Konfa za video obradu

poruka: 8
|
čitano: 3.082
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Konfa za video obradu
pitanje

Pozdrav svima!!!!!

evo radim video obradu ima godinu dana, sada imam dvi kante s core duo procesorima itd....sastavljam novu konfu s i7 -2.66, ddr3x6,MB Gigabyte EX58-DS4 matična itd....zanima me oce li mi biti bolje da kupim SSD disc, posto nema velikih hardova(ima ali su uzano skupi!!!) za windovse, te dva Terabajtna za video materijale...koliko ce to biti brze od dva obična hdd-a??? u pitanju su video materijali u dv i hd formatu, mislim da ne bi trebalo puno brze obradjivati jer su(video materijali) na običnim hdd-ima koji ograničavaju svojom brzinom!!!!

Hvala.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Konfa za video obradu

Nisam do kraja shvatio pitanje, možda zbog toga što sam već umoran...uglavnom:

možda bi bilo jeftinije i za ovo vrijeme bolje 2 obična hdd-a. Ako ti je do brzine onda uzmi veći rpm 10k, ja mislim da se proizvode od 150 do 300 gb; a drugi od 2tb na 7.2k. To bi ti trebalo biti dovoljno brzo i stabilno. Mislim da već i sam znaš odgovor na to pitanje ako se baviš obradom videa.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Konfa za video obradu
autorov komentar

mene zanima kakva je situacija s SSD-ovima....hoce li to brže komprimirati u mpg-ove(odnosno m2p-ove)? ili je to samo do procesora koji obradjuje podatke???? po meni je to do procesora i hard nema puno udjela u tomu, ali ako bi neka drastična razlika bila vrlo lako bi kupio SSD...

17 godina

Ne znam koliko čitaš BUG, ali baš u zadnjem, trenutno aktualnom broju imaš test SSD-ova dostupnih (valjda?) na našem tržištu, te opisan način rada, prednosti i mane. Osobno nisam u video vodama, ali principijelno - SSD će ti ponuditi brži odziv sistema. Znači, brže pokretanje programa i sl. (operacije koje ovise o brzini pristupa disku). Kompresija ne spada u tu kategoriju, to odrađuje CPU ili već neki drugi procesor na nekoj zasebnoj kartici specjaliziranoj za obradu videa u realnom vremenu.

EDIT ponovo čitam tvoj post i ako je samo do rekodiranja, tu ti mogu pomoći i najjeftinije novije grafičke kartice sa svojim zasebnim programima upravo za tu zadaću.

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2009 1:05 (Veliki Brat).
16 godina

- brzina (seek) i transfer su različite stvari, SSD je pruno brži u pristupu, u transferu jako ovisi o klasi (kontroleru) tako da dva HDDa u Raidu Daju bolje perfomanse uz bolji omjer cijena/veličina. -Važnije za video obradu, pogotovo capture. (naravno i SSD može Raidat... ali..)

Veliki Brat dobro kaže, reakcija OSa je malo brža, ako uzmeš cijenu, veličinu i potencijalni problem (sad onaj predhodni 'ali') fragmentacije SSDa onda nije neki izbor. Naravno CPU (što više jezgri/keša), RAM ovisno o OSu 2-4 GB ili više, VGA 'obična' osim za CUDA i sl. transkodere ali nisu još upotrebljivi za video obradu (trenutno nero ima...) kad postane korisnije onda kupiš nVidia karticu za sad još nije iskoristivo.

HDD je kod capturea/obrade zapravo usko grlo, ako je fragmentiran, zato obavezno RAID-0 i što veći.
Dok se radi montaža važna je brzina, jer vuče nekoliko fileova AVI-Audio-efekti itd..., tek kod enkodiranja postane manje važno, ali u slučaju kad je spor/fragmentiran i tu zna biti problema (trzanje u enkodiranom videu) inače je vremenski najvažniji CPU.

Ima smisla staviti SSD (32GB+) kao sistemski a HDDx2(500/1000GB+) raid kao radni.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
autorov komentar

citao sam novi bug i upravo zato sam se zapitao vrijedi li potrošit dodatnu lovu na SSD....mislim da cu ipak kupit jedan od 64gige s intelovom matricom ili mushkina, sada dvojim koliko love triba izdvojit?

ne smim prici 12-iljadarki, a sve gore navedeno mora ici u konfu(proc,ddr....).. te 24" monitor....pomoć dobro došla ili ako imate kakv prijedlog za konfu unaprijed hvala...

16 godina

u toj cifir (12k-kn) je sve (želje) moguće ostvariti. Ovisi koliko potrošiš na 'sporedne' stvari... Monitor nema uticaja na perfomanse a raspon cijena je 1-3k kućište + power također 1-2k, kad dodaš recimo logitech tipk-miš-zvuk. lako potrošiš polovicu iznosa. Tako da je cijena stvarno relativan pojam. (mislim na HDD-CPU...) Trenutna situacija da je i7 (početni model) ipak malo brži (za video) ali za pravu razliku u perfomansama moraš ići na top model (veća propusnost, 4-core xHT=8core efekt.) dok je neka Q9xxx konfiguracija (MBO+CPU+DDR2) osjetno jeftinija. Samo štediti na tom dijelu nije logićno gledajući onaj prvi dio (Mon.-Kuć.).

Također nemoj gledati 'u budućnost' i nadogradnje nego složiš sad što trebaš za rad, jer previše stvari se mijenja, SATA-3, USB-3 itd.. tako da je veća šansa da ćeš za dvije-tri godine uzeti kompletan novi PC (ako zatrebaš). Tako da nemam pametnog savijeta za kupnju osim da kućište bude solidno s ventilatorima ispred HDDa jer ih on drži na sobnoj temp. a to je u ovom slučaju važno i nema posebnog utjecaja na cijenu...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
protjeran
Konfa za video obradu

Idi na i7 jer on u tim stvarima pere svaki Phenom II.

alo modovi, može meni pola zvjezdice? Malo mi je pola.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice