Osiguranje kuće

poruka: 4
|
čitano: 356
|
moderatori: pirat, vincimus, DrNasty
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Osiguranje kuće

Pozdrav ljudi,

obiteljska kuća je djelomično spojena sa susjedovom. Dijelimo par metara zida i krov naše kuće naslanja se na njegovu.

Problem je što susjedova kuća lagano klizi. Na mjestu gdje se kuće spajaju već je doslo do procjepa od nekoliko centimetara. Takoder cuje se povremeno na tom zidu šuštanje (kao da kamencici padaju s vrha zida prema dolje).

Mene zanima kako se mi mozemo zastititi buduci da je lako moguce da dode do ostecenja nase kuce (npr. ostecenja krova ili zida). Razmisljam da uzmem osiguranje kuće, ali ne znam koliko je vjerovat I osiguravajucim kućama i bi li htjeli pokriti takvu stetu. U svakom slucaju jako nezgodna situacija. Ima li netko kakav savjet?

Battlelog:cro1911
17 godina
Osiguranje kuće

Susjed je dužan održavati svoju imovinu takvom da ne ugrožava sebe i druge.

Zakon o gradnji, članak 170. 

(1) ...

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna osoba kao vlasnik građevine ako:
1. rabi ili stavi u pogon građevinu bez uporabne dozvole (članak 136. stavak 1.)
2. rabi građevinu suprotno njezinoj namjeni (članak 136. stavak 3.)
3. ne osigura održavanje građevine tako da se tijekom njezina trajanja očuvaju temeljni zahtjevi za građevinu te unapređuje ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu, energetskih svojstava zgrada i nesmetanog pristupa i kretanja u građevini (članak 150. stavak 2.)
4. ne poduzme hitne mjere za otklanjanje opasnosti i ne označi građevinu opasnom u slučaju oštećenja građevine (članak 150. stavak 3.).

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 6.000,00 eura kaznit će se vlasnik građevine fizička osoba za prekršaj iz stavaka 1. i 2. ovoga članka.

Ako je teren na klizištu ili su nestabilni temelji nije se za igrati. Zakon je poprilično jasan, ako treba zaprijeti susjedu tužbom. Potencijalna sanacija sada koja se mjeri u tisućama eura, bi se kasnije mogla zamijeniti s ljudskim životima i stotinama tisuća eura. 

14 godina
Osiguranje kuće

Evo ti moje iskustvo.
Iako je moja kuća relativno nova 12 g stara, rađeno je sve po PS-u, želio sam osigurati kuću, na brdu je - nikad se ne zna!
Ugovorio sam osiguranje kuće i posebno pazio da između hrpetine stvari platim osiguranje protiv klizanja tla!
Osiguravajuća kuća Grawe.
Iako je zaista kuća rađena po propisima i sam sam platio geodetsko istraživanje potencijalnoga klizišta, iznenadilo me je što prije osiguranja nitko od agenata nije tražio nikakve papire, niti zašao na teren- no OK, osiguranje sam platio.

Godina dana je prošla i dobio sam račun za drugu godinu. Bio sam iznenađen jer je račun bio veći za 15-ak eura, odlučio sam ne platiti jer mi je prethodno rečeno da se rata nikada neće povećavati - a i ima drugih jeftinijih osiguranja.
Dobio sam opomenu! Tada mi je pukao film i otišao sam u Grawe pitati na osnovu čega oni meni šalju opomenu?
Prikazala mi je ugovor koji sam potpisao u kojemu minijaturnim slovima piše na 5 godina nepromjenjive rate! Poludio sam na službenicu, jer mi je ona rekla da ako nisam zadovoljan da mogu prekinuti bilo kada prilikom sklapanja ugovora, a naravno da nisam čitao minijaturna slova na 256 stranica ugovora. "Dobro onda OK, zašto ste promijenili "nepromjenjivu ratu onda"? "To je radi vas, jer je vrijednost kuće narasla"!
Odgovor katastrofa, ali ne možeš ništa!
Platio sam drugu godinu i rekao sebi da ih neću štedjeti!
Prethodno mi je na pomoćnoj zgradi pukao zid (nisam htio prijavljivati štetu), pogledao sam ugovor i našao da su pomoćne zgrade osigurane!
Prijavio štetu i došao je procjenitelj, slikao i slatkorječivo obećavao brda i doline.
Nakon par dana dobio sam obrazloženja da osnove za isplatu štete nema, jer zgrada nije zidana po propisima!
Džaba što ja imam elaborat, uporabnu, građevinsku(koju je on slikao) - to ništa ne vrijedi.
Kasnije su mi pukle pločice u hodniku, prijaviš, on dođe slika i nakon par dana dobiješ obrazloženje da pločice u hodniku nisu pokrivene osiguranjem...zašto kako, ne pitajte- nemam pojma!
Rezime, NEMOJ S TOM GAMADI IZ GRAWE-a NI ZA BOGA MILOGA!

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
10 godina
Osiguranje kuće

Njihov posao je da te odjebavaju kak god mogu. 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice