Raid sa dva razlicita HDD zaključana tema

poruka: 8
|
čitano: 4.228
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Raid sa dva razlicita HDD

Evo jedno malo pitanje.

Dali mogu napravit raid sa dva razlicita HDD-a?

HDD160 gb:   WDC WD1600AAJS-00PSA0

HDD320 gb:   WDC WD3200YS-01PGB0

Dali je moguce napraviti raid polje sa ova dva diska?

Ako da šta bi mi donijelo?

Još nisam nikad koristio raid pa eto pitam.

Rizici?

Poboljšanja?

C2D@3360mhz@1,35V,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz@2,2V
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Raid sa dva razlicita HDD

Mozes, ali nije preporucljivo upravo zbog razlicitih diskova.

Ovisi koji raid mislis koristit, raid 0 ili raid 1.

Raid 0 bi ti donia teoretski nesto vecu brzinu, i duplo veci rizik kvara, jer ode li jedan, ode sve.

Raid 1 bi ti donia 160gb sigurnog prostora jer se podaci dupliraju na oba diska, dakle dobivas sigurnost.

U ovakvoj konfiguraciji koju predlazes, potpuno nepotrebno, neisplativo i rizicno.

Za backup mi je uvik draza opcija redovitog snimanja na dvd/externi hdd, a ako oces brzinu uzmi WD Raptor ili ssd.

17 godina
neaktivan
Toliko sam htio znat.
Znaci ne donosi mi ništa dobrog.
Teoretski vecu brzinu ali i mogucnost gubitka podataka.
Dakle raid 1 nebi bilo dobro sa dva razlicita.
To sam htio znat.
Brzina mi je ok što se toga tice.
Samo me zanimalo dali je moguce
Hvala na objasnjenju
17 godina
neaktivan

Neces nista pametno postic, pa i da imas dva ista.

Raid0 ti omogucava nesto vecu brzinu i dvostruki rizik gubitaka podataka.

Raid1 ti dvostruko zapisuje podatke, na oba diska, pa imas sigurnost (160gb koju komp vidi kao jednu particiju - Raid1), i jos 160gb slobodnog prostora na onom disku od 320gb (druga particija - nonRaid).

Ako vec i ides na to, bolje je izabrat Raid1 zbog sigurnosti, ali osobno se time nebi zamara, radje stavi taj manji u ext.ladicu i koristi za backup.

17 godina
neaktivan
wifi kaže...

Neces nista pametno postic, pa i da imas dva ista.

Raid0 ti omogucava nesto vecu brzinu i dvostruki rizik gubitaka podataka.

Raid1 ti dvostruko zapisuje podatke, na oba diska, pa imas sigurnost (160gb koju komp vidi kao jednu particiju - Raid1), i jos 160gb slobodnog prostora na onom disku od 320gb (druga particija - nonRaid).

Ako vec i ides na to, bolje je izabrat Raid1 zbog sigurnosti, ali osobno se time nebi zamara, radje stavi taj manji u ext.ladicu i koristi za backup.

Malo si se zbunio.U oba slucaja gubi 160 GB bespotrebno.Mora imati isti broj GB-a.

Extreme_Tech
17 godina
neaktivan
Raid sa dva razlicita HDD

Vidim niko ti nije odgovorio.NIJE MOGUCE OSTVARITI RAID POLJE SA RAZLICITIM HDD-a.Znaci moraju imati isti broj GB-a jer u tom slucaju ti ces izgubiti 160 GB-a bespotrebno.

Extreme_Tech

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
To sam vec skužio u postovima prije.
Bilo je samo za info.
Pošto samo gubim i ne dobivam odustao sam.
Problem riješen.

CLOSED!
17 godina
neaktivan
Extreme_Tech kaže...
 Malo si se zbunio.U oba slucaja gubi 160 GB bespotrebno.Mora imati isti broj GB-a.

Ne znam kakav ti raid controler koristis (ako ga koristis, ili pucas napamet), ali moguce je u raid0 i raid1 spojit dva razlicita diska, s tim da od veceg diska jedna particija (velicine manjeg diska) ide u raid, a druga ostaje slobodna. U win ti ga prikazuje kao dvi slovne oznake (jedna je velicine manjeg diska), a druga preostalog prostora na vecem disku.
To sto samo vezivanje dva razlicita diska u raid nije pozeljno ni preporucljivo, ne znaci da nije moguce. Za raid je jedino preporucljivo koristiti potpuno jednake diskove, isti proizvodjac, iste velicine i iste serije.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice