Izolirati bad sectore harda, particioniranjem ?

poruka: 5
|
čitano: 3.117
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

I tako, na Barracudi 320 GB Sata II, koji je bio 7.5 godina sistemac, pojaviše se bad sectori, u tjedan dana njih 500, sa tendencijom rasta 200 (ono pending).Pa kako sad to !? taj smetlarski Seagate !!! dobro su rekli svi oni koji kažu da su njihovove Barracude loši diskovi, pa da mi disk na kojem se vrtio OS+Aplikacije, cca 7.5 godina tj nekih 32 000 sati, ode "tiho u noć", stvaro anbilivbl {#}

Šalu na stranu, što god rekli ljudi za Seagatove Barracude, ima ih dobrih i loših serija, ja sam očito upiknuo, ne dobru, nego odličnu.Ovoliko bi u principu hardovi i trebali držati, ako su sistemci.A ne da crkavaju nakon četiri do pet godina.Al da su ga sa Barracudama zakomplicirali, jesu.Ako ne želiš probleme, a kupuješ Seagate, izvoli se dobro informirati na netu prije kupnje, ne bi li saznao koja serija diskova valja, a koja nije dobra, ili može li se možda "loša" serija ispraviti novim firmwareom.Neozbiljno od Seagata.Najjače mi je to što u Seagateu nisu ništa lošije ploče ili elektronika nego u drugim diskovima, nego što "genijalci" u Seagateu brainstormingom pokušavaju napraviti svoje diskove "zelenijima", na način tipa, hmm... disk se vrti na 7200 ima toliko i toliko ploča takvu i takvu glavu sa motorom i elektronikom, i troši toliko i toliko Watta, ajmo mi to smanjiti, i to i broj sati kada se disk vrti a ne radi ništa (idle).

I onda ti bedaci naprave "sistem" po kojem ti elektronika u disku samoinicijativno isključuje i uključuje rotaciju ploče, kad disk procijeni da se ništa ne radi.I to je OK, jer se štedi disk, ista tehnologija koju windowsi imaju u power planu, kad je HDD idle toliko i toliko minuta, windoze mu šalju instrukciju da prekine vrtnju ploča (čuje se onaj tihi klik kada se disk opet zavrti).

No Telad iz Seagate je to ugradila u neke serije Barracudi na nivou elektronike samoga diska, i to veoma agresivni mod gore spomenute tehnike, dakle glupi firmware sam procijenjuje kada je disk idle (ne radi ništa), pa ga pokreće i zaustavlja svako malo.Kao da sjedneš u auto pa staješ i krećeš, svakih sto metara, pa naravno da će ti kvačilo (kuplung) otić za trećinu predviđenog vremena.Samo što se kod auta kuplung mijenja, a elektronika kod diska ne.Dakle disk krepa za trećinu predviđenog radnog vijeka, zbog idiotskog firmwarea.

Bolje je da se disk što manje isključuje, tj stavlja ploče u mirovanje.Zašto.Hard je mehanički uređaj koji u principu ima ploču sa ležajem i glavu koja čita, i naravno elektromotor koji to sve pokreće, plus elektroniku, a za elektromotor nema goreg načina rada, nego stani pa kreni načina, dakle stalna fluktuacija struje, i temperature.Zato neke serije Barracudi i otkazuju uz taj famozan "click of death".Jednostavno "crkne" elektromehanički dio diska.Jednostavno je bolje pustiti disk da se ploče vrte u idle stanju, tj staviti u power plan da OS iskljući rotaciju diska, tek nakon nekorištenja kompa par sati ili više, a ne da isključuje svakih pol sata ili manje, jer sve će u hardu prije otići nego ležaj ploče harda uslijed trošenja zbog rotacije.

Uglavnom, ovo gore je samo uvod, pa sad na glavno.Formatirao sam cijeli hard (ne quick), isparticionirao sam taj disk od 320 GB na  9 particija od nekih 33 svaku, "skenirao" hdd sa HD tuneom.Eh sada, našao mi je u prvom prijelazu bad sectore na 15om gigabajtu, a u drugom prijelazu na 250om i 257om gigabajtu.Znam da bi hard i OS trebali markirati takve sektore, pa ih onda izbjegavati prilikom pisanja podataka.No kako je tendencija bad sectora da se šire kada oko njih glava piše/briše i čita podatke,a i hard šteka kada markira i relocira bad sectore, zanima me bi li pomoglo (u svrhu zaustavljanja širenja bad sectora) kada glava diska ne bi koristila cijeli dio oko bad sectora, znači da napravim tkz pojas oko dijela ploče koji ima bad sectore.Pojas bi naravno bio od susjednih particija koje ne bih koristio.Inače disk ću koristiti isključivo za storage i downloadanje "sadržaja" sa neta.

PS

Bilo kako bilo, nabavio sam za novoga sistemca WD10EZEX Caviar Blue 1TB single platter, Sata III, 7200rpm, 64mb  pukom srećom ovogodišnja novija serija, kažu po forumima 15-20% brža od prvih serija.

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Mene Seagate Baracuda 250GB 7200.10 dan danas služi evo več čitavih 6 godina kao sistemski disk i nikakvih problema nisam imao u tom razdoblju.Seagate HDD ču i dalje kupovati makar neki govorili da nije "dobar".

