SATA/SAS-RAID kontroler

poruka: 21
|
čitano: 5.179
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
SATA/SAS-RAID kontroler

Pozdrav,

Trebao bih preporuku 600MBps kontrolera sa RAID: 0, 1, 10 poljima da podržava od 8-10 HDD-ova cijenom do 250€.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SATA/SAS-RAID kontroler

Postoji mogućnost za nabavom preko Ebay-a, radi se o modelu DELL PERC 5i cijenom od 40$; +12$ poštarina(iz SAD-a, slanje via USPS)

Zanima me, bi li na taj iznos morao plaćati carinu ili još kakve dodatke?

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.1.2012 16:24 (Wuk19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: SATA/SAS-RAID kontroler
u najgorem slucaju platio bi jos pdv 23 i carinu 12 posto. znaci 52*1.35
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
15 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...
u najgorem slucaju platio bi jos pdv 23 i carinu 12 posto. znaci 52*1.35

Prodavač sam navodi da ne može paket tj. pakete navodit kao poklon kako bi se izbjegla carina.

17 godina
platio bi 70 dolara sa carinom i pdv to ti jt to. nema nikakvih daljnih troskova
15 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...
platio bi 70 dolara sa carinom i pdv to ti jt to. nema nikakvih daljnih troskova

Ne, jasno mi je naveo si u svom prvom postu, jedino što mi nije jasno jest poštarina:

Dakle oni šalju iz SAD u HR(12$) dakle ne mogu na kućnu adresu, međutim na granici mora proći carinu +Hrvatska pošta to preuzima i šalje dalje ako se nevaram i to naplaćuje. 

17 godina
ti mozes to podici na carini. ako ne zelis onda ti posta moze poslati na tvoju adresu,a dostava ti je nekih 50kn
17 godina
moze se dobiti na kucnu adresu ako je vrijednost ispod 160kn, barem sam ja dobio pun klinac stvari sa ebaya na kucnu bez da moram nesto posti platiti. nesto se mijenjao zakon o toj cifri ali nisam 100% siguran
17 godina
Wuk19 kaže...

Postoji mogućnost za nabavom preko Ebay-a, radi se o modelu DELL PERC 5i cijenom od 40$; +12$ poštarina(iz SAD-a, slanje via USPS)

Zanima me, bi li na taj iznos morao plaćati carinu ili još kakve dodatke?

Da, iznos je dovoljan za carinu + + PDV + troškove.

No, po inicijalnom postu, uzimaš samo kontroler ili i kabele koji trebaju za spojiti diskove? Ima li BBU?

15 godina
neaktivan
SATA/SAS-RAID kontroler

Nema BBU ni kablove nažalost, našao jesam kablove vrlo povoljno(7$ +free shipping) čak i previše s obzirom da u prodaju(trgovine) cijenom dostižu 200kn. Jedino je upitna kvaliteta.

Ciljao jesam na PERC 5i sa BBU i kablovima u kompletu, ali ne pronalazim ih tj. da se šalje u CROATIA/u.(edit: pronašao sam, ali cijena...)

Samo se nadam da će cijene HDD-ova pasti skoro na stare grane.

Negdje sam čitao da su informatičke komponente oslobođene carine.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 0:38 (Wuk19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SATA/SAS-RAID kontroler

Carina i davanja (čitaj: PDV)

Ovo je najmračniji dio cijele priče u smislu da je najmanje poznat! Carina na informatičku opremu ne postoji, ali to nije bitno, radi se o svega nekoliko posto.

Ono što je bitno je PDV, njega (teoretski) morate uvjek platiti na sve što košta više od 300Kn. Postoje tu neke finese, al' mislim da nisu bitne. Kvaka je da je u cijenu na koju se plaća PDV uračunata i poštarina! Dakle, ako ste kupili nešto što košta 50Kn, platili poštarinu 250Kn, eto vas do 300Kn i PDV je 22% više na tih 300Kn!! Zanimljivo, što ne? :) (Napomena: počevši od 1.1.2010. iznos je s 300Kn povećan na 1000Kn).

Inače, tijekom upoznavanja carinarnice u Branimirovoj dobio sam neki naputak o tome što se carini i kako. Al' još nisam pročitao... Navodno na www.carina.hr sve piše, negdje...

Evo dio teksta s jednog foruma. i ja sam trazio za ovo sta je napisao i jos nista nisam nasao

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Wuk19 kaže...

... DELL PERC 5i cijenom od 40$; +12$ poštarina(iz SAD-a, slanje via USPS)

Ovaj kontroler nema Data Transfer Rate 600Mbps nego 320 MBps i to je stariji kontroler propusnosti 3Gb/s.

Ako tražiš kontrolere od 600Mps onda gledaj Dell PERC H800 propusnosti 6Gb/s.

Oba dva su rebrandirani LSI kontroleri.

17 godina
Patrick_cro kaže...

Carina i davanja (čitaj: PDV)

Ovo je najmračniji dio cijele priče u smislu da je najmanje poznat! Carina na informatičku opremu ne postoji, ali to nije bitno, radi se o svega nekoliko posto.

Ono što je bitno je PDV, njega (teoretski) morate uvjek platiti na sve što košta više od 300Kn. Postoje tu neke finese, al' mislim da nisu bitne. Kvaka je da je u cijenu na koju se plaća PDV uračunata i poštarina! Dakle, ako ste kupili nešto što košta 50Kn, platili poštarinu 250Kn, eto vas do 300Kn i PDV je 22% više na tih 300Kn!! Zanimljivo, što ne? :) (Napomena: počevši od 1.1.2010. iznos je s 300Kn povećan na 1000Kn).

Inače, tijekom upoznavanja carinarnice u Branimirovoj dobio sam neki naputak o tome što se carini i kako. Al' još nisam pročitao... Navodno na www.carina.hr sve piše, negdje...

Evo dio teksta s jednog foruma. i ja sam trazio za ovo sta je napisao i jos nista nisam nasao

Neš ti problema, link na prvoj stranici: Carinski postupak u poštanskom prometu.

Prvo, ne plaćaš iznad 300 (ni 1000 kn) već 160 kn. Drugo, naravno da se plaća i na prijevoz (vrijednost robe je vrijednost same robe plus sve usluge da bi roba došla do RH, što uključuje poštu). Na sve to ide carina i porez.

ivo_svetrice kaže...
Wuk19 kaže...

Ovaj kontroler nema Data Transfer Rate 600Mbps nego 320 MBps i to je stariji kontroler propusnosti 3Gb/s.

To je relativno OK kontroler ako mu ne treba za neku video obradu već baze i slično. Ovaj drugi PERC je znatno skuplji.

Inače, ja bih prije išao na "čisti" LSI, mislim da ga ovdje može naći jeftinije nego novi PERC i slične kontrolere.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

To je relativno OK kontroler ako mu ne treba za neku video obradu već baze i slično. Ovaj drugi PERC je znatno skuplji.

Inače, ja bih prije išao na "čisti" LSI, mislim da ga ovdje može naći jeftinije nego novi PERC i slične kontrolere.

Slažem se da je to OK kontroler, ali da ne bude zabune, to nije ono što je napisao (tražio) u prvom postu.

Ako će rabiti nove sata/sas 6Gb/s diskove onda perc5 jednostavno nije kontroler za njih.

17 godina
ivo_svetrice kaže...
Old Iggy kaže...

Slažem se da je to OK kontroler, ali da ne bude zabune, to nije ono što je napisao (tražio) u prvom postu.

Ako će rabiti nove sata/sas 6Gb/s diskove onda perc5 jednostavno nije kontroler za njih.

Naravno, samo za pet muta manju cijenu mora sam zaključiti što mu više treba. Kako traži rabljeno, čini mi se da je fizička osoba, pravna se ne bi gnjavila sa starim kontrolerima.

Novi diskovi bi trebali raditi bez nekih posebnih problema.

16 godina
Patrick_cro kaže...

..(Napomena: počevši od 1.1.2010. iznos je s 300Kn povećan na 1000Kn)...

-to je za osobno.. poštom nema tog 'popusta'. Sve pošiljke iznad 160kn.

-carine nema, troškovi carinjenja i poštarina se zbrajaju na nabavnu cijenu. Obavezno priložiti račun, jer se inače može desiti da se obračuna po domaćim cijenama. Na sve to ide PDV.

- ali, čemu kemijanje oko nabave kontrolera (kolika je cijena, cca 200-250$ ??), jednostavnije je kupiti ovdije od 200€ nadalje...(i garancija) ili možda NAS i sl. exenderi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...
Patrick_cro kaže...

..(Napomena: počevši od 1.1.2010. iznos je s 300Kn povećan na 1000Kn)...

-to je za osobno.. poštom nema tog 'popusta'. Sve pošiljke iznad 160kn.

-carine nema, troškovi carinjenja i poštarina se zbrajaju na nabavnu cijenu. Obavezno priložiti račun, jer se inače može desiti da se obračuna po domaćim cijenama. Na sve to ide PDV.

- ali, čemu kemijanje oko nabave kontrolera (kolika je cijena, cca 200-250$ ??), jednostavnije je kupiti ovdije od 200€ nadalje...(i garancija) ili možda NAS i sl. exenderi.

Digresija - ni račun nije jamstvo da će po tome biti obračunato.

NAS je ipak bitno sporiji, to je file - level pristup, kontroler je ipak block - level.

16 godina
Old Iggy kaže...
..

Digresija - ni račun nije jamstvo da će po tome biti obračunato.

NAS je ipak bitno sporiji, to je file - level pristup, kontroler je ipak block - level.

-slažem se, ali.. (nije mi jasna namjena, izgleda kućna, jer firma se ne petlja s ebayom..), pa tad i samo kućište (napajanje) koje ima dovoljno žica postaje problem. Brzina se uvjek može riješiti za odgovarajući iznos. itd..

Kontroler za 8xHDD i to SAS... izgleda pak kao ozbiljan projekt. Ako je neka server MBO u pitanju, odgovarajuće kućište itd.. tad mi opet  'štednja' kupnjom na ebayu nije jasna. Pogotovo što je kod nas intelov SAS-SATA za 8-max14 HDDa 1.500kn. ... itd. (npr Autronic).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 12:03 (ihush).
15 godina
neaktivan
ivo_svetrice kaže...
Wuk19 kaže...

Znam, ali cilj je bio da navedeni kontroler mogu koristiti i sa SSD-ovima u budućnosti koji mahom koriste SATA3, a jedini problem u vezi toga su kontroleri sa siromašnim brojem raid polja(npr. 0,1,10) te cijenom kojom ne opravdavaju uloženo, dok DELL Perc i5 je SATA2, ali sa 0, 1, 5, 10, 50 raid poljima.

Ja jesam prvobitno tražio RAID polja: 0, 1, 10,  međutim omjer uloženo dobiveno ide na stranu DELL-a, stariji jest kontroler, ali vrlo dobar.

Uporaba je kućna!

Benchmark:

http://www.overclock.net/t/359025/perc-5-i-raid-card-tips-and-benchmarks

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 12:15 (Wuk19).
17 godina
Wuk19 kaže...

Znam, ali cilj je bio da navedeni kontroler mogu koristiti i sa SSD-ovima u budućnosti koji mahom koriste SATA3, a jedini problem u vezi toga su kontroleri sa siromašnim brojem raid polja(npr. 0,1,10) te cijenom kojom ne opravdavaju uloženo, dok DELL Perc i5 je SATA2, ali sa 0, 1, 5, 10, 50 raid poljima.

Ja jesam prvobitno tražio RAID polja: 0, 1, 10,  međutim omjer uloženo dobiveno ide na stranu DELL-a, stariji jest kontroler, ali vrlo dobar.

Uporaba je kućna!

Izbjegavaj RAID 5 / 50 polja s velikim diskovima i ukoliko nemaš BBU. Tad se gasi write cache i postaje spor do bola.

16 godina
neaktivan
Wuk19 kaže...

Uporaba je kućna!

Iz vlastitog iskustva jedno upozorenje za seriju perc5 kontrolera.

Obavezno prije kupovine provjeri na internetu (forumima) da li tvoja matična ploča radi sa perc5 kontrolerom.

Veliki broj desktop matičnih ploća jednostavno ne radi s njima jer imaju problem sa biosom ili SMBus signal informacijama.

Baš na ovoj stranici koju si stavio u link ti objašnjava načina kako za pojedine ploče rješiti problem sa SMBus signal informacijama tj. kako je disable-at.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice