Mislim da ce disk umrit prije nego podatke prebacim.
Ako već nisi počeo kopirati zato jer nemaš mjesta na drugim diskovima, onda isključi računalo i odspoji disk dok ne kupiš disk na koji možeš iskopirati. Sretno.
Mislim da ce disk umrit prije nego podatke prebacim.
Ako već nisi počeo kopirati zato jer nemaš mjesta na drugim diskovima, onda isključi računalo i odspoji disk dok ne kupiš disk na koji možeš iskopirati. Sretno.
Ako već prebacuješ podatke, sretno. Ako ne prebacuješ, iskopčaj disk i nemoj ga više koristit dok ne kupiš novi. I onda ga samo prekopiraj, možda najbolje nekom sektor za sektor metodom
U jednom trenutku mi je explorer bia not responding, mora ponistit prebacivanje. Sad sektop po sektor prebacujem i ide dosta brze, usput brisem nebitne stvari u drugim djelovima diska.
Laptop je Acer aspire 5738ZG.Dosad je radio perfektno i brzo pod win 8.1.
Trenutno je katastrofalno spor posebno kad otvaram programe,čak i one najjednostavnije tipa calculator.
Na trenutke se vrati starom normalnom stanju ali općenito je nikakav.
HD Tune Pro i HD sentinel mi javljaju vrijednosti INTERFACE CRC ERROR COUNT koje vidite na slici.
Proučavao sam google malo i vidim da je navodno problem u kablu s kojim je hard spojen.
Kod desktop računala je dovoljno promijeniti kabl i najčešće je problem riješen.Što napraviti kod laptopa?
Dali ima spasa hard disku ili da kupujem novi?
Probao sam također i nešto popraviti sa HD regeneratorom ali nema bad sectora.
Temperatura mu je poprilično visoka za hard disk,52-54 stupnja.Temperature CPU i matične ploče normalne.
Očišćen,uredan i redovno održavan laptop.
Hard je 298GB Western Digital WDC.
Savjete molim.Hvala unaprijed.
Što ti za disk kaže Hard Disk Sentinel?
Performance i health status excellent.100%
Performance i health status excellent.100%
Gle, ako ti broj CRC-a ne raste, onda nije problem do kabela. Ono što možeš je probati odspojiti i ponovo spojiti disk.
Svakako provjeri radnu memoriju memtestom (memtest86+).
Što kažu disk benchmark alati (HD Tune, Atto Disk benchmark, Crystal Disk Mark) za brzine diska?
Pozdrav, evo maloprije su mi javili Windowsi neki error u vezi hard diska (nažalost nisam uzeo screenshot), pa rekoh idem skinuti HD Tune da vidim jel javlja on išta.. I otvorim ga i vidim ovakav prizor. Jel ima spasa disku, koliko ja znam ova poruka znači da disk ima bad sectore?
Pozdrav, evo maloprije su mi javili Windowsi neki error u vezi hard diska (nažalost nisam uzeo screenshot), pa rekoh idem skinuti HD Tune da vidim jel javlja on išta.. I otvorim ga i vidim ovakav prizor. Jel ima spasa disku, koliko ja znam ova poruka znači da disk ima bad sectore?
Disk ti polako odlazi. Na tvom mjestu ja bih ga provjerio još s Hard Disk Sentinelom i na bih ništa važno držao na njemu.
Evo slika sa vrijednostima koje pokazuje Atto disk benchmark i crystal disk mark.
Vrijednosti hd tunea su u prvom postu.
Atto pokazuje OK brzine diska za 2.5" mobilni disk, malo niže ali u granicama normale.
CrystalDiskMark nisi stavio, stavio si screenshot CrystalDiskInfo-a s S.M.A.R.T. statusom.
Također, iz HDTune si stavio sam Health status, ono što mene zanima je performance (brzina čitanja i pisanja tog diska).
Edit: CRC te ne treba zamarati jer broj ne raste. Problem bi bio da broj raste s vremenom, to bi značilo probleme u komunikaciji s diskom.
Nakon provjera brzine, svakako pređi chkdsk diska s parametrom /f (svake particije) i provjeri sistemske fajlove pomoću sfc /scannow.
Oboje naravno iz command prompta s admin pravima.
Evo vrijednosti za read ali write mi neće pokrenuti i javlja mi ono što vidiš na slici.
Jel možeš pojasniti kako da dobijem vrijednosti u Crystal disku?
Da, HDTune neće testirati pisanje ako disk nije prazan ili ako je disk primarni (na kojem su WIndowsi i slično).
U CrystalDiskMarku testiranje brzine pokreneš tako što, nakon što pokreneš program, klikneš na test koji želiš (All = svi testovi, Seq = test sekvencijalnog čitanja i pisanja, 512K = test čitanja i pisanja podataka veličine 512KB itd).
Odradio sam sve što si rekao i izgleda da je sa naredbom scannow uspio srediti stvar.Chkdsk je odradio pri restartu i nije bilo grešaka.
Laptop za sada radi normlano.Nadam se da će tako i ostati.Hvala puno na nesebičnoj pomoći :D
Evo i vrijednosti od crystal diska.
Odradio sam sve što si rekao i izgleda da je sa naredbom scannow uspio srediti stvar.Chkdsk je odradio pri restartu i nije bilo grešaka.
Laptop za sada radi normlano.Nadam se da će tako i ostati.Hvala puno na nesebičnoj pomoći :D
Evo i vrijednosti od crystal diska.
SFC (system file check) ti nije popravio sve probleme. Pokušaj opet nakon restarta.
Ako opet ne popravi sve, ne gine ti reinstalacija Windowsa.
Dakle imam hard disk prijenosni 320gb pqi marka, star je nekih 5-6 godina nikad nije bilo nikakvih problema i danas ga idem ustekat i dogodi se ovo.
Pise da je slobodno 8-9 gb kolko bi i trebalo bit, ali kad udem samo je jedan "file" koji nema imena i velicina mu je 0kb.
Probao sam sa par programa za recovery vratit podatke i mogu izvuc eventualno 20-30 gb od tih 280. Zanima me jel zna netko o kakvom se problemu radi i moze li se kako doma popraviti ili da mi netko preporuci nekoga/neki servis gdje bi mi mogli vratit podatke jer se radi o stvarimna koje mi mnogo znace, Hvala unaprijed
http://s8.postimg.org/dbnknvaat/slika1.jpg
http://s8.postimg.org/8sbc2csf9/slika2.jpg
Ljudi, to skeniranje diska je sigurno? Nešto sam čitao da ako radi da ga ne dirat. Pitam samo.
Ljudi, to skeniranje diska je sigurno? Nešto sam čitao da ako radi da ga ne dirat. Pitam samo.
Bilo kakvo zapisivanje na disk je nesigurno, u svim situacijama. To znači da ako je riječ o disku na kojem su ti instalirani Windowsi, onda računalo ne bi smio pokrenuti s tog diska.
Ako je pitanju fizičko/mehaničko oštećenje, onda je sve nesiguno - čak i čitanje. No ako procijeniš da stigneš iskopirati sve bitno na sigurno dok disk još radi, onda ti se rizik možda i isplati. A možda i ne. Naravno, najbolje bi bilo disk odmah staviti izvan upotrebe i dati ga profesionalcima na spašavanje podataka.
Zanima me jel zna netko o kakvom se problemu radi i moze li se kako doma popraviti ili da mi netko preporuci nekoga/neki servis gdje bi mi mogli vratit podatke jer se radi o stvarimna koje mi mnogo znace
Pogledaj malo kroz temu. Mislim da se spominju firme DataSector i InfoLab.
Bok. Komp mi je usporen u zadnje vrijeme totalno, duže boota, treba mu oko 7 minuta da se unormali od kada se upali, isto tako mu treba 7 min da word pokrene..., HDD cijelo vrijeme zvecka (kvrcka), riječ je od WD Blue 320gb. Mislim da je u njemu problem, no HD tune kaže da je health 100%.
Što da radim?
Bok. Komp mi je usporen u zadnje vrijeme totalno, duže boota, treba mu oko 7 minuta da se unormali od kada se upali, isto tako mu treba 7 min da word pokrene..., HDD cijelo vrijeme zvecka (kvrcka), riječ je od WD Blue 320gb. Mislim da je u njemu problem, no HD tune kaže da je health 100%.
Što da radim?
A ostali programi?
Što da radim?
A ostali programi?
I Hard Disk Sentinel kaže 100% ok.
To nije OK. Jel ti taj broj raste? Ako raste, mijenjaj kabel odmah.
dobro, promijenim kabal pa javim. Nezz dal broj raste, stavio sam program prije nekoliko minuta. No zašto hdd stalno krcka?
dobro, promijenim kabal pa javim. Nezz dal broj raste, stavio sam program prije nekoliko minuta. No zašto hdd stalno krcka?
Pa, ako ga kabel zafrkava, to je normalno da se diskova mehanika i elektronika muče.
Pa, ako ga kabel zafrkava, to je normalno da se diskova mehanika i elektronika muče.
Stavio sinoć drugi kabal kojim je optika bila spojena, kabal je puno noviji i korišten niti mjesec dana i opet je isto. Komp je spor ko nezz ni ja šta.
Stavio sinoć drugi kabal kojim je optika bila spojena, kabal je puno noviji i korišten niti mjesec dana i opet je isto. Komp je spor ko nezz ni ja šta.
Je li prestao rasti broj grešaka?
zasad da, al pc je opet spor. danas mi je trebalo 10 minuta da se chrome upali i unormali
zasad da, al pc je opet spor. danas mi je trebalo 10 minuta da se chrome upali i unormali
Pa, moraš provjeriti podatke na disku. Jel to disk na kojem su Windowsi?
Pređi sfc i chkdsk na njemu.
Pa, moraš provjeriti podatke na disku. Jel to disk na kojem su Windowsi?
Pređi sfc i chkdsk na njemu.
da, na njemu su windowsi
negdje sam čito da se wd diskovi čuju kad je napajanje loše, da nije i do toga
P.S. te dvije aplikacije mi ni ne rade