Pozdrav, imam problema sa Seagatovim diskom barracuda 7200.12, prije par mjeseci mi je win izbacio poruku da bi bilo pametno napraviti pricuvne kopije podataka sa tog diska pa sam ga skenirao i hd tune mi je izbacio health status failed i crvenom oznacio reallocated sector count kojih ima 4095.
Znam da bad sector-i nisu nastali mehanickim ostecenjem sto znaci da se vjerovatno mogu softwareski popraviti. Zanima me da li ce mu low level format pomoci i ako hoce koji program da koristim? Čitam po forumima da trebam skinuti seagateov program ali neznam koji je namijenjen tom poslu, jer u seatools-u nemogu naci tu opciju.
Nista od ovoga nebi radio da mi je disk funkcionalan, ali cesto mi usred rada blokira i nemogu doci do podataka koji su na njemu. Ovo mogu rijesit samo tako da ugasim komp i iskljucim kabel od napajanja 30-ak sekundi (resetiranje ne pomaze, kad se dignu win, sistem ne ocitava taj disk).
Prije su na njemu bili instalirani windowsi i sistem je bio nestabilan, svakih 5 minuta bi doslo do blue screen-a...
Hvala unaprijed