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Izolirati bad sectore harda, particioniranjem
Baotica kaže...

...

Uglavnom, ovo gore je samo uvod, pa sad na glavno.Formatirao sam cijeli hard (ne quick), isparticionirao sam taj disk od 320 GB na  9 particija od nekih 33 svaku, "skenirao" hdd sa HD tuneom.Eh sada, našao mi je u prvom prijelazu bad sectore na 15om gigabajtu, a u drugom prijelazu na 250om i 257om gigabajtu.Znam da bi hard i OS trebali markirati takve sektore, pa ih onda izbjegavati prilikom pisanja podataka.No kako je tendencija bad sectora da se šire kada oko njih glava piše/briše i čita podatke,a i hard šteka kada markira i relocira bad sectore, zanima me bi li pomoglo (u svrhu zaustavljanja širenja bad sectora) kada glava diska ne bi koristila cijeli dio oko bad sectora, znači da napravim tkz pojas oko dijela ploče koji ima bad sectore.Pojas bi naravno bio od susjednih particija koje ne bih koristio.Inače disk ću koristiti isključivo za storage i downloadanje "sadržaja" sa neta.

.. 

nakon čitanja 'Rata i Mira'?..

-da, može se particioniranjem. Naravno to nije popravak.

-.. btw, zapiši blokove kod kojih vidiš usporavnaje za vrijeme formatiranja, tad približnom matematikom možeš kreirati particije na tim mjestima. Kad ti format tako kreiranih particija prođe bez ''popravaka'' (koje vidiš kao usporenje na nekom postotku..) tad je ta particija OK. (samo ne znaš koliko dugo).

- Koristi neki od 'pravih' alata (ne MS-disk manager, može diskpart, Easeus, Paragon, ...), koji ima i opciju hidden za pokvarene-dijelove-particije koje nećeš korisititi (olakšavaju kasnije korištenje jer se ne petljaju sa systemom... koji im svejdno pokušava pristupiti).

-i važniji btw, takav disk kao storage? -to je ''loša'' ideja, ako imaš imalo bitne stvari. Daleko logičnije je kristiti ga kao sys-OS disk jer je rascjepkan i zato jer se software (OS-app) uvijek može nanovo instalirati, podatci kad odu -nema ih. Pošto 'svaki' dobar sys ima više particija, boot, OS, app, ... to je logičnije, dok novi disk može biti pouzdaniji kao storage. Naravno, to je samo vaganje između važnosti, podatci ili soft. Za kućnog usera-gaming... gdje se drže kolekcije igara, mp3ca i sl. je OK.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2013 16:44 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

nakon čitanja 'Rata i Mira'?..

-da, može se particioniranjem. Naravno to nije popravak.

-.. btw, zapiši blokove kod kojih vidiš usporavnaje za vrijeme formatiranja, tad približnom matematikom možeš kreirati particije na tim mjestima. Kad ti format tako kreiranih particija prođe bez ''popravaka'' (koje vidiš kao usporenje na nekom postotku..) tad je ta particija OK. (samo ne znaš koliko dugo).

- Koristi neki od 'pravih' alata (ne MS-disk manager, može diskpart, Easeus, Paragon, ...), koji ima i opciju hidden za pokvarene-dijelove-particije koej nećeš korisititi (olakšavaju kasnije korištenje jer se ne petljaju sa systemom... koji im svejdno pokušava pristupiti).

-i važniji btw, takav disk kao storage? -to je ''loša'' ideja, ako imaš imalo bitne stvari. Daleko logičnije je kristiti ga kao sys-OS disk jer je rascjepkan i zato jer se software (OS-app) uvijek može nanovo instalirati, podatci kad odu -nema ih. Pošto 'svaki' dobar sys ima više particija, boot, OS, app, ... to je logičnije, dok novi disk može biti pouzdaniji kao storage. Naravno, to je samo vaganje između važnosti, podatci ili soft. Za kućnog usera-gaming... gdje se drže kolekcije igara, mp3ca i sl. je OK.

Hej, pa koristio bih ja njega i dalje kao hard za OS, nije do bad sectora.Već taj hard stalno melje kad je OS na njemu, očito su bad sectori tamo gdje su windowsi, pa stalno relocira.Uglavnom je postao neuporabljiv zbog konstantnog štekanja.I on je odličan za storage.Briga me da li zaštekava, jer to neću osjetiti tj primjetiti, a drugo rekoh da ču na njega skidati "materijale" sa weba = torrenta.Dakle "nebitni" podatke, koje a)uvijek mogu ponovo skinuti, b)čuvam dok nešto ne pogledam ili odigram.A backup i tako imam na drugim hardovima, ili ono stvarno bitno, backup na tri različita harda.

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
17 godina

Za osobnu upotrebu nema razloga ne pokusati izolirati greske; ako imas volje i ponesto vremena, vrlo vjerojatno disk moze raditi smanjenim kapacitetom jos pristojno vrijeme (mozda i godinama) do konacne smrti ;)

Neka prijasnja logika moze se vidjeti tu, pa analogno mozes sam probati ili isprobaj navodno prilicno bezbolan alat - http://www.dposoft.net/rbd.html

A i zabavno je (sa)znati nesto vise o disku i zavrtjeti ispravno disk, u inat velikim zutim i crvenim trokutima i usklicnicima uspanicenog s.m.a.r.t-a.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice