Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.584
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
Tony1999 kaže... 

P.S. te dvije aplikacije mi ni ne rade

Kako misliš ne rade? Pokrećeš ih iz elevated command prompta (cmd.exe s administrator pravima) i s pravilnim parametrima?

Twitter: @191x7
14 godina
191x7 kaže...
Tony1999 kaže... 

Kako misliš ne rade? Pokrećeš ih iz elevated command prompta (cmd.exe s administrator pravima) i s pravilnim parametrima?

start, search chkdsk.exe desni klik run as administrator

http://valid.canardpc.com/cache/banner/fmwm3z-4.png
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.3.2015 16:41 (Tony1999).
17 godina
Tony1999 kaže...
191x7 kaže...
Tony1999 kaže... 

Pa vidiš da radiš krivo. Trebaš ih pravilno pokretati.

14 godina
191x7 kaže...
Tony1999 kaže...
191x7 kaže...
Tony1999 kaže... 

Pa vidiš da radiš krivo. Trebaš ih pravilno pokretati.

Evo samo da javim, PC mi se mrzo na isključivanju na windows 7. Pisalo je isključivanje i smrzo se onaj kružić što se vrti i tako je stajao dosta dugo dok ga nisam na silu zgasio. Čini se meni da je vrijeme za novi HDD.

http://valid.canardpc.com/cache/banner/fmwm3z-4.png
17 godina
Tony1999 kaže...

Evo samo da javim, PC mi se mrzo na isključivanju na windows 7. Pisalo je isključivanje i smrzo se onaj kružić što se vrti i tako je stajao dosta dugo dok ga nisam na silu zgasio. Čini se meni da je vrijeme za novi HDD.

Ili su ti samo Windows fajlovi oštećeni, fajlovi koje iz nekog razloga ne želiš provjeriti.

15 godina
neaktivan

Pozdrav zanima me dali bi me trebale zabrinjavat ove dvije greške na hardovima  640gb i 200gb ?

Nemam potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
askip kaže...

Pozdrav zanima me dali bi me trebale zabrinjavat ove dvije greške na hardovima  640gb i 200gb ?

Ako broj grešaka ne raste, problem nije velik. Na ovome od 640GB je već nezgodno jer je u pitanju već 10 bad sektora što sigurno rezultira manjom brzinom.

No to su samo relocirani sektori, ne bi smjelo biti strašno.

Kod ovog drugog u pitanju su baš gotovi bad sektori što znači da je disku ponestalo "zamjenskih" za relokaciju.

U oba slučaja bih preporučio low level format / secure erase / zero fill diskova i uporabu samo za manje bitne stvari.

Što točno kaže Hard Disk Sentinel?

15 godina
neaktivan

1 2 ak šta treba više reci :D prvi put radim u hd sentinel :)

Nemam potpis
17 godina
askip kaže...

Ovaj disk od 600 GB ti je još i prihvatljiv; samo odradi Low level format ondnosno secure erase diska.

Ovaj drugi (mali) je za smeće. Eventualno možeš probati na njemu zamijeniti kabel i odraditi secure erase pa vidjeti je li stanje išta bolje (jer ti osim bad sektora pokazuje i probleme u komunikaciji što znači da je S-Ata kabel u banani).

15 godina
neaktivan
191x7 kaže...
askip kaže...

Ovaj disk od 600 GB ti je još i prihvatljiv; samo odradi Low level format ondnosno secure erase diska.

Ovaj drugi (mali) je za smeće. Eventualno možeš probati na njemu zamijeniti kabel i odraditi secure erase pa vidjeti je li stanje išta bolje (jer ti osim bad sektora pokazuje i probleme u komunikaciji što znači da je S-Ata kabel u banani).

kak radim i Low level format secure erase diska ?

Nemam potpis
17 godina
askip kaže...

Preporučam putem Parted Magic jer tako i sam radim.

Evo par linkova korisnih:

http://www.pcworld.com/article/261702/how_to_securely_erase_your_hard_drive.html

http://partedmagic.com/secure-erase/

http://www.microsoft.com/security/online-privacy/safely-dispose-computers-and-devices.aspx

http://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-hard-disk-cleaning-and-erasing-tools/

Ako se nudi, za rješavanje virtualnih bad sektora (bad sektora koji to nisu( najbolji je secure erase metodom koja je ugrađena u disk (ako to program nudi).

15 godina
neaktivan
191x7 kaže...
askip kaže...

Preporučam putem Parted Magic jer tako i sam radim.

Evo par linkova korisnih:

http://www.pcworld.com/article/261702/how_to_securely_erase_your_hard_drive.html

http://partedmagic.com/secure-erase/

http://www.microsoft.com/security/online-privacy/safely-dispose-computers-and-devices.aspx

http://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-hard-disk-cleaning-and-erasing-tools/

Ako se nudi, za rješavanje virtualnih bad sektora (bad sektora koji to nisu( najbolji je secure erase metodom koja je ugrađena u disk (ako to program nudi).

Budem se tim za vikend pozabavio :) hvala ti, još da te pitam s tim low level format  brišem sve s hdd-a? 

btw. zamjenio sam kabal istu grešku javlja,probao sam i drugi "ulaz" na matičnoj i istu grešku bit će da je do hdd-a samog :/

Nemam potpis
17 godina
askip kaže...

Budem se tim za vikend pozabavio :) hvala ti, još da te pitam s tim low level format  brišem sve s hdd-a? 

btw. zamjenio sam kabal istu grešku javlja,probao sam i drugi "ulaz" na matičnoj i istu grešku bit će da je do hdd-a samog :/

Secure Erase briše disk tako da s njega ni računalni forenzičari ne mogu bez puno muke vratiti dio podataka a kamo li sve. Dakle da, briše sve.

Nisi čitao što sam pisao; zamjenom kabela neće nestati greške nego bi broj grešaka trebao prestati rasti u slučaju CRC i Interface grešaka.

Jednom kada Smart zabilježi greške, one ostaju upamćene/pohranjene.

15 godina
neaktivan

Jucer naletio na temu pa isao provjeriti svoj disk iz fore sa Hard disk sentilenom kad ono health diska 24 % :S

Zbunjen sam jer uopce nisam osjetio greske i slabije performanse. Postoji li mogucnost da krivo prikazuje?

Te mi dajte za svaki slucaj kako bi mogao "klonirati "disk  po mogucnosti na prijenosni hdd.

Hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
Gigx0n kaže...

Jucer naletio na temu pa isao provjeriti svoj disk iz fore sa Hard disk sentilenom kad ono health diska 24 % :S

Zbunjen sam jer uopce nisam osjetio greske i slabije performanse. Postoji li mogucnost da krivo prikazuje?

Te mi dajte za svaki slucaj kako bi mogao "klonirati "disk  po mogucnosti na prijenosni hdd.

Hvala.

Ne škodi provjeriti s više programa ako sumnjaš na krivi prikaz unutar Hard Disk Sentinela.

Imaš HDTune, CrystalDiskInfo, SpeedFan (točnije njegov on-line analysis diskova) i još drugih alata.

No Sentinel je često upravu.

14 godina
neaktivan

Imam Myless MX SSD 128Gb koji mi je prestao raditi.

Ne očitava ga PC na mbo, niti preko usb preko ladice eksterne.

Otvorio sam ga, jamstvo isteklo, i na njemu svijetli žuta D2 dioda, ništa ne izgleda izgoreno.

Pa sada, ima li neki postupak što bih mogao probati, da ga oživim, uzeo sam Samya evo 850, ali eto, da se poigram malo s ovim, dobro bi doso za PC.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Probaj ga ispeci kao graficku ili maticnu od laptopa...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Sumnjam da je lem popucao, da nije mozda do sata interfacea, prelemit mozda drugi sata jack ulaz i napajanje?

Ne znam od kud krenut iskreno, dakle malo ga na 200c 7min u pecnicu roknut :D?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ekipa, što mislite, jel SATA kabel crkava ili nije uštekan do kraja?

Whomsoever takes this sword shall wield the power eternal.. But, as the sword remains fresh, so must power SCAR the spirit. -Frostmourne | R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
luxxxfromhell kaže...

Ekipa, što mislite, jel SATA kabel crkava ili nije uštekan do kraja?

Mijenjaj kabel, uštekaj novi do kraja, ako brojka prestane rasti bilo je doi kabela ako ne...

15 godina
neaktivan

Na slici se vidi sta pokazuje HD Tune. Sad radim error check pa stavim slike kasnije. Uglavnom, u svim igrama su mi drasticno pale performanse i cak i Portal 1 i Far Cry 1 stutteraju. Ne znam vise do cega je. Promijenio sam pastu na procesoru i GPU i uredu su temperature, ali je jos uvijek isti problem.

Tu ima sta sam vec probao: http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/hd-tune-problem-slabe-performanse/224722.aspx?page=0

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.4.2015 15:47 (Jakic007).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Jakic007 kaže...

Na slici se vidi sta pokazuje HD Tune. Sad radim error check pa stavim slike kasnije. Uglavnom, u svim igrama su mi drasticno pale performanse i cak i Portal 1 i Far Cry 1 stutteraju. Ne znam vise do cega je. Promijenio sam pastu na procesoru i GPU i uredu su temperature, ali je jos uvijek isti problem.

Tu ima sta sam vec probao: http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/hd-tune-problem-slabe-performanse/

Što ti kaže Hard Disk Sentinel?

15 godina
neaktivan

100% health i 100% performance kaze. Hmm...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Bump!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako broj CRC grešaka raste promijeni kabel.

Ovo za temperaturu je očito nekakvo krivo očitanje ili pregorio senzor.

Možeš probati preći chkdsk /r na particijama na tome disku, eventualno i sfc /scannow nakon toga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Promijenio sam kabel. Do cega bi onda moglo biti da su mi performanse pale? RAM je uredu jer sam testirao preko memtesta. Kako da procesor testiram i graficku?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Jakic007 kaže...

Promijenio sam kabel. Do cega bi onda moglo biti da su mi performanse pale? RAM je uredu jer sam testirao preko memtesta. Kako da procesor testiram i graficku?

Za procesor imaš Prime95, OCCT i slične; pokreneš neki program za nadzor temperatura, pokreneš recimo Prime95 stress test i pratiš ponašanje nekoliko sati.

Za grafičku imaš FurMark, OCCT, Unigine Valley, Unigine Heaven, 3DMark (ajd prođi FireStrike u 3DMarku pa mi javi rezultat da provjerimo je li niži nego što bi komp trebao imati) i slične.

Ima i tema o testiranju ispravnosti grafičke tu na forumu.

Kako stojiš s brzinama diska? (CrystalDIskMark, HD Tune, ...)

15 godina
neaktivan

Evo brzina. Ne znam jesam li dobro podesio ovo? Kliknuo sam file od 1000 MB i ono lijevo sam stavio na 1. Za testove sam kliknuo all. Fire Strike kaze da mi hardware ne podnosi i ne mogu ga pokrenuti. Kaze da mi treba DX11 compatibile hardware. Koji test trebam na prime95 pokrenuti?

EDIT: Prime95 na blend testu odmah izbaci error na 2. workeru i zaustavi ga. 1. worker nastavi i u task manageru pise 50% iskoriste procesor.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.4.2015 18:13 (Jakic007).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Jakic007 kaže...

Evo brzina. Ne znam jesam li dobro podesio ovo? Kliknuo sam file od 1000 MB i ono lijevo sam stavio na 1. Za testove sam kliknuo all. Fire Strike kaze da mi hardware ne podnosi i ne mogu ga pokrenuti. Kaze da mi treba DX11 compatibile hardware. Koji test trebam na prime95 pokrenuti?

EDIT: Prime95 na blend testu odmah izbaci error na 2. workeru i zaustavi ga. 1. worker nastavi i u task manageru pise 50% iskoriste procesor.

Eto ti, kaže da ti nešto ne štima s drugom jezgrom - il iti je clock nestabilan (ako je procesor overclockan) ili je neispravno nešto na relaciji procesor-matična.

15 godina
neaktivan

Nije OC-ano nista. Kako da otkrijem je li do MB-a ili CPU?

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice