakon toga sam za test napravio kloniranje win 10 i sve radi bez problema. Očito je neka caka s win 11

Chatgpt.

"

Znači situacija je ovakva:  Kloniranje Windows 10 diska radi normalno, boot record se sačuva i sve podiže. Kod Windows 11 nakon kloniranja i prvog restarta radi, ali čim ugasiš i ponovo upališ računalo – boot record nestane. To dosta jasno pokazuje da problem nije u Macrium Reflectu ni u samom kloniranju, nego u načinu na koji Windows 11 zapisuje i validira boot informacije.

Mogući razlozi:  Secure Boot / TPM – Win11 jako "pazi" na sigurnost. Ako nakon kloniranja vidi promjenu u zapisu ili disku, može resetirati boot zapis.

GPT / UEFI vs MBR / Legacy – Ako originalni disk koristi GPT + UEFI, a klon završi kao MBR ili u pogrešnom režimu, Windows 11 može podići jednom, ali poslije "sredi" zapis.

EFI particija – Windows 11 se oslanja na EFI particiju (100–300 MB). Ako ona nije ispravno klonirana ili nije aktivna, upravo se ovo događa.

BitLocker – Ako je slučajno bio uključen, nakon kloniranja Windows 11 može “srušiti” boot jer ključevi više ne odgovaraju.

🔧 Koraci koje bih ti preporučio da testiraš: 

Provjeri u BIOS-u da li si u UEFI modu (ne Legacy/CSM).

Na kloniranom disku provjeri postoji li EFI System Partition (ESP). Ako ne postoji ili nije aktivna – Windows 11 se neće moći normalno podizati.

Pokušaj pokrenuti Windows Recovery s USB-a i izvršiti: bootrec /fixboot bootrec /scanos bootrec /rebuildbcd

Ako i dalje zeza, probaj klonirati s opcijom "Fix Windows Boot Problems" u Macriumu (ima u meniju pod Rescue Media)."

Nešto od toga sigurno. Meni su svi ssd'ovi GPT.  Svakako javi, baš me zanima koji se drek dešava kad je to full jednostavno, back up pa recovery i radi out of the box kako bi se reklo.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:14 (Cryogenic).
14 godina

Pokušao sam još jučer sve te savjete, kad se i popravi boot record opet se dogodi isto. Jedino što nisam pokušao u Macriumu s opcijom Fix Boot problems ali sam sada i već odustao od kloniranja win 11 jer je previše posla s tim krpanjem i da proradi. Ako uhvatim vremena pokušat ću još taj test pa javim rezultat jer i mene živcira za ubuduće.

16 godina
buggie kaže...

..

Inače, zanima me u čemu bi mogao biti problem?

-pa u tome što ms ipak zna što i kako .. mada je u tome dobroćudno-blag ipak ne može baš sve dozvoliti + etape do cilja pa ono što je do jučer išlo sutra možda..

-pa se tako disk-boot samoubije a autofix ne popravi, jer da popravi svrha zaštite ms interesa bi nestala.. :) .. moraš ručno, znati.. odnosno kao oobe-sysprep ili licenca dok je ms izbacio za obične mogućnost win2go itd..

-jednostavno to ne raditi.. tj ili je kućno-hobi pa nema smisla, ili je biz.. a ako je biz ne pomažem :) ..

-za kućne.. (ne umnažanje-količina) .. koliko traje install win10-11? desetak min + ažuriranja.. i za sat je računalo spremo. .. koliko traje kloniranje sam copypaste? .. ušteda vremena i vrjieme je novac... biz? :)

ako nakon takve uštede ode pola sata na fix tad se i ta ušteda vremena izgubi, kao dovoljan dokaz da ms nije tako tumplast i da nešto ipak zna..

-preporuka, zaboravi staru praksu jer je to definicija fahidiota.. sutra je nešto novo itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
ihush kaže...

-za kućne.. (ne umnažanje-količina) .. koliko traje install win10-11? desetak min + ažuriranja.. i za sat je računalo spremo. .. koliko traje kloniranje sam copypaste? .. ušteda vremena i vrjieme je novac... biz? :)

ako nakon takve uštede ode pola sata na fix tad se i ta ušteda vremena izgubi, kao dovoljan dokaz da ms nije tako tumplast i da nešto ipak zna..

-preporuka, zaboravi staru praksu jer je to definicija fahidiota.. sutra je nešto novo itd.

Za sat + vrijeme instalacije? Au. Znaš li kolko traje backup windowsa 10/11 sa Macrium Reflectom na ssd, 2 minute i 20 sekundi, 33 gb.  Znaš za kolko si spreman za rad nakon recovery'a, ako recovery ide na ssd, 2 minute i 20 sekundi, hdd 5-10 minuta i sve dođe namješteno. 

Jednom namjestiš apsolutno sve, od office'a, programa, drivera itd i redovno radiš backup ako sve štima (2min i 20 sek),  i uštediš vrijeme. Čak možeš i šaltat malo win 11 malo win 10 za 2 minute, isprobat neki update ili program itd, puno praktičnije nego svako malo nekakva instalacija sa milion klikova dok sve ponamjestiš. Nedao bog da neki program, update ili čudni linkovi na internetu pošemere windowse, op, ajmo ponovo, instalacija plus naklikavanje. 

Backup & recovery je neusporedivo brža i praktičnija "instalacija" nego klasična reinstalacija i puno bolje stoji za definiciju "vrijeme je novac"  . Kako bi rekao Dewey : "The future is now, old man" .

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:24 (Cryogenic).
17 godina

Za Secure boot su te već pitali... Jel isključen i na izvorišnom računalu (prije kloniranja) i odredišnom računalu.

Isto tako TPM, jel isključen? Iz koje godine je odredišno računalo (procesor)?

Kakvi diskovi se kloniraju, jel kloniraš SATA ssd ili hdd na nvme možda?

0 0 hvala 0
16 godina

-ok.. napravimo malu utrku, benč :)

-štoperica računa sve, ne od trenutka kad stisneš copy-paste nego od trenutka kad disk (bilo koji medij, npr m2-nvme-ssd..) izvadiš iz ambalaže i ugrađuješ u računalo ili docking za rad.. kao i kraj kad taj disk ubacuješ u računalo-laptop uz podešavanje biosa i paljenje-boot.. do logina, a da je sve gotovo (ili nije, ažuriranja, driveri..) itd.

-dodatni soft kao mso? .. ok i to je to.. tko treba mso? koliko juzera ga ima a da ne upale jednom godišnje? vremenska ušteda kome? kućnom juzeru ili trgovcu.. a opet, ne pomažem biznisu, .. kao i to da nije uputno imati takvu poslovnu praksu koja implicitno uključuje pirateriju .. barem ne javno u temi :) ..

-možemo čak napraviti benč koji će krenuti od apsolutne nule.. juzer koji nema ništa, ni računalo, ni usb-stikić.. koliko treba vremena da ode u trgovinu i kupi npr laptop + usb stikić od recimo 16gb.. da na funkcionalnom računalu s internetom downloada win-iso i napravi install stikić? ... i da tim stikićem klik-nextanjem dobije normalno upotrebljivo računalo.. recimo da za sve treba 2 sata?

-treba li office? .. a google? docs? što treba juzer, što je prosječni juzer.. jel to uključuje npr acad, davinci, desetak popularnih igara kao CoD + steam acc.. pri čemu opet tisuću sitnica juzer mora sam podesiti, od izbora npr theme svjetlo-tamno, rasporeda menija-ikona, taskbara, ovisno što želi-preferira.. tj i već klonirano računalo juzer podešava-prlilagođava i time troši vrijeme .. a svaki klik traje, kao unos recimo email-acc u google i da prvi put memoria pass u browseru kao i da kreira steam-acc .. a to u kloniranom ne možeš imati jer kvaka-22.. možeš za sebe, osobni backup.. i tad bi tvoj image-klon bio za tebe i tvoje potrebe ok.. no ne za ostale 'prosječne' juzere koji sve to dodatno moraju podesiti + a ako postoji ukloniti-obrisati itd.. 

-količinsko umnažanje i loša praksa fahidiota-trgovaca .. biz, uz guranje piraterije juzeru koji je ni ne treba jer postoji free-čisto-legalno .. onak, dobiješ računalo sa smećem.. dok se bunimo kad nam ms u win gura candy i sl smeće.. tj sve ovisi o juzeru, pa meni odgovara recimo šah i spidersol.. no to su stare verzije iz starih win koje moram naknadno instalirati na svom računalu.. s ostalim juzerima to nema veze tj ovisi što oni žele i trebaju.. ne da na računalu u startu dobiju nekog 100gb smeća, jer sve što ne treba je smeće..

-kažeš 2m20sec.. kul.. koliko trebaš vremena da disk ušarafiš u novo računalo i bootaš? to se ne broji? :) .. itd.

-i opet, ne pomažem za biz, trgovačka umnažanja, često bez potrebe ili najmanje potrebe-želje korisnika.. dok svi sebe uzmu za kriterij što je potrebno ili prosječno.. -nije, ja sam ja i moje potrebe-navike-želje su moje, pa ih ne namećem ostalima kao normalno itd..

-izrada pravog oobe-sysprep imagea je stvar koja ima smisla samo za veće firme, ne za trgovinu, legalnost i smisao.. + učestalost izmjena pa tek većima to stvarno ima smisla jer se svakih pola godine pojavi nova winver-polugodišnja i ako to sve želimo ažurirati tad se sve ponavlja u ciklusima.. nije nešto što tad imaš godinama, nego mjesecima, a sama izrada takvog imagea je posao od jednog dana, ne sata.. uz ostale resurse koje takve firme imaju kao ADserver..

-trgovac proda desetak računala dnevno i jasna je njegova računica, želja.. no to je piraterija i guranje smeća kao i stvaranje nepotrebne navike npr na msoffice, ne da je loš, nego je komercijala i većina danas ne radi ništa na računalu, više potrebe je za mobitelom-androidom itd.

-jednom namjestiš sve.. i redovito radiš backup.. gle, ovo je tema kloniranja, ne backupa-restorea.. (razliku valjda znaš, možda previd kao kriterij) .. itd.

-opet i to traži vrijeme, recimo redoviti backup-održavanje.. nek je svaki tjedan par minuta, nije ništa.. ili se to ne broji? :) .. dok je cilj-finiš isti za restorani-backup i clean od nule, tj aktualno ažurirano stanje računala, tek tad se štoperica zaustavlja .. ili su kriteriji utrke drugačiji? :)

14 godina
ihush kaže...

-ok.. napravimo malu utrku, benč :)

-štoperica računa sve, ne od trenutka kad stisneš copy-paste nego od trenutka kad disk (bilo koji medij, npr m2-nvme-ssd..) izvadiš iz ambalaže i ugrađuješ u računalo ili docking za rad.. kao i kraj kad taj disk ubacuješ u računalo-laptop uz podešavanje biosa i paljenje-boot.. do logina, a da je sve gotovo (ili nije, ažuriranja, driveri..) itd.

-dodatni soft kao mso? .. ok i to je to.. tko treba mso? koliko juzera ga ima a da ne upale jednom godišnje? vremenska ušteda kome? kućnom juzeru ili trgovcu.. a opet, ne pomažem biznisu, .. kao i to da nije uputno imati takvu poslovnu praksu koja implicitno uključuje pirateriju .. barem ne javno u temi :) ..

-možemo čak napraviti benč koji će krenuti od apsolutne nule.. juzer koji nema ništa, ni računalo, ni usb-stikić.. koliko treba vremena da ode u trgovinu i kupi npr laptop + usb stikić od recimo 16gb.. da na funkcionalnom računalu s internetom downloada win-iso i napravi install stikić? ... i da tim stikićem klik-nextanjem dobije normalno upotrebljivo računalo.. recimo da za sve treba 2 sata?

-treba li office? .. a google? docs? što treba juzer, što je prosječni juzer.. jel to uključuje npr acad, davinci, desetak popularnih igara kao CoD + steam acc.. pri čemu opet tisuću sitnica juzer mora sam podesiti, od izbora npr theme svjetlo-tamno, rasporeda menija-ikona, taskbara, ovisno što želi-preferira.. tj i već klonirano računalo juzer podešava-prlilagođava i time troši vrijeme .. a svaki klik traje, kao unos recimo email-acc u google i da prvi put memoria pass u browseru kao i da kreira steam-acc .. a to u kloniranom ne možeš imati jer kvaka-22.. možeš za sebe, osobni backup.. i tad bi tvoj image-klon bio za tebe i tvoje potrebe ok.. no ne za ostale 'prosječne' juzere koji sve to dodatno moraju podesiti + a ako postoji ukloniti-obrisati itd.. 

-količinsko umnažanje i loša praksa fahidiota-trgovaca .. biz, uz guranje piraterije juzeru koji je ni ne treba jer postoji free-čisto-legalno .. onak, dobiješ računalo sa smećem.. dok se bunimo kad nam ms u win gura candy i sl smeće.. tj sve ovisi o juzeru, pa meni odgovara recimo šah i spidersol.. no to su stare verzije iz starih win koje moram naknadno instalirati na svom računalu.. s ostalim juzerima to nema veze tj ovisi što oni žele i trebaju.. ne da na računalu u startu dobiju nekog 100gb smeća, jer sve što ne treba je smeće..

-kažeš 2m20sec.. kul.. koliko trebaš vremena da disk ušarafiš u novo računalo i bootaš? to se ne broji? :) .. itd.

-i opet, ne pomažem za biz, trgovačka umnažanja, često bez potrebe ili najmanje potrebe-želje korisnika.. dok svi sebe uzmu za kriterij što je potrebno ili prosječno.. -nije, ja sam ja i moje potrebe-navike-želje su moje, pa ih ne namećem ostalima kao normalno itd..

-izrada pravog oobe-sysprep imagea je stvar koja ima smisla samo za veće firme, ne za trgovinu, legalnost i smisao.. + učestalost izmjena pa tek većima to stvarno ima smisla jer se svakih pola godine pojavi nova winver-polugodišnja i ako to sve želimo ažurirati tad se sve ponavlja u ciklusima.. nije nešto što tad imaš godinama, nego mjesecima, a sama izrada takvog imagea je posao od jednog dana, ne sata.. uz ostale resurse koje takve firme imaju kao ADserver..

-trgovac proda desetak računala dnevno i jasna je njegova računica, želja.. no to je piraterija i guranje smeća kao i stvaranje nepotrebne navike npr na msoffice, ne da je loš, nego je komercijala i većina danas ne radi ništa na računalu, više potrebe je za mobitelom-androidom itd.

-jednom namjestiš sve.. i redovito radiš backup.. gle, ovo je tema kloniranja, ne backupa-restorea.. (razliku valjda znaš, možda previd kao kriterij) .. itd.

-opet i to traži vrijeme, recimo redoviti backup-održavanje.. nek je svaki tjedan par minuta, nije ništa.. ili se to ne broji? :) .. dok je cilj-finiš isti za restorani-backup i clean od nule, tj aktualno ažurirano stanje računala, tek tad se štoperica zaustavlja .. ili su kriteriji utrke drugačiji? :)

Iskreno, sve to tvoje ušarafljivanje, šoping i filozofiranje je samo prekompliciranje. Backup/recovery ili klon u praksi je 90% ista stvar, jer čim vratiš image na drugi disk dobiješ identičan rezultat. Razlika je samo u tehnici, a krajnji ishod je isti, disk boota i radi. Ako ćemo brojati svaku sekundu, onda računaj i sat vremena dodatnog podešavanja nakon čiste instalacije, tek tad si tamo gdje sam ja s jednim restore klikom. Pogotovo u slučaju ove teme kako OP i sam kaže "Ukratko , ima više računala istog hardvera na koje bi ubacio klonirane diskove sa svim potrebnim programima." Više računala, više sati naklikavanja.. Backup&recovery/klon je puno brža solucija nego sama instalacija pa naklikavanje.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:28 (Cryogenic).
16 godina

-opet.. restore i koniranje-umnažanje nisu iste stvari, namjena.

-svoje postavke, svoje računalo, više istih računala.. onak, kul priča i nije nemoguća, no realno malo vjerojatna :)

-ako ćemo brojati svaku sekundu? pa to uvodiš kao kriterij u minutama-sekundama (ja u satima).. :) no pristajem na štopericu-benč ali u kloniranju štoperica staje tek kad u novo-klonirano računalo juzer uđe, počne koristiti i bit će već podešeno-ažurirano.. ako to još radi, npr ažurianja.. u čemu je tad razlika, dok ušteda vremena za office ima opravdanja samo kad trebaš-koristiš office, kao i bilo što drugo, pri čemu je email drugi-juzerski, steam itd. sve je za drugog juzera, pa i njegov login-pass kao i naziv accounta bilo lokalnog ili online kojim se logira u win.. onak, previše gledaš sebe u svom backup-restoreu u temo i kloniranju-umnažanju .. uz naravno problem licence i zašto je u startu to već problem (jer vlasnik želi problem).. itd.

-obrnuto, ako juzer ima svoj acc, tad će logiranjem sinkronizacija obaviti ostalo, kao za mobitel i sl. .. pa će tako juzer s mso365 imati office jer ima licencu-login a sinkronizacija će obaviti ostalo itd.

-dodaj na to da se svakih pola godine sam os mijenja verzijski, office svakih 3 god dok se za većinu ide na godišnje verzije kao acad ili fifa-igra.. pa je backup za onog tko to nadograđuje ograničeno vremenski upotrebljiv, tj za os tad svakih pola godine mora napraviti novi backup-image za restoranje za nešto što mu možda neće biti potrebno 5-10 godina tj do kvara ili zamjene prosječnog računala novim dok će tad previše sitnica biti novih, ne samo os-soft nego i hw kompletan od kućišta koje više nema optički-rupu do napajanja koji skoro da veze s računalom nemaju.. a soft ovisi o hw dirverima itd.. i sve se mijenja kao i to da juzer s win10 nadogradi na 11, pa će i na 12.. tj dio juzera nisu ništa radili od win 7 osim samih nadogradnji i sve radi ok.. dok bi deseljeće čuvanja backupa tad bilo besmisleno trošenje resursa, diska, vremena .. kao što je npr rezervni kotač u autu kojeg skoro nitko ne koristi..

-beskorisno kompliciranje je upravo to.. tj backup-restore imaju smisla kad se problem s računalom dogodi, ne kad problema nema.. a ako juzer često ima problem, tad je u njemu problem ili je izuzetan pehista :) ..

-kloniranje-umnažanje je nešto drugo, drugi juzer kao početna bitna stavka-kriterij i tad je sve ovo besmisleno-kompliciranje jednostavne klik-next stvari koju danas može običan juzer obaviti za sat vremena i imati uredan win-os na računalu.

-koliko će potrošiti za podešavanja? -ovisi, primarno koliko je naviknut na defaultno stanje clean win-osa ili customizaciju koju netko napravi kao podešavanje izgleda ili instaliranje officea+ostalo.. dok i dalje mora svoje korisničke podatke unjeti, email, razno.. + a office je komercijala, piraterija-licenca itd.. pa nije uputno to tako raditi, masovno, itd.

14 godina
ihush kaže...

-opet.. restore i koniranje-umnažanje nisu iste stvari, namjena.

-svoje postavke, svoje računalo, više istih računala.. onak, kul priča i nije nemoguća, no realno malo vjerojatna :)

-ako ćemo brojati svaku sekundu? pa to uvodiš kao kriterij u minutama-sekundama (ja u satima).. :) no pristajem na štopericu-benč ali u kloniranju štoperica staje tek kad u novo-klonirano računalo juzer uđe, počne koristiti i bit će već podešeno-ažurirano.. ako to još radi, npr ažurianja.. u čemu je tad razlika, dok ušteda vremena za office ima opravdanja samo kad trebaš-koristiš office, kao i bilo što drugo, pri čemu je email drugi-juzerski, steam itd. sve je za drugog juzera, pa i njegov login-pass kao i naziv accounta bilo lokalnog ili online kojim se logira u win.. onak, previše gledaš sebe u svom backup-restoreu u temo i kloniranju-umnažanju .. uz naravno problem licence i zašto je u startu to već problem (jer vlasnik želi problem).. itd.

-obrnuto, ako juzer ima svoj acc, tad će logiranjem sinkronizacija obaviti ostalo, kao za mobitel i sl. .. pa će tako juzer s mso365 imati office jer ima licencu-login a sinkronizacija će obaviti ostalo itd.

-dodaj na to da se svakih pola godine sam os mijenja verzijski, office svakih 3 god dok se za većinu ide na godišnje verzije kao acad ili fifa-igra.. pa je backup za onog tko to nadograđuje ograničeno vremenski upotrebljiv, tj za os tad svakih pola godine mora napraviti novi backup-image za restoranje za nešto što mu možda neće biti potrebno 5-10 godina tj do kvara ili zamjene prosječnog računala novim dok će tad previše sitnica biti novih, ne samo os-soft nego i hw kompletan od kućišta koje više nema optički-rupu do napajanja koji skoro da veze s računalom nemaju.. a soft ovisi o hw dirverima itd.. i sve se mijenja kao i to da juzer s win10 nadogradi na 11, pa će i na 12.. tj dio juzera nisu ništa radili od win 7 osim samih nadogradnji i sve radi ok.. dok bi deseljeće čuvanja backupa tad bilo besmisleno trošenje resursa, diska, vremena .. kao što je npr rezervni kotač u autu kojeg skoro nitko ne koristi..

-beskorisno kompliciranje je upravo to.. tj backup-restore imaju smisla kad se problem s računalom dogodi, ne kad problema nema.. a ako juzer često ima problem, tad je u njemu problem ili je izuzetan pehista :) ..

-kloniranje-umnažanje je nešto drugo, drugi juzer kao početna bitna stavka-kriterij i tad je sve ovo besmisleno-kompliciranje jednostavne klik-next stvari koju danas može običan juzer obaviti za sat vremena i imati uredan win-os na računalu.

-koliko će potrošiti za podešavanja? -ovisi, primarno koliko je naviknut na defaultno stanje clean win-osa ili customizaciju koju netko napravi kao podešavanje izgleda ili instaliranje officea+ostalo.. dok i dalje mora svoje korisničke podatke unjeti, email, razno.. + a office je komercijala, piraterija-licenca itd.. pa nije uputno to tako raditi, masovno, itd.

U kakve ti nebitne i nepotrebne razgovore ulaziš. Jel to neki nesvjesni "self defense automatic system" režim rada. Ovdje nije rasprava jel bolje backup&recovery vs klon, rasprava je jel brže i bolje backup&recovery&clone vs nova instalacija.

Kažeš da je bolje i brže napraviti novu instalaciju plus poštelavanje od sat vremena i da je to ušteda novaca i vremena, ja ti kažem da to nije istina i da za backup treba 2 min i 20 sekundi, za restore 2 min i 20 sekundi, za kloniranje isto 2 min i 20 sekundi i imaš sve poštelano, i office, i programe i drajvere, i spreman si za rad za 2min i 20 sekundi bez ikakvog poštelavanja od sat vremena.  Odgovaraš na to da backup and recovery nije isto što i kloniranje. 

Ja: 2 min i 20 sekundi. Spreman za rad jer mi je ssd već u računalu i jer sam sve već jednom podesio.

Ti: Vrijeme instalacije i 60 minuta poštelavanja. Spreman za rad. 

Na 5 računala identičnog hardvera kao u ovoj temi ja napravim posao za recimo cca 20-30 minuta sa vađenjem i ugradnjom ssd'a i recovery'em ili kloniranjem. Sa jednim računalom 5 minuta. A ti plus to vrijeme i još 5 sati poštelavanja. 20-30 min vs 5 sati i 20-30 min. Nadam se da je jasnije. Backup, recovery/kloniranje puno više uštede vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 16:28 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže...
..Ovdje nije rasprava jel bolje backup&recovery vs klon, rasprava je jel brže i bolje backup&recovery&clone vs nova instalacija.

..

-ne, nije.. pogledaj naslov :)

14 godina
ihush kaže...
 .. koliko traje install win10-11? desetak min + ažuriranja.. i za sat je računalo spremo. .. koliko traje kloniranje sam copypaste? .. ušteda vremena i vrjieme je novac... biz? :)

Ovo je raprava ne naslov. Kako sam i poboldao u 3 posta prije isto i osvrnuo se na isto i objasnio da tvoje navedeno nije nikako ušteda vremena i novaca i kako je praktičnije raditi b&r&c gdje na to ti govoriš kako backup and recovery nije isto kao kloniranje te ulaziš u utrke čiji je sistem brži.  Ihush: "ok.. napravimo malu utrku, benč :)"  

Poruka je uređivana zadnji put danas u 17:50 (Cryogenic).
14 godina

Tema je otišla u besmislenu raspravu.. Već sam napisao da mi treba za više računala, da budem precizan ukupno 20 komada i nije riječ o biz nego školskoj učionici pa se može reći da taj dio
odrađujem i volonterski :).

Ima tu dosta sw, od officea do specifičnog sw za programiranje, crtanje, simulacije tako da je to u najboljem slučaju min sat vremena po računalu. A to mi je i tlaka, ne vidim bolji način za to riješiti od kloniranja? Ovo mi je prvo kloniranje win 11 i prvi susret s ovakvim problemom pa me zanimalo ima li netko kakvog iskustva s time (ili sam možda napravio neku grešku u koracima).

1 0 hvala 0
8 godina

Kloniraš cijeli disk ili samo Windows 11 particiju?

14 godina

Au, 20 računala, znači ihush bi proveo tamo oko 24 sata 

1. Download zadnji Win 11 iso.

2. Sa rufusom to stavit na usb.  U Rufusu, click select, pronać win 11 iso i open. Pod Partition scheme/GPT i Target system UEFI.

3. Klik Start, dođe prozor "Customize?" kvačica na kockicu remove requirement for Secure Boot and TPM! i ok.

Kad je gotov usb, nakon instalacije (win 11 mora sam napravit 4 particije, bez tih particija će zajebavat) sa tog usb'a na jedno računalo odma backup pa recovery ili clone na drugi ssd Macrium reflectom, (sve 4 particije moraju bit označene), i testirat i vidjet jel će win 11 opet zajebavat, ako ne zajebava onda poštelat sve na prvom kompu šta treba od programa ažuriranja i napravit zadnji backup, i prenijet sve na ostale ssd'ove kloniranjem ili restore/recoveriem. To mora raditi, meni ovim sistemom radi bez spomenutih problema. 

Poruka je uređivana zadnji put danas u 20:37 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-to je premala količina da bi se isplatilo raditi.. tj os-soft + ažuriranja su danas kraćeg vijeka (vs nekad kad je install osa bio nepromjenjen godinama + SPovi sad su win polugodišnje verzije i time prekratko vrijeme za veći posao na premaloj količini da bi to imalo smisla). .. no kad se to radi, ide kroz oobe, sysperp, instaliraš, podesiš i od takvog osa kreiraš install-image ...

-drugi način, za ovu namjenu.. preskočiti to, tj umjesto installa na svakom pojedinom računalu, ručni dio napraviš brže na jednom, tj početni dio installa osa je ekšli obično kopiranje-raspakiravanje (kao unzip..) gdje se wim-esd-iso raspakirava na target particiju + doda se boot.. i nakon tog u računalo ugradiš disk, bootaš, kao oem predinstaliran os juzer dovrši kliknextanje upisom username-pasa i ažuriranja..

-brži dio je tad u tome što će radno računalo jednostavno to brže obaviti, kao copypaste nego sa usb stikića u 'dosu'.. ostalo je isto-slično.. par minuta + ako napraviš skriptu-batch tad 'jednim klikom'.. itd.

-alati koje koristiš su npr diskpart, dsim i bcdboot..

-ako je u tome i ostatak softa, opet.. treba li na svima isto-sve ili na jednom office, na drugom video na trećem nešto treće.. kao i pitanje radi li se nešto s progrešnim planom, npr možda je primjereniji server..

-a ovo je škola+vokonterizam-hobi.. pa vrijeme nije dobar razlog, napraviti dobro-bolje, trajno itd.. jer, kad jednom deplojaš image, računala rade.. tad je taj posao gotovo.. kad će opet zatrebati? u pola godine? .. naravno pošto je škola moguće da će svaki dan biti neki problem, potreba za reinstalacijom i sl. .. no to je tad dokaz da je pogrešno napravljeno, neotporno.. nije stvar tad u kloniranju nego ostalim admin postavkama sustava, kao što radi npr mrežni soft nanny, sandbox u kojem juzer radi bilo što, reset i opet se učita podešen default.. kao i npr live-medij kao minipe-hirens i sl. koje tad bootaš i radi.. odnosno ono što ms ne želi za mase, win2go.. a za školu možeš pribaviti odgovarajuće ent licence pa ni to nije problem.. čak ako želiš napraviti takav stikić (baci pogled na hirens ili strelec..) odnosno u mjesot flash-stikića, može biti bilo koji (brži-veći) medij, hdd, ssd, nvme.. može biti sata, usb .. i imat će tad prednosti tog sučelja, tj usb medij ima namjerno postavljenu oznaku removable i ograničenja u radu osa, npr bez swapa.. dok isti disk može biti i diretkno spojen na npr sata.. može win sve (slično kao i lin) a problem je 'samo' licenca tj to što ms to oteža juzerima i alati-upute nisu dostupne 'narodnim masama' nego više insiderima, adminima koji tad to znaju i koriste kad im je potebno.. može se svašta, sve. .. ali nije svaka licenca za takav task, kao ni sama ideja kloniranja za ipak malu količinu računala, osim kad bi to bilo svaki dan toliko.. tj da je trgovina vs škola ili da je veća firma sa stotinama računala.. ovako je bliže kućnim potrebama pojedine instalacije a tad i takvo riješenje nije od veće koristi.. više problema nego koristi itd.

edit: ili kako to rade velike firme... s win-deploy serverom.. uzmeš novo računalo, provjeriš defaultne postavke biosa (ili preskočiš računajući da su odgovarajuće, neovisno trebaš li npr postaviti admin-bios pass i sl..) i spojiš na lan-mrežu, upališ.. defaultno će tražiti boot medij, pošto ga nema, pokušat će boot s mreže i dobiti image sa servera, gotovo u 15min.. upali, radi. .. ostatak ovisi o user-nameu i loginu kroz AD pa se tad njegovi dokumenti i appsi pojave.. itd. računalo spremno za rad u manje od sat vremena od vađenja iz kutije i to ne jedno, stotine, istovremeno, kad god zatreba pri čemu se takav image drži na jednom centralnom mjestu + ažuriranja i ono što admin za pojedine juzere podesi-odredi-zabrani .. :) bez da ode utipkati pass, spojiti stikić, isključiti.. tako rade velike firme, postoje resursi i potreba.. za ovo ja ne vidim potrebu-korist.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 20:39 (ihush).
17 godina
Nisam čitao sve što su kolege napisale pa ne znam je li ti netko već predložio ali imao sam sličnu situaciju prije 2 godine, 18 računala, 16 ih se kloniralo bez problema, 2 nikako na zelenu granu. Na kraju je trebalo ažurirati BIOS na ova dva, sve ostalo je bilo identično. Radio sam sa Minitool partition wizardom ako ti što znači.
Starlink is Skynet!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice