Datotečni sustav

poruka: 11
|
čitano: 3.976
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Datotečni sustav

Neznam kud stavit ovu temu pa nek moderator to sredi, ovako:

Kupio sam novi eksterni HDD od 160 GB i on je formatiran FAT32-om. Zanima me kojim programom ga formatirati u NTFS, a da nije onaj alat u windowsima (desnim na drive > format). Btw, stvarni kapacitet mu je 149 GB pa me zanima jer se može izvući još tih 11 GB?

Ljubav nije čudo, ali čini čudesa.
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.4.2008 19:24 (Laptop).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Datotečni sustav

FAT32 ne podržava particije veće od cca 37GB, barem sam tako već davno pročitao. bez problema možeš formatirat na taj način, kad ti ponudi datotečni sustav, odaberi NTFS. tih dodatnih 11GB ne možeš nikako dobiti zato jer je kapacitet HDD-a cca 160,000,000,000 byte-a (149 i nešto sitno GB... proizvođači su poznati po tome da zaokružuju na 1000, a ne na 1024 kako je to u binarnom sustavu)

17 godina
neaktivan

neznam za ovaj podatak ali kapacitet je 149 GB u FAT32. Jer znaš za koji program s kojim bi ga mogo formatirat?

Ljubav nije čudo, ali čini čudesa.
17 godina
neaktivan
Datotečni sustav

Ne vidim u cemu je problem ako ga formatiras pomocu windowsa?

A sto se tice velicine ovo G kod velicine diskova je znaci 2^20 nego 10^6.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Datotečni sustav

zejebo 2^30 i 10^9 :)...lapsus...kilu sam zaboravio

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Datotečni sustav

Ako bas moras koristi Partition Magic ali tko ti je god reka da ces tako dobiti neke performanse ili "tih" 11GB nije u pravu... Alat u windowsima radi svoj posao i nemas potrebe da trazis dalje...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Datotečni sustav

Slažem se, alat u windowsima je sasvim dovoljan, ostali alati nerade taj posao ništa bolje, formatiranje je fomatiranje i nema ništa drugo.

There is no place like 127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Datotečni sustav

Tih 11GB nikako nećeš navući.

Što se formatiranja tiče, ako na disku nemaš podataka (a pretpostavljam da je to slučaj jer je nov), samo iskoristi Windowsov format, ne bi smelo da bude problema.

Ako na disku imaš podataka, iskoristi komandu convert: u komandnom promptu otkucaj convert E: /FS:NTFS, samo zameni E slovom koje je Windows dodelio eksternom disku. Ako hoćeš da svi imaju sva prava pristupa na tom disku, iskoristi komandu convert E: /FS:NTFS /NoSecurity (nisam siguran kakve će dozvole biti ne navedeš li taj switch, pretpostavljam da će na particiji bez sistemskih fajlova rezultat biti isti). Ukoliko ti Windows javi da ne može da obavi konverziju jer mu pristupaju drugi programi, samo na kraj komande dodaj /X.

EDIT: Samo da napomenem, pošto je bilo reči o tome, da je za FAT32 teoretski maksimalna veličina particije 8TB (232 klastera od po 32kB), dok razna ograničenja na manje od toga potiču od operativnih sistema (s tim što već 2000 meže da radi sa postojećim FAT32 particijama bilo koje veličine,ali je MS uveo ograničenje da, kao ni XP, ne može kreirati FAT32 particije veće od 32GB jer rad sa jako velikim FAT particijama postaje prilično spor; ovi Windowsi se takođe ne mogu ni instalirati na FAT32 particiju od preko 32GB).

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.4.2008 13:14 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Datotečni sustav

očito ne čitate post-ove... nema tih 11 GB, neovisno imaš li FAT32 ili NTFS. kao što rekoh, informatika podrazumijeva 210 (odnosno 1024 kao prelazak zareza, daklem 1 MB = 1024 KB, ili 1 GB = 1024 MB), a proizvođači računaju na 1000 (dakle, njima je 1 MB = 1000 KB, 1 GB = 1000 MB). 160 GB je proizvođačev podatak, realno ti ima 149 GB. ono što je i meni i dalje čudno jest kako je moguće da je FAT32 particija velika 149 GB, ograničenje mu je na cca 37.5 GB (kod Windows XP-a je cca 32 GB) po particiji.

EDIT: baš sam vidio edit u prijašnjem post-u... al ne da mi se brisat ovo kaj sam napisal. Smijeh ionak smo rekli isto, samo kaj je edit u prijašnjem tehnički prilično potkovaniji

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.4.2008 14:48 (TripperNX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Datotečni sustav

FAT 32 to jest 32 bitni podrzava 2 TB.Bolji ti je NTFS sto se tice sigurnosti podataka,kompresije,fault tolerancije i jos mnogo toga.

Extreme_Tech

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
TripperNX kaže...

ono što je i meni i dalje čudno jest kako je moguće da je FAT32 particija velika 149 GB, ograničenje mu je na cca 37.5 GB (kod Windows XP-a je cca 32 GB) po particiji.

Pročitaj ovaj post:
Ivan(4) kaže...

EDIT: Samo da napomenem, pošto je bilo reči o tome, da je za FAT32 teoretski maksimalna veličina particije 8TB (232 klastera od po 32kB), dok razna ograničenja na manje od toga potiču od operativnih sistema (s tim što već 2000 meže da radi sa postojećim FAT32 particijama bilo koje veličine,ali je MS uveo ograničenje da, kao ni XP, ne može kreirati FAT32 particije veće od 32GB jer rad sa jako velikim FAT particijama postaje prilično spor; ovi Windowsi se takođe ne mogu ni instalirati na FAT32 particiju od preko 32GB).

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2008 10:26 (lzgr).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice