Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.417.403
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Matematika - pomoć
epic kaže...
big_guy kaže...

Nije matka ali nešto slicno bi trebao pomoc,pa ako tko zna molim da pomognete,hvala!

Uff, kad smo mi to radili. Izlanuo se

U prvom razredu, to nam je bio program iz Nosivih Konstrukcija. To ti je lako samo trebaš znati formule.

Moze pomoc?

┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ (̅_̅_̅(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅l̲̅b̲̅o̲̅r̲̅o̲̅̅ _̅_̅_̅()ڪے
16 godina

Ja sam dobio nešto malo drugačije, ali ziher sam negdje fulo prilikom računa... probaj opet, racionalizacija ide u dva koraka, samo polako kod množenja zagrada u brojniku... ovako nešto ko njima bi moralo ispast.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Meni treba 3 zadatka iz geometrije pomoć:
1.
Oplošje valjka jednako je 12π〖cm〗^2 (dakle 12PI cm na kvadrat)
Duljina polumjera osnovke i visine valjka u omjeru su 2:5. Koliko je obujam.

2.
Visina valjka je za 10cm veća od polumjera osnovke a oplošje je 144π〖cm〗^2 (144PI cm na kvadrat) . Odredi dučjinu polumjera osnovke i visine valjka.

3.
Ako je oplošje valjka 8PI cm na kvadrat, a polumjer osnovke je jednak visini, izračunaj obujam tog valjka 

RJEŠENJA SU: 
1.V=160PI cm na kvadrat
2.r= 4cm, v=14cm
3. nema ga u rješenjima

Dakle, trebaju mi postupci. Unaprijed se svima zahvaljujem. Rješenja možete i na PP slat. HVALA! 

16 godina
mesomeone kaže...

1.

2.
Visina valjka je za 10cm veća od polumjera osnovke a oplošje je 144π〖cm〗^2 (144PI cm na kvadrat) . Odredi dučjinu polumjera osnovke i visine valjka.

3.
Ako je oplošje valjka 8PI cm na kvadrat, a polumjer osnovke je jednak visini, izračunaj obujam tog valjka

1. Oplošje=2r2 pi+ 2*r*pi*v , gdje su r polumjer baze i v visina.

r:v=2:5, pa je r=2k, v=5k za neki k.

to sa k-ovima ubacimo u formulu za oplošje, i iskoristimo da znamo koliko je oplošje i dobijemo k. Iz toga možešmo izračunat r i v, pa možemo i volumen.

2. opet slično ko gore, samo je ovdje v=r+10. Opet to ubacimo u formulu za oplošje i dobijemo r, pa iz toga v.

3. opet isto, samo je r=v.

p.s. Valjda nisam fulo formulu za oplošje, napamet pišem :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.5.2010 19:08 (Luuka).
16 godina
neaktivan
Luuka kaže...
mesomeone kaže...

1.

2.

3.

1. Oplošje=2r2 pi+ 2*r*pi*v , gdje su r polumjer baze i v visina.

r:v=2:5, pa je r=2k, v=5k za neki k.

to sa k-ovima ubacimo u formulu za oplošje, i iskoristimo da znamo koliko je oplošje i dobijemo k. Iz toga možešmo izračunat r i v, pa možemo i volumen.

2. opet slično ko gore, samo je ovdje v=r+10. Opet to ubacimo u formulu za oplošje i dobijemo r, pa iz toga v.

3. opet isto, samo je r=v.

p.s. Valjda nisam fulo formulu za oplošje, napamet pišem :D

Oplošje=2r2 pi+ 2*(r+v) tako ide formula bar u mene u uđbeniku.

17 godina
neaktivan
mesomeone kaže...

Oplošje=2r2 pi+ 2*(r+v) tako ide formula bar u mene u uđbeniku.

nema smisla ovo. oplosje valjka = 2x povrsina kruga + povrsina plasta

povrsina plasta = v * O

v = visina

O = opseg kruznice koji plast zatvara = 2*r*Pi

EDIT: pa znam da mi je ovo nekako poznatoSmijeh

pobrkao si ovu siru formulu sa kracom. dok se izluce R i Pi dobije se:

Oplosje = 2*R*Pi*(R+v)

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.5.2010 20:16 (AA-d00d).
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

ne razumije 1. zad. ovo od k

ljudi sorry al ja i matematika (geometrija) smo ogromni neprijatelji. Nikako naći zajednički jezik

17 godina
neaktivan
mesomeone kaže...

ljudi sorry al ja i matematika (geometrija) smo ogromni neprijatelji. Nikako naći zajednički jezik

luka ti je napisao formulu za oplosje i imas zadano koliko ono iznosi.

Pise ti u zadatku da je omjer r/v = 2/5 sto znaci da ti je r = 2/5 * v (rijecima: polumjer je jednak dvije petine visine)

Sad umjesto obicno "r" uvrsti u formulu "v* 2/5" i dobit ces jednu jednažbu sa jednom nepoznanicom. Ta nepoznanica je visina i iz nje mozes izracunati polumjer po onoj gornjoj formuli.

Sad imas polumjer i visinu i to uvrstis samo u jednažbu za volumen.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Dakle

O= 2r²PI+2*r+PI*v ( i btw. mogu li ja ovu kraću što napisah koristit)

144=2* (2/5v)²+2*2/5v*PI*v

144= 16/25v²+8/5v* PI *2/5

I šta sad... neću negirat. Debil sam što se tiče geometrije i matematike!

16 godina
AA-d00d kaže...
mesomeone kaže...

Pise ti u zadatku da je omjer r/v = 2/5 sto znaci da ti je r = 2/5 * v (rijecima: polumjer je jednak dvije petine visine)

Sad umjesto obicno "r" uvrsti u formulu "v* 2/5" i dobit ces jednu jednažbu sa jednom nepoznanicom. Ta nepoznanica je visina i iz nje mozes izracunati polumjer po onoj gornjoj formuli.

Može i tako :D Ja više volim računat sa cjelobrojnim, a i kad su omjeri, to napisat pomoću k-ova :D

Pa da ja napišem kaj sam mislio gore, pa odaberi koji način ti se više sviđa...

dakle,

Oplošje=2r2 pi+ 2*r*pi*v, i zadano da je oplošje=12 pi

r:v=2:5, pa je r=2k, v=5k za neki k realan broj. To sve uvrstimo i dobijemo:

12pi=2*(2k)2 pi + 2*2k*pi*5k

iz čega dobijemo:

12=8k2 + 20k2 pa je k=korijen(3/7)

iz toga je r=2*korijen(3/7) , a v=5*korijen(3/7)

Formula za volumen je :

V=r2 pi *v = 4* (3/7) *pi * 5*korijen(3/7) = nešto

Nažalost, ne može se izbjeć ružno korijenje, na koji god način radiš.

17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

pa i meni je lakse sa k-ovima ali sam dobio dojam da je mesomeone-a to zbunilo =)

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

ja mrzim geometriju i zadatke s omjerom općenito i ne mogu podnjet kad naša profesorica u nekoj leckciji počme rješavat zadatke novog gradiva od 6-og primjera koji je težak. Onda taj nekako naučim a ovo prije me zbuni i ona jednostavno ne zna objasnit. A i šta će jadna kad imamo samo 3 sata tjedno.

16 godina
neaktivan
Luuka kaže...
AA-d00d kaže...
mesomeone kaže...

Može i tako :D Ja više volim računat sa cjelobrojnim, a i kad su omjeri, to napisat pomoću k-ova :D

Pa da ja napišem kaj sam mislio gore, pa odaberi koji način ti se više sviđa...

dakle,

Oplošje=2r2 pi+ 2*r*pi*v, i zadano da je oplošje=12 pi

r:v=2:5, pa je r=2k, v=5k za neki k realan broj. To sve uvrstimo i dobijemo:

12pi=2*(2k)2 pi + 2*2k*pi*5k

iz čega dobijemo:

12=8k2 + 20k2 pa je k=korijen(3/7)

iz toga je r=2*korijen(3/7) , a v=5*korijen(3/7)

Formula za volumen je :

V=r2 pi *v = 4* (3/7) *pi * 5*korijen(3/7) = nešto

Nažalost, ne može se izbjeć ružno korijenje, na koji god način radiš.

gdje ti je PI nestalo a drugo kako si ovo dobio da je k=korjen(3/7)

16 godina
mesomeone kaže...

gdje ti je PI nestalo a drugo kako si ovo dobio da je k=korjen(3/7)

pi se pokratio (imaš ga s obje strane u svim članovima), a 3/7 = 12/28 pa sam odmah skratio.

17 godina
neaktivan
al zagorec kaže...
AA-d00d kaže...

Daj nemoj se sramotit tu, ovi zadatke mozes sam rijesit da si einstein....

pa mogu riješit sve te zadatke sam,al želim biti sto posto siguran u rješenje

Znam da malo kasnim, ali ako imaš jednadžbu, uvrstiš x koji si dobio i ako ti ispadne dobro, x je dobar

http://www.youtube.com/watch?v=IM9ezwvBOjo
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Molio bih nekoga da mi objasni kako ovo izračunati,hvala!

A(2,1)

B(8,6)

C(4,7)

b)Odredi jednadžbe pravaca na kojima leže srednjice trokuta ili jednadžbe pravaca na kojima leže težišnice trokuta.

c)Odredi jednadžbe pravaca na kojima leže visine trokuta ili jednadžbe pravaca na kojima leže simetrale stranica trokuta.

16 godina

Nažalost po tebe, puno ćeš računat. OBAVEZNO NACRTAJ SLIKU!!

Dakle, s ove 3 točke dana su tri vrha trokuta. S tim se može svašta, idemo redom:

1. težišnica - dužina koja spaja vrh sa polovištem suprotne stranice.

Dakle, trebat će nam polovišta stranica. Ako imamo rubne točke neke stranice koordinate polovišta (nek je polovište označeno sa P)  te stranice dobijemo kao :

xp =( x1 + x2 )/2  , yp =( y1 + y2 )/2. 

Dakle, ako imamo rubne točke, polovište je zbroj koordinata rubova podijeljen s 2.

Nakon što imamo polovišta P1, P2, P3 sve 3 stranice trokuta, jednadžbe pravaca na kojem leže težišnice dobijemo po formuli za jedn pravca kroz dvije točke ( vrh trokuta i polovište nasuprotne stranice )

2. srednjica - srednjica je dužina u trokutu paralelna s jednom stranicom i prolazi kroz polovišta druge dvije.

Polovišta imamo, pa samo kroz njih povučemo pravac, opet koristimo jedn pravca kroz dvije točke.

3. visina - dužina koja prolazi jednim vrhom trokuta i okomita je na suprotnu stranicu.

Koordinate vrhova imamo, još nam samo treba ova okomitost. Kao što imamo formulu za jednadžbu pravca kroz dvije točke, tako imamo i formulu za jednadžbu pravca zadanog sa jednom točkom i koeficijentom smjera. Ovdje imamo jednu točku (vrh), i još nam treba koeficijent smjera. Kako se radi o visini, a visina je okomita na stranicu, onda vrijedi:

kv = -1/ks . Dakle za dobiti koeficijent smjera visine, treba nam koeficijent smjera stranice (ks) na koju je okomita. A kad imamo dva vrha koji određuju stranicu, onda je njen koeficijent smjera jednak:

ks = (y2 - y1)/(x2 - x1), gdje su (x1,y1) koordinate jednog, a (x2,y2) koordinate drugog vrha. Nakon što izračunamo koeficijent smjera visine, pomoću formule za jedn pravca kroz jednu točku i koeficijenta smjera odredimo jednadžbu tog pravca.

4. simetrala stranice - pravac koji prolazi polovištem stranice i okomit je na nju.

Dosad smo izračunali sve koeficijente smjera visina i polovišta. Sad to samo pospajamo :D

Dakle, opet koristimo formulu za jedn pravca kroz jednu točku sa koef smjera, s time da su sad točke polovišta, a koef smjera su koef smjera visina. Samo pazi kod oznaka dok ćeš rješavat, da ih ne pobrkaš, da ne bi upario krivo polovište i koef smjera.

Ako ćeš imat još pitanja, pitaj :D

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Majstore hvala ti puno!

Ali bas ovako i ne kuzim to,jbg,hehe

Ako mozes koji zadatak da vidim kako se to tocno rjesava(da napokon dobijem 2 -.-'' )

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.6.2010 22:46 (big_guy).
17 godina
neaktivan
big_guy kaže...

Majstore hvala ti puno!

Ali bas ovako i ne kuzim to,jbg,hehe

Ako mozes koji zadatak da vidim kako se to tocno rjesava(da napokon dobijem 2 -.-'' )

Covjek ti je sve rekao, samo nije napisao kako glasi jednažba pravca kroz

1) 2 točke: y-y1 = (y2-y1)/(x2-x1) * (x-x1)

2) 1 tocku i poznat koeficijent smjera: y-y1 = k * (x-x1)

u biti rekao je samo treba izvuci te formule iz njegovog objasnjenja ;)

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

A što ako nije poznat koef. smjera?

16 godina
big_guy kaže...

A što ako nije poznat koef. smjera?

Izračunaš ga, dao sam gore formulu... inače, ako je pravac dan sa y=k*x+l , ovaj k je koeficijent smjera.

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Bok Ljudi!!

e ovako može jedno pitanje?!

dali je tko piso test iz matematike (8 razz) PRIZME???

ako je plizzz mi recite sta je bilo?!Iznenađen

Leona Martić
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Bok ljudi! Očajnički molim za pomoć. Nemojte zaobilazit ovaj post ako znate riješit. Posljedni test iz matematike. Stavit ću 10 zadataka (5 iz  A i 5 iz B grupe) Pomozite!! Hvala!

1. Osnovka uspravne prizme je romb sa dijagonalama duljine 6cm i 8cm. Duljina dijagonale bočne strane je 13cm. Koliko je prikloni kut manje prostorne dijagonale prema bazi?

2. Osnovka prizme jednakokračan je trokut osnovice 8cm i kraka 6cm. Svi bočni bridovi su dugi 9cm. Koliki je volumen?

3. Opseg baze kvadra je 42cm, a dijagonalni presjek okomit na bazu je kvadrata površine 225cm2. Koliki su volumen i oplošje kvadra.

4. Izračunaj oplošje i volumen pravilne šesterostrane prizme čiji je bočni brid dva puta veći od osnovnog, ako je duljina manje baze 8cm.

5. Koliki je volumen pravilne šesterossrtane prizme, ako je prikloni kut bočnog brida prema bazi 60 stupnjeva,a površina dijagonalnog presjeka 420cm2

1. Osnovka uspravne prize je romb površine 20cm2. Dijagonalni presjeci prizme okomiti na ravninu njezine osnovke imaju površine 30cm2 i 48cm2. Izračunaj oplošje i volumen.

2. Duljina osnovnih bridova trostrane prizme su 5cm, 7cm, 8cm. Koliki je volumen ove piramide ako svi njeni bočni bridovi  s osnovkom zatvaraju kut od 75 stupnjeva.

3. Duljina kraće prostrorne dijagonale prav. četv. prizme je 8 korjena iz 3 i ona sa osnovkom zatvara kut od 30 stupnjeva. Izračunaj volumen i oplošje.

4. Izračunaj oplošje pravilne četverostrane piramide kojoj je bočni brid 10cm a osnovni 5cm.

5. Proostorna dijagonala kvadra duga je 20 korjena iz 2, a prema bazi je priklonjena pod kutom od 45 stupnjeva. Jedan je osnovni brid za 4cm dulji od drugog. Izračunaj volumen i oplošje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.6.2010 23:16 (mesomeone).
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ljudi molim da mi hitno objasnite kako se rješavaju algebarski razlomci jer mi o tome ovisi ocjena.Evo 2 primjera  pa ako može tko rješit,bit cu zahvalan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.6.2010 19:36 (big_guy).
16 godina

Svaki član faktoriziraj (razlika kvadrata, kubova, kvadrat razlike i sl , ili izlučivanjem zajedničkog faktora), pokrati što se da pokratit i to je to.

Glory Glory Man United !!
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ma slab sam ti ja u tome,pa ne kuzim bas.....

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Kak se ovo rješava?

Ako vrtni puž puzi brzinom 1m za 12 minuta,koliko mu dana treba da prijeđe put od 3 km?

17 godina
neaktivan
big_guy kaže...

Kak se ovo rješava?

Ako vrtni puž puzi brzinom 1m za 12 minuta,koliko mu dana treba da prijeđe put od 3 km?

25 dana

Objašnjenje:

1m - 12min

3Km = 3000m 

3000 X 12 = 36 000 Min

sada minute u dane

1h = 60min X 24 = 1440min (dan)

sada cca minute / minute u jednom danu

36 000 min / 1440 min = 25d

IRebic
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.6.2010 22:01 (IRebic).
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Jel možeš molim te ako nije bed objasniti kako si došao do toga?

Hvala.

17 godina
neaktivan
IRebic kaže...
big_guy kaže...

Kak se ovo rješava?

36000 min

1m - 12min

3Km = 3000m 

rjesenje = 3000 X 12 = 36 000 Min

U danima je to 25 ;)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice