Je li moguće SSD i mehanički disk u Raid 0?

poruka: 10
|
čitano: 2.772
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Zanima me, je li moguće iskombinirati Raid 0 od jednog običnog mehaničkog diska i jednog SSD diska?

Može li taka kombinacija ali Raid 1 za sigurnost (da je mehanički disk zrcalo SSD-a)?

Razmišljam si i koje bi bile prednosti i mane takvog setupa. Što vi mislite?

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Je li moguće SSD i mehanički disk u Raid 0?
191x7 kaže...

Zanima me, je li moguće iskombinirati Raid 0 od jednog običnog mehaničkog diska i jednog SSD diska?

Može li taka kombinacija ali Raid 1 za sigurnost (da je mehanički disk zrcalo SSD-a)?

Razmišljam si i koje bi bile prednosti i mane takvog setupa. Što vi mislite?

RAID 0 = HDD+SSD - ssd ce bit zakocen od strane hdd-a, a kaj se tice RAID 1 - tu pak nema logike kad su SSD-ovi obicno malog kapaciteta.

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
17 godina
Batista kaže...

RAID 0 = HDD+SSD - ssd ce bit zakocen od strane hdd-a, a kaj se tice RAID 1 - tu pak nema logike kad su SSD-ovi obicno malog kapaciteta.

Tako sam si nekako i mislio, no tko pita ne skita. :)

Sad razmišljam, je li isplativije uzeti hibridni disk tipa Seagate Momentus XT od 500GB za 900-1000 Kn ili neki SSD 40-64 GB?

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
17 godina
191x7 kaže...
Batista kaže...

Tako sam si nekako i mislio, no tko pita ne skita. :)

Sad razmišljam, je li isplativije uzeti hibridni disk tipa Seagate Momentus XT od 500GB za 900-1000 Kn ili neki SSD 40-64 GB?

Ja bi radje uzel SSD. Nikad nisam imao u rukama taj Seagate-ov model, to je rival WD VelociRaptor-u ? Ako da, mogu ti samo rec da me Raptor opce ne fascinira - to je samo nafrizirani HDD koji se zagrijava i buci.

17 godina

Nije to rival WelociRaptoru već hibridni disk; kombinacija 500GB mehaničkog diska na 7200rpm i 4GB SSD.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
191x7 kaže...

Nije to rival WelociRaptoru već hibridni disk; kombinacija 500GB mehaničkog diska na 7200rpm i 4GB SSD.

Aha, onda dalje u to ne bi ulazil... Uglavnom zanimljiv koncept, samo da je taj SSD malo veci :)

17 godina
Batista kaže...
191x7 kaže...

Aha, onda dalje u to ne bi ulazil... Uglavnom zanimljiv koncept, samo da je taj SSD malo veci :)

Ne treba biti veći, ideja je da taj SSD dio koristi dinamički. U praksi je to puno previše za 90% korisnika.

16 godina

U većini review-va govore kako je taj hibridni disk dosta dobro rješenje ali za laptope, jer ubrzava sustava, ali i ostvalja dovoljno prostora za pohranu svih podataka (većina laptopa ima samo jedno mijesto za disk), dok na kompu to nije slučaj, preporučavaju SSD za primarne programe i Windows, a za sve ostalo mehanički disk, i kažu da je to puno bolja solucija od samo hibridnog diska!?

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Dinamičko korištenje SSD-a u mehaničkom disku ne može nikad podići performanse kao pravi SSD, vjerojatno ni blizu, ovisno o kontroleru. S druge strane, dinamički korišten SSD u ovom slučaju ima velik broj zapisa, pa bi trebao biti SLC kako mu broj radnih sati ne bi predstavljao problem. S obzirom na cijenu SLC SSD-a, bolje je uzeti jedan MLC višestruko većeg kapaciteta i koristiti da samo za sistem, osim ako se radi o laptopu.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
17 godina
Ivsa kaže...

U većini review-va govore kako je taj hibridni disk dosta dobro rješenje ali za laptope, jer ubrzava sustava, ali i ostvalja dovoljno prostora za pohranu svih podataka (većina laptopa ima samo jedno mijesto za disk), dok na kompu to nije slučaj, preporučavaju SSD za primarne programe i Windows, a za sve ostalo mehanički disk, i kažu da je to puno bolja solucija od samo hibridnog diska!?

Hibridni disk je dobar i za desktope, ako nisi previše zahtjevan korisnik. Naravno da je bolje, kao i u apsolutno svakoj drugoj situaciji imati više diskova i distribuirati opterećenje, ali kod prijenosnika je taj problem jako izražen.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice