Spajanje u RAID

poruka: 9
|
čitano: 7.136
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Spajanje u RAID

Pozdrav ekipa ....

trenutno imam WD 500 Gb hdd ... sad me zanima sto je sve potrebno za spajanje dva hdd-a u raid .... dal diskovi moraju bit istog kapaciteta, proizvođaca, dal se to onda namjestava u BIOS-u  il ... ?? koliko dobivam na performansama sa time ??   to mi bas i nije jaca strana .... :p

hvala

Stisni thumb down ako te čini sretnijim ...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Spajanje u RAID

->

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.7.2010 14:17 (Batista).

0 0 hvala 1
15 godina
RE: Spajanje u RAID
Batista kaže...

heh, ovo mije malo preopsirno .... znaci kad spojim recimo dva hdd-a ono ga prepozna kao jednog od terabajt i koji je onda kao nesto brzi ??

jos netko ??

17 godina
juice21 kaže...
Batista kaže...

heh, ovo mije malo preopsirno .... znaci kad spojim recimo dva hdd-a ono ga prepozna kao jednog od terabajt i koji je onda kao nesto brzi ??

jos netko ??

tako je :) ako mislis na raid 0 :)

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
15 godina
neaktivan
juice21 kaže...

Pozdrav ekipa ....

trenutno imam WD 500 Gb hdd ... sad me zanima sto je sve potrebno za spajanje dva hdd-a u raid .... dal diskovi moraju bit istog kapaciteta, proizvođaca, dal se to onda namjestava u BIOS-u  il ... ?? koliko dobivam na performansama sa time ??   to mi bas i nije jaca strana .... :p

hvala

Bilo bi pozeljno da su diskovi istog kapaciteta i proizvodjaca. Jer ako nisu istog kapaciteta, dobit ces raid polje velicine 2xmanji disk. Ako zelis dobit na brzini trebalo bi dva diska stavit u RAID 0, dobit ces nesto na brzini pogotovo sa manipulacijom velikih fileova, te dobit ces nesto manju brzinu pristupa sto ces osijetiti kao nesto zivlji rad racunala u svakodnevnom radu. RAID radis preko BIOS-a tako sto diskove stavis u RAID mode, te zatim konfiguriras RAID u posebnom meniu koji se pojavljuje nakon BIOS screena prilikom pokretanja racunala, mislim da se na gigabyteovim plocama ulazi pritiskajuci tipke ctrl+I. Tu odaberes RAID 0, strip size 128, ime raida, velicinu i sl. i to je to.

Bilo bi dobro napraviti i short stroke Raid 0 polja za izvuci jos malo bolje performanse. Vise o tome sam objasio ovdje.

Google is your friend
17 godina
neaktivan
Spajanje u RAID
World Championships: 7, GP started: 259, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,403

0 0 hvala 1
15 godina
Spajanje u RAID

ok, mislim da sam shvatio .... znaci, najbolje uzet jos jedan hdd od 500 gb istog proizvođača ... namjestit na raid 0 u biosu i strip size (slicno kao dual chanell kod RAM-a) i to je to ....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Spajanje u RAID

Jedno glupo pitanje (pretpostavljam da je odgovor da), sigurno ga mogu saznati preko ovih linkova ali sad ne stignem proucavati a jedostvan je odgovor - DA/NE:

Ako zelim spojiti dva HDD-a u RAID 0. trebam li reinstalirati Windowse odnosno formatirati diskove?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Grgapm kaže...

..

Ako zelim spojiti dva HDD-a u RAID 0. trebam li reinstalirati Windowse odnosno formatirati diskove?

- Da (i ne).

Da, zato jer kreiranje RAID polja je nivo prije kreiranja particija i formatiranja. Tako da ništa nemože preživjeti na disku.

- ne, ako si dovoljno iskusan i ako imaš dovoljno mjesta na nekom trećem disku za image. Napraviš image sistema, nakon kreiranja RAIDa vratiš nazad i ovisno o verziji OSa i kontrolera (ako stari os nije imao RAID driver? - možda samo AHCI).. napravi se repair, tj samo se doda potreban driver. To je praktičnije napraviti prije izrade imagea.

Ipak preporuka da napraviš čisti install... i pametno podijeliš RAID polje na dio za OS i dio za podatke. Pripremi boot-driver, tzv. 'F6'.

U svakom slučaju backup je potreban.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice