Jucer kupio u Elipsa samsung F1 1 TB za 429 kn,
pozurite ljudi....
pozurite ljudi....
Neisplativo je kupovat HDD po ovakvim cijenama , pa mi se sve cini da se ovim poskupljenjima više/manje namjerno guraju SSD-ovi u prvi plan .
Ova cijela situacija je dovela do toga da nikad do sad nije bilo bolje vrijeme za kupnju SSD-a , jer kupnja svakog malo boljeg HDD-a trenutno je bacen novac , a kupnjom SSD-a ukoliko možete sa manjim kapacitetom prebroditi ovu "krizu" HDD-ova , necete biti na takvom gubitku , vec cete investirati u nešto kvalitetno , što ima stabilnu cijenu (nažalost još uvijek pre visoku ). Sve je ovo itekako tužno , ako je izazvano umjetnim putem (unutarnjim dogovorom kompanija), a nadam se da nije tako , te da ce ubrzo doci do oporavka tržišta HDD-ova .
pozurite ljudi....
Daj link da vidimo.
EDIT evo link http://www.elipso.hr/informatika/komponente/
Kako vam se svaki treci post pise koliko je kostao za disk prije nekoliko dana...
Gospodo, nismo retardirani, i svi znamo koliko su diskovi kostali do prije par dana...
Ljudi su šokirani poskupljenjem. Zato pišu cijene. Ovo poskupljenje je sve samo ne normalno, ma koliko neki tvrdili da je to ok. Za posljedicu može imati smanjeni promet u maloprodaji.
ili se nisam dobro izrazio ili nisi skužio poantu... preselili smo tehnologiju na istok, privučeni mizernim troškovima radne snage i jadnim odnosom prema okolišu te državnim poticajima. kapital i profit gazio je istočnjake plaćama gotovo na razini volonterskih a oni su strpljivo učili i skupljali iskustva te svladavali tehnologije. danas su spremni otkantati zapadnjačke guzičare i proizvod prodavati po cijeni koju oni diktiraju a ona će se formirati sa cijenom rada koju danas imaju zapadnjaci! zato sam rekao da su diskovi danas gotovo realnih cijena.
Da, ali da bi oni to napravili moraju posjedovat kapital i proizvodne pogone, a to je još uvijek na strani ZAPADA.
Upravo tim mizernim plaćama njih se drži u modernom robovlasničkom društvu, ne prisiljavaju ih na rad, ali ih ni ne naplaćuju adekvatno, tek toliko da ostanu radit, a za mogučnost napredovanja u smislu otvaranja vlastitih postrojenja jednostavno nema kapitala.
+
Nemojte isključit iz obzira mogučnost namještanja cijena, vrlo je moguće da žele maksimum izvući iz HDD-a prije plasiranja masovne proizvodnje SSD-a i smanjenja cijena SSD-a. HDD će se proizvodit i dalje.
Ne kažem da poskupljene nije opravdano ukoliko je proizvodni pogon oštećen ili ne radi, ali informacije kojim vi/ja baratate su recimo amaterske, nisu na razini.
šta tebe svrbi da mi je znati?
u stvari... baš me briga.
Nakon odbitka PDV-a, Caviar Blue od 500GB će me izaći 379kn
Pao mi je kamen sa srca.
ovo mi se čini zasada jako dobra cijena,naravno trebalo bi provjeriti http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_179&products_id=7862
Samsung F3 1TB u Njemackoj 210EUR (1600kn)
http://www.mindfactory.de/product_info.php/info/p619005_1000GB-Samsung-Spinpoint-F3-HD103SJ-32MB-3-5Zoll--8-9cm--SATA-3Gb-s.html
tocno 4x vise nego sto sam ga kod nas kupio prije mjesec dana.
Nedavno je bila polemika kad ce SSD-i postati cijenom zanimljivi prosjecnom kupcu. Evo, dogodilo se na najgori moguci nacin.
Evo još malo Njemačke, gdje sam ja sebi kupovao ima već godina.
http://www.alternate.de/html/product/listing.html?navId=11584&tk=7&lk=1857
Sad kad sam riješio jeftino HDD, u novom PCu bi mogao uzeti SSD. Ionako me očeva firma časti s ovim HDDom.
Ja imam pitanje za ove kojima "fali" mjesta na HDD-u: šta vi sve spremate na diskove od 1+ TB da vam toliko treba? Sve serije, filmove ili? Ok, ja si spremim par serija i to je to. I neke kultne filmove, ali šta će mi neki film koji niti mi se svidio niti ću ga ikada gledati. A i ako mi se bude gledalo, barem je danas lagano i to nabaviti s 4+ MBit/s vezama. Ili nije?
Moj bratić ima jedno 6,7 diskova, svi puni do vrha, a ne treba mu niti 10% od toga, niti ikada gleda te filmove, serije, mp3ce. Kada ga pitam šta će mu to sve, kaže "onaj, da imam...."
Ljudi kupuju samo da imaju, bezveze uglavnom.
Pao mi je kamen sa srca.
to nema veze...ti buš njega platil sa PDVom...a di je tek kraj godine...
Nisu toliko ažurni i brzi kada treba spustiti cijenu. Ove godine sam detaljno pratio cijene procesora, kad god bi pojedni procesor pojeftino za nekoliko dolara, kod nas bi to sniženje bilo manje i kasnilo bi po nekoliko mjeseci.
Ja imam pitanje za ove kojima "fali" mjesta na HDD-u: šta vi sve spremate na diskove od 1+ TB da vam toliko treba? Sve serije, filmove ili? Ok, ja si spremim par serija i to je to. I neke kultne filmove, ali šta će mi neki film koji niti mi se svidio niti ću ga ikada gledati. A i ako mi se bude gledalo, barem je danas lagano i to nabaviti s 4+ MBit/s vezama. Ili nije?
Moj bratić ima jedno 6,7 diskova, svi puni do vrha, a ne treba mu niti 10% od toga, niti ikada gleda te filmove, serije, mp3ce. Kada ga pitam šta će mu to sve, kaže "onaj, da imam...."
a čuj...ko i grafe i CPU i sve ostalo... da se vidi da ima!!!
jebote i NASA ne ulaže toliko u kompove al naši školarci u HR moraju imat sve najnovije gađete...
jednom rječju - preseravanje na HR način.
Pao mi je kamen sa srca.
Nope, PDV ne ide isplata novca.
.
Prebija se najam.
Inače, moj savjet ti je da o ovome ne govoriš jer oca možeš uvaliti u probleme. Ovo je javni forum, a javne forume čitaju i cipelići.
Pa samim tim što im mi dozvoljavamo oni će dizati cijene do neba.......ali to nije gotovo samim tim sa primjetio da su neku čak povisili i cijene memorije i grafičkih kartica hehehe se povlači jedno za drugim nažalost...........strpite se ljudi do prvog kvartala iduće godine pasti će sto posto cijene hdd-a
Sad kad sam riješio jeftino HDD, u novom PCu bi mogao uzeti SSD. Ionako me očeva firma časti s ovim HDDom.
Joj dobro stvarno nikog nije briga što ti je tata kupio, što bi mogo kupit, i kako si zato sposoban.
Oćeš da ja krenem nabrajati kako sam "sretan" jer eto imam punu ladicu diskova
od 1tb, 640gb, koje sam mislio stavit na tržnicu ali mi se nije dalo jer su bili
vrijednost sitniša...šta sad, da likujem? Nad čime?
Da se vratim diskovima.
Malo opširniji opis na 4 stranice što se događa s poplavom,
gdje se još proizvode diskovi, kakvi su planovi i koliko će trajati problemi
sa opskrbom i oporavak proizvodnih pogona (kažu do godine dana,
taman do slijedećeg monsuna)
S druge strane, hvali se Seagate da je probio granice gustoće po kvadratnom inču,
pa ima plattere od 1TB, pa s njima radi hardove od 4 i 5 TB
i da bi to moralo POJEFTINITI hardove.
S treće strane, tko god spominje da je ovo tajna zavjera da se prijeđe na SSD,
ne prati stanje: tržište hard diskova je u ogromnom neusporenom rastu.
Shodno predviđanjima prema sadašnjim trendovima (vidjeti gore kapacitete koje ssd neće
tako skoro stići) HDD industrija će rasti sa sadašnjih 33.4 milijardi $ na gotovo 50 milijardi
do 2015. Internet guta najviše, nova količina podataka poput ovih prepucavanja na forumu
raste eksponencijalno, a i backupi po firmama i produkcijama su sve veći. Npr. samo
video produkcija je skočila po potrebama za par redova veličina, otkad se veliki
raw formati za imaxe, blraye, 3d sliku moraju spremati u ogromnim količinama
(jedan film upotrijebi manje od 1% snimljenog materijala, koji se ipak čuva za
razne directors cutove ili reciklažu) Za sve to, SSD nema što tražiti.
http://www.protis.hr/products/details/hdd-sata-iii-2000-gb-wd-caviar-green-35-intellipower-rpm-64mb-wd20earx/46538 a sad je pala cijena na 1200,mislim jos je grozno ali sta je rec da je pala?
Oprostite za overhype, ali eto sritan sam šta sam se uspia izvuć iz velikih cijena.
Meni je i ovaj od 250GB previše...A najviše ga napunim kada recordam sa FRAPS-om...i to odma recordano compressam da ne zauzima bezveze toliko prostora..
jebote i NASA ne ulaže toliko u kompove al naši školarci u HR moraju imat sve najnovije gađete...
Potpuno pogresno. Zahtjevne igre zahtjevaju jaku graficku, zahtjevan posao zahtjeva jak procesor a, osim HD video obrade, jedino gomilanje smeca zahtjeva puste terabajte.
Pao mi je kamen sa srca.
Nope, PDV ne ide isplata novca.
.
Radi se o ustanovi za starije i nemoćne. Ta Ustanova plaća najam *****. Sav povrat PDV umjestod a se vrati u novcu, prebija se preko PDVa od najma. Tako bilo šta što kupujem, moj otac plati iznos bez PDVa a šefica to prebija na najmu.
Inače, moj savjet ti je da o ovome ne govoriš jer oca možeš uvaliti u probleme. Ovo je javni forum, a javne forume čitaju i cipelići.
Okej znam da je debeli OFFtopic, ali to je i duboko nemoralno. Lešinariti na STARIJIMA I NEMOĆNIMA.
Da se ipak vratim hard diskovima. Crno se piše u proizvodnji. Ovo što se sad koristi su još zalihe,
i do kraja mjeseca će biti sastavnih dijelova u tvornicama koje nisu poplavljene za daljnju produkciju
hardova. No oko nove godine vjerojatno će cijene otići još više. Zasad se lijepo vidi vani da su mnogi
prodavači još fer i da se neznam 3TB hard da naći za 1500kn. No to se brzo troši a novi diskovi
će teško stizati. Oni koji su preostali "na suhom", neće moći isporučiti dovoljno.
Svi KRIVO pokazuju prstom samo na WD, a trebali bi upirati u japanski Nidec glavni proizvođač
preciznih motora za hardove (80%), koji je poplavljen, pa sad ovisi koliko i kako
i kada će uspjeti relocirati svoju proizvodnju. A ponuda i potražnja
čine to što čine. Potražnja servera i profi storagea u startu će pojesti većinu dostave.
Velik dio ostaloga preuzet će firme poput della, applea, hp-a koje sklapaju gotove konfiguracije i prijenosnike.
Potpuno pogresno. Zahtjevne igre zahtjevaju jaku graficku, zahtjevan posao zahtjeva jak procesor a, osim HD video obrade, jedino gomilanje smeca zahtjeva puste terabajte.
Ewll said my friend well said :P
Evo, ja sam danas uzeo valjda zadnji disk po staroj cijeni na Varaždinskom području; WD Caviar Green 1 TB za 400kn; Doduše, našao sam ga u Frigu, koji nije baš dučan sa nekim izborom inf. opreme i disk je bio u eksternom kučištu (WD My Book), ali se kučište lako rastavi, pa nije problem doć do diska...
Izgleda da će moj NAS ipak proraditi
P.S. inaće sam obišao sve dućane u okolici i većina njih UOPĆE NEMA diskova, a oni koji imaju imaju po cijenama u rasponu od 750kn do 1400kn (za 1TB disk